• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    DRSH
    DRSH --- ---
    Oteplení pouze o 1,5 °C už není dosažitelné, říká ekolog Ač na základě zprávy OSN o klimatické změně | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/otepleni-pouze-o-15-degc-uz-neni-dosazitelne-rika-ekolog-ac-na-zaklade-zpravy-8554567#player=on
    TUHO
    TUHO --- ---
    Climate World Chaos 2021

    Středomoří dál sužují vysoké teploty a požáry. Nedaleko Říma se muselo evakuovat několik desítek lidí, oheň se rychle šíří v přírodní rezervaci Monte Catillo asi dvacet kilometrů od okraje metropole. Hoří i na několika dalších místech jižní Itálir. V Řecku se hasičům poprvé po dvou týdnech podařilo dostat všechna ohniska pod kontrolu. V Alžírsku zadrželi 22 lidí podezřelých ze založení nejničivějších požárů v historii země.

    Jižní Itálie je v plamenech, nedaleko Říma evakuovali desítky lidí. V Řecku se situace stabilizovala — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3354232-nedaleko-rima-evakuovali-kvuli-lesnim-pozarum-desitky-lidi
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Globální emise skleníkových plynů produkované spalováním fosilních paliv v roce 2019 dosáhly 34,2 Gt ekvivalentu CO2, což bylo o jednu desetinu gigatuny méně než v roce 2018, tvrdí zpráva Mezinárodní agentury pro energii. Příčinou je zejména pokles emisí v USA a Evropské unii, přičemž v roce 2020 se předpokládá jejich ještě výraznější snížení. Dlouhodobě pak stagnuje objem elektřiny produkované z uhlí a ropy. Význam plynu a obnovitelných zdrojů naopak roste.

    IEA: Celosvětové emise skleníkových plynů z fosilních paliv v roce 2019 mírně poklesly
    https://oenergetice.cz/emise-co2/iea-celosvetove-emise-sklenikovych-plynu-fosilnich-paliv-roce-2019-mirne-poklesly

    a pak že to co v EU a USA děláme nemá smysl, protože Čína a Indie, hurr-durr :D

    za 2020 to poklesne určitě, ale doufám že 2021 to moc nevzroste
    TUHO
    TUHO --- ---
    Denni davka Carbon Brief

    Looking further back to SPMs from earlier IPCC assessment reports, it is interesting to see how the language around human influence has evolved:
    First assessment report (1990): By increasing their concentrations, and by adding new greenhouse gases like chlorofluorocarbons (CFCs), humankind is capable of raising the global-average annual-mean surface-air temperature.”
    Second assessment report (1995): “The balance of evidence suggests a discernible human influence on global climate.”
    Third assessment report (2001): “Most of the observed warming over the last 50 years is likely to have been due to the increase in greenhouse gas concentrations.”
    Fourth assessment report (2007): “Most of the observed increase in global average temperatures since the mid-20th century is very likely due to the observed increase in anthropogenic greenhouse gas concentrations.”
    Fifth assessment report (2013): “It is extremely likely that human influence has been the dominant cause of the observed warming since the mid-20th century.”
    Sixth assessment report (2021): “It is unequivocal that human influence has warmed the atmosphere, ocean and land.”

    IPCC: How the AR6 WG1 summary for policymakers compares to its predecessor | Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/ipcc-how-the-ar6-wg1-summary-for-policymakers-compares-to-its-predecessor
    TUHO
    TUHO --- ---
    At least 21 people died as heavy downpours struck central China’s Hubei province, authorities said today, weeks after record floods wreaked havoc and killed hundreds in a neighbouring province.
    China has been battered by unprecedented rains in recent months, extreme weather that experts say is increasingly common due to global warming.
    In Hubei, torrential rains caused power cuts and landslides, destroying hundreds of homes and forcing the evacuation of nearly 6,000 people, the province’s Emergency Management Bureau said on Friday, as reservoirs reach dangerous levels.

    Torrential rain lashes central China, leaving 21 dead | China | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2021/aug/13/torrential-rain-lashes-central-china-leaving-21-dead
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PAD
    PAD --- ---
    DZODZO: Muselo by se to propocitat, zda by se to pro tu skolu vyplatilo i tak (- cervenec a srpen), je mozne, ze ne (zalezi na tom, jak ta skola taky vytapi atp). Ja porad cekam, jestli se u nas nejak pohne ta komunitni energetika. Pak bys prave, jak pises, mohl nechat elektrinu ze skoly pretect i treba na urad, nebo proste lidem v obci. To vedeni uz existuje, jde jen o to nastavit legislativni ramec proto, aby si lidi mohli mezi sebou ty pretoky preuctovat bez nejakych drakonickych poplatku distributorovi (nevidim duvod, proc distributorovi platit stejnou castku za prenos kWh energie z Dukovan [odkud k nam tece] a ze strechy souseda cca 100m ode me). Pokud jde o me, tak ja bych svy pretoky sousedum dal klidne zadara. Tech 50h/kWh, co za to muzes dostat dnes, je stejne marginalie.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Update on the new European Record: The official agromet of Sicily SIAS confirmed as 48.8C the maximum temperature reached today in their station inland of Siracusa. The station is standard (better than most of WMO airports stations). https://t.co/Lhvif293cu https://t.co/QN12YKI4cW
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: vtipkování klimatického

    vsak ono nas to prejde
    TUHO
    TUHO --- ---
    ;]]

    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: však z toho bude mít obec vývar. Tohle není větrník na kterY musíš hledět a dělá ti rámus za domem.

    Btw vesnický školy nebývají obrovské krabice. To jsou ty ve městech.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PAD: FVE, ktore dava najviac cez prazdniny, ked v skole nikto nie je musis okecat nejakou komunitnou elektrarnou, ze z tej skolskej strechy bude profitovat cela obec
    TUHO
    TUHO --- ---
    PAD: o potencialu neco je tady...

    Potential for large-scale CO2 removal via enhanced rock weathering with croplands | Nature
    https://www.nature.com/articles/s41586-020-2448-9
    PAD
    PAD --- ---
    zajimavy pristup k vychytavani CO2 - ironii je, ze zminovanym nalezistem kalcitu je arabsky poloostrov - no nebylo by hezke, kdyby se z toho regionu pro jednou stal carbon sink?:)

    44.01 secures $5M to turn billions of tons of carbon dioxide to stone – TechCrunch
    https://techcrunch.com/2021/08/10/44-01-secures-5m-to-turn-billions-of-tons-of-carbon-dioxide-to-stone/

    akorat nevim, nakolik je dostatek kalcitu - mozna to bude cesta pouze pro nejaky "offset", ale i tak zajimave ..
    PER2
    PER2 --- ---
    SIAS have confirmed that Siracusa in #Sicily reached 48.8ºC earlier this afternoon and if verified by @WMO, it will become a new European temperature record
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    THE_DARKNESS: děkuju. Takle, já táhnu už boj na více frontách (destigmatizace postižení, a bohužel i bezbariérovost., která už měla být dávno hotová) a je možný, že i Zelení v Brně, pokud o mě ví, mě budou mít rádi jako cestu do práce. Ale třeba se tam najde někdo, koho tohle nadchne, a nějak na víc než místní a městskou uroveň nikdy nebudu mít dost kontaktů, peněz a "pák". :)

    To s tím jednat se zpracovateli strategie je dobrej nápad :)
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    SHEALA: jako není to nic snadného, ale trochu na ně platí, když je možnost získat financování na tyto věci, tak mrkni na https://dotace-fondy.eu/dotacni-programy-obce.
    U nás se to trochu pohnulo až tehdy, když město získalo peníze na zpracování adaptační strategie, jinak by v tomto směru nedělali skoro nic (resp. mesto považuje za řešení problému kroky typu zavedení znovupoužitelných kelímků). A pak jsme stejně zjistili, že je lepší se bavit přímo se zpracovateli té strategie než s městem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam