• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Decarbonizing fossil fuels: An unedited discussion from TED Countdown Summit | TED Blog
    https://blog.ted.com/decarbonizing-fossil-fuels-an-unedited-discussion-from-ted-countdown-summit/

    The Countdown Summit in Edinburgh featured this morning a difficult and at moments emotional on-stage discussion on fossil fuels and accelerating the trajectory of decarbonization.

    We are publishing here the complete, unedited video account of that discussion, as a matter of record.

    The conversation included Chris James, founder of Engine No. 1, the activist fund that successfully installed three new directors on the board of the US’s largest oil firm, ExxonMobil; Lauren MacDonald, Scottish climate activist and a member of the Stop Cambo campaign, fighting against a proposed offshore oil field west of the Shetlands; and Ben van Beurden, CEO of Royal Dutch Shell, the largest Europe-based oil and gas company. The discussion was moderated by Christiana Figueres, the Costa Rican diplomat who steered the global effort that culminated in the 2015 Paris Agreement.

    After her first statement and a question to van Beurden, MacDonald walked out of the stage. The conversation continued among the other participants. Lindsay Levin, one of the co-hosts of Countdown Summit, returned to prompt van Beurden to answer that question. Earth systems scientist and TED speaker Johan Rockström also appears later in the video to challenge van Beurden on the science behind Shell’s net-zero plans.

    BREAKING activists reclaim the TEDcountdown stage from Shells CEO
    https://youtu.be/hfD5JP2EhA8
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    zakoncim #doomed :)

    Země odráží asi 30 % slunečního záření, které na ni dopadá. V období let 1998 - 2017 ale vědci zaznamenali pokles asi o 0,5 %, to znamená zhruba o polovinu wattu světla méně na metr čtvereční. “Při analýze vyšlo najevo, že za posledních 17 let odrazivost Země postupně klesá. Velmi nás ale zarazilo, když jsme zjistili, že k výraznému poklesu odraženého záření došlo až v posledních třech letech sledovaného období,” komentuje vedoucí studie Philip Goode.

    Příčina této změny tkví pravděpodobně v tom, že ve východní části Tichého oceánu vznikají mnohem méně než dřív nízká oblaka. Právě ta se vyznačují vysokou odrazivostí světla. Vzhledem k tomu, že v této oblasti dochází k neustálému oteplování povrchu moří, stojí za celým problémem podle studie globální změna klimatu.

    Nižší odrazivost podle vědců znamená, že dochází k zadržování slunečního záření na Zemi. A varují, že se tím problém s globálním oteplováním může ještě zhoršovat. "Je to poměrně znepokojivé zjištění. Dříve se vědecká obec domnívala, že čím více se Země oteplí, tím více oblaků by se na ní mohlo vytvářet a tím vyšší by pak mohla být její odrazivost. Jev by tak mohl napomáhat ve zmírňování následků globální změny klimatu. Místo toho se ale zdá, že dochází k přesnému opaku," uzavírá nezávislý vědec Edward Schwieterman.

    Země odráží méně světla než před dvaceti lety. Může za to změna klimatu, varuje studie - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeme-odrazi-mene-svetla-nez-pred-dvaceti-lety.muze-za-to-zmena-klimatu-varuje-studie
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #positive #eu #greenEconomy

    První zelené dluhopisy, které vydává Evropská unie, se setkaly s rekordním zájmem, uvedla agentura Reuters s odvoláním na informace od hlavního manažera nabídky. EU nabízí 15leté dluhopisy za 12 miliard eur (304,4 miliardy Kč), zájem však byl o dluhopisy za více než 135 miliard eur. Nabídka tak byla rekordní jak z pohledu velikosti emise, tak podle výše poptávky po zelených dluhopisech. EU tak učinila první krok k tomu, aby se stala největším emitentem dluhopisů, které budou financovat aktivity přátelské k životnímu prostředí.

    První zelené dluhopisy EU vyvolaly mezi investory rekordní zájem - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-zelene-dluhopisy-eu-vyvolaly-mezi-investory-rekordni-zajem
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Evropské ekologické cíle obsažené ve strategii Od vidlí po vidličku neboli Od zemědělce ke spotřebiteli (Farm to fork strategy) sníží zemědělskou produkci v EU o pětinu. U některých plodin to bude až o 30 procent, hovězí zdraží o 60 procent, uvedl na základě zahraničních studií předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Hlasovat o strategii by měl europarlament zhruba za týden. Proti některým jejím částem se vyslovily v tomto týdnu i jiné zemědělské organizace.

    Snížením produkce v Evropě se podle Pýchy zvýší produkce v jiných státech, což povede například k dalšímu odlesňování v Brazílii.

    Snížení produkce hovězího v EU povede k dalšími odlesňování v Brazílii, upozorňuje předseda zemědělského svazu - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snizeni-produkce-hoveziho-v-eu-povede-k-dalsimi-odlesnovani-v-brazilii-upozornuje-predseda-zemedelskeho-svazu
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Russia Aiming for Carbon Neutrality by 2060, Putin Says - The Moscow Times
    https://www.themoscowtimes.com/2021/10/13/russia-aiming-for-carbon-neutrality-by-2060-putin-says-a75284
    TUHO
    TUHO --- ---
    Electric vehicle sales have made a leap this year in the United States.
    From January to September, U.S. consumers bought 305,324 all-electric vehicles, an increase of 83 percent from the same period in 2020, according to Kelley Blue Book.
    With this bump in sales, all-electric vehicles are now 2.6 percent of all new light duty cars and trucks sold in the country, up from 1.6 percent at this time last year.
    Those are huge gains. But when I spoke with auto analysts this week, they said 2021 is only an appetizer for what is coming in 2022.

    Inside Clean Energy: Electric Vehicles Are Having a Banner Year. Here Are the Numbers - Inside Climate News
    https://insideclimatenews.org/news/21102021/inside-clean-energy-electric-vehicles-elon-musk-tesla
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Australie ma povrch 8 milionu km2 a k tomu necelych 30M lidi. Tam s klidem vyrobej dost synt metanu pro celou Zemi. A pak mas dalsi pouste a podobne (Saudska Arabie, Sahara, Gobi).

    Za hodinu na Zemi dopadne tolik energie kolik spotrebujeme za rok (vcetne neucinnych spalovacich motoru a podobne)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JIMIQ: Vzdy se bavime o nejakem energetickem mixu. OZE v nem maji a budou mit dulezitou roli. Stejne tak lepsi akumulace energie z nocniho provozu. Je jasne ze cast energie muzeme dovazet a dovazet ji v urcitych chvilych budeme.

    Ja se nikdy nebavil o cernobilem reseni, ale o tom ze proste ty pozadavky na elektrinu budou rust vsude a v tuhle chvily bejt zavislej na dovozu elektriny je totalni pruser. A protoze "kapital ma domov", v kritickou fazi pak na CR uz elektrina nezbude.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Btw jen pro zajimavost 220TWh rocne by pri faktoru 85% vyzadovalo 26,5 reaktoru VVER 1200, chci videt kam je das abys je uchladil :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    už teď dovážíme ropu, plyn, elektroniku z Číny a další milion věcí...
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JIMIQ: Ano, takhle
    vzato mas pravdu. Dovazet muzeme vsechno.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    proč nemůžeme tu elektřinu dovážet? Nebo proč nemůžeme dovážet syntetický methan z Austrálie vyrobený pomocí tamějších OZE?

    Možností jsou desítky... a jádro je sice jedna z nich, ale čím dál tím víc se ukazuje, že to je možnost nejdražší
    TUHO
    TUHO --- ---
    LUDO: jasny, chapu, ale od urcity ceny uz se vyplati premocnit kapacitu, aby i pri nizsim vykonu davala dost, ci ji nekam ukladat v dobe nadbytku ne? A nutno dodat, ze treba battery storage pada v cene jeste rychleji

    LUDO
    LUDO --- ---
    TUHO: problemom je ta stabilita, lacna zelena energia ti moc nepomoze, ked vypadne a jedina zachrana je draha uholna alebo nuklearna
    TUHO
    TUHO --- ---
    PETER_PAN: A co rikas na tyhle trendy?

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: chapu kam miris, ale plosny vypalovani vseho zivyho okolo imho moc biodiverzite neprospiva. Takze bych to spis nazyval dusledek/soucast rozvoje civilizace, nez management ekosystemu :) zamerem tech lidi bylo prezit, ne managovat ekosystem v dobrem slova smyslu
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Bidenovi hrozí blamáž. Tlačí svět k boji s klimatem, ale jeho demokratům se to nedaří - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/bidenovi-hrozi-ostuda-tlaci-aby-svet-bojoval-s-klimatem-ale/r~0ad72d9230cc11ec878fac1f6b220ee8/

    Na blížícím se summitu v Glasgow chce Joe Biden přesvědčit svět, aby se sjednotil v boji proti změnám klimatu. Jenže teď americkému prezidentovi hrozí, že on sám přijede do skotské metropole s prázdnýma rukama. A nebude moct garantovat, že USA dodrží své vlastní závazky snižování emisí.

    Biden oznámil, že USA sníží do roku 2030 emise skleníkových plynů na polovinu z hodnoty roku 2005. Teď ale tyto závazky nemusí splnit. Základní a nezbytnou podmínkou k jejich možnému naplnění je rychlý přechod amerického energetického sektoru na čisté zdroje. Jenže právě tento program je v ohrožení.

    Do cesty se mu postavil demokratický senátor ze Západní Virginie Joe Manchin. Politik opakovaně potvrdil, že v Senátu nepodpoří federální dotace, které by motivovaly producenty elektřiny k přechodu z uhelných a plynových elektráren na slunce, vítr a jádro.

    V Senátu totiž zastupuje Západní Virginii, kde Donald Trump v loňských prezidentských volbách porazil Joea Bidena o bezmála 40 procentních bodů. Ta je mezi státy USA druhým největším producentem uhlí a toto palivo tam jako zdroj pokrývá 91 procent energetické spotřeby. V celoamerickém průměru pracují v energetickém sektoru dvě procenta všech zaměstnanců, v Západní Virginii je to třikrát více.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PETER_PAN: imho mas v ty uvaze nekolik predpokladu, ktery jsou neplatny, nebo se nemusi naplnit.

    1) Rust zivotni urovne je spojenej se snizenim narustu populace, nebo dokonce i poklesem (pri ocisteni od pristehovany)
    2) zelezna houba je as-is reseni, ne to-be, tzn, ta redukce co2 v ocelarstvi pak muze bejt jinde
    3) zatez na lekarskou peci nemusi nevyhnutelne znamenat narust energeticke poptavky, nebo produkci co2, tyhle veci nejde pausalizovat

    Ale souhlasim, ze naroky na energii potrebnou pro lidstvo budou urcite kontinualne narustat. K orani poli konema se vratit nechcem a zamerna redukce populace krom severni korei, nebo globalnich pandemii take neprijde

    Star trek nepotrebujem, potrebujem jen cas na zmenu a ta zmena nebude probihat clean, jak by si zeleni apod. predatavovali.

    Treba projekce ceny green hydrogen do roku 2050, 85% redukce ceny, oproti dnesku, v te cene budou nevyhnutelne zahrnute vstupy, vcetne tech energetickych a "nemelo" by v nich byt zadne co2 :)

    "Green Hydrogen Is On Track To Be Cheaper Than Natural Gas By 2050": BNEF
    https://fuelcellsworks.com/news/green-hydrogen-is-on-track-to-be-cheaper-than-natural-gas-by-2050-bnef/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PETER_PAN: predstavy nas vsech jsou nesmysl :) protoze jsme na konci nejake ery a dal neni videt, pripadne se nam to co je videt velmi nelibi :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PETER_PAN: "zvysovani zivotni urovne (s tim roste spotreba a s tim emise)" - nemusi byt nutne pravda, ked das chudobnym rodinam v peru namiesto petrolejky na strechu solar a do kuchyne ziarovku, tak si zvysil ich zivotnu uroven, lebo citat si pri ziarovke je na oci dost komfortnejsie a zaroven si znizil ich spotrebu (nemusia kupovat olej do petrolejky)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam