TUHO: tak jasně... během kariéra uvažovala lovit hlasy, kde jí enviromentalisté dost chyběli, zatímco po konci kariéry asi zpívala píseň toho, koho chleba jedla, no... to dává smysl.
V roce 2003 to bylo tak už za hranou, kdy ještě si bylo možné dovolit něco zpochybňovat. V devadesátkách ta čísla ještě nebyla tak jednoznačná jako dnes, dnes tu korelaci musí vidět každý, kdo na VŠ nepropadl ze statistiky, podle mě...
Asi je tam problém, že když smečka, do které patříš, něco prohlásí za zjevenou pravdu, tak prostě nemůžeš chcát proti větru a musíš jít se smečkou. Tohle je ale problém věda vs. ideologie obecně. Znovu to vyplavalo na povrch i teď okolo Covidu... prostě ideologie je v dnešní době, kdy jsme část identifikačních znaků (typu nějaké společenské oblečení, uniformy, apod.) vzdali a část přímo zakázali (rasa, víra...), tak se ideologie stává jaksi povoleným identifikačním symbolem kolektivní identity a pro spoustu lidí je potřeba někam patřit přímo životně naléhavá (ne každý je introvert nebo rovnou autista).
Jinak zase s tím, že některá schémata boje s globálním oteplováním nefungují, bohužel mají klimaskeptici pravdu: nejen, že carbon capture prostě může fungovat ještě s menší pravděpodobností, než vytápění tepelnými čerpadly na baterie (což taky nebude mít životnost nic moc), ale hlavně jsme si zadělali na problém přesunem spousty globální výroby do Číny, kde se s tím nemazlej. Podle mě je trochu škoda, že se konzervativci ztopořili na těch pozicích naprostého popření problému, protože si dovedu představit, že lidi schopní domýšlet nějaké širší důsledky by se mohli najít klidně i mezi nimi a ta kritika nefunkčních politických opatření podle mě byla správná; nikoliv ovšem popření problému jako takového.
Jinak bohužel, řešení klimatické krize nás čeká buď skutečně skrze nějakou téměř náboženskou víru, že příští generace mají právo na základní podmínky existence, nebo skrze téměř "totalitní" (či extrémně propagandistické) vynucení téhož. Jsem poslední dobou extrémně skeptický k tomu, že lidi dospějou k dobrovolnému, tzn. demokratickému rozhodnutí, že je to reálný problém který se týká jich samotných. Dobrovolně si životní styl změní málokdo (dokonce ani já ne, bojím se...). Ovšem s přihlédnutím k tomu, jak moc si lidi nechávajíj ovlivňovat životní styl reklamou nebo třeba i jen skrz algoritmy sociálních sítí, tak se dá říct, že osud planety je dnes v podstatě v rukou programátorů Facebooku... buď se lidem objeví statusy, které někomu vydělají peníze (tedy nakonec vždy fosilní lobby), nebo statusy, které jim zdůrazní, že bojovat s klimatickou změnou by bylo cool...