• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SEJDA: pointa clanku, ktery uz tu probehl, je, ze kdyz automobilka vybije divoka prasata, muze na silnice vypustit 1,1 milion net-zero aut ¯\_(ツ)_/¯
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SHEFIK: aut jsou ale asi 2,5 mld. a co ten zbytek?
    PER2
    PER2 --- ---
    SHEFIK: tohle mi prijde jako joke, kolik miliard co2 ted produkuje lidstvo? par prasat je uplny plivnuti do nekonecnyho oceanu
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Kolik oxidu uhličitého uvolní do ovzduší rytím půdy divoká prasata? Není to zanedbatelné, zjistili vědci - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kolik-oxidu-uhliciteho-uvolni-do-ovzdusi-rytim-pudy-divoka-prasata-neni-to-zanedbatelne-zjistili-vedci

    Podle studie uvolňuje prase divoké na celém světě rytím půdy asi 4,9 milionu tun oxidu uhličitého ročně. To pro představu odpovídá emisím ze zhruba 1,1 milionu aut.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Trocha historie

    Jak se světu nepovedlo vyřešit změnu klimatu - - - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/jak-se-svetu-nepovedlo-vyresit-zmenu-klimatu

    Téměř všechny rozhovory o klimatu, které se vedou dnes, se vedly už v roce 1979,“ píše Nathaniel Rich v knize Jak ztratit zemi, Dějiny včerejška (pozn. redakce: v roce původního vydání knihy, 2019). Podrobně rozebírá, jak se jasný úkol ochránit klima planety Země proměnil v ideologické bojiště, kde má vědecký fakt stejnou váhu jako politický názor.
    PER2
    PER2 --- ---
    PER2
    PER2 --- ---
    Climate panel confronts implausibly hot models | Science
    https://science.sciencemag.org/content/373/6554/474

    Weather has grown more severe, seas are measurably higher, and mountain glaciers and polar ice have shrunk sharply. But the report's authors face a challenge that many of the world's leading climate models, used for the report's projections, are now showing warming rates that most scientists believe are implausibly fast because of errors in rendering clouds.



    btw vedeli jste, ze se jupiter taky otepluje, podle poslednich vyzkumu to vypada na polarni zare... a taky ze poslednich par desetileti slabne magneticky pole zeme

    ...casto si rikam, kolik dalsich veci nam jeste unika
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: imho ten proces neni "under way", aspon ne siroce, protoze jsme zatim neprijali ten konec (neprosli ten paliativni proces) a tim padem se jeste nemuzeme postavit k nejaky jiny situaci plne.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: tak asi jako v kazdym nestesti nebo traumatizujicich udalostech, dokazou se s tim lip vyrovnat/vyrovnavat spolecenstvi, kde se pouzivaj praktiky, ktery to ty komunite umoznujou dibre zpracovavat, podporujiu psychickou a kolektivni rezilienci
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: jsem vazne zvedava, jak dlouho mi bude trvat, nez mi to zacne pripadat vzrusujici. zatim se mi akorat zdaji sny jak na obri kosmicke lodi ze vsech zdi plizive prosakuje Zlo a ja se ptam brozkeffa zda mame nejakej pentobarbital sodny
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS:

    once the second world war was under way, "everyone got excited, they loved the things they could do, it was one long holiday ... so when I think of the impending crisis now, I think in those terms. A sense of purpose - that's what people want." TADEAS
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    YMLADRIS: nechteli pouzivat rozpad aby zbytecne nesirili paniku, tak jako to delaji RE, proto se tomu rika change, aby to znelo vice dobrovolne.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: to se posledni dobou snazim rict. ze to "oteplovani" je takovej nestastnej pojem, lidi si pod tim predstavuji neco, co znaji, a jsou v klidu. kdyz ve skutecnosti je to "rozpad".

    zaroven klimatologie je ve fakt blbe pozici, protoze jak maji mluvit o tom, co se deje s autem kdyz se dostane do smyku
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: dik, kouknu na to. tahleta vec podle me zpusobi ultimatni bordel. / jeste ze zeland neni na tomhle transportu moc zavislej ,)
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: No odkazujou se na novy poznatky v tyhle studii ne?

    Here, a robust and general early-warning indicator for forthcoming critical transitions is introduced. Significant early-warning signals are found in eight independent AMOC indices, based on observational sea-surface temperature and salinity data from across the Atlantic Ocean basin. These results reveal spatially consistent empirical evidence that, in the course of the last century, the AMOC may have evolved from relatively stable conditions to a point close to a critical transition.

    Observation-based early-warning signals for a collapse of the Atlantic Meridional Overturning Circulation | Nature Climate Change
    https://www.nature.com/articles/s41558-021-01097-4
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TUHO: jestli mi pamet dobre slouzi, letos je to na vychode slovenska uz druhe male tornado.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: videl jsem to, akorat se na nic novyho neodkazujou, jen spoustej alarm. coz tady u toho je sice opravneny, ale ten proces je asi dost nevyzpytatelnej a tyhle rychly scenare jako decade or two jsem teda nezaznamenal.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Climate scientists have detected warning signs of the collapse of the Gulf Stream, one of the planet’s main potential tipping points.
    The research found “an almost complete loss of stability over the last century” of the currents that researchers call the Atlantic meridional overturning circulation (AMOC). The currents are already at their slowest point in at least 1,600 years, but the new analysis shows they may be nearing a shutdown.
    Such an event would have catastrophic consequences around the world, severely disrupting the rains that billions of people depend on for food in India, South America and West Africa; increasing storms and lowering temperatures in Europe; and pushing up the sea level in the eastern North America. It would also further endanger the Amazon rainforest and Antarctic ice sheets.
    The complexity of the AMOC system and uncertainty over levels of future global heating make it impossible to forecast the date of any collapse for now. It could be within a decade or two, or several centuries away. But the colossal impact it would have means it must never be allowed to happen, the scientists said.
    “The signs of destabilisation being visible already is something that I wouldn’t have expected and that I find scary,” said Niklas Boers, from the Potsdam Institute for Climate Impact Research in Germany, who did the research. “It’s something you just can’t [allow to] happen.”

    Climate crisis: Scientists spot warning signs of Gulf Stream collapse | Climate change | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2021/aug/05/climate-crisis-scientists-spot-warning-signs-of-gulf-stream-collapse?CMP=twt_a-environment_b-gdneco
    TUHO
    TUHO --- ---
    rozmohl se nam tady takovy nesvar…

    Obcí Petkovce v okrese Vranov nad Topľou se ve čtvrtek večer prohnalo tornádo. Poškodilo několik domů, uvedl to starosta obce Pavol Hybala. Na místě zasahují hasiči, odstraňují popadané stromy a části střech z komunikací, aby po nich mohla projíždět záchranná vozidla

    Východem Slovenska se prohnalo tornádo, zničilo několik domů - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/tornado-slovensko-pocasi.A210805_202315_domaci_elk
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO:

    V Kalifornii se tento týden úřady rozhodly pro omezení klíčových vodních zdrojů tisícům lidí. Svým rozsahem bezprecedentní krok má snížit spotřebu vody tamních farmářů ve snaze zajistit dostatek pitné vody pro příští rok.

    Celý stát vyschnul. Utne vodu farmářům, aby zbyla pitná - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/cely-stat-vyschnul-kalifornie-utne-vodu-farmarum-aby-zbyla-pitna-171442
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam