• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Proč jsem sem ty videa dal, když můj názor na carbon capture je víceméně dlouuhodobě jasný: tedy, např. jsem si pořád plně neuvědomil význam toho, že koncentrace CO2 v mořské vodě je zhruba 150x větší, než ve vzduchu. Získávání CO2 z mořské vody ohřátím na 70 stupňů pomocí solární energie v subtropických oblastech mi nepřijde až tak dramatické, takže tohle by mohla být určitá stopa. Závažnějším problémem zůstává "kam s ním?"... pyrolýza zemního plynu za vzniku vodíku a grafitu mi najednou jako až tak úplný nesmysl nepřijde. Nejlepší by ale bylo dokázat CO2 uložit přímo do podoby uhlíkatých vláken, které budou zabudované v předmětech dlouhodobé spotřeby... tedy tak trochu napodobit to, co dělají stromy s celulózou, ale jinak.

    Jinak u toho požadavku carbon capture na 100 let mi přijde, že vyhrát musejí nutně dřevěné konstrukce přímo dimenzované tak, aby stavba měla prokazatelně životnost 100 let, tzn. byla navržená tak, aby neshnila, neshořela, apod. Pokud něco dotovat, tak bych fakt dotoval dřevostavby všeho druhu: zkrátka přímo zdanit beton a přímo z toho odměňovat cokoliv zkolaudované, co je postavené ze dřeva - a ideálně to odměňovat kontinuálně, tedy dotace bude vyplácena v průběhu sto let za každý další rok trvání existence té dřevěné konstrukce (ne, že se to někomu prodá a ten to zbourá). Ideální forma emisních povolenek mi po bližším přezkoumání přijde taková, že odměňováni mají být kontinuálně (ne nárazově) ti, kdo prokazatelně skladují dřevo a výrobky z něj - ale zase, záleží pak na původu toho dřeva, takže jsme v bludném kruhu, kdy systém dotací bude vždy nějakým trikem zneužitelný...

    Možná systém vyplácení dotací "na dřevo" (tedy, myšleno "za dřevo"), ale po nějakém počtu let trvání dřevěné konstrukce? Tedy odměňovat ne předem, ale až za uhlík, který prokazatelně nějaký počet let byl mimo atmosférický oběh? Ovšem zase: společenské náklady na vynucení takového systému odměňování ekologických investic budou enormní... (ve smyslu neochoty populace na tom participovat....)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    All you need to know about Elon Musk’s Carbon Capture Prize
    https://www.youtube.com/watch?v=GmWpFCjh0Fk
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Carbon Capture - Humanity's Last Hope?
    https://www.youtube.com/watch?v=ecxCL84n26g
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    “The global infrastructure of fossil fuel extraction, processing and sales is worth somewhere between $25tn (£19tn) and $0.”

    Domino Theory – George Monbiot
    https://www.monbiot.com/2021/11/19/domino-theory/
    Dominovy efekt podle GM. Na neděli nezykle optimistické čtení :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    myšlení půdního, myšlení suchozemského

    :)

    Open Call: Soils as Sites of Emergency and Transformation, NESS Conference, Gothenburg, Sweden. Abstract deadline 15 Dec! – The Posthumanities Hub
    https://posthumanitieshub.net/2021/11/18/open-call-soils-as-sites-of-emergency-and-transformation-ness-conference-gothenburg-sweden-abstract-deadline-15-dec/

    The Covid-19 pandemic is seen by some as the latest warning against the intensity of intervention of human worlds into non-human processes and spaces. This latest emergency unfolds, however, against the background of the long and accelerating process of human-induced, global planetary and ecosystem change variously debated as the Anthropocene, the Capitalocene, or the Plantationcene.

    The most lasting, the most fundamental, and the least address aspect of this ‘slow emergency’ and ongoing transformation relates to soils. When (rarely) discussed in the public sphere, soils are framed as an object of concern, and their degrading state is seen as a cause for alarm (as exemplified e.g. by the creation of the EU Mission for Soil Health and Food). In the Nordic context, soil emergencies are particularly noticeable as global heating-related changes in soil functions and states are having sudden and profound effects on lives, livelihoods, and land-use and inhabitation futures.

    Such emergency framings which underpin policy and expert concern around soil change can, however, lack historical and ontological reflexivity around the desired human-soil relations. Beyond this emergency framing, soils are also a site of and a source of transformation. Both historically and today, soils are active participants in the making of human societies and of ecologies. Whereas loss of soils has been linked with societal collapse, reciprocal relations of care can transform societies and ecosystems. Moreover, in contemporary thinking in political and social theory (e.g. Bruno Latour’s Down to Earth, Donna Haraway’s thinking on composting), arts (e.g. the Humus economicus project), and in debates about sustainable farming (e.g. regenerative agriculture), relations with soils are a source of inspiration for new models of human-environmental interaction and for conceptualising more-than-human health. This new wave of ‘thinking with soils’ works across disciplinary boundaries to reconceptualise people, environments, and their interactions by acknowledging and interrogating human entanglement with soils.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Anketa DR: Jaký byl klimasummit v Glasgow dle Čechů, kteří se jej účastnili?
    https://denikreferendum.cz/clanek/33361-anketa-dr-jaky-byl-klimasummit-v-glasgow-dle-cechu-kteri-se-jej-ucastnili
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    COPOUT at COP26 | Nepali Times
    https://www.nepalitimes.com/banner/copout-at-cop26/
    Hmm, Nepál patří mezi oběti klimatické změny (a co se přesně stane s populací nejen Nepálu, ale hlavně Indie, až roztaje podstatná část himalájských ledovců, to si tedy nechci domýšlet...). Ale stejně... vozit propanbutanové lahve vrtulníkem, z toho vychází EROEI jak řemen :-)
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    The Build Back Better Act passed through the House today has historic investments that will create millions of jobs in the clean energy economy & begin to make the GHG reductions needed to meet @POTUS ’ climate targets.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: Tak Venclovský byl průkopník.. budoucnost patří migrantům, kteří Kanál prostě přeplavou :-) Jinak obdobnně čekám, kdy Kurdové na hranici s Polskem objevěj kouzlo paraglidingu..
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    31:15 xi: climate change can become a new highlight of sino-american relations

    Analyzing the Biden-Xi Summit: What’s Next for U.S.-China Relations?
    https://youtu.be/EoJ2qKrtXgg
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    prepare

    French Canoe Retailer Halts Sales Due To Soaring Migrant Channel Crossings | ZeroHedge
    https://www.zerohedge.com/political/french-canoe-retailer-halts-sales-due-soaring-migrant-channel-crossings
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FB-IMG-1637336634158
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    KEB: Jo, Tykač + PPF (takže i Křetínský)
    Tykač dál zvyšuje podíl v bance Moneta, blíží se pěti procentům | E15.cz
    https://www.e15.cz/byznys/finance-a-bankovnictvi/tykac-obleha-moneta-money-bank-rychle-zvysuje-podil-blizi-se-peti-procentum-1383521
    KEB
    KEB --- ---
    GOJATLA: co se to snaží koupit Tykač? Monetu?
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Už i Guardianu dochází trpělivost...

    The moral case for destroying fossil fuel infrastructure | Andreas Malm | The Guardian
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/nov/18/moral-case-destroying-fossil-fuel-infrastructure
    Andreas Malm, Thu 18 Nov 2021

    We are deep into the catastrophe; the hour is late, but the escalation has only just begun. We don’t know what exactly will work. The one thing we can be certain of is this: we are in a death spiral, we have to break out of it, and we must try something more. The days of gentle protest may be long over.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SADY: Tak samozřejmě, Arnie je v první řadě Kaliforňan a pak teprve možná trochu pravičák a konzerva :-) Resp. snaží se ukázat ostatním pravičákům, jak by vypadal nějaký ten dejme-tomu pravicový nebo konzervativní přístup k problémům, které jsou zkrátka reálné a existují nezávisle na politickém stylu či ideologii. Ale je v tom pochopiitelně v USA dost osamocený, protože Kalifornie je v rámci USA příkladem jejich "zlé EU, která by jim všem chtěla diktovat".

    Mimochodem, zajímavý problém, o kterém jsem se dozvěděl, když jsem začal víc zabývat různými enviromentálními regulacemi v EU a jinde, jen ten že tím, jak státy USA majíj pouze omezené množství kompetencí, které delegují na federální úroveń a často jsou to věci, které s regulací ekonomiky moc nesouvisí (obrana a zahraniční politika), tak si tam potom každý stát vlastně ekonomické a enviromentální regulace vyhlašuje sám a je to daleko větší bordel, než EU, protože výrobci pak pochopitelně nemají jeden jediný velký trh, kterému se přizpůsobí, jako je EU, ale musí splnit např. dílčí kalifornskou regulaci. Ale tak nějak z principu nebude kompatibilní s EU regulací a Kalifornie je sice velký trh, ale zase ne TAK velký trh (ale je fakt, že státy s menší mírou regulace pak už většinou nic nedělají proti výrobkům, které byly uzpůsobeny pro kalifornský trh, takže to samozřejmě asu má nějaký dopad na celé USA....)

    Každopádně, tuším jsem na to narazil kdysi v souvislosti s žárovkami nebo s čím a samozřejmě evropská a kalifornská regulace stejného problému se dost liší. Problém je každopádně neskutečně složitý a nejde ho vyřešit ani pouličními demonstracemi, ani libertárnským machrováním jak "trh vše vyřeší".
    SADY
    SADY --- ---
    https://twitter.com/WeDontHaveTime/status/1461062340607156230

    Thank you for speaking out about the powerful fossil fuel interests working against the green revolution
    @Schwarzenegger
    💚

    #WeDontHaveTime #DontChooseExtinction

    terminator vi, prisel z budoucnosti :)
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    THE_DARKNESS: Zatím asi ne, všechny banky vydělávají na fosilních palivech, je to snadný zisk. Jenže na rozdíl od fosilního průmyslu si musí víc dávat pozor na dobré jméno a můžou investovat i jinam. Fosilní průmysl se ale bez úvěrů a pojištění neobjede, proto ho tlak na divestment tak ohrožuje. Mít vlastní banku je jediná jistota.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam