• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: taky to muzes vest dal, za protrzeni prehrad muze clovek, protoze postavil prehrady. a kazda prehrada jednou skonci, bud managovane (vypustenim) nebo nemanagovane (vyschnutim, protrzenim). :)

    co se tyce klima zmeny, ta je pricinou v tom smyslu, ze ty vykyvy jsou vetsi a proto snadno presahnou planovanou kapacitu infrastruktury.
    PER2
    PER2 --- ---
    v cine je pres 100.000 vodnich nadrzi a velka cast se stavela v 50. -70. letech (zivotnost byva kolem 50 let) skoro vesina jsou sypane hraze a na jejich udrzbu se davaj stejny prachy asi jako v cechach na cokoliv statniho, podle statistik za poslenich nekolik desetileti je v cine rocni sance na dam failure (0.088%) 4x vetsi nez prumerne ve svete (0.02%), kolem roku 2005 v cine kazdy rok selhalo cca 70 prehrad/hrazi, nevim jaky cisla maji ted

    neni cela historie ciny zalozena na zaplavach a ze nejlepsi vudce bude ten, ktery vodu dokaze zkrotit? rekl bych ze na podfinancovany hraze bez penez na udrzbu a rozvoj obrovskych mest pod nima za poslednich par dekad si vedou porad docela dobre

    ale urcite za vsechno muze zmena klimatu
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Postavili priehradu proti zaplavam, ale asi ju poddimenzovali, navrhli ju iba na pravidelne zaplavy kazdy rok ale nie na 1000-rocnu vodu
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: tohle je ilustrace hranic ekosystem/civilizace. civilizacni development je krehkej a neni rezilientni vuci ekosystemovejm procesum (obzvlast v ty dnesni variante jejich nadlimitniho vychylovani). tzn. rezilience spociva primarne v tech zivejch (biologickejch, vc. lidi) potazmo ekosystemovejch strukturach. jakejkoliv development je systemove videno sekundarni vuci ekosystemu (a jeho managementu). jako maj infrastruktury svoji urcitou hybnost a cas potrebnej k transformaci (pokud ma byt udrzena kontinuita), tak to je podobne i v rovine ekosystemu. ekosystemove, pokud ekosystem podrazujeme narokum civilizace je v ekosystemu jistej dluh, kdy primarni regenerace ekosystemovejch vazeb trva nejakejch 5-10-20 let (horni hranice vc. kulturni zmeny, updatu instituci, lidskyho vedeni, atp.).
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PER2: ten pristup je mi jasnej :) spis sem zvedavej na ty dopady.

    Imho je udrzitelnejsi cesta odsolovani a rovnomerny zavlazovani, nez poroucet nebesum
    TUHO
    TUHO --- ---
    Kolapsy hrazi v Cine po masivnich zaplavach

    Dam Collapse In China • China Dam Collapse • China Dam Collapse 2021 [Two dams in China collapse]
    https://www.youtube.com/watch?v=d7JJyPB4SaE
    PER2
    PER2 --- ---
    SHEFIK: kdyz mas prachy, tak te nezajima, ze neco narusis, dulezity je, ze tvoje zeme ma vodu, na sousedy sere pes ;)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PER2: mno, v dusledku se tim ale narusi prirozeny cykly, takze narusis rovnovahu tech ekosystemu, ktery prijdou o srazky. Pokud tohle nebude managovany globalne, tak v dusledku to muze zpusobit daleko rychlejsi krize, nez "plynuly" globalni oteplovani

    Scary
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    https://www.economist.com/briefing/2021/07/24/three-degrees-of-global-warming-is-quite-plausible-and-truly-disastrous

    zase si muzete precist pravdepodobne jeden clanek bez paywallu, kdyz tak z browseru co nepouzivate. economist tuhle zalezitost informovane ignoroval dost dlouho, je dobre ze tyhle pacholci to zacinaji brat vazne.

    btw. kde tu mame auditko kolaps :/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Reforma naopak přináší významnou změnu pro sektory dopravy a budov, kde hrozí přenést náklady za emise plošně na obyvatele. Emise z dopravy a budov spadaly dosud pod tzv. nařízení o sdílení úsilí a podléhaly tak závazným emisním cílům jednotlivých členských států. Komise ale navzdory kritice ze strany nevládních organizací navrhla vytvořit pro tyto sektory nový systém obchodování s emisními povolenkami, jehož důsledkem bude nejspíš zvýšení cen pohonných hmot a vytápění. Opatření tak plošně dopadne na všechny.

    Přenášení nákladů na domácnosti současně s ponecháním výše zmíněných úlev pro významné průmyslové znečišťovatele je nepochopitelným selháním předloženého návrhu. Evropská komise se pokusila vyvážit jej návrhem nového sociálního fondu, který by měl část emisních povolenek přetavit v příspěvky pro nejvýrazněji zasažené rodiny a obyvatele. Ani tento fond ale pravděpodobně nebude pro nízkopříjmové domácnosti dostatečnou kompenzací.

    https://a2larm.cz/2021/07/nova-evropska-klimaticka-legislativa-pokulhava-daleko-za-realitou-klimaticke-krize/
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PER2: Muze nespadnout ten nad morem, teoreticky.
    PER2
    PER2 --- ---
    SHEFIK: prijde mi celkem logicky, ze kdyz vyvolas dest v jedny oblasti, tak v jine ho musi spadnout min ... v podstate vyhrava ten, kdo ma vic penez
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #funBegins

    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/na-zapade-usa-hori-extremni-pozar-bootleg/r~2c49126eeabe11eb878fac1f6b220ee8/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

    Požáry se kvůli změnám klimatu stávají rozsáhlejšími a také déle hoří. Ten, který minulý týden vzplanul v jižním Oregonu na západě Spojených států, je letos zatím úplně největší v celé zemi. Kromě spálené půdy, zničených domů a tisícovek evakuovaných má tento požár ještě jeden další děsivý dopad: narušuje zemskou atmosféru a ovlivňuje počasí. Výsledkem tak mohou být ohnivá tornáda.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Fire vs Fungi: our choice to cool the planet naturally and in time
    https://vimeo.com/391991020


    Fire vs Fungi: our choice to naturally cool the planet and in time' (14 min 30 sec) tells an overwhelmingly important, interconnected and inspiring story that uproots the narrative of 'doom and gloom' and replants it with an empowering 'yes, we can regenerate earth's bio-systems to cool the planet naturally and in time and reverse climate change.'

    It starts with cultivating more of the tiny superheroes literally underneath our feet to restore what's known as the Earth's natural carbon sponge.

    Wild fire incidence can be reduced, landscapes can be restored and rehydrated, vast tracts of Earth's arid lands can be regenerated.

    As we walk with climate scientist and soil micro-biologist Walter Jehne and outdoor educator Katja Hesse in the Rainforest Gully at the Australian National Botanic Gardens in Canberra, the conclusion is clear: 'We can naturally and safely cool this planet within years. Everywhere. We've got a planet to save.'

    * * *

    Accompanying notes

    The rainforest was designed to recycle the water from its runoff via the mist to create the more mesic micro environment to enable the soil microbial and plant successions to occur. For most of the past 50 years it has developed largely on this basis more efficiently using and cycling the same rainfall that the adjacent dry woodland gets (but without this human-induced, small water cycle).

    Hence it is how the rain is used rather than how much rain is received that is the key variable in its development. The question now is does the rainforest canopy harvest more water from fogs and mist than the surrounding natural dry forest but the Australian National Botanic Gardens don’t have data on this.

    They have recently watered some areas that they have cleared to help establish introduced rainforest plants and to help survival in our drought but overall it has been established using the existing rainfall more efficiently. This is consistent with the natural occurrence of over 1200 patches of residual rainforest across northern Australia with some surviving in semi arid climates like central Australia by creating such micro-climates.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TUHO: prekvapilo, ze maj relativne cistou technologii

    Jen by me zajmalo jaky tohle vyprseni muze mit dopad na klima v okoli/globalne / jestli se to da vyuzivat vsude. Aby to nedopadlo tak, ze budeme muset managovat globalne dest a pro nej potrebny odpar :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ono se řekne, že je jen průměrné léto, ale nám ten tepelný ostrov v centru Prahy usmaží antény, dnes jsem musel na spoustě antén posouvat treshold pro alerty až na 75 stupňů (asi to je kombinací přímého slunečního svitu a bezvětří).

    Ty tepelné ostrovy ve městech jsou zlo samy o sobě, a samozřejmě s tou klimatickou změnou to nutně jde ruku v ruce - mikroklimatická změna může nastartovat změny, třeba lokální sucho ,které pak mají dopad i na to mikroklima (zpomalí se odbourávání CO2)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS: mozeme pouzit tie 2 roky stare iphony co nam lezia v zasuvkach, lebo kazdu chvilu ich zbytocne nahradzame novsim iphonom (pouzijeme take to reuse z toho zero waste manualu)

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: po čem budeme šmrdlat prstem při další covid vlně když nebudou iphony?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Video: Věčný požár na Sibiři. Rašelina doutná i pod vrstvou sněhu - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/video-vecny-pozar-na-sibiri-170333
    TUHO
    TUHO --- ---
    stredni vychod a cloudseeding

    Dubai is making its own fake rain to beat 122F heat | The Independent
    https://www.independent.co.uk/climate-change/news/dubai-fake-rain-heat-b1887596.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam