• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TUHO
    TUHO --- ---
    The four places experiencing famine are Ethiopia, South Sudan, Yemen and Madagascar. The situation in Ethiopia is in Tigray, which I’ve written about as a success story on this blog and is now in the throes of an entirely avoidable emergency. South Sudan and Yemen are both conflict zones. Madagascar is the only place in the world where famine is not being caused by conflict, but by climate change.

    The South of Madagascar is arid and its residents are no strangers to hunger. Living mainly on a subsistence basis, communities are used to gaps between harvests where they fall back on wild foods. It’s always been that way, and as long as the rains return and top up the rivers, people know how to live with a challenging landscape. Food security concerns recur in Madagascar on a regular basis, but it has never reached phase 5 before. This is a new level of emergency, enough to shock even experienced aid staff.

    This year the rains have not returned as they should, on the back of several dry years already. This prolonged drought has knock-on effects: the dry ground is picked up in dust storms, which choke plants and animals that remain, and blow away the fertility that farmers depend on to plant again when they can. It’s a spiral towards desertification.

    Madagascar’s famine is climate injustice – The Earthbound Report
    https://earthbound.report/2021/07/16/madagascars-famine-is-climate-injustice
    PER2
    PER2 --- ---
    SHEFIK: "Priroda bude muset bud lidstvo zredukovat" .. uz na tom pracuje, neboj ;)
    TADEAS: nemaj podobny problem i na jihu spanelska, obri skleniky, co ve velkym pumpujou podzemni vodu na zavlazovani a vsechno tam kolem pomalu vysycha?
    OMNIHASH: tak ohne bych se zas tak nebal, normy jsou normy .. spis bych mel respekt z vody/vlhkosti, soused te vytopi, pulka bytu ti nabobtna?(prehanim samozrejme), kdyz to bude novy asi to takovy issue nebude .. az to bude nekde stat dvacet let v provozu, tak uvidime, ted je nejaky testovaci barak v kanade tusim...
    rozhodne verim, ze se lip zije v drevenym nez betonovym baraku
    YMLADRIS: kolik dreva budeme potrebovat, jestli chceme nahradit beton a ocel? kde ho vezmeme? (to ze ma uhlikovou stopu mensi, nerozporuji)
    GLOBETROTTER: zas tak easy to taky neni, hlavne kdyz vyrabis cement tak kolem poloviny co2 mas z toho chemickyho procesu a je jedno jakou energii pouzivas
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: já myslel, že takoví blbci jsme jen mi v Turecku a oni Poláci taky :-D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    marketingove vytezovani planetarity / regenerace /regenerativni kultury

    Regeneration Rising: Sustainability Futures - Wunderman Thompson Intelligence
    https://intelligence.wundermanthompson.com/trend-reports/regeneration-rising-sustainability-futures/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Evropská komise představila balíček opatření k dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050, jedním z nejzásadnějších kroků je zákaz prodeje aut na benzin či naftu od roku 2035. „Je to logický důsledek, automobilky s tím počítaly,“ komentoval změny analytik Tomáš Jungwirth v pondělním Rozstřelu. Přesto unijní země podle něj čeká dlouhý a bolestivý legislativní proces.

    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/tomas-jungwirth-rozstrel-eu-fit-for-55-zeleny-program.A210715_130412_ekonomika_ven?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    tak to je for, v tom pripade staci inovovat vsetky uhelne elektrarny a dol Turow bude musiet zavriet, lebo nebude mat odbyt

    „Blok není přizpůsoben kvalitě uhlí z dolu Turów. Kvalita suroviny je pro nový blok příliš špatná,” dodal zdroj.

    https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/elektrarna-turow-ma-poruchu-neni-stavena-na-uhli-z-vlastniho-dolu-40366573
    PAD
    PAD --- ---
    SEJDA: A jak je to drahe? Ja jsem jen o tom vzdy (spis povrchne) cetl, ze tyto alternativy naprosto nejsou (zatim) konkurenceschopne ..
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GLOBETROTTER: kolik budov rocne postavis (jako mozne carbon storage), vs. kolik jich rocne shori.

    Opet prosim nazhavit premysleni.

    --
    Jsem si vedom, ze uz jsou na ceste jine reseni, napr.
    Full Page Reload
    https://spectrum.ieee.org/energywise/energy/fossil-fuels/carbon-capture-power-plant-co2-concrete
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GLOBETROTTER: chapu co pises, ale to nebyla moje pointa. Tou pointou bylo, kam efektivne investovat penize z uhlikovy dane. Kdyz je alokujes na verejnou dopravu, kterou zmodernizujes/zelektrifikujes/zvetsis kapacity, dostupnosti, casy atd., tak zvysis jeji pridanou hodnotu = nalakas vic lidi, tzn. ta carbon tax pak ma multiplikacni efekt na klima (oproti varianty napr. uhlikovy dividendy)

    Trochu mene ega, vic premysleni prosim
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    YMLADRIS: u betonu je problém, že pálením cementu- doufám tedy že se to nazývá stejně jako u vápna "pálení". Tak zahřátím cementu dojde k jeho chemické změně a uvolňuje se z něj co2. Jenže zatím co vápno jej při zrání znovu do sebe absorbuje že vzduchu, cement už to neudělá. Tím má dost vysoké emise co2
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GLOBETROTTER: gratuluju k objevu novýho auditka, ale chce to trochu víc studovat a míň trepat cypoviny. Jestli máš pocit, že se moderní baráky (ne mc mansiony) stavěj z masivu, tak ho máš špatně. Pokud stavíš v souladu s normama, tak ti dřevěněj barák nehoří o moc líp, než cihlovej/betonovej.


    DTDS KRONOSPAN FIREBOARD B1 2800/2070/16 | Démos trade, a.s.
    https://www.demos-trade.cz/dtd-surova-kronospan-fireboard-b1-2800-2070-16/
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    GLOBETROTTER: shori uhlik ulozeny po miliony let ve vapenci. zatimco kdyz hori dreveny dum, hori uhlik z mnohem kratsiho cyklu.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    PAD: Bral jsem jen to teplo, OK, máš pravdu.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PAD: existuje, v elektrickem poli muzes ocel vyrobit z zeleza bez uhli. Neni to "bezuhlikova" varianta, ale varianta "bez uhli".
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    SHEFIK: Kolik uhlíku se uvolní z železobetonu, když hoří? :-)
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    YMLADRIS: Ano, koukal, to máš pravdu. V extrémním případě to platí. Ale evakuovala jsi někdy z věžáku? A kolik věžáků se po požáru muselo zbourat, protože se železobeton roztekl? Tohle jsou prostě teorie, které nemají nic společného s realitou.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    SHEFIK: Jste tu v Klimatu (a Aktuálně.cz taky) 100 let za vopicema. Na Zdopravy.cz je to už skoro týden a vesele se o tom diskutuje. A ten link je spíš na vlákno Nekvalitní novinářská práce, protože žádná berlínská organizace zatím nikomu nic nenabídne, je to jen návrh nějaké neziskovky.
    Každopádně aniž by se mi chtělo hrabat v těch několika stovkách disk.příspěvků na Zdopravy, tak selským rozumem:
    Jedná se o cca 3 eura denně. Kdo si chce vozit prdel v autě, tak si ji bude vozit dál, nějaké 3 eura ho nerozhází. Kdo má barák (a těch je v Berlíně víc než dost) a má tedy kde parkovat na svém, tak si něchá vyplatit prachy a auto přepíše na příbuzného z venkova. Kdo bydlí někde, kde není "modrá zóna" nebo má garážové stání v paneláku, tak dtto. Ano, efekt může být u lidí, co stejně jezdí MHD a auto využívají na víkendové cesty, pokud si spočítají, že se jim vyplatí si na pár víkendů auto půjčit. Ale o tom to asi není, tam nějaký vliv na snížení provozu nebude. Takže akorát levicový nápad, který bude daňového poplatníka stát peníze a efekt přinese minimální.
    P.S.: To píšu jako člověk, který žije ve dvou velkoměstech a v jednom jezdí jen autem a ve druhém jen MHD :-)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GLOBETROTTER:
    Tak me to zajmalo, protoze sem cet, ze novy drevo konstrukce pro vetrniky maj lepsi parametry nez soucasny kovovy. Tady neco z googlu

    Az 120 min na evakuaci https://www.woodproducts.fi/content/fire-safety-wood-structures

    Tady az 3 hod 6 min
    Fire Safety in Wood Frame Buildings & Structures | Think Wood
    https://www.thinkwood.com/wood-performance-and-design/timber-and-fire-safety
    PAD
    PAD --- ---
    GLOBETROTTER: Muzes to prosim dolozit? Ja mam za to, ze realna bezuhlikova alternativa k vyrobe oceli zatim neexistuje. Co si pamatuju ze skoly, tak u vyrobi oceli nejde jen o teplo, je to chemicka reakce uhliku (koksu), zelezne rudy a snad i vapence ...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: koukal jsi na to video? Ty drevene panely pri pozaru zmeni charakter a tri hodiny doutnaji (nebo jak si to mam vysvetlit), tim davaji cas na evakuaci a pak po pozaru se vymeni. oproti zelezobetonove konstrukci, ktera se roztece a musi se zbourat. Jako jasne TED ed je jenom TED ed, ale prijde mi to zajimave
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam