• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TUHO
    TUHO --- ---
    SHEALA: Plus jeste se pripojit k Paktu starostu a primatoru a zpracovat Sustainibility energy and climate action plan (SEAP)

    Local authorities play a leading role in climate change mitigation and adaptation. Participation in the Covenant of Mayors for Climate & Energy supports them in this endeavour, by providing them the recognition, resources and networking opportunities necessary to take their energy and climate commitments to the next level.

    Join
    https://www.covenantofmayors.eu/join/join-as-a-signatory.html
    LIMECEJ
    LIMECEJ --- ---
    THE_DARKNESS: plus se můžete zapojit třeba v XR.)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SHEALA: muze vydat vyhlasku, ktera omezi stavbu staveb mimo pasivni standard, bez solarnich panelu, bez zasobniku destove vody atp.
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    THE_DARKNESS: a pak ještě pár poznámek z telefonátu s Arnem:
    - Adaptace nestačí - míříme do světa, který je neobyvatelný - na to se nelze adaptovat
    - Mitigace musí být první krok, pak i adaptace dává větší smysl - nemá smysl dávat peníze do adaptace, když problém pouze zhoršujeme
    - Nejstrategičtější a nejefektivnější je i jako město tlačit na národní vládu, ať s tím něco dělá - mají tu odpovědnost
    - Vyhlásit klimatickou nouzi - signál lidem i dalším městům + Informovat společnost - jenom regulace budí odpor - proto je dobré to vyhlášení klimatické nouze
    - Tepelné ostrovy - sadit stromy, za 20 let budou dostatečně velké - je to levné řešení, které jde dobře vidět
    - Energetický management - hrozně plýtváme s energiemi - např. Škola topí o víkendu - měřit a kvantifikovat - vytvořit si datovou základnu - není to náročné - 10% úspory lze dosáhnout jen změnou chování
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    SHEALA: čau, kdysi jsem si dala dohromady pár zdrojů na téma adaptace měst na klimatickou změnu, zde posílám odkaz na složku: https://www.emeraldgrouppublishing.com/publish-with-us/author-policies/our-open-research-policies#green
    TUHO
    TUHO --- ---
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    R.I.P.
    Alien technology the best hope to 'save our planet:' ex-defence boss
    https://web.archive.org/web/20080430213154/http://www.canada.com/ottawacitizen/news/story.html?id=3e57926c-bfeb-4ff3-acf6-50c575ee996c
    Published: Wednesday, February 28, 2007

    A former Canadian defence minister says be believes advanced technology from extraterrestrial civilizations offers the best hope to "save our planet" from the perils of climate change.

    Paul Hellyer, 83, is calling for a public disclosure of alien technology obtained during alleged UFO crashes -- such as the mysterious 1947 incident in Roswell, New Mexico -- because he believes alien species can provide humanity with a viable alternative to fossil fuels.
    (...)
    "Climate change is the No. 1 problem facing the world today," he said. "I'm not discouraging anyone from being green conscious, but I would like to see what (alien) technology there might be that could eliminate the burning of fossil fuels within a generation ... that could be a way to save our planet."
    (...)
    Mr. Hellyer, a former Liberal cabinet minister, political turncoat and one-time leadership candidate for the Liberal and Conservative parties, said UFO researchers have amassed undeniable evidence that aliens have visited our planet. Due to the distance such spacecrafts would have to travel, UFOs must be equipped with some kind of advanced fuel source or propulsion system, he said.

    "We need to persuade governments to come clean on what they know," he said. "Some of us suspect they know quite a lot, and it might be enough to save our planet if applied quickly enough."


    video
    https://www.mysterywire.com/ufo/longtime-ufo-researcher-and-former-canadian-defense-minister-paul-hellyer-passes-away/
    https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Hellyer
    DNF
    DNF --- ---
    PER2: ehm, jakoze stiras ho hezky a vsechno, ale treba ty atomovky, s cim to jako porovnavas? s asteroidama? ty mi neprijdou moc lidsky zasah do klimatu. Co je kosmicky rovnik asi nevim, ale ten posledni bod .. je trochu rozdil mezi tim, jaky technologicky pokrok umoznilo zpracovani ropy, a ohavnou dezinformacni kampani co (nejen) ropne spolecnosti provozuji desitky let jen kvuli zisku.

    Jednoznacne minus.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    DZODZO: hustý, za to už dělá kampaň Barbora Atomová :)
    PER2
    PER2 --- ---
    JIRIX: to je dobra zprava, ne? na to se napiju
    JIRIX: "par" atomovek je treba proti asteroidum absolutni joke (staci porovnat treba s chelybaninskem/tunguskou)
    JIRIX: a jsme si stoprocentne jisti , ze nejsem v kosmickem rovniku? :)
    JIRIX: dekujes kazde rano i vsem tem vymozenostem, ktere ti ropna produkce umoznila(a mozna si to ani neuvedomujes)? nebo jsi se toho dobrovolne vzdal jiz pred par lety a vyhybas se tomu a bojujes s tim?(hat off to you in that case)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHEALA: v meste podla mna hlavne presadzovat viac zelene v uliciach, som teraz u nasich, kde uz su medzi panelakmi vyrastene stromy a o ulicu vedla maju ulicu prostu zelene a ten rozdiel pocitu teplot medzi ulicami je znatelny
    TUHO
    TUHO --- ---
    LACIF: Aha, mmnt ty tam mas warming magnitude 2stupne Celsia? No tak to je potom o dost vic nez bych cekal. Na to tedka koukam, ale uplne jsem nenastudoval tu souvislost mezi SSP (shared socioeconomic pathway) a RCP (representation concetration pathway) a globalni teplotou..
    TUHO
    TUHO --- ---
    LACIF: No, tak si nastavil SSP5 8.5 to je ten mainstreamovej "worst case scenario" (jakoze opomiji fat tail risks, ktery pocitaj s tim, ze kolapsem carbon sinku muzem mit z biosfery jeste vyrazne vyssi emise). jinak celkem vtipny, ze worst case scenario je tak trochu linearni extrapolace soucasnyho trendu spalovani fosilnich paliv.
    V podstate by teda u nas sla prumerna teplota z 9 stupnu na 15? To mi celkem sedi ne, u nas se otepluje cca dvakrat rychlejs nez je prumer (jsme uz na ceste k polum plus je tu kontinent). Taky zatim bylo otepleni global cca o stupen a u nas uz je to o dva.
    LACIF
    LACIF --- ---
    IPCC WGI Interactive Atlas
    https://interactive-atlas.ipcc.ch/
    nejsem si jistej, ze jsem vstupy nastavil spravne, ale plus 6 stupnu v 2100 ve stredni evrope pri strizlivym modelu je docela HC, ne?

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LA_PIOVRA: ve smyslu rodicovstvi TADEAS, TADEAS, TADEAS:
    TUHO
    TUHO --- ---
    LA_PIOVRA: Jedes prepping? Jem Bendel rozjel forum Deep Adaptation, jsem se tam kdysi registroval, ale nejak moc to nezkoumal. Jinak nevim no, podle me v nasich zemepisnych sirkach bude nejvetsi problem spocivat s politickou destabilizaci - a na tu se jak da adaptovat? Asi akorat vytvarenim socialnich siti, kumulaci snadno presunutelneho majetku, pripadne vytvareni zazemi v nejake dalsi zemi, kde se daji ocekavat stabilnejsi pomery (kdyz se veci zeserou, tak uz na tech mistech bude pretlak, takze asi dobre kupovat pozemek / dum / delat si zname atp na miste predem). A pokud se veci nezeserou prilis, tak adaptace bude asi celkem easy - proste klimatizace, solarni panely, tepelny cerpadla, tunky a bazeny :D

    Jinak timhle smerem asi nejvic uvazuje Tadeas, tak treba se sveri .)
    Jo a pripomenl si mi tuhle knihu, ktera sice neni vylozene o klima zmene, ale tematicky se to protina...

    Knížka Magdaleny Vožické přináší sumář praktických rad a odzkoušených doporučení, na co bychom na cestě k soběstačnosti neměli zapomenout. Rázně, ale s nadsázkou. Recepty na konzervaci potravin, a schopnost jejich vypěstování, domácí apatyku nebo výrobu základních předmětů zvyšujících pravděpodobnost přežití proložila autorka příběhovou vrstvou. Fiktivní, a přitom tak reálnou. Ze života.
    Nečekejte dystopický text ždímající téma apokalypsy. Jak přežít konec civilizace chytlavě předkládá zkušenosti předchozích generací v situacích, které jsme si ještě nedávno nechtěli nebo neuměli představit. I kdyby nenastaly, získáte s knihou cenná a ozkoušená doporučení, jak se stát na vratké a stále méně vyzpytatelné společnosti nezávislejší, soběstačnější, odolnější a také veselejší.


    :: www.biobooks.cz
    https://www.biobooks.cz/?utm_source=facebook&utm_medium=posty&utm_campaign=biobooks
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LA_PIOVRA: Přišlo mi fajn přečíst si Rruka noci podaná od Cílka a spoluautor je Ferdinand šmikmátor který teď samostatně vydal knížku Ppotom, což už je vyloženě taková pre perská příručka, tak můžeš prostudovat jestli tě zaujme
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Nemate prosim doporuceni na nejaky texty, zdroje, proverena fora, knihy, dokumenty etc. tykajici se individualni/rodinne adaptace na na veci souvisejici se zmenami klimatu?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Ahoj, když by někdo narazil na to, co může udělat městský nebo místní magistrát proti změně klimatu, zajímá mě to :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam