• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    YMLADRIS: Takže jsme přesně tam, co jsme byli při zavádění biopaliv 1.generace. Kdy si jaksi asi nikdo neuvědomil, že vypěstování té řepky atd.bude stát nějakou tu energii a uhlík. Ve 4.minutě je zmíněno, že dřevo je uhlíkově neutrální. Je uhlíkově neutrální i jeho vypěstování a zpracování? Asi těžko. Pak je tam jakýsi graf s přímkami, takže ta uhlíková neutralita je záhy popřena. A 30 podlaží je ve spoustě měst dnes málo. A ono to dřevo po zpracování je potřeba také dovézt, ne všude jsou k dispozici lesy. Ano, písek a cement je taky potřeba dovézt, ale voda je obvykle lokální.
    A ano, písek brzy dojde, ale to není předmětem toho videa.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: #redukce
    poslal mi muž tuhlevá o tom povídku, on to interpretuje tak, že autor zesměšňuje ekohnutí, ale v mým doomismu mi to osobně nepřišlo zase tak fantasmagorický, případně checkuj zde

    the green new deal – Zero HP Lovecraft
    https://zerohplovecraft.wordpress.com/2019/09/28/the-green-new-deal/
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PER2: ono to zní děsivě, než i člověk uvědomí, že existuje i slaměná protipožární stěna...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Kdo zaplatí zelený bruselský balík? Hostem Rozstřelu bude analytik Tomáš Jungwirth
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/tomas-jungwirth-rozstrel-eu-fit-for-55-zeleny-program.A210715_130412_ekonomika_ven

    Žádné spalovací motory, žádné uhlí, více zelené energie, ekologičtější budovy. Evropská komise představila nové směrnice, jež mají do konce tohoto desetiletí zajistit snížení emisí o 55 procent oproti roku 1990. Jak je cíl reálný, kdo ho zaplatí a proč je podobný tlak vůbec potřebný vysvětlí v pořadu Rozstřel analytik Asociace pro mezinárodní otázky Tomáš Jungwirth. Sledujte přímý přenos v pondělí od 11:00.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    já bych ocenil na produktech ten emisní semafor, že by tam bylo číslo g CO2-eq / kcal a podbarvený zeleně, oranžově, nebo červeně podle té úrovně
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: tak me napada, ze uz ani spotrebitel nema moc moznost si v krame vybrat jidlo, ktery necemu/nejak neublizuje. Uz to bude asi jen o tom mensim zlu

    Priroda bude muset bud lidstvo zredukovat, nebo my budem muset plne ovladnout management udrzitelnosti planety
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Scores turn out to demonstrate against agro-industry’s monopoly on rapidly disappearing water
    https://www.portugalresident.com/scores-turn-out-to-demonstrate-against-agro-industrys-monopoly-on-rapidly-disappearing-water/

    No matter how much people have tried to bring balance to a situation that now sees 90% of all water leaving the dam going to intensive agriculture owned by foreign berry growers, iniquities persist.

    It has reached the stage where local people (previously conceded 6% of water pumped out at a rate of 1,000-litres per second) are finding themselves cut off from water supplies altogether.

    ...

    “It’s an environmental disaster”, he stresses, particularly “as the berry growers have already bulldozed out of existence rare and meant-to-be protected habitats for which Portugal received funds from the EU…

    The same berry growers, “who have effectively taken over AB Mira, are domiciled abroad, mostly in the States and Holland through a blizzard of different companies which own other companies etc. etc., and have received massive tax rebates from the Portuguese government on the tax that they did pay here in 2019.

    AB Mira “even cut off the flow into the original river until we raised a stink greater than that raised by the drying and dying river bed (click here).

    “The whole thing is made infinitely worse by climate change which has led to a drier local habitat visible on a daily basis,” Frank continues.

    the berry growers “employ few locals”. Their workforce is made up almost entirely of around “16,000 poorly paid Nepalese, Pakistani and Indian semi-slaves”
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Výroba zeleného vodíku – rozhovor s Dr. Alešem Douckem | Electro Dad # 184
    https://youtu.be/n0wziihJWdU
    PER2
    PER2 --- ---
    YMLADRIS: dreveny mrakodrapy, what could go worng
    PER2
    PER2 --- ---
    SEJDA: 2023 bude testovaci zavazka do test tunelu a 2025 by to tam meli zacit zavazet .. nedovedu si moc predstavit, ze by je neco melo jeste zastavit, rozhodne bych nenazyval hovadinou
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    vzdelavani po kapkach. decko dnes koukalo na "drevene mrakodrapy", je tam hezky vysvetlene jak by se dal nahradit beton na budovy

    Could we build a wooden skyscraper? - Stefan Al
    https://www.youtube.com/watch?v=E_vPKqVg1eA
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PER2: uz tam neco zavezli? Aby to nedopadlo jako s jinymi projekty .. i kdyz ta hovadina byla neskutecne draha, radeji to zariznou.
    PER2
    PER2 --- ---
    SEJDA: uloziste nema vyresene nikdo, krom finska ne?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TUHO: bylo by je lepsi nechat dozit, kdyby byly nizkorizikove jako jsou vetrniky .. ale nejsou.
    Dodnes si pamatuji jak se nemci vlastnimi tely snazili zablokovat "utajovany" zelecnicni transport zavazky noveho paliva.
    Dodnes nema SRN vyresene trvale uloziste vyhoreleho paliva (rozumej, ze jeho dalsi pouzivani by zvysilo rizikovost provozu), ani zpracovatelsky, jakoze recyklacni plan. Nic.
    V podstastate je jaderna energetika stejna jako ta fosilni, generuje dluh.
    TUHO
    TUHO --- ---
    SEJDA: ok, s tim nemam problem, ale trochu nechapu s cim, co jsem psal to ma polemizovat :)) vim, ze jaderna enegetika ma svoje rizika, i spojeny emise s vyrobou elektriny... nicmene to ma i eskalace klimaticky krize. z toho duvodu by mi prislo lepsi ty je nechat dozit
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SEJDA: a tak švábská hospodyne zaradila na menu radioaktivniho kance na radioaktivnich lysohlavkach

    for more than two decades, reindeer in Lapland, sheep in the English Lake District and wild boar in the German Schwarzwald had to be slaughtered because of high radioactive contamination. - https://www.greenpeace.org/international/story/16149/32-years-on-chernobyl-on-ice/
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TUHO: Jeste doplnim, ze konkretne v tom Dolnim Bavorsku, doslo ke spadu radioaktivniho mraku z Cernobylu (jeho kontaktu s povrchem), coz na 35 let (3x polocas rozpadu Cesia) otravilo vsechny houby na rozsahlych uzemich i narodniho parku. Skody, ktere jen tak nevycislis. Spousta lidi tam, si mysli, ze jsou vsechny houby z lesa jedovate = radioaktivni.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TUHO: dobre, tak treba JE Isar 2, otevrena 88, necelych 6 km od centra 100 tisicove aglomerace (to jako kdyby stala rovnou na okraji Plzne, primo vedle dalnice D5), ve sve dobe nejvetsi JE v provozu na svete. Dostala vyjimku a mohla by byt, tereticky, v provozu do roku 2034, jenze byla upravena pravidla uzivani latek k jadernemu stepeni a JE musi zavrit 2022. Blok ma tepelny vykon temer 4 GW a el. temer 1,5 GW, tj. jako asi prumerny den v Dukovanech (kdy jeden reaktor ze 4 nebezi).

    Jaderna energetika neni bezemisni. Primo se sice zadny CO2 neprodukuje, ale stavba, udrzba a likvidice jedne JE jsou tak narocne na materialy a energie, takze se odhaduje neco jako 4 - 12 g CO2/kWh a to je plne srovnatelne s vetrnymi elektrarnami, ktere maji ale zcela jina rizika.

    Takze, nez spolkovy snem prosadil zmenu pravidel stepeni, konaly se v prislusnem krajskem meste demonstrace za okamzite ukonceni stepne reakce kazdy jeden tyden.
    Po zmene pravidel, se nekonala ani jedna demonstrace za zachovani stepne reakce v blizkosti mesta.

    Jaderna energetika je tedy nizkoemisni, a neni bezrizikova.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam