• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Ty odpovědi jsou hodně ovlivněné tím, jak jsou formulované otázky. Stačilo by změnit pár slov a vyšlo by to úplně jinak. 27% respondentů má příjem < 16000 měsíčně.

    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    YMLADRIS: Vzdát se ne, ale změnit životní styl jo. Překvapivě většina čechů není spokojená se svým životním stylem. Hlavní závěr je, že češi změnu klimatu vidí, mají z ní strach, ale velmi málo rozumí příčinám a možným řešením. A sami nic nepodniknou, čekají, že to vyřeší někdo jiný. Odkaz na studii je tady:
    České klima 2021 | Katedra environmentálních studií
    https://humenv.fss.muni.cz/ceskeklima2021
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: a co autor rozumi pod pojmem vzdat se zivotniho stylu?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: mikroregionalni tisk se na temata planetarniho vyznamu nezameruje.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: attitude / behavior gap, aneb byl bych ochotny, ale nic pro to neudelam, takze se mnou nepocitejte
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    The 'world's most powerful tidal turbine' starts to export power to the grid
    https://www.cnbc.com/amp/2021/07/28/worlds-most-powerful-tidal-turbine-starts-to-export-power-to-grid-.html
    TUHO
    TUHO --- ---
    good news everyone

    Autoři nové studie, která vyšla v odborném časopise BioScience, varují, že v mnoha ohledech se svět blíží ke kritickému bodu klimatických změn, nebo již tento bod překročil. Vědci se zaměřili na 31 klíčových indikátorů, které nazvali životními funkcemi planety, a u zhruba poloviny z nich včetně koncentrace skleníkových plynů, oteplování oceánů nebo ubývání ledové plochy zaznamenali rekordní zhoršení.

    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3347360-zivotni-funkce-planety-jsou-v-ohrozeni-pandemie-stav-nezlepsila-popisuji-vedci-v
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #czechia #positive

    Více než tři čtvrtiny české populace se domnívají, že klimatické změny na Zemi již probíhají. Většina si navíc myslí, že to svým chováním způsobuje člověk, ukázal výzkum Masarykovy univerzity a neziskové organizace Green Dock. Více než 60 procent lidí se pak obává, že dnešní děti budou žít v horším světě, než je ten současný.

    ...

    Podle 68 procent je důležité, aby Česko přijalo opatření proti změně klimatu," řekl. Dle názoru 66 procent dotázaných má Česko snižovat své emise skleníkových plynů.

    ...

    Podle výzkumu by Češi chtěli, aby se do ochrany životního prostředí zapojilo více institucí. "Více než 70 procent veřejnosti by chtělo, aby se do ochrany klimatu zapojilo ministerstvo životního prostředí, vláda, firmy, domácnosti a čeští vědci a vědkyně," odhalil Chabada.

    Skoro 55 procent Čechů by bylo ochotných vzdát se svého životního stylu, zatímco platit kvůli ochraně přírody vyšší ceny za produkty by bylo ochotno jen 14 procent. Platit vyšší daně kvůli ochraně klimatu by nevadilo devíti procentům lidí.

    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/za-zmenu-klimatu-mohou-lide-mysli-si-cesi-boji-se-ze-zivot-j/r~bc2b8f3ceb0011eba1070cc47ab5f122/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Peter Kalmus: ‘Zero years’
    We have zero years before climate and ecological breakdown, because it’s already here. We have zero years left to procrastinate. The longer we wait to act, the worse the floods, fires, droughts, famines and heatwaves will get.

    The primary cause of these catastrophes is burning fossil fuel. Therefore, we must shut down the fossil fuel industry as quickly as we can. Fossil fuel subsidies must end today. New fracking wells, pipelines and other fossil fuel infrastructure can no longer be built; that we continue on this path is collective insanity. Fossil fuel must be capped and rationed, and diverted to necessities as we transition to a zero-carbon civilization. If we fail, the planet will continue to heat up, creeping past 1.5C, then 2C, then 3C of global heating as we keep squandering precious time. With every fraction of a degree, the floods and fires and heat will get worse. Coastal cities will be abandoned. Ocean currents will shift. Crops will fail. Ecosystems will collapse. Hundreds of millions will flee regions with humid heat too high for the human body. Geopolitics will break down. No place will be safe. These disasters are like gut punches to our civilization.

    How many years until we must act on climate? Zero, say these climate thinkers | Jennifer Francis , Michael Mann , Holly Jean Buck and Peter Kalmus | The Guardian
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/jul/28/climate-crisis-zero-fossil-fuels-environment
    TUHO
    TUHO --- ---
    PETER_PAN: btw sledujes toto? consi o tom myslis?

    In its quarterly letter to shareholders, Quantumscape has offered a glimpse behind its solid-state curtain with multiple progress updates.

    The biggest news to come out of the report was the announcement of a 10-layer solid-state battery. Not only has the Quantumscape created this solid-state battery, but it has already begun testing it.

    https://electrek.co/2021/07/27/quantumscapes-q2-report-reveals-10-layer-solid-state-battery-plus-commercialization-timeline/
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: The Working Group I contribution will be considered during the 14th Session of Working Group I and 54th Session of the IPCC scheduled for 26 July to 6 August 2021. The report will be released, subject to approval and acceptance by the Panel, on 9 August.
    TUHO
    TUHO --- ---
    jinak prave probiha projednavani prvni pracovni skupiny (physical basis of climate change) IPCC nad prispevkem do sesteho assesment reportu. nejvetsi udalost pro klima vedu od roku 2014. cely AR6 by mel byt pak venku pristi rok. jsem zvedavej, jak tuhle udalost planetarniho vyznamu budou reportovat media .)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    VOYTEX: :D mas pravdu.

    takze bud tu prirodu nechame (ve vyhranicenych/vetsine mist) si managovat na long run tu rovnovahu samotnou (nechat ten skot a krovi a vse okolo do nakyho equilibria) a nebo musime zacit managovat uplne vsecko (herbicidy a krovinorezy)

    Imho ta druha varianta by byla dost umorna na zdroje, ktery bychom k tomu potrebovali
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    TADEAS: Kdyz nechame skot prezvejkat krovi na metan, tak nevim jestli si pomuzeme.
    Navic by musel spasat rychlejs nez se rozsirujou kroviny, takze by ho muselo bejt obrovsky mnozstvi, kterymu by pri dosazeni nami kyzeneho stavu jednou doslo krovi, nasledoval by globalni hladomor divokyho skotu (jehoz oslabeny imunitni system by mohl vyslechtit nejakou peknou bakterii/virus), nacez krovi by se za par mesicu pri absenci predatora vesele vratilo. Naslednou bounce back expanzi krovi by uz ale asi malokdo chtel resit skotokalypsou a naskytla by se tak prilezitost pro vyrobce herbicidu :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: znamena to, ze jedno, zda se divas na problematiku klimatu nebo ekosystemu, protoze z hlediska cloveka ma ta problematika stejny koren - v
    rozhodovani potazmo managementu zdroju. takze prisuzovat neco zmene klimatu nebo nevhodnemu managementu ekosystemu - to je v zasade jedno, protoze ten problem resime tim samym
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: a co to znamena? :)
    zni to cely pekne, ale rekl bych, ze o spouste veci nerozhodujeme
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: ze problematika je adresovana skrz rovinu rozhodovacich procesu, rozhodnuti je to, co za neco "muze" nakolik se o tom rozhodujeme.
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: co z toho plyne?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: jednoticim tematem (zmena klimatu, management ekosystemu, civilizacni development) a zaroven polem reseni je tak jako tak onen management zdroju, resp. zpusoby rozhodovani :)
    PER2
    PER2 --- ---


    Thousands of scientists warn climate tipping points ‘imminent’ | Climate News | Al Jazeera
    https://www.aljazeera.com/news/2021/7/28/thousands-of-scientists-declare-worldwide-climate-emergency
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam