• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FB-IMG-1637336634158
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    KEB: Jo, Tykač + PPF (takže i Křetínský)
    Tykač dál zvyšuje podíl v bance Moneta, blíží se pěti procentům | E15.cz
    https://www.e15.cz/byznys/finance-a-bankovnictvi/tykac-obleha-moneta-money-bank-rychle-zvysuje-podil-blizi-se-peti-procentum-1383521
    KEB
    KEB --- ---
    GOJATLA: co se to snaží koupit Tykač? Monetu?
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Už i Guardianu dochází trpělivost...

    The moral case for destroying fossil fuel infrastructure | Andreas Malm | The Guardian
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/nov/18/moral-case-destroying-fossil-fuel-infrastructure
    Andreas Malm, Thu 18 Nov 2021

    We are deep into the catastrophe; the hour is late, but the escalation has only just begun. We don’t know what exactly will work. The one thing we can be certain of is this: we are in a death spiral, we have to break out of it, and we must try something more. The days of gentle protest may be long over.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SADY: Tak samozřejmě, Arnie je v první řadě Kaliforňan a pak teprve možná trochu pravičák a konzerva :-) Resp. snaží se ukázat ostatním pravičákům, jak by vypadal nějaký ten dejme-tomu pravicový nebo konzervativní přístup k problémům, které jsou zkrátka reálné a existují nezávisle na politickém stylu či ideologii. Ale je v tom pochopiitelně v USA dost osamocený, protože Kalifornie je v rámci USA příkladem jejich "zlé EU, která by jim všem chtěla diktovat".

    Mimochodem, zajímavý problém, o kterém jsem se dozvěděl, když jsem začal víc zabývat různými enviromentálními regulacemi v EU a jinde, jen ten že tím, jak státy USA majíj pouze omezené množství kompetencí, které delegují na federální úroveń a často jsou to věci, které s regulací ekonomiky moc nesouvisí (obrana a zahraniční politika), tak si tam potom každý stát vlastně ekonomické a enviromentální regulace vyhlašuje sám a je to daleko větší bordel, než EU, protože výrobci pak pochopitelně nemají jeden jediný velký trh, kterému se přizpůsobí, jako je EU, ale musí splnit např. dílčí kalifornskou regulaci. Ale tak nějak z principu nebude kompatibilní s EU regulací a Kalifornie je sice velký trh, ale zase ne TAK velký trh (ale je fakt, že státy s menší mírou regulace pak už většinou nic nedělají proti výrobkům, které byly uzpůsobeny pro kalifornský trh, takže to samozřejmě asu má nějaký dopad na celé USA....)

    Každopádně, tuším jsem na to narazil kdysi v souvislosti s žárovkami nebo s čím a samozřejmě evropská a kalifornská regulace stejného problému se dost liší. Problém je každopádně neskutečně složitý a nejde ho vyřešit ani pouličními demonstracemi, ani libertárnským machrováním jak "trh vše vyřeší".
    SADY
    SADY --- ---
    https://twitter.com/WeDontHaveTime/status/1461062340607156230

    Thank you for speaking out about the powerful fossil fuel interests working against the green revolution
    @Schwarzenegger
    💚

    #WeDontHaveTime #DontChooseExtinction

    terminator vi, prisel z budoucnosti :)
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    THE_DARKNESS: Zatím asi ne, všechny banky vydělávají na fosilních palivech, je to snadný zisk. Jenže na rozdíl od fosilního průmyslu si musí víc dávat pozor na dobré jméno a můžou investovat i jinam. Fosilní průmysl se ale bez úvěrů a pojištění neobjede, proto ho tlak na divestment tak ohrožuje. Mít vlastní banku je jediná jistota.
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    GOJATLA: je u nás vůbec nějaká banka, která nemá co do činění s fosilním průmyslem?
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    jinak novinky z BC, Canada. 18000 lidí pořád bez jakékoliv cesty ven, provincie deklarovala stav nouze ale mezitím poslaly snad 100 policajtů aby si vynutili přístup pro další plynovod...
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    PPF a Moneta Money bank dohodly model financování pro spojení bank. Čekají na souhlas akcionářů | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/ekonomika/ppf-moneta-money-bank-financovani-model_2111182239_pat
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    PER2:
    We need to talk about Honesty | with Greta Thunberg
    https://www.youtube.com/watch?v=MibVpT2XUb4
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS:

    How bad is the Pacific north-west flooding and what caused it? | Flooding | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2021/nov/17/pacific-north-west-flooding-british-columbia-washington-state-canada

    Scientists who analysed the regional heatwave found that human-caused climate change made the extreme weather at least 150 times more likely. Referring to both the heatwave and the storms, Joe Boomgard-Zagrodnik, an agricultural meteorologist at Washington State University, told NBC this week: “We were super hot and dry in the summer, and the switch flips. It definitely matches what the climate models show for the future around here – hotter, drier summers and wetter winters.”

    As the climate warms scientists expect atmospheric rivers to form in more rapid succession, grow more intense, and become longer, wetter and wider. According to Environment Canada, there have been five atmospheric rivers already this season, which is highly unusual.

    The way in which the summer fires exacerbated the winter flooding is an example of a compound climate disaster
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #doomed

    Warmer soil stores less carbon -- ScienceDaily
    https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211118061541.htm

    Because there is more carbon stored in soils than there is in the atmosphere and all the trees on the planet combined, releasing even a small percentage could have a significant impact on our climate," said Professor Iain Hartley of Exeter's College of Life and Environmental Sciences.
    ...
    bon storage (across all soils) fell by more than 25%.

    "Even bleak forecasts do not anticipate this level of warming, but we used this scale to give us confidence that the effects we observed were caused by temperature rather than other variables," Professor Hartley said.

    "Our results make it clear that, as temperatures rise, more and more carbon is release from soil.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    monbiot emo style .)

    Climate Change Activist Breaks Down In Tears During Heated Insulate Britain Debate | GMB
    https://www.youtube.com/watch?v=gJnxj6kiAKU
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Události Ostrava - Zdražování hnojiv komplikuje práci zemědělcům | Facebook
    https://www.facebook.com/udalostiostrava/videos/607259280627440

    Práci zemědělců komplikuje prudké zdražování průmyslových hnojiv. Ve skladech totiž mnohdy úplně chybí a to může v příštím roce způsobit menší úrodu a vyšší cenu potravin.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: spíš jde o to, že lidské vědomí umí mistrně obelhávat samo sebe :-/ samozřejmě bych rád věřil, že tyhle věci dokáže EU nějak zkorigovat, aby nebyly její regulace tak snadným terčem výsměchu, jako dosud.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS:
    Using Blockchain to Drive Supply Chain Transparency and Innovation | Deloitte US
    https://www2.deloitte.com/us/en/pages/operations/articles/blockchain-supply-chain-innovation.html

    Treba ibm uz ma hotovy reseni. Imho ale globalni implementace bude trvat dyl nez zachrana klimatu
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: v 'praxi' z pohledu planetarity jde imho o nasledujici - auditova[tel]ne procesy zalozene na nejake verifikovatelne monitorovaci/senzoricke siti, tzn. myslim ze je to jeden z aspektu kryptokonstituce [utvareni se digitalni sfery planety], tj. problematika planetarni civilizacni komunikace - transparentnost energeticko-materialovych toku.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS:
    JINDRICH: myšlenka je to dobrá, nicméně víceméně v praxi půjde o to, kdo si dokáže líp zfalšovat certifikát o původu....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam