• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #alreadyHere

    Half the country is facing an apocalyptic summer | Live Science
    https://www.livescience.com/western-drought-summer-wildfires.html

    About 91% of the West was in drought as of June 22, with 55% experiencing extreme or exceptional drought, while two back-to-back heat waves exacerbated the drying of soils and vegetation, increasing the potential for wildfires. Meanwhile, water supplies are dwindling: Lake Mead, the reservoir formed by the Hoover Dam, is the lowest it has been since the 1930s when it was first filled, and California's reservoirs are 50% lower than usual for this time of year, according to the Associated Press.

    The current conditions are part of a 22-year-long drought in the western U.S., the likes of which have not been seen for more than 400 years prior to 2000. But this summer is likely to eclipse the drought of the last two decades, said Benjamin Cook, a climate scientist at the NASA Goddard Institute for Space Studies.

    "Even in the context of those last 20 years of drought this year really stands out," Cook told Live Science. "For the Southwest, it's very likely to be the worst single year of drought since 2002."
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TUHO: Energeticky trh i jeho regulace je zalezitosti Evropske Unie. Cesko ma povinnost ratifikovat.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Drahé povolenky a tlak kapitálového trhu urychlí konec uhlí v Česku. A útlum bude rychlejší, než si dnes politici připouštějí. Stále však nevíme, čím uhlí nahradit. Vláda problém neřeší, opozice k němu mlčí.
    Česká vláda zatím neřekla, kdy má země ukončit těžbu a spalování uhlí. Pouze vzala na vědomí loňské doporučení Uhelné komise skončit s uhelnou energetikou v roce 2038, pokud v té době bude za uhlí dostatečná náhrada v podobě nové jaderné elektrárny v Dukovanech.
    Pokud se však nezmění podmínky v energetice, uhlí k výrobě elektřiny a tepla se u nás přestane používat dřív. Nová jaderka jeho výpadek nenahradí, protože se prostě postavit nestihne.
    Nepomohou ani obnovitelné zdroje – přestože je dnes energie z nich v době, kdy vyrábějí, rekordně levná. A přestože nás díky dotacím z Modernizačního fondu čeká nebývalý obnovitelný boom.
    Soláry a větrníky fungují jen v době, kdy svítí slunce a fouká vítr, takže vyžadují dostatečnou záložní a akumulační strukturu. To si žádá úplně nový přístup k energetice: novou legislativu, nový trh se záložními kapacitami, těsnější mezinárodní spolupráci.
    Český stát se však na novou energetiku zatím vůbec nechystá, vláda nechává příští vývoj plně na investorech. A to je obrovské riziko.

    Analýza: Odchod od uhlí začal. Hrozí při něm chaos a promrhané miliardy - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/analyza-odchod-od-uhli-zacal-hrozi-pri-nem-chaos-a-promrhane-miliardy-168547
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #doomed

    CNN carried the story with the title, “The amount of heat the Earth traps has doubled in just 15 years, study shows.” A few other news sources carried the story, but I did not see many. Clearly, the media think other things are more interesting.

    Out Of A Million Headlines, This Is The One I Find Most Frightening | CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2021/06/25/out-of-a-million-headlines-this-is-the-one-i-find-most-frightening/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: to chodi v takych vlnach, na novinkach je teraz kazdy expert na tornada
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: Truly an astonishing amount of cable experts in this thread.
    :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    v portlande maju tak teplo ze sa im roztapaju kable :)

    https://twitter.com/PDXStreetcar/status/1409287314870837253
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    It’s important to note that the temperatures being discussed here are land surface temperatures, not air temperatures. The air temperature in Verkhojansk was 86 degrees Fahrenheit (30 degrees Celsius)—still anomalously hot, but not Arizona hot.
    Ground Temperatures Hit 118 Degrees in the Arctic Circle
    https://gizmodo.com/ground-temperatures-hit-118-degrees-in-the-arctic-circl-1847144505
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jako ve vroucím hrnci. Supertropy trápí region, kde bývá klimatizace zbytečná - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/jako-ve-vroucim-hrnci-supertropy-trapi-region-kde-byva-klimatizace-zbytecna-168567
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    degenerativni a destabilizujici komponent rostlinne produkce

    Estimation of methane emissions from the U.S. ammonia fertilizer industry using a mobile sensing approach | Elementa: Science of the Anthropocene | University of California Press
    https://online.ucpress.edu/elementa/article/doi/10.1525/elementa.358/112487/Estimation-of-methane-emissions-from-the-U-S

    2019: a study by researchers from Cornell and the Environmental Defense Fund shows that emissions of methane from the industrial fertilizer industry have been dangerously underestimated (and, it turns out, based on self-reporting) and the production of ammonia for fertilizer may result in up to 100 times more emissions than previously estimated for this sector.

    The study suggests total annual methane emissions of 28 gigagrams, which is 100 times higher than the fertilizer industry’s self-reported estimate of 0.2 gigagrams per year. In addition, this figure far exceeds the EPA’s estimate that all industrial processes in the United States produce only 8 gigagrams of methane emissions per year.
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: ale aspoň se na půdě bude dobře sušit seno :-D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PAD: nevyhoda bude asi chladenie, ked to mas na konzoli nad taskami, tak je tam aspon skvirka, ktorou prefukuje trochu vzduch a chladi ti to, takto priamo pod strechou leda zeby si si tam dal nejake vetracky :)
    PAD
    PAD --- ---
    TADEAS: diky. vyhoda je estetika a asi trochu vetsi odolnost proti vetru, nevyhoda pripadny narocnejsi servis (vymenit panel bude znamenat opravovat tu hydroizolaci). ale je to takto z fotky opravdu mene hnusne.

    jine reseni te osklivosti je ty panely dat na jinou strechu - garaz, kolnu, drevnik, atp. tady: https://www.forbes.com/sites/lauriewinkless/2021/04/20/solar-city-turning-buildings-into-power-plants/?sh=7d8105b72d32 jsou fakt uz hezke formy panelu, ale cena bude asi dost vysoka ...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAD: dela to firma t-power

    Rám se dává pod panely místo kotvících háků přímo na střešní latě a vytvoří tak s panely povětrnostním podmínkám odolnou krytin. Panely budou kladeny na výšku a budou integrovány pomocí speciálních hydroizolačních modulů přímo do střešního pláště, kde nahradí stávající krytinu

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PAD: u tych krup bude asi zalezat aj ako na strechu dopadaju ci pod uhlom alebo kolmo na panel, proti tornadu ale nevydrzia nic

    Záběry z dronu: Tornádo se prohnalo i přes solární elektrárnu - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/zabery-dronu-tornado-se-prohnalo-i-pres-solarni-elektrarnu-40364540
    PAD
    PAD --- ---
    TADEAS: jak to v praxi vypada? ty panely pak tvori vlastne krytinu, tj. pod nimi uz je jen pojistna hydroizolace? jde mi o to, jak pak probiha vymena nebo servis.
    PAD
    PAD --- ---
    YMLADRIS: ke svym (AIXTEC) jsem ten udaj nenasel, ale ted uvazuju o techto k rodicum na chalupu a tam uvadi vydrz uderu krup do prumeru 45mm a rychlosti 30m/s (pokud se jim da verit, ze ..). Jinak bezna odolnost k stalemu zatizeni (=snih) je 2400pa, coz by nemel byt problem na drtive vetsine strech v CR (vyjimkou by byly jen velmi malo sklonene nebo ploche nekde v horach).

    Takze tyhle tenisaky velke jak dlan by tu FVE asi rozbily. Nebo by to ty panely odfouklo, nebo by to rozbila prilitnuta vetev nebo auto ... Kazdopadne ja tohle neresim, asi nejvice se bojim pripadneho spadleho stromu, ktere v sousedstvi mam.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---


    Asi v tom bude mit oteplovani taky prsty

    Dramatic images capture rapid slide of Antarctic glacier | Live Science
    https://www.livescience.com/satellite-images-pine-island-glacier-acceleration.html
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    Ještě jedno bitechnologický hOPIUM :)

    Is Mycelium Fungus the Plastic of the Future?
    https://www.youtube.com/watch?v=cApVVuuqLFY
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    A budou masový reaktory taky sekvestrovat uhlík???

    V Izraeli otevřeli továrnu pro výrobu kuřecího i vepřového z bioreaktorů
    https://www.czechcrunch.cz/2021/06/tovarna-na-maso-budoucnosti-v-izraeli-spustili-velkovyrobu-kureciho-i-veproveho-z-bioreaktoru/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam