• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: tomu nerozumim

    jde o obcansky shromazdeni, ktery by posoudily ty ruzny scenare dekarbonizace? jaka sila muze uvest tato shromazdeni v cinnost, jina, nez ze volici plosne a zasadne zmeni svoje beliefs? pls vice vysvetli
    DNF
    DNF --- ---
    TADEAS: Jo, s tim muzu taky jen souhlasit, hlavni pakou nebudou nositele uvah ze to je vsechno zbytecne, ale uvah ze je potreba si jeste pro sebe urvat co se da. Jak dlouho vime co se deje? od rannych devadesatek mozna?. Jaky je ted rok? A kolik casu bychme potrebovali kdyby *vsichni* prijali stav klimaticke zmeny a snazili se o zmenu...

    Jeste nejsme ani na zacatku, a prvniho, kdo zkusi opravdovou zmenu (co nebude typu mirne zdrazeni lednicek) zavest, zrejme zadupou soucasni vladci do prachu protoze bude stat v ceste jejich nahrabani. Je to sice jen zdrzeni, jednou bude situace tak zrejma, ze denial nebude mozny bez lobotomie, ale pokud je pozde ted, bude potom ultrapozde. Za tricet let bude mozna opravdu nejdal ta Cina.

    Nezbyva nez byt lidi, be excellent to each other.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DNF: hehe, nene, myslim v lidskejch liniich a nositele techle uvah nebudou dlouho pokracovateli ,)
    DNF
    DNF --- ---
    TADEAS: Jak rikas, na druhym brehu se sejdeme vsichni.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DNF: jak myslis, zamavam z druhyho brehu ,)
    DNF
    DNF --- ---
    TADEAS: No, mozna ti to tak pripada, ale to, ze lidsky svet nema smysl a lidske pocinani je k nicemu je nihilismus.
    Defetismus by byl, kdybych si myslel, ze sance na krasny uvedomnely svet v minulosti byla, ale ted neni. Nebyla nikdy, vzdycky to byl jenom zavod co nejvic znicit a pak umrit, jen ted je to vic videt, jak mame moznosti a je nas hodne.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DNF: to je defetismus ne nihilismus ,)
    DNF
    DNF --- ---
    Nihilismus je odpoved i reseni. Lidsky svet je v soucasne dobe beze smyslu jineho nez lidskeho, a jako takovy je prazdny, plochy a zbytecny. Zeme bez lidstva (ne nutne bez lidskeho druhu) je finalni reseni. Starejch sibru je na svete moc, a nepusti svoje pozice (prachy, moc a otroci) za zadnou cenu. Za zadnou. Ani za cenu zniceni sveta - a to je odpoved.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: proc to nikdo nechce delat - imho to narazi na mnoho limitu kapacit - kapacitu rozhodnout, delat velky a zavazny rozhodnuti, kapacitu ziskat pro ne realnou politickou podporu - spousta konkretnich hracu te musi podrzet, kapacitu lidskou - kdo to umi, kdo je dobrej planovac, dobrej strateg, je schopnej generovat dobry a proveditelny plany, koho zaroven zaplatis, ziskas na tu pozici, atp. je to cely strasne spinava prace ,)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: me jen prijde, ze to neni prilis individualni situace, ale ze "denial" nebo jiny faze popisujou tu spolecensko-infrastrukturni realitu. spousta techle jakoby "beliefs" nejsou zadny nahodilosti, ruzny jejich aspekty byly zamerne stvoreny jako neco, co se v nejakou chvili hodi nejakymu z akteru ty spolecensky situace. ... takze rozdil je tak spis v r9vine nahlizeni, tj. napr. nemusime se ptat, jak volic zmeni nazor, ale jaka instituce jakym zpusibem fungujici k tomu vede, nebo ne "jak muzu vyresit problem", ale ktera instituce jak fungujici nam muze pomoct tento problem resit. spotrebitel, konzument, volic, "beliefs", porad mi to prijde jako ze zas nejaka nase volba k necemu povede, namisto ty otazky po ty strukture - jaka struktura nam vubec da ty volby (napr. obcansky shromazdeni)
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    YMLADRIS: Vysvětluju si to asi takhle:
    - většina lidí stále nechápe, že to je problém, který postihne nás, ne až naše vnoučata
    - je to hodně práce, za kterou ti nikdo nedá odměny navíc, spíš na tebe budou koukat skrz prsty
    - aby to k něčemu bylo, museli by to dělat všichni = utopie
    - jaké zbývá řešení? denial nebo nihilismus
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETER_PAN: zni to tak samozrejme. 1. vykreslit pro volice popularne pochopitelne jaky dopad na CR maji 3 stupne, 4 stupne, aby chapali, proc se to dela. 2. napsat dekarbonizacni konkretni plan, vyhlasit odmeny vyzkumnym tymum, aby doladili konkretni trajektorie tj kudy, jak.. a vybrat z tech reseni.

    proc to nikdo na ministerstvech nechce delat? proc to nikdo z politiku nechce resit? je to dulezity a je to i velka byznysova prilezitost. misto toho resime spalovaci motory.
    nerozumim tomu.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    YMLADRIS: Transformace energetiky je na 30 let IMO. Cim driv zacneme tim lepe. Stale si ale myslim ze nektere veci vypnout ted hned prinese dodatecne emise rychlou alternaci a ta puvodni technologie se energeticky "nezaplati" (uz na jeji vybudovani bylo spotrebovano mnoho energie/material = vygenerovani emisi).

    Treba nesouhlasim se snahou uzavrit elektrarnu Datteln 4 (s čistou účinností přesahující 45 %.) : https://oenergetice.cz/nemecko/bude-muset-nemecka-uhelna-elektrarna-datteln-4-ukoncit-provoz-jeji-stavebni-povoleni-dle-soudu-neplatne

    Dale pak pisu tady: [PETER_PAN @ Dezinformace o klimatu // A new era of ignorance studies] , ale tohle je z me strany obehrana pisnicka.

    Nedavno jsem si psal s TUHO v poste. Jedna myslenka chci aby nezapadla:
    Psal jsem: At jako velky kritik Ciny, tak musim rict ze vlastne jejich vyhled je nejrealistictejsi a snaha velmi masivni a viditelna. I kdyz stavi uhelky, tak vi ze to je na dalsich 30 let, ne dele a ze jim to umozni transformaci kterou ted proste nemuzou udelat. A co oni rikaji? Budeme carbon neutral do 2060, realne je mit otepleni lehce pod 2 °C kdyz vsichni zamakaj a budou do 2060 taky tak.

    A tohle mi prijde jako pravdive prostreny stul. Rict cim musime projit a shodnout se na tom. A pak delat ty prumyslove zmeny, zmeny norem, etc. a dotahnout to az k uhlikove dani.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: myslim si, ze voliči v ČR neví, co je potřeba skutečně udělat. Myslím si, že si to představují jako v 90. letech když se ozonova díra řešila zákazem freonů. Něco se zakázalo a běžného spotřebitele se to dotklo jen minimálně (možná zdražil sprej na vlasy a lednička). Tak si lidi myslí, že instituce mají něco zakázat a přikázat a tím se to vyřeší. Tj. jsou v tom soft denialu (popírání rozsahu a dopadu). A jsou tam proto, že kdyby měli začít brát vážně "okamžitě překopat energetiku", tak to naráží na ten hedonismus.

    Když jsem v 2018 slyšela, že do 12 let se mají emise snížit na polovinu, moje reakce byla "toto není možné udělat". Předpokládám, že takhle uvažuje většina lidí, nevidí cestu jak by se problém dal doopravdy řešit, .. takže jdou do různých forem toho popření. Čili žádnou skutečnou poptávku na instituce nemají.

    Snaha rozebírat ty popření je vedena představou, že když si člověk uvědomí denial, mohl by mít lepší pozici pro manévrování z něj ven
    PER2
    PER2 --- ---
    TUHO: pomaha na to si i predstavit 2-3 kilometry tlustej led v kanade severni evrope a tak ;)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    #pray

    An Empire of Dying Wells
    https://www.bloomberg.com/features/diversified-energy-natural-gas-wells-methane-leaks-2021/

    We decided to see for ourselves what Hutson’s plans might mean for the climate by visiting 44 well sites owned by Diversified. We used state databases to find accessible wells on public land in three states. Then we borrowed a $100,000 industry standard GF320 camera—designed to spot methane—from its manufacturer, Teledyne FLIR. One of us got trained and certified to use it, and the other operated a handheld gas detector.

    The results were worrisome. We found methane leaks at most of the places we visited. Some sites showed signs of maintenance in recent months, but others looked more or less abandoned. We saw access roads choked by vegetation, machinery buried under vines and weeds, oil dripping onto the ground, and steel doors rusted off their hinges

    ...

    Left unburned, natural gas consists mostly of methane, which is much better at trapping heat. Released into the air, a ton of methane will cause at least 80 times more warming over the next 20 years than a ton of carbon dioxide. That’s one reason controlling methane is among the cheapest and quickest ways to slow climate change and limit the wildfires, heat waves, rising seas, and droughts it’s unleashing. According to one recent estimate, putting a lid on human-caused methane emissions could prevent as much as one-third of the warming expected in the next few decades.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: ptam se, v cem je uzitecny se na to takhle divat. chapu teda, ze pro tebe proto, ze toto jsou jakysi mentalni struktury, ktery napr. blokujou nejaky dalsi procesy, tzn. identifikace bloku na strane 'poptavky' je moznost, jak s temi jednotlivymi bloky pak pracovat. nejak tak?

    tezko rict, jestli instituce delaji co je poptavano. v nejakych rezimech a fazich asi jo, v jinych ne. ceske statni instituce napr. urcite zatim nereaguji na poptavku po resenich, ktera vychazi jako docela velka.
    TUHO
    TUHO --- ---
    jak studena byla minula doba ledova? podle studie z minuleho roku v prumeru o 6stupnu prumerny globalni trploty studenejsi…

    How cold was the Ice Age? While one can imagine layers of ice covering everything around the world, that’s not exactly what happened. In fact, researchers identified the temperature of the Last Glacial Maximum, from about 20,000 ago, to be about 46 degrees Fahrenheit (7.8 C).

    This, of course, was the average global temperature – not the extent of how cold it really got in some places. The Last Glacial Maximum (LGM) was a very chilly period, when glaciers covered about half of North and South Americas, as well as Europe and parts of Asia. Overall, the new paper found that the world’s temperatures were about 11 degrees Fahrenheit or 6 degrees Celsius less warm than today. If you’re comparing, the average global temperature was 14 C (57 F) in the 20th century.

    Just how cold was the Ice Age? New study finds the temperature - Big Think
    https://bigthink.com/hard-science/just-how-cold-was-the-ice-age-new-study-finds-the-temperature/
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    TADEAS: nekoukal jsem na to celé ale nesouhlasím se základní premisou že vždy radical change nastal během 3-6 měsíců. Francouzská revoluce byla sice rychlý proces, ale než se udusal prach to trvalo 26 let než se zbavili Napoleona.

    V Polsku byl přechod k demokracii 10 letý proces.

    Ani SSSR se nerozpadl během těch pár týdnů, protože ten proces začal smrtí Brežněva (a možná už dřív stagflací 70. let)

    Pán prostě hodnotí jen ty poslední měsíce, tak mu to tak vychází, ale je to nesmysl. Nemůžeme oddělit procesy probíhající v 70. a 80. letech od prosince 1991 kdy se SSSR rozpadl. To všechno spolu souvisí. A i obrana pro climate change začala někdy v Kyotu 1997 nebo i dřív
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: rikal neco, co jsi nevedel?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam