• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    PER2
    PER2 --- ---
    TUHO: jasny, pridame trosku vodiku, aby to utikalo lip :p
    TUHO
    TUHO --- ---
    SHEFIK: tak zas dobra zprava je, ze s tim se da neco delat…
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #tvl #doomed

    There's new evidence, collected from orbiting satellites, that oil and gas companies are routinely venting huge amounts of methane into the air.

    ...

    Over the course of two years, during 2019 and 2020, the researchers counted more than 1,800 large bursts of methane, often releasing several tons of methane per hour. Lauvaux and his colleagues published their findings this week in the journal Science.

    ...

    According to the researchers, the large releases of methane that they detected accounted for 8-12% of global methane emissions from oil and gas infrastructure during that time.

    NPR Cookie Consent and Choices
    https://www.npr.org/2022/02/03/1077392791/a-satellite-finds-massive-methane-leaks-from-gas-pipelines?t=1644044501754
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    here, have some polar bears instead

    Polar bears move into abandoned Arctic weather station – photo essay | Arctic | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2022/jan/31/polar-bears-move-into-abandoned-arctic-weather-station-photo-essay
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: nevim, CZ statni politiku maximalnim moznym zpusobem ignoruju ,)
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: btw co stan? jsem zaregistroval, ze puta tedka promuje polaky a klimatickej armageddon ,) co zbytek strany nevis?
    DRSH
    DRSH --- ---
    TUHO: naprostý humus.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Vláda Petra Fialy přistoupila ke kauze Turów podobně jako normalizační komunisté. Vše vyřešila tajně a bez ohledu na občany. Naše zájmy tak hájily ekologické a neziskové organizace a Evropská unie.

    Spor o Turów skončil. Vyhrál fosilní průmysl, prohráli všichni – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/02/spor-o-turow-skoncil-vyhral-fosilni-prumysl-prohrali-vsichni/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Jakub Hruška

    Německo navrhuje úplné zrušení přímých plateb(!) a zvýšení podílu ekologického zemědělství

    Zrušení přímých plateb by znamenalo jakousi skládačku -teprve podle splněných, zejména ekologických podmínek, by se část peněz, které dosud jdou automaticky v přímých platbách, postupně uvolňovala. Kdybych to chtěl nějak přiblížit, tak ten, kdo pouze pěstuje energetické plodiny na maximálních výměrách a střídá jen 2-3 plodiny, by žádnou další platbu prostě nedostal. Zatímco ekologický zemědělec s malými výměrami plodin, jejich bohatstvím (biopás je také plodina), hospodářskými zvířaty a dobrými ekoschématy by měl nárok na plnou dotaci. Ano, má to určitě jisté zádrhele, ale tento reverzní postup proti současnému stavu (nárok na plnou přímou platbu při splnění často velmi měkkých ekologických kritérií) je určitě dobrý nástroj jak uzdravit naši těžce zkoušenou zemědělskou krajinu.

    V Německu mají obě ministerstva (životního prostředí a zemědělství) Zelení, kteří předpokládájí mnohem méně bojů mezi ministerstvy než dříve. Jo, a chtějí také mnohem přísnější regulaci užívání pesticidů.

    Cropped, 26 January 2022: Agribusiness-linked deforestation; India’s forest plantations; European agriculture policy - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/cropped-26-january-2022-agribusiness-linked-deforestation-indias-forest-plantations-european-agriculture-policy
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Jakub Hruška
    Jakub Hruška
    https://www.facebook.com/jakub.hruska.923

    Je to demagogie jako řemen. Když velcí průmysloví zemědělci žádají "rovné podmínky" při rozdělování dotací. Protože když dostanete na hektar stejně, a obhospodařujete jich 5000, dostáváte vlastně na hektar výrazně víc, než když máte statek o 100 ha. Dostane efektivně víc, protože úspora z velikosti je v zemědělství jedna z největších ve všech oborech lidské činnosti. A pokud chceme, aby malé firmy a rodinné statky nezanikly, musíme jim dát na hektar víc než těm velkým. Je to taková obrácená množstevní sleva, kterou všichni známe, a vůbec se jí nedivíme (kup tři a zaplať dvě). Proč to asi ti obchodnící dělají, že?

    V současném systému "všichni stejně" například prakticky nejde s hospodařením začít. A to i když nějakou půdu vlastníte, protože ten "rovný způsob" vám neumožní se ekonomicky udržet.

    Z nového zemědělského cenzu, který zveřejnil ČSÚ vyplývá, že počet zemědělských subjektů se snížil od roku 2000 o 26%, a že velké požírají ty malé. Právě kvůli tomu "rovnému" způsobu přidělování dotací.

    Takže já prosím pana premiéra, až se těmi velkými, sdruženými v Agrární komoře a zemědělském svazu, sejde, tak ať jim neskáče na jejich demagogii, že chleba bude stát 200 Kč a rohlík 15 Kč, jak tvrdí expředseda AK pan Jandejsek. Mimochodem - ceny obilí se tvoří někde úplně jinde, než v ČR. A bonus 23% pro menší zemědělce na ceně obilí nic nezmění. A expředseda to ví, a lže zcela nestydatě.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: sorry, bavi me ,)

    This or That – Baba Brinkman Music Video
    https://youtu.be/OtbIgr7PWXc
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Bright Future – Baba Brinkman Music Video
    https://youtu.be/1EO9iPj9SZs


    Cloud Feedback – Baba Brinkman Music Video
    https://youtu.be/Luu7k6RU5Ug
    KEB
    KEB --- ---
    TUHO: taky sis myslel, že tohle už je jiná ODS? Já si to nemyslel, ale naivně jsem v to doufal. No aspoň, že jsem je nevolil...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: malo se modlis ,)
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: ja nevim, napada k tem kriplum nekoho neco slusnyho? ja fakt uz nemuzu tyve. z
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Flowers arriving a month early in UK as climate heats up | Wild flowers | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2022/feb/02/flowers-arriving-month-early-uk-climate-heats-up-bloom-insects-birds
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Livestock and Climate Justice: Challenging Mainstream Policy Narratives
    https://opendocs.ids.ac.uk/opendocs/handle/20.500.12413/16913

    This article focuses on pastoral production systems – extensive, often mobile systems using marginal rangelands across around half of the world’s surface, involving many millions of people. By examining the assumptions behind standard calculations of greenhouse gas emissions, a systematic bias against pastoralism is revealed. Many policy and campaign stances fail to discriminate between different material conditions of production, lumping all livestock systems together. Injustices arise through the framing of debates and policy knowledge; through procedures that exclude certain people and perspectives; and through the distributional consequences of policies. In all cases, extensive livestock keepers lose out. In reflecting on the implications for European pastoralism, an alternative approach is explored where pastoralists’ knowledge, practices and organisations take centre‑stage.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Are Livestock Always Bad for the Planet? Rethinking the Protein Transition and Climate Change Debate
    https://opendocs.ids.ac.uk/opendocs/handle/20.500.12413/16839

    Urgent climate challenges have triggered calls for radical, widespread changes in what we eat, pushing for the drastic reduction if not elimination of animal-source foods from our diets. But high-profile debates, based on patchy evidence, are failing to differentiate between varied landscapes, environments and production methods. Relatively low-impact, extensive livestock production, such as pastoralism, is being lumped in with industrial systems in the conversation about the future of food. This report warns that the dominant picture of livestock’s impacts on climate change has been distorted by faulty assumptions that focus on intensive, industrial farming in rich countries. Millions of people worldwide who depend on extensive livestock production, with relatively lower climate impacts, are being ignored by debates on the future of food. The report identifies ten flaws in the way that livestock’s climate impacts have been assessed, and suggests how pastoralists could be better included in future debates about food and the climate.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Nižší DPH na solární panely či jízdní kola. Vláda zvažuje podporu zelených výrobků | E15.cz
    https://www.e15.cz/domaci/nizsi-dan-na-solarni-panely-kola-ci-pujcovani-knih-vlada-zvazuje-podporu-zelenych-vyrobku-1387374

    účetní a podobně to asi nebudou mít rádi, ale v principu by mi nevadilo mít zeleninu a ovoce v 5% sazbě, zatímco hodně tučná a slazená jídla (nebo nápoje typu coca cola?) by naopak byla v 21%
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam