• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    'Over 80% of professionals in Southeast Asia say climate change is threatening the supply of food in their countries, a survey compiled by a regional think tank shows.'

    #ClimateEmergency #foodsecurity #Asia #foodblogger #AgTwitter
    https://asia.nikkei.com/Spotlight/Environment/Climate-Change/Climate-change-stokes-ASEAN-food-supply-fears-regional-survey
    https://t.co/xOW2UOlZsv
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    RADIQAL: MTO | Occupy Wall Street [MTO @ Occupy Wall Street ]
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    TADEAS: LoL, jakoby si Pehe nedokazal spocitat, že 200m uprchlíků je tak velká příležitost pro DisasterKapitalism, že bránit jí, je čirá (humanistická) hloupost.
    PER2
    PER2 --- ---
    kdyby ste nevedeli koho volit ;)

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    pehe

    Nová varování před dopady klimatických změn nechávají českou politiku v klidu
    https://denikreferendum.cz/clanek/33113-nova-varovani-pred-dopady-klimatickych-zmen-nechavaji-ceskou-politiku-vklidu

    Světová banka ve svém nejnovějším vydání Groundswell Report, v němž mapuje dopady klimatických změn, varuje, že klimatické změny mohou do roku 2050 zapříčinit migraci více než 200 milionů lidí. Ohniska migrace způsobené klimatickými změnami se přitom už začínají tvořit.

    Podle odborníků, kteří poslední vydání Groundswell Report připravili, by přitom rychlá koordinovaná globální akce s cílem snížit emise a podpořit zelené technologie i odolnost přírody v nejvíce postižených oblastech moha ještě stále zredukovat výše zmíněné migrační předpovědi o 80 procent.

    Klimatické změny jsou podle zprávy mocným hybatelem migrace, protože v nejvíce exponovaných oblastech značně snižují možnost lidí ekonomicky přežít. Světová banka předpokládá, že v důsledku klimatických změn bude do roku 2050 donuceno migrovat až 86 miliónů lidí v subsaharské Africe, 49 miliónů v ve východní Asii a pacifické oblasti, 40 miliónů v jižní Asii, 19 miliónů v severní Africe, a 17 miliónů v latinské Americe. Imunní není ani východní Evropa a střední Asie, kde se v důsledku změn klimatu předpokládá migrace až pěti miliónů lidí.

    Zpráva vzbudila značný zájem v západních zemích. I proto, že debatu o dopadech klimatických změn přesunuje od pro mnohé zatím stále ještě poněkud jen „televizních“ témat, jako je růst hladiny oceánů a drastických změn počasí, ke konkrétní hrozbě, kterou je strmý růst migrace.

    Tu zatím většinou spojujeme s válečnými konflikty či rozevírajícími se nůžkami mezi chudými a bohatými částmi světa. Migrace téměř čtvrt miliardy lidí v příštích třiceti letech v důsledku klimatických změn dává ovšem představám o dopadech klimatických změn nový konkrétní rozměr.

    ...

    O tom, jak malý zájem u nás potenciálně katastrofální změny vyvolávají, ostatně svědčí i mizivé předvolební preference našich Zelených, zatímco v Německu jsou momentálně třetí nejsilnější stranou, a možná budou v příští vládě.

    Dokonce ani pro Piráty, kteří část zelené agendy převzali, není debata o tom, jak by Česká republika mohla účinněji přispět k řešení klimatických výzev, prioritou. Dokonce i nedávné ničivé tornádo na jižní Moravě coby projev globálních klimatických změn jako by už bylo zapomenuto.

    Když premiér Andrej Babiš prohlásí, že i po roce 2035, dokdy chce Evropská unie ukončit výrobu spalovacích motorů, „budeme u nás spalovací motory dál vyrábět“, opozice vesměs mlčí. Zřejmě proto, že vysvětlování tohoto kroku by mohlo narazit u voličů, jejichž většinu český politický diskurz udržuje v představách o tom, že se u nás navzdory velkým globálním výzvám podaří udržet „klid a pohodu“.

    I proto se nekoná ani hlubší debata o (ne)využití jaderné energie. Většina občanů podle průzkumů není proti jaderné energii, a tedy i budování nových jaderných bloků, proč je tedy zneklidňovat diskuzí, která probíhá na téma alternativních zdrojů energie ve většině západních zemí. Kupříkladu argumenty, že v době, kdy se u nás (možná) dostaví další jaderné bloky v Dukovanech, bude jaderná energie i v důsledku tlaku Evropské unie a Bidenovy administrativy na rychlý přechod k zeleným technologiím a alternativním zdrojům energie — což mimochodem značně urychlí práci na nových technologiích v této oblasti — nejen zřejmě zastaralá, ale také neúměrně drahá.

    ...

    o tom, do jaké míry je migrace ze zemí, v nichž probíhají konflikty, dílem Západu, a do jaké míry politické neschopnosti lokálních vlád a náboženského fanatismu, lze vést debatu. A i proto mohou politici — i ti čeští — argumentovat, že se nás příčiny migrace do Evropy přímo netýkají.

    Nová zpráva Světové banky ovšem vnáší do debaty o příčinách migrace nový úhel pohledu: rozbíhající se migrace téměř čtvrt miliardy lidí není totiž výsledkem událostí a jevů, které si tito lidé zavinili sami, ale výsledkem často ekologicky bezohledné industriální politiky Západu a nových ekonomických „tygrů“, jako je Čína.

    Jak upozornil i McKibben, lidé, kteří musejí kvůli změnám klimatu opouštět své domovy a migrovat, k uhlíkové stopě a dalším formám znečišťování životního prostředí, které stojí za změnami klimatu, téměř nijak nepřispěli. Jsou oběťmi globálních změn, které mají svůj původ daleko za hranicemi jejich států nebo oblastí, z nichž musejí odcházet.

    Vše souvisí se vším, takže když premiér Babiš tvrdí, že „my“ se jen tak nepohrneme do ukončení éry spalovacích motorů, ani překotného ukončování spalování uhlí, neboť by to prý poškodilo naše ekonomické zájmy, je třeba vzít v úvahu, že tak přispíváme k prohlubování globální klimatické kalamity, jejíž důsledky budou brzy klepat i na naše dveře — a to nejen v podobě dalších období katastrofálního sucha, záplav a tornád, ale i zvýšené migrace.

    Zoufalí lidé dělají zoufalé věci, a politika opevňování se za vlastními hranicemi náš „klid a pohodu“ před dopady zoufalství, k němuž svojí činností sami přispíváme, věru neochrání.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: "setkal se nekdo z vas osobne v minulem roce s klimatickym zalem? pomodlili jste se za planetu?" v sale zavladlo hrobove ticho, nasledovala prestavka a vsem se nahle udelalo nevolno
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: "setkal se někdo z vás v uplynulém roce se zástupci energetických či hornických odborů?“ Zatímco Zaorálek ihned zdvihl svou kartičku, ostatní se zmateně rozhlíželi kolem.

    Tohle shrnuje marnost pristich voleb... hlavne ze resi svoje volebni kampane a zakulisni hry, ale na zachranu planety, nebo alespon vhled do problemu nikdo cas nema :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    A Societal Transformation Scenario for Staying Below 1.5°C | Heinrich Böll Stiftung
    https://www.boell.de/en/2020/12/09/societal-transformation-scenario-staying-below-15degc
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Ben Franta
    https://twitter.com/BenFranta/status/1437448973137039365?s=19

    Proud to be one of over 2000 scientists and researchers calling for a fossil fuel nonproliferation treaty.

    Fossil fuels threaten the entire planet. They must be controlled, phased out, and replaced as quickly as possible. It's imperative we use all tools at our disposal.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The autonomous Earth: How humans created a planetary civilisation that is beyond their control | Artificial Life Conference Proceedings | MIT Press
    https://direct.mit.edu/isal/proceedings/isal/33/6/102960

    Coined by US geoscientist Peter Haff in 2014, the technosphere consists of individual humans, human societies, information networks, and stuff. In terms of stuff, humans have produced an extraordinary 30 trillion metric tons of things. From skyscrapers to CDs, fountains to fondue sets. A good deal of this is infrastructure, such as roads and railways, which links humanity together. The technosphere can be seen as the latest major evolutionary transition of not just life on Earth, but the Earth system itself. Adopting this planetary-scale perspective provides new insights into our current sustainability challenges. For example, rather than technological innovation being for the direct benefit of humans, it can instead be seen as an element in an autocatalytic system that increases the technosphere's energy and material consumption. Homo sapiens in that respect become elements, rather directors, of the technosphere. While multiple generations collectively built the technosphere it may prove to be largely autonomous and insensitive to human agency in terms of large-scale processes and developmental trajectory. If that is an accurate description, then we may be unable to avert climate change that would devastate communities around the world.

    Rather than being a cause of despair, embracing the technosphere concept could offer a vital opportunity for humanity to gain important agency and help forge a viable route to a more sustainable future. In order for that to happen, new and quite radical reassessments are required when it comes to human's relationships to technology and the technosphere. To understand you are in a prison, you must first be able to see the bars.

    KEYNOTE James Dyke
    https://youtu.be/UiyXI6pVzk8
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Climate change: World now sees twice as many days over 50C - BBC News
    https://www.bbc.com/news/science-environment-58494641.amp
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Nuclear energy isn't a safe bet in a warming world – here's why
    https://theconversation.com/amp/nuclear-energy-isnt-a-safe-bet-in-a-warming-world-heres-why-163371

    power stations active today entered service long before the science of climate change was well-established. Two in five nuclear plants operate on the coast and at least 100 have been built just a few metres above sea level. Nuclear energy is, quite literally, on the frontline of climate change – and not in a good way.

    ...

    The US Nuclear Regulatory Commission concludes the vast majority of its nuclear sites were never designed to withstand the future climate impacts they face, and many have already experienced some flooding. A recent US Army War College report also states that nuclear power facilities are at high risk of temporary or permanent closure due to climate threats – with 60% of US nuclear capacity at risk from future sea-level rise, severe storms, and cooling water shortages.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Paul Maidowski
    https://twitter.com/_ppmv/status/1438266017575325698?s=19

    Repetition helps, so let's repeat: it helps to address the causes of a problem (growth), rather than its symptoms (GHG emissions). (Thanks @ all degrowth people—you know all this!—; beyond growth, next we can focus on rates of degrowth :)

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Chevron would rather pay dividends than invest in wind and solar -CEO | Reuters
    https://www.reuters.com/business/energy/chevron-ceo-says-dividend-shareholders-better-than-investing-wind-solar-2021-09-15/

    “Chevron Corp Chief Executive Mike Wirth said on Wednesday the company prefers to return money to its shareholders rather than use it to invest in solar and wind...

    ‘We rather dividend it back to shareholders and let them plant trees.’"

    @Reuters https://t.co/kPTvKbkIQa
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Opinion | I’ve Said Goodbye to ‘Normal.’ You Should, Too. - The New York Times
    https://www.nytimes.com/2021/01/25/opinion/new-normal-climate-catastrophes.html

    "The next 20 years will be a period of deep uncertainty and tremendous risk, no matter what. We don’t get to choose what challenges we’ll face, but we do get to decide how we face them."
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    President Biden is hosting the Major Economies Forum to discuss the countries’ progress on addressing climate change ahead of the upcoming COP26 summit. “We have to bring to Glasgow our highest possible ambitions. Those who have not yet done so, time is running out,” @POTUS says. https://t.co/dBf2rqpvV4


    Kate Aronoff
    https://twitter.com/KateAronoff/status/1438939119183347719?s=19

    The United States government does not have a climate law, is not especially close to getting one and set the world back years in taking on the problem by abandoning the Kyoto Protocol—all on top of being a top fossil fuel exporter.

    A little humility would be nice!
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    better than ever

    Taming The Greedocracy ❧ Current Affairs
    https://www.currentaffairs.org/2021/08/taming-the-greedocracy

    Ezra Klein—the New York Times podcast host, opinion columnist, uberwonk, and stats-shaman. In a conversation with Brian Deese—the director of the National Economic Council and fresh-from-Wall-Street top economic advisor to Joe Biden—Klein said that when it comes to climate change, “you can’t… ask [people] for sacrifice. You can’t say, ‘We’re going to do this by making energy more expensive, and certain things are not going to be available anymore.’ You want to do this in a way that feels positive-sum to people—better technologies… You’re getting something out of it … not ‘you get less in order for the future to get more.’” Deese strongly concurred, saying: “I want to double down on that.”

    This may not immediately seem so bad. What’s wrong with “positive-sum,” “better technologies,” and cheap energy? Klein is a militantly (even desperately) optimistic sort of person; in 2019, during a podcast episode with clean-energy guru Saul Griffiths titled “How to solve climate change and make life more awesome,” Klein said that “conversations about climate change are pretty depressing [but] decarbonizing doesn’t mean accepting a future of less—it can mean a more awesome, humane, technologically rich, and socially inspiring future for us all.” Griffiths endorsed this abundance-oriented path. “Our cars could be just as big, only electric,” he said. “…The American Dream could be better than… ever.”
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    degrowth v NYT

    Opinion | Do We Need to Shrink the Economy to Stop Climate Change? - The New York Times
    https://www.nytimes.com/2021/09/16/opinion/degrowth-cllimate-change.html
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    trenink odvahy k bezradnosti


    Today's new UN report on emissions if countries follow their current pledges under the Paris agreement shows 3 things: 1) we are not even close to being on track; 2) we need a steep decline of emissions in this decisive decade, even for 2°C; 3) naming and shaming is not working. https://twitter.com/W_Lucht/status/1438941822869442562?s=19

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    sure

    US and EU pledge 30% cut in methane emissions to limit global heating | Greenhouse gas emissions | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2021/sep/17/us-and-eu-pledge-30-cut-in-methane-emissions-to-limit-global-heating

    The pact between the US and the EU sets a target of cutting at least 30% from global methane emissions, based on 2020 levels, by 2030. If adopted around the world, this would reduce global heating by 0.2C by the 2040s, compared with likely temperature rises by then.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam