• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Dneska slavíme, natočte si plnou nádrž...

    TUHO
    TUHO --- ---
    UN koukam rozjizdi pekny informativni grafiky. Jenom nechapu, proc jim tam chybi 4, 5 a 6 stupnu .]]

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO:

    The primary cause of these catastrophes is burning fossil fuel.

    to je vseobecnej omyl. kravy a prasata zijou v domecku kdyz je tam drzime. ropa hori kdyz ji vytezime, rafinujeme, distribuujeme a prozeneme motorem atp. my, lidi, na zaklade svyho rozhodnuti tak cinit.

    pochopitelne, ze to horeni je dulezity, ale nehoreni/nespalovani nebude dusledkem omezeni spalovani, ale dusledkem zmeny managementu ekosystemu a transformace civilizacniho developmentu, cili obecne transformace v managementu zfroju.

    primarni pricinou jsou lidske praktiky degenerativniho a destabilizujiciho managementu zdroju.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TUHO: Jen mala poznamka. Domnivam se, ze v urcite fazi celospolecenskeho nazirani problemu bude potencialni vule globalni uhlikovou dan za vytezne fosilni palivo prosadit. A na cem to zkrachuje bude osud te vybrane dane. Ja take nesouhlasim s prerozdelenim ve stylu NZP a to jsem socialne uvedomely clovek.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TUHO: HE3DA, firma a predstavitele se chovaji tak jako by to byl scam. Ale pravdepodobne tu baterii umi sestrojit, ale neumi ji vyrabet. Podle me v dobe kdy zacinali nemeli nic co by spolehlive fungovalo, ale za tech janevim 10 let a podojeni investoru se to naucili.
    Jejich baterie (cela baterie) ma referovanou energetickou hustotu 100 Wh/kg. Ale je to obtizne overit.
    Napriklad bateriovy clanek Panasonic-Tesla NCR18650B ma 265 Wh/kg a cely battery pack ma pak cca 160 Wh/kg. Nejlepsi produkcni clanky dneska maji 350 Wh/kg.
    TUHO
    TUHO --- ---
    PETER_PAN: Diky za briefing .] Ja u tehle informaci vetsinou velmi obtizne jsem schopnej rozlisit, co je fanboyovskej report experimentalni faze s minimalni sanci na vyuziti v praxi v kratkodoby budoucnosti a co je neco, co uz ziskava obrysy za ramec vyzkumu.
    Btw co ta HE3DA? je to scam nebo ne? uz jsme ot tu resili, dokonce myslim, ze do klubu chodil nekdo, kdo v ty fabrice primo pracoval .]] Tem by uz mela davno jet vyroba ne?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TUHO: Baterie jsou jedno z mala odvetvi ktere kromne sveho oboru sleduji. Solid-state battery ve fazi predprodukcnich testu referuje vice firem, firmy uzce spolupracujici/spoluvlastneny/vlastneny velkejma automobilkama. Obecne ano, je to cil vyvoje. Podle toho co se lze docit tak R&D cast je prakticky hotova a resi hlavne engineering & processing.

    Ale uz ted je nekolik technologii v produkcni fazi, ktere uz jsou dost dobre, maji samozrejmne sva ale.
    - Treba renesance LFP baterek (Lithium iron phosphate battery), ktere behem poslednich par let vyskocili z cca 80 Wh/kg na 240 Wh/kg a podarilo se vyresit vetsinu jejich neduhu. Treba Tesla v Cine (Cinsky Model 3) jede na LFP a jejich vyznam bude do budoucna velmi rust. Neobsahuji kobalt (problematicka tezba). Jediny problem je citlivost na chlad, coz resi vnitrni dohrev ktery v zime ubira velkou cast dojezdu.
    - Tesla ma take v produkcni fazi vyvoje baterky s zivotnosti neco kolem 5M kilometru (pri optimalnim pouzivani, vynutitelnem softwarove, nebo o desitky procent nizsi pri neoptimalnim pouzivani)
    - Dlouhodoby svaty gral jsou sulfo lithiove baterie, ktere dneska u experimentalnich clanku maji az 2600 Wh/kg, ale zatim jsou to jen experimenty s zivotnosti par desitek nabijecich cyklu.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PETER_PAN: u PRE je rozdil mezi tarifem STANDARD a PREKOPROUD 0,30 Kc ( ~ 0,012 €)
    TUHO
    TUHO --- ---
    PETER_PAN: No to jsem zvedavej, ja myslim, ze hlavni odpor pujde od fosilnich exporteru. Jinak dalsi malo diskutovanej problem je, ze vedle toho, ze chybi globalni dan na uhlik, tak ve skutecnosti je fosilni prumysl stale masivne dotovanej (mnohonasobne vic nez treba obnovitelny zdroje). Bohuzel postcovid recovery se (opet) ukazuje jako bejt celkem promarnenou sanci, protoze masivni podopry smeruji do fosilniho prumyslu....

    Globally, governments spend more than $500 billion on subsidies for fossil fuels that contribute to inefficiency, inequity, and negative externalities. Despite this obvious problem, efforts at reforming fossil fuel subsidies across the world have been piecemeal. If countries are to achieve the decarbonization goals of the Paris Agreement on climate change, they need to urgently address these subsidies as part of the transition away from fossil fuels.

    https://www.brookings.edu/research/reforming-global-fossil-fuel-subsidies-how-the-united-states-can-restart-international-cooperation/

    The COVID pandemic has made things worse – 42% of all money spent on energy in COVID recovery packages around the world has been for fossil fuels – more than for clean energy.
    Urgent fossil fuel subsidy reforms needed to tackle climate crisis – ICTD
    https://www.ictd.ac/blog/urgent-reforms-fossil-fuel-subsidies-climate-crisis/
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TUHO: Jo k tomu je dlouha cesta. A jsem presvedcen ze proti ni budou prave staty s nejvetsim eko ambicemi. Ty uz v te dobu budou mit masivni regulaci, ktera jim bude do rozpoctu prinaset velke zisky. A princip mezinarodni uhlikove dane na vstupu je ten ze je spravedliva over the world = tj. nenasleduji za ni dalsi dane (nebo dotace pro dana odvetvi) v ruznych statech ktere tak deformuji ten tlak k bezuhlikovosti v cele te technologicke skale.
    TUHO
    TUHO --- ---
    PETER_PAN: tj, ale jak zavest mezinarodni uhlikovou dan? k tomu je jeste dlooouha cesta.
    Jo a jinak v CR je 20. nejvyssi cena elektriny na svete .]]
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PETER_PAN: chces tim rict, ze ty si zeleny tarif za elektrinu jeste neplatis? :D
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    SEJDA: Tady se slusi dodat 2 veci. Jednak to lokalni zdaneni tun CO2 podkopava motivaci stanoveni mezinarodni uhlikove dane na vytezeny fosilni palivo.
    Druhak, v Nemecku je jedna z nejvyssich cen elektriny na svete (pred cca 3 roky to byla 2. nejvyssi cena), takze tam uz nejake zdrazeni o 0,006 € / kWh nehraje roli.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    GOJATLA: to zalezi na konkretni implementaci dane. Treba v Nemecku budou zavadet dan 25 € za 1 t CO2 (prozatim, vyhledove az ke 50 €) a na prvni roky je odhadovany rust ceny elektriny o 0,006 € / kWh. Vyhledove uz to nemusi byt tolik, s tim, jak poroste vyznam OZE a to presto, ze sazba uhlikove dane poroste.
    Navic sotva si zmeny vsimne ten, kdo si uz dneska plati "zelene tarify", protoze ty jsou leckdy uz ted o 0,005 - 0,010 € drahsi.
    TUHO
    TUHO --- ---
    GOJATLA: Jakoze vyzkum zajimavej je, ale obecne jeho relevance je hodne snizovana vlastnosma kvantitativnich setrenich v tehle obtiznej, komplexnich a menicich se vodach je proste hrozne hruby...
    Btw takova carbon fee and dividend? je to uhlikova dan, cenu elektriny zvysi, ale pro vetsinu populace ji zaroven zlevni (dostanou jeji vynosy)...
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Další možné zkreslení je třeba ve výběru vzorku, není větší šance, že dotazník vyplní lidé, kteří už mají o klimatu nějakou představu? Nebo v pořadí otázek, jinak odpovíš co jsi ochotný obětovat, pokud před tím byla řada otázek na to, čeho se obáváš, než naopak. Správně by asi měly být otázky v náhodném pořadí, ale jak je to v tomhle průzkumu netuším, metodiku jsem ve zprávě nenašel.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SEJDA: Ty výsledky jsou zajímavé, ale musí se brát s rezervou. Snadno se z nich dají vyvodit chybné závěry. Příklad 33 % čechů je pro uhlíkovou daň, ale jen 11 % pro vyšší zdanění elektřiny. Takže buď neví co je uhlíková daň, nebo jsou odpovědi zkreslené formulací otázky.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    New Zealand rated best place to survive global societal collapse
    https://www.theguardian.com/world/2021/jul/28/new-zealand-rated-best-place-to-survive-global-societal-collapse

    New Zealand was found to have the greatest potential to survive relatively unscathed due to its geothermal and hydroelectric energy, abundant agricultural land and low human population density
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    GOJATLA: plne souhlasim, kdyz si s tim dali tolik prace, mohli respondenty trosku motivovat. Ale pak by zase prisla druha strana s tim samym argumentem.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Ty odpovědi jsou hodně ovlivněné tím, jak jsou formulované otázky. Stačilo by změnit pár slov a vyšlo by to úplně jinak. 27% respondentů má příjem < 16000 měsíčně.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam