• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JIMIQ: Vzdy se bavime o nejakem energetickem mixu. OZE v nem maji a budou mit dulezitou roli. Stejne tak lepsi akumulace energie z nocniho provozu. Je jasne ze cast energie muzeme dovazet a dovazet ji v urcitych chvilych budeme.

    Ja se nikdy nebavil o cernobilem reseni, ale o tom ze proste ty pozadavky na elektrinu budou rust vsude a v tuhle chvily bejt zavislej na dovozu elektriny je totalni pruser. A protoze "kapital ma domov", v kritickou fazi pak na CR uz elektrina nezbude.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Btw jen pro zajimavost 220TWh rocne by pri faktoru 85% vyzadovalo 26,5 reaktoru VVER 1200, chci videt kam je das abys je uchladil :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    už teď dovážíme ropu, plyn, elektroniku z Číny a další milion věcí...
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JIMIQ: Ano, takhle
    vzato mas pravdu. Dovazet muzeme vsechno.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    proč nemůžeme tu elektřinu dovážet? Nebo proč nemůžeme dovážet syntetický methan z Austrálie vyrobený pomocí tamějších OZE?

    Možností jsou desítky... a jádro je sice jedna z nich, ale čím dál tím víc se ukazuje, že to je možnost nejdražší
    TUHO
    TUHO --- ---
    LUDO: jasny, chapu, ale od urcity ceny uz se vyplati premocnit kapacitu, aby i pri nizsim vykonu davala dost, ci ji nekam ukladat v dobe nadbytku ne? A nutno dodat, ze treba battery storage pada v cene jeste rychleji

    LUDO
    LUDO --- ---
    TUHO: problemom je ta stabilita, lacna zelena energia ti moc nepomoze, ked vypadne a jedina zachrana je draha uholna alebo nuklearna
    TUHO
    TUHO --- ---
    PETER_PAN: A co rikas na tyhle trendy?

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: chapu kam miris, ale plosny vypalovani vseho zivyho okolo imho moc biodiverzite neprospiva. Takze bych to spis nazyval dusledek/soucast rozvoje civilizace, nez management ekosystemu :) zamerem tech lidi bylo prezit, ne managovat ekosystem v dobrem slova smyslu
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Bidenovi hrozí blamáž. Tlačí svět k boji s klimatem, ale jeho demokratům se to nedaří - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/bidenovi-hrozi-ostuda-tlaci-aby-svet-bojoval-s-klimatem-ale/r~0ad72d9230cc11ec878fac1f6b220ee8/

    Na blížícím se summitu v Glasgow chce Joe Biden přesvědčit svět, aby se sjednotil v boji proti změnám klimatu. Jenže teď americkému prezidentovi hrozí, že on sám přijede do skotské metropole s prázdnýma rukama. A nebude moct garantovat, že USA dodrží své vlastní závazky snižování emisí.

    Biden oznámil, že USA sníží do roku 2030 emise skleníkových plynů na polovinu z hodnoty roku 2005. Teď ale tyto závazky nemusí splnit. Základní a nezbytnou podmínkou k jejich možnému naplnění je rychlý přechod amerického energetického sektoru na čisté zdroje. Jenže právě tento program je v ohrožení.

    Do cesty se mu postavil demokratický senátor ze Západní Virginie Joe Manchin. Politik opakovaně potvrdil, že v Senátu nepodpoří federální dotace, které by motivovaly producenty elektřiny k přechodu z uhelných a plynových elektráren na slunce, vítr a jádro.

    V Senátu totiž zastupuje Západní Virginii, kde Donald Trump v loňských prezidentských volbách porazil Joea Bidena o bezmála 40 procentních bodů. Ta je mezi státy USA druhým největším producentem uhlí a toto palivo tam jako zdroj pokrývá 91 procent energetické spotřeby. V celoamerickém průměru pracují v energetickém sektoru dvě procenta všech zaměstnanců, v Západní Virginii je to třikrát více.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PETER_PAN: imho mas v ty uvaze nekolik predpokladu, ktery jsou neplatny, nebo se nemusi naplnit.

    1) Rust zivotni urovne je spojenej se snizenim narustu populace, nebo dokonce i poklesem (pri ocisteni od pristehovany)
    2) zelezna houba je as-is reseni, ne to-be, tzn, ta redukce co2 v ocelarstvi pak muze bejt jinde
    3) zatez na lekarskou peci nemusi nevyhnutelne znamenat narust energeticke poptavky, nebo produkci co2, tyhle veci nejde pausalizovat

    Ale souhlasim, ze naroky na energii potrebnou pro lidstvo budou urcite kontinualne narustat. K orani poli konema se vratit nechcem a zamerna redukce populace krom severni korei, nebo globalnich pandemii take neprijde

    Star trek nepotrebujem, potrebujem jen cas na zmenu a ta zmena nebude probihat clean, jak by si zeleni apod. predatavovali.

    Treba projekce ceny green hydrogen do roku 2050, 85% redukce ceny, oproti dnesku, v te cene budou nevyhnutelne zahrnute vstupy, vcetne tech energetickych a "nemelo" by v nich byt zadne co2 :)

    "Green Hydrogen Is On Track To Be Cheaper Than Natural Gas By 2050": BNEF
    https://fuelcellsworks.com/news/green-hydrogen-is-on-track-to-be-cheaper-than-natural-gas-by-2050-bnef/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PETER_PAN: predstavy nas vsech jsou nesmysl :) protoze jsme na konci nejake ery a dal neni videt, pripadne se nam to co je videt velmi nelibi :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PETER_PAN: "zvysovani zivotni urovne (s tim roste spotreba a s tim emise)" - nemusi byt nutne pravda, ked das chudobnym rodinam v peru namiesto petrolejky na strechu solar a do kuchyne ziarovku, tak si zvysil ich zivotnu uroven, lebo citat si pri ziarovke je na oci dost komfortnejsie a zaroven si znizil ich spotrebu (nemusia kupovat olej do petrolejky)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Jeste z toho clanku:

    Letos v červnu Hybrit oznámil, že se mu ve zkušebním provozu podařilo poprvé vyrobit tzv. železnou houbu – polotovar vzniklý redukcí železné rudy vodíkem. LKAB slibuje dodat už letos na trh menší množství „vodíkové“ oceli, za pět let chce spustit první demonstrační ocelářskou jednotku v průmyslovém měřítku ve švédském Gällivare.

    „Až LKAB převede celou svou výrobu na železnou houbu, umožní to transformaci ocelářského průmyslu. Snížíme tím celosvětové emise přibližně o 35 milionů tun ročně, což odpovídá dvěma třetinám celkových emisí Švédska. Toto je největší akce, kterou můžeme společně udělat pro dobro klimatu,“ prohlásil prezident LKAB Jan Moström.

    -- -- --

    Lidska produkce je 35 MLD tun CO2 ekvivalentu rocne, ano? Takze odhad pri transformaci celeho ocelarstvi je 35 M tun CO2 rocne. Je to dobry krok, jiste. Ale procenta pocitat umime, ze?

    A takhle je to v kazdem aspektu ci odvetvi lidske cinosti. K tomu je tu celosvetovy narust populace, zvysovani zivotni urovne (s tim roste spotreba a s tim emise), prodluzovani delky lidskeho zivota a tim zatez na lekarskou peci atd. atd.

    Ja jen znovu a znovu rikam, ze predstava soucasnych zelenych aktivistu ze zakazeme auta a veprove a bude dobre je nesmysl. Ze socialniho pohledu potrebujeme "planetaritu", z pohledu nastroju potrebujeme technologie - idealne ty ze star treku.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PETER_PAN: A ja dodam. Jedinou bezemisni elektrinu kterou jsme shopni stabilne a ve velkem produkovat je ta z jadra. Ano je to drahy zpusob, ale je realizovatelny, kontrolovatelny, predikovatelny a v geologicky pro ne mame jedny z nejlepsich podminek na svete.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Uhlí na Karvinsku zůstane pod zemí. Do hutí se dováží třeba z Austrálie - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/uhli-na-karvinsku-zustane-pod-zemi-do-huti-se-dovazi-treba-z-australie-178203

    Velmi on topic clanek. Je tam dobre zminena i budouci role vodiku v ocelarstvi. Opet se vracime k tomu o cem mluvim znovu a stale. Transformaci spolecnosti na bezemisni nelze udelat bez velkeho a skokoveho narustu vyroby elektricke energie. Bavime se o meritkach ktere jsou pro Evropu velmi zhruba 2.5 nasobek soucasne Evropske produkce.
    -- -- --

    Celkově se však české ocelářství dívá na vodík spíš skepticky. „V hutním procesu má vodík svá pro i proti. Technologie není zatím komerčně dostupná a její využití v praxi zatím není reálné. Výroba zeleného vodíku je zatím nesmírně drahá a energeticky obrovsky náročná,“ říká Jan Czudek.

    Daniel Urban připomíná, že to nejsou jen ocelárny, kde je přechod na bezemisní technologie spojen s obrovskými energetickými nároky. „Další odvětví, třeba chemický průmysl, by mohla spotřebovat ještě víc energie. Dekarbonizace českého průmyslu v českých podmínkách nemůže proběhnout bez obrovského navýšení výroby bezemisní elektřiny,“ dodává.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Když se zima zeptá, co jsme v minulých letech dělali s energetickou chudobou – A2larm
    https://a2larm.cz/2021/10/kdyz-se-zima-zepta-co-jsme-v-minulych-letech-delali-s-energetickou-chudobou/

    Rostoucí ceny elektřiny budou dopadat na zranitelné domácnosti chudších lidí. Ty přitom už před krizí často str
    ádaly. Je načase začít řešit fenomén energetické chudoby

    ...

    Energeticky chudá domácnost si nemůže zajistit materiálně a sociálně nezbytný objem (tepelné) energie. Tyto domácnosti mají problémy zaplatit účty za energie, ve svých bytech nebo domech vytápějí jen některé místnosti nebo netopí vůbec, případně používají nejlevnější, ale nekvalitní zdroje tepla. Spalování levnějšího uhlí ve starých kotlech místo dražšího plynu tak stojí za vysokým zimním znečištěním ovzduší v řadě venkovských obcí. A protože odpojení od dodávek tepla může nastat rychleji, než vystěhování z bytu, některé domácnosti raději riskují dluh na nájmu než pozdní platbu za elektřinu či plyn. Pokud se po několika mírných zimách objeví zase jedna klimaticky normální, je další rok spojen s obavami z vysokých nedoplatků (žijeme v zemi, kde čtvrtina domácností má problém uhradit neočekávaný výdaj vyšší než 12 tisíc korun). Ve státech s teplejším podnebím si chudí zase nemohou dovolit klimatizaci, což je při extrémních teplotních vlnách vystavuje rizikům zdravotních problémů i úmrtí.

    Zatímco v otevírání trhu s energiemi patřilo Česko mezi premianty, v řešení energetické chudoby je stále na začátku. Ve světle standardizovaných indikátorů Eurostatu, na kterých jsou založené politiky EU, se totiž u nás energetická chudoba (stejně jako chudoba příjmová) nejevila jako rozsáhlý problém.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO:

    TADEAS

    Limits: Why Malthus Was Wrong and Why Environmentalists Should Care | Giorgos Kallis
    https://www.sup.org/books/title/?id=29999
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: jo, pribeh planetarity v tom lidskem smyslu zacina s pouzivanim ohne, akorat v tomto pripade vyuzity jako nastroj managementu ekosystemu, spise nez budovani civilizace.

    TADEAS, TADEAS, TADEAS
    TUHO
    TUHO --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam