GOJATLA: nektery predikce vyjdou, nektery ne. nejde ani tak o chybny model, jde o to, ze lide, jako spolecenstvi nejsou deterministicky, stejne tak vesmir, ve kterem zijeme. budoucnost neni definovana predem.
zrovna to co jsem vypichnul byl odhad o tom, kolik lidi rocne bude umirat na hlad. vypichnul jsem to schvalne, protoze se to melo uskutecnit od roku 1985 (je 26 let po a nedeje se to) kazdy rok a reagoval jsem na prispevek
PER2, ktery stavi do cernyho svetla ropny spolecnosti.
je na miste si polozit otazku, jestli nahodou ropa nehrala tu hlavni roli v tom, ze tech 100-200 milionu rocne hlady neumira. takze soucasny narky, ze za vsechno spatny muzou ropny spolecnosti, protoze se zacne umirat ve velkym jsou dost mozna postaveny na hlavu. jestli to neni spis naopak, ze ropa nam dala cas vybudovat akcelerovany kolektivni vedomi (internet apod.), ktery nas z tech sracek nakonec dostane, uz jen tim, ze jsme schopny problem komplexne posoudit, komunikovat o nem a mit zasoby energie na transformaci. buhvi, jestli bez ropy bysme vubec byli tak daleko, jako je organizovana komunikace na globalni urovni
cimz neospravedlnuju chovani ropnejch spolecnosti ohledne sireni dezinformaci/lobbyingu, je vcelku pochopitelny, ze kopaly za svy zajmy, ale vzdycky je fajn zohlednit podivat se na to, jak spolu veci souvisi, nez odsoudit jednu konkretni vec a ukazat prstem na vinika