• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #balanced #fullread

    Polská strana teď snad bude ochotnější. Dohoda je lepší než soud, říká Půta o Turówu - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/polska-strana-ted-snad-bude-ochotnejsi-dohoda-je-lepsi-nez-s/r~c2e389f2c8fe11eba7d80cc47ab5f122/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&;amp;utm_campaign=mediafed

    Protože Česko se s Polskem soudí o povolovacím procesu na důl, ne o tom, jak blízko hranic se bude těžit nebo jestli bude Polsko dodržovat nějaká pravidla, co se týče hluku nebo prašnosti. V tom dole se těží 50 let a celou dobu to negativně ovlivňovalo okolí. Až dosud ale neexistovala reálná možnost vytvořit například nějakou společnou komisi, která by hluk a prašnost a jejich měření pravidelně posuzovala.

    Soudní žalobou nejsme schopni donutit Polsko k tomu, aby postavilo na hranicích zemní val a dalo na něj zeleň. Oni úplně v klidu budou tvrdit, že žádný vliv na české území není, a od nás budou vyžadovat, abychom ho prokázali. A to by podle mého bylo velmi náročné.
    ...
    Já si myslím, že to do roku 2044 určitě nebude. Když se člověk baví s lidmi, kteří v Polsku energetice rozumí, tak oni jsou v podobné pozici jako my: ceny emisních povolenek tlačí cenu energie z uhlí do pásma, kde nebude ekonomicky udržitelná. V Polsku je to spíš politický problém. Těžko někdo dva roky po spuštění nového bloku elektrárny Turów (v provozu je od letošního května, pozn. red.) řekne, že bude fungovat jen deset let.
    PER2
    PER2 --- ---
    DZODZO: kdyz za tech dest roku postavis nejaky ty obnovitelny zdroje, tak uhli muzes palit porad stejne, pac podil na celkovy vyrobe z uhli vlastne diky tomu klesne ;)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: to je to same jako #cistaenergiezitrka, nemysli tim, hned, ale zitra, ale ne zitra, ale zitra za 50 let :D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    hm to mi nevychadza 12,5% uhli a #bezemisi :) ale tak 10 rokov je dlha doba, este sa moze vselico zmenit
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Businesses bidding for major govt contracts will have to sign pledge to be net zero by 2050 | Climate News | Sky News
    https://news.sky.com/story/businesses-bidding-for-major-govt-contracts-will-have-to-sign-pledge-to-be-net-zero-by-2050-12325126
    KEB
    KEB --- ---
    TUHO: Jediný co mě napadá s tím slizem nebo co to je, je ho lovit nakládat a buď tím hnojit pole nebo to prohnat bioplynkou, ale to taky může být úplná blbost :-D
    TUHO
    TUHO --- ---
    Martin Marek
    Skupina aktivistek Kolektiv Pod zem! v dnešních brzkých ranních hodinách obsadila rypadla v uhelných dolech Bílina a Nástup-Tušimice.

    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Ted jsem si projel ten Kindlmannuv clanek a rad bych s opravil, i "za normalnich podminek" dochazi k premnozeni kurovce, zpusobeny radou vlivu od vichric, ktera mu poskytne utociste a potravu nebo po nejake klimaticke vykyvy .] Nicmene monokulturni hospodareni, plus antropogenni klimaticky zmeny a s nimi sopjene klimaticke extermy mu davaji vetsi a sirsi prostor pro rozvoj gradaci... Imho podobne to bude i s tema rasama.
    TUHO
    TUHO --- ---
    SEJDA: Jinak k problematice kurovce a jeho gradaci, dobry clanek od Kindlmanna zde:



    https://ziva.avcr.cz/files/ziva/pdf/co-je-za-premnozovanim-gradaci-lykozrouta-smrkoveh.pdf
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: "kurovec, podobne jako ty rasy v oceanu, je pritomny v kazdem zdravem lese" jsem chtel napsat .]]
    TUHO
    TUHO --- ---
    SEJDA: Tak nejaky paralely tam budou. Kurovec, podobne jako ty rasy je pritomny v kazdem zdravem lese. Za normalnich podminek, ale nedochazi k jeho exponencialnimu premnozeni (tzv gradaci). K tomu premnozeni dochazi imho bezne i v prirode, kdyz jsou ruzne naruseny ekosystemovy vazby. Ale tady je to zpusobeny teda zvysenim teploty, ale hlavne tim, ze se splachujou mineralni hnojiva ze zemedelsky produkce, ktery do oceanu dodavaj velky mnozstvi zivin a soucasne jsou vytezovanim naruseny ty casti ekosystemu, ktery se rasama zivi. Imho podobnej problem proste jako mame v nadrzich se sinicema. Celkove tyhle premnozeni jsou problem jako prase, protoze vytvarej mrtvy zony bez kysliku, ktery jsou smrtelny pro zivot. Nektery jsou dnes velky jako cely zeme... Viz treba Mexickej zaliv, kam usti splasky hnojiv z US zemedelsky produkce.
    Ale fuckup je to treba i v Baltskym mori, checkuj sateltni snimky ras:




    Less oxygen dissolved in the water is often referred to as a “dead zone” because most marine life either dies, or, if they are mobile such as fish, leave the area. Habitats that would normally be teeming with life become, essentially, biological deserts.
    Hypoxic zones can occur naturally, but scientists are concerned about the areas created or enhanced by human activity. There are many physical, chemical, and biological factors that combine to create dead zones, but nutrient pollution is the primary cause of those zones created by humans. Excess nutrients that run off land or are piped as wastewater into rivers and coasts can stimulate an overgrowth of algae, which then sinks and decomposes in the water. The decomposition process consumes oxygen and depletes the supply available to healthy marine life.
    Dead zones occur in coastal areas around the nation and in the Great Lakes — no part of the country or the world is immune. The second largest dead zone in the world is located in the U.S., in the northern Gulf of Mexico.

    What is a dead zone?
    https://oceanservice.noaa.gov/facts/deadzone.html
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TUHO: ja mam pamet jako slepice, tak se radeji zeptatm. Neni to neco jako kurovec, ze se jim to tam objevuje jednou za par let, a protoze samozrejmne chovaji jako cim dal vetsi hovada, tak je to jenom cim dal tim vice videt?
    KEB
    KEB --- ---
    PER2: ty vole neber mi naději, že po odstavení bureše se tahle krypovská zemědělská politika aspon trochu změní. Já tomu aspon chvíli věřit chci.

    btw rajčata v truhlíkách rostou jak blbý to bude, asi tím uhlím :D
    TUHO
    TUHO --- ---
    trochu jak krotitele duchu

    Před očima obyvatel největší turecké aglomerace Istanbulu se odvíjí ekologická katastrofa. Marmarské moře jižně od velkoměsta pokryla vrstva slizu, který produkují mikroskopické mořské řasy. Jejich nebývalé rozmnožení v posledních měsících je podle odborníků výsledkem kombinace znečištění, globálního oteplování a nadměrného rybolovu.

    Moře u Istanbulu pokryl sliz. Škody mohou být nevratné — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3323341-more-u-istanbulu-pokryl-sliz-skody-mohou-byt-nevratne
    PER2
    PER2 --- ---
    KEB: v cechah? si naivni :D ja myslim, ze bysme meli pudu drancovat dokud to jde a poradne, theres no tommorow, penize musej litat ted
    KEB
    KEB --- ---
    PER2:

    Z čeho se bioplyn v ČR vyrábí?

    K výrobě bioplynu se v Česku nejčastěji používají kejda skotu a prasat a hnůj (46 %). Kontroverzní kukuřice se využívá ve formě (kukuřičné) siláže a představuje zhruba 31 % všech vstupních surovin. Zbylých 26 % tvoří senáž, bioodpady, obilí, brambory a další. [7] „Úloha kukuřice jako vstupního substrátu pro bioplynky postupně klesá. Ať už kvůli jejímu zdražování, riziku neúrody nebo potřebě chránit půdu proti erozi. Naopak roste význam biologicky rozložitelných odpadů,” popisuje Jan Habart.

    doufám, že tu kukuřici někdo rozumný zakáže (a ted se mi všichni vysmějte, že jsem naivní blbeček)
    PER2
    PER2 --- ---
    KEB: cha cha cha

    "Bioplyn a bioplynové systémy představují energetické zdroje s vysoce positivními přínosy pro ochranu a tvorbu životního prostředí. "

    "Se stále stoupajícím počtem bioplynových stanic stoupá i poptávka po vhodných substrátech. Z analýzy padesáti plánovaných bioplynových stanic vyplývá, že dominovat bude kukuřičná siláž. Měla by tvořit 34 % z celkového množství používaných substrátů [1]. Kukuřičné siláže se však mohou lišit ve složení, obsahu sušiny a především v anaerobní rozložitelnosti. Tyto rozdíly vyplývají z různých podmínek při pěstování a skladování. Důležitý je i druh použité kukuřice. Tato práce porovnává produkci bioplynu ze vzorků dvou hybridů kukuřice: tradiční Limagrain LG2280 a „energetický hybrid“ Atletico (fy KWS)."
    KEB
    KEB --- ---
    Poslanci rozhodují o biometanu. Obnovitelný plyn může nahradit až čtvrtinu spotřeby v domácnostech - TZB-info
    https://m.tzb-info.cz/biomasa/22384-poslanci-rozhoduji-o-biometanu-obnovitelny-plyn-muze-nahradit-az-ctvrtinu-spotreby-v-domacnostech

    Jestli se to bude dělat z kukuřice tak je to řepka v 2.0
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ještě aby to nešlo přes Twitter:
    Zavření dolu a elektrárny Turów by znamenalo hospodářskou katastrofu, tvrdí odborář Tyszkiewicz | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/turow-dul-odborar-hospodarska-katastrofa_2106071912_pj
    „Možná je pravd kolem této věci víc, ale jako občané víme, jen to, co cítíme, čeho se bojíme. Uzavření by znamenalo hospodářskou katastrofu.“ Zkrachovaly by totiž i obchody a služby, protože by lidé neměli peníze, které by tam utráceli.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam