• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TUHO
    TUHO --- ---
    Současné požáry na Sibiři mohou být nejhorší v historii. Dosud shořely skoro dva miliony hektarů lesa. Do Jakutska, který je nejvíc postiženou oblastí, poslala vláda armádu. Teploty v regionu letos dosáhly rekordních téměř 40 stupňů Celsia. Roztává i místní permafrost. Podle úřadů je to další doklad změn klimatu.

    https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3346784-na-sibiri-shorely-dva-miliony-hektaru-lesa-vlada-poslala-na-pomoc-armadu
    TUHO
    TUHO --- ---
    Íránskou provincií Chúzistán otřásly před několika dny krvavé protesty. Lidé demonstrovali kvůli nedostatku vody. Na videích pořízených na demonstracích lze vidět, jak tvrdě byl protest bezpečnostními jednotkami rozehnán. Na některých záběrech policisté dokonce střílí do protestujících.

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/video-vedra-az-50-stupnu-v-iranu-vypukly-nepokoje-kvuli-nedostatku-vody-170610
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TADEAS: verim, ze to letos dame .. takze se mame do poloviny zari na co tesit :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Eliot Jacobson
    https://twitter.com/EliotJacobson/status/1419996328726126598?s=19

    As of July 25, Arctic sea ice is the 4-th lowest. Last year's record low was 6.328 million km^2 on July 25. No Blue Ocean Event this year -- lucky humans! Another La Nina means no BOE in 2022, so we've got another year at least. But fire/flood/drought/heatwaves will continue.

    20210728-013406
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    francouzskej privalacek, aka spot the desertification in the water

    Vidéos permettant de voir l’avant, le pendant et l’après … vidéos facebook de Dennis Addams. Vidéos filmées à Dinant. Le débit et les dégâts sont impressionnants. Force et courage 1/3

    https://twitter.com/Inspecteurdusud/status/1419226096554348545?s=19
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Huge carbon capture pipeline network proposed: Industry’s ‘delay-and-fail strategy’ rises again
    https://www.resilience.org/stories/2021-07-25/huge-carbon-capture-pipeline-network-proposed-industrys-delay-and-fail-strategy-rises-again/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    How to Live in a Climate ‘Permanent Emergency’
    By David Wallace-Wells
    https://nymag.com/intelligencer/2021/07/how-to-live-in-a-climate-permanent-emergency.html

    This year suggests the possibility of a new arrival — the age of adaptation, or what climate-and-energy researcher Juan Moreno-Cruz yesterday called “climate realism.”

    Alarmism, he said, was “useless,” and even efforts to decarbonize have served as a kind of distraction. “Stop dreaming up climate solutions, think of climate managing strategies,” he admonished.

    Talking climate solutions has left us unprepared for actual climate change. We keep running models and fighting over which “solution” is the best, but we have done nothing to address the impacts of climate change.


    Managing climate change is not as sexy as solving climate change, but it’s what we need. Yes, we need real action to achieve deep decarbonization in our economy. There is no amount of adaptation we can do if we don‘t get emissions under control. But we already baked in so much warming we need to deal with it now. We painted ourselves into this corner, and we need to navigate our way out of it. Dreaming about a future carbon-free system will do nothing for people in India and Pakistan today.


    Perhaps the great awakening on warming has already happened — or keeps happening and keeps being forgotten, among other reasons so that we can continue to believe we stand just at the threshold of climate suffering rather than well beyond it. But the great awakening on adaptation probably still lies ahead of us. Or maybe that “permanent emergency” is beginning right now.
    KEB
    KEB --- ---
    XCHAOS: Bože jak já bych přál volnému bloku aby vyzdechal na covid, to by byla tak hezká spravedlnost...

    No nic to semm nepatří....
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: sounds like a darWIN ,)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: hmm, digitální technologie se zatím uplatňují spíš při šíření konspiračních teorií a naprostých nesmyslů, které vytváří pseudo-politické struktury s ambicemi nahradit ty dnešní, které se snaží aspoň udržet nějaký smysluplný popis situace, když už jí nemají pod kontrolou.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: ani ta zkusenost neni to ono. to ono je nejaky rozhodnuti, to rozhodnuti probehlo (parizska dohoda), a ted to jejak probublava systemem, ale imho jsme v ty situaci ze to sociopoliticky rozhodnuti ma jen volnou vazbu k tem agro/techno/logistickejm infrastrukturam (posilovany tim, ze tyto infrastruktury nam skutecne poakytuji vysokou miru komfortu) ... takze se deje tenhle proces, zda vubec jsme pany svych infrastruktur (= svych investic, tzn zda investice se podrizuji stabilizaci klimatu potazmo regeneraci ekosystemu). zaroven ta transformace potrva nejmene dekady, a zaroven transformace ekosystemovych praktik potrva nejmene dekady... takze neji potreba to videt cerne, spis dlouze, skutecne cerny to bude az pozdeji :D
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: "takze kazdopadne nejaky volebni obdobi jednoho mikroregionu s velkejma historickejma emisema je takrka irelevantni."
    no mluvil jsem o cechach, ale tak nejak jsem u toho myslel na celej svet, potrebujeme neco delat, ale porad se to odklada... deset let, dvacet let.... neco malo se jakoze dela aby se nereklo, ale emise vesele pribejvaj, dulezity je, ze zase muzeme litat k mori pres pul sveta... dokud nebude vetsina z nas mit zkusenosti z prvni ruky(topit se, horet, umirat hlady/horkem/zimou), tak nam to asi nedojde a to uz to bude asi uplne jedno
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: imho jde o to to videt v patricnejch casovejch proporcich

    systemove je to imho strukturovany klima -> ekosystemy --> agro/techno/logisticke infrastruktury -> kulturni/civilizacni potazmo sociopoliticka struktura -> kazdodennost

    nase sociopoliticky struktury defakto nemaj pod kontrolou ty agro/techno/logisticky infrastruktury, ani ekosystemovy procesy, ani klimaticly procesy, tzn. systemove videno jsou jim podrazeny, ackoliv bychom chteli, aby jim byly nadrazeny. to samy bychom chteli i vuci ekosystemum (zaujmout roli hyperpredatora) a klimatu (dostat se tak k planetarite).

    ta institucionalni struktura ma sice ruzny diskontinuity, ale slutecnej vyvoj tech socialnich struktur nekam je otazkou dekad az stoleti a tady je otazka, jestli lze vyuzit digitalni architekturu k radovymu urychleni tohohle procesu (coz bychom potrebovali). z hlediska infrastruktur opet jsme z hlediska jejich transformaci v dekadach az staletich, z hlediska ekosystemovejch praktik se pohybujeme v daleko delsich meritkach a z hlediska klimatu jeste delsich vyvojovejch cyklech.

    takze kazdopadne nejaky volebni obdobi jednoho mikroregionu s velkejma historickejma emisema je takrka irelevantni.

    podle me nas sociopoliticky ceka serie diskontontinuit, kdy na druhy strane bude nejaky digitalni usporadani vypadajici dost krute z pohledu individualisticky socializovanyho zapadoevropana, ktery umozni nejakou rychlou reorganizaci urcitejch casti civilizace na takovou infrastrukturu, ktera bude odpovidat potrebam min stabilniho klimatu. jestli se mezitim prokouseme globalne k takovy reorganizaci ekosystemovejch praktik, abychom ve druhy polovine byli schopny rozjet tu mitigaci slrze ekosystem, to je ve hvezdach, ale urcite se to nestane nahodnym evolucnim vyberem stran ve volbach v cechach :D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DZODZO:

    How Weird Is the Heat in Portland, Seattle and Vancouver? Off the Charts (NYT)
    https://archive.is/mtA9u
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEB:
    PER2: normální NIMBY, v Americe zavedená věc.

    jediná šance je dostat to na střechy domů, kde bude každý nadšený, že mu solární panel na jeho střeše vydělává...
    KEB
    KEB --- ---
    PER2: Někde mezi jako vždycky, ono to ani tak nestojí na tom jestli je někdo pro klimatický nebo ne, ale na tom jak moc bude mít všechno v prdeli a bude se snažit si urvat co nejvíce pro sebe.

    To je IMHO ano i ODS u pirátů doufám, že snad mají i něco jako vizi do budoucna. Protože ti ostatní se ani nesnaží předstírat že by ji měli.
    PER2
    PER2 --- ---
    let me look at this lovely .... desert!

    The US’s largest solar farm is canceled because Nevada locals don’t want to look at it
    The 850 megawatt, 9,200-acre solar farm, which would have been constructed in southern Nevada’s Moapa Valley, was to sit on 14 square miles on the Mormon Mesa, a flat-topped hill around 50 miles northeast of Las Vegas.

    The group, which is made up of residents, environmentalists, and others, feels that the solar farm would hinder hiking, camping, driving off-highway vehicles, and horseback riding and deter tourists from visiting artist Michael Heizer’s environmental sculpture, “Double Negative” (1969).

    PER2
    PER2 --- ---
    casto tu premysim, jestli ste naivni, vidite svet ruzove nebo naopak ja vidim vsechno cerne a jsem pesimista, ale docela me bavi, ze si nekdo mysli, ze se tu neco zmeni k lepsimu... ikdyz volby vyhraje nejaka "nejlepsi strana pro klima", nic moc se nezmeni, protoze jakykoliv opatreni budou stat penize danovy poplatniky a to bude v dusledku konec ty strany v pristim volebnim obdobi a za ten cas se tu neda zmenit nic, navic penez bude min... populace starne/dluhy rostou, ale treba bude pravda nekde uprostred... pral bych si zit v zemi, co ma nejakou vizi do budoucna v delsim casovym hotizontu, ale to bych se asi musel vratit v case o 100 let

    a abych jen neblabolil:
    At least 1m people facing starvation as Madagascar’s drought worsens...
    Four consecutive years of drought have wiped out harvests and cut off people’s access to food. With the lean season around the corner, the time of year when food stocks run low, the crisis is expected to drastically worsen. More than 1.14 million people are food insecure in southern Madagascar and the number of people in ‘Catastrophic’ conditions (IPC Phase 5) risks doubling to 28,000 by October.

    a SA pred par dny:
    https://twitter.com/bradvb4/status/1418827533366218754
    KEB
    KEB --- ---
    SEJDA: samozřejmě že ten člověk nedokáže říct tři věty, aby dvě dávaly smysl, ale zhruba 20i procentům voličů je to jedno.

    A pokud volba zase vyprodukuje někoho polarizačního jako byl schlafenberg, tak je to zcela reálná možnost.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam