• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    LACIF
    LACIF --- ---
    Mužů jen říct, ze už od podzimu (zdražování plynu v mediich) pozoruju v Ricanech (ty bohatý Ricany u Prahy) mnohem víc kouřícími komínu než v jiné roky a vesměs všichni sousedi mi potvrdili, ze letos topí mnohem více / jen tuhymi palivy…
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    PER2: Velká část společnosti bude řešit hlavně na čem si uvařit, jak dojet do práce (pokud nezijou v aglomeraci, kde jim komfortní hromadnou dopravu zajistí krajské zastupitelstvo) a následující zimu jak nezmrznout. Green deal může za současné situace, kdy hrozí vyhynutí života na zemi ruskou nukleární válkou, prosazovat jen fanatik. A klidně to, Tuhoši, smaž jako obvykle, tím změníš realitu :-)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Global Energy Review: CO2 Emissions in 2021 – Analysis - IEA
    https://www.iea.org/reports/global-energy-review-co2-emissions-in-2021-2

    "The 6% increase in CO2 emissions in 2021 was in line with the jump in global economic output of 5.9%. This marks the strongest coupling of CO2 emissions with Gross domestic product (GDP) growth since 2010"
    PER2
    PER2 --- ---
    DZODZO: tak to ti preju hodne stesti ;)
    velka cast spolecnosti bude ragovat asi takhle: koukejte na ty ceny, za to muzou solarni baroni, kdyby sme staveli vic elektraren tak se nam to nestalo, za to muze greendeal a zeleni fasisti, pojdme postavit dalsi temelin, dopln si jakoukoliv dalsi chujovinu...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Eliot Jacobson
    https://twitter.com/EliotJacobson/status/1500966416853311490?t=LWmUZAi7xpzapR0xuLy60A&s=19

    In the last week:

    *record high CH₄ (1909.3 ppb)
    *record high CO₂ (419.27 ppm)
    *record low Antarctic ice sheet (1.924 million km²)
    *record high fossil fuel prices
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ja dufam, ze tato geopoliticka situacia je prave ten paradigm shift, ktory zlomi aj tych co OZE doposial nejako nefandili a dockame sa nejakeho green deal na steroidoch
    PER2
    PER2 --- ---
    TUHO: ja zase cetl vetsinou opak, ze je prave treba pridat na obnovitelnych zdrojich (nedelam si iluze, ze to byly hlavne silacky slova)

    jinak my budem rozsirovat to jadro ne :p
    TUHO
    TUHO --- ---
    PER2: ni zatim slysim jenom hlasy pro opusteni green dealu (adpon u nas) ackoliv by tedka daval smysl ramping up aneb green deal na steroidech. protoze je zrejmy, ze to je otazka nejen klimaticke, ale i geopoliticke bezpecnosti
    PER2
    PER2 --- ---
    TUHO: ja vim, to bylo jen takove rypnuti :) ordnung muss sein!

    anyway:
    Global storage investment grew from $460 million to $4.7 billion in just seven years.
    Grid storage investment is surging worldwide, but the U.S. has emerged as the undisputed global leader — for now.

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PER2: cost to produce predsa nie je cost on the market, to si vyfabuluju na burze nie?
    TUHO
    TUHO --- ---
    PER2: njn, ale jak rikal weber: chytrej omyl je lepsi nez debilni presnost :))
    PER2
    PER2 --- ---
    TUHO: you sure? :)

    TUHO
    TUHO --- ---
    Sokujici zpravy

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Smoke from nuclear war would devastate ozone layer, alter climate: Atmospheric impacts of global nuclear war would be more severe than previously thought -- ScienceDaily
    https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211013174023.htm

    The massive columns of smoke generated by a nuclear war would alter the world's climate for years and devastate the ozone layer, endangering both human health and food supplies, new research shows. The international study draws on newly developed computer climate modeling techniques to paint an even grimmer picture of a global nuclear war's aftermath than previous analyses.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Ooops. Ale co na to řekne Hnutí Ducha?

    Soud zrušil emisní výjimku pro Chvaletice. Uhelná elektrárna musí plnit limity, nebo zastavit provoz - Greenpeace Česká republika
    https://www.greenpeace.org/czech/tiskova-zprava/16299/soud-zrusil-emisni-vyjimku-pro-chvaletice-uhelna-elektrarna-musi-plnit-limity-nebo-zastavit-provoz/

    Krajský soud v Ostravě (pobočka v Olomouci) dnes zrušil rozsáhlou výjimku z emisních limitů pro rtuť a oxidy dusíku pro uhelnou elektrárnu Chvaletice. Provozovatel elektrárny bude muset začít plnit emisní limity, nebo přerušit provoz až do vydání nového pravomocného rozhodnutí o sporné emisní výjimce.

    Rozhodnutí MŽP umožňovalo elektrárně po dobu šesti let vypouštět ve spalinách 3x více rtuti, než stanovuje emisní limit a vypustit tak do životního prostředí přinejmenším o 1 234 kg více rtuti více, než kdyby limit dodržela. Výjimka navíc platí i pro oxidy dusíku, kterých elektrárna vypustí přinejmenším o 1 157 tun více. Ekologické organizace i expertní právní skupina považují rozhodnutí MŽP za nezákonné. Bylo vydáno v listopadu 2021, tedy ještě za minulého ministra Richarda Brabce, a to až tři měsíce po začátku platnosti nových emisních limitů v srpnu 2021. Do té doby úřady nepochopitelně tolerovaly provoz elektrárny Chvaletice bez platného povolení k překračováni emisního limitu.

    Uhelná elektrárna Chvaletice je jedním z největších zdrojů rtuti v Česku i skleníkového oxidu uhličitého. Zastavení provozu této elektrárny by neohrozilo zásobování země elektřinou, ročně totiž vyrobí 3,3 TWh elektřiny, zatímco vývoz přebytků výroby elektřiny činí 10,15 TWh.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    COP26 FTW

    Beef lobbyists celebrate methane ‘win’ at COP26 - Unearthed
    https://unearthed.greenpeace.org/2022/03/07/biden-methane-pledge-beef-climate-lobying/

    “The President’s methane pledge could have gone badly for livestock production in the United States, badly for the cattle industry.”

    “But this administration seems to recognise the positive value that we bring. Beyond research funding and encouraging technological innovation, there were no additional regulatory proposals.”

    “We were really excited to get out relatively unscathed,” she concluded.
    ...
    NCBA President Don Schiefelbein said it’s “going to be pretty easy to” become carbon neutral by 2040 “without reducing the number of cattle” if the new system is adopted in the way they hope.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jakub Hruška
    Ukrajinská válka žene nahoru ceny všeho. Jak dalece je to jen panika a jak realita poznáme za pár týdnů. Teď jsme bezpochyby ve fázi paniky. A souhlasím s Danuše Nerudová, že jedním z kroků jak ulevit v ceně pohonných hmot je pozastavit přidávání biosložky do paliv. Je to ten nejdražší a nejméně vhodný způsob jak eliminovat emise skleníkových plynů. Jsem proti tomuto byznysu už dávno.
    Pdle mého odhadu se "biopaliva" pěstují na 20% rozlohy orné půdy v ČR. Je na čase s tím skoncovat a pěstovat potravinářské plodiny (kterých byl dosud nadbytek, a proto se vlastně taky mohutně podporovalo pěstování biopaliv), anebo "pěstovat biodiverzitu" formou biopásů, úhorů, a jiných forem ekologického zemědělství.
    Putina porazíme, ale ničit si úrodnost a pestrost krajiny kvůli skoro neúčinným biopalivům je strategicky mnohem horší nesmysl.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: principialni otazka je, zda jsou "hnojiva" tohoto typu potreba, pokud se zmeni paradigma managementu ekosystemu...


    SHEFIK: davam to sem, ale ten clanek je takovy borderline info/dezinfo. kazdej prumysl ma svoje zamery, propagandu, spindoktory atp. jiste je v zajmu masnyho prumyslu jakkoliv podporit svoje fungovani, na coz se mu regenerativni zemedelstvi hodi, protoze to zvirata vyuziva jako nedilnou soucast managementu toho ekosystemu. nakolik se oddalime od ty reality toho managementu konkretniho produkcniho ekosystemu a pohybujeme se ve sfere nejakejch narativu, jejich advocacy, atp. tak se ta problematika zakryva... ja verim, ze je tu sorta lidi, ktery delaj ten ekosystemovej management s cistym umyslem, verim, ze je sorta akademiku, ktery delaj vyzkum techto ekosystemu a jejich managementu s cistym umyslem, verim, ze je mozny ekosystem managovat regenerativne, tzn. tak, aby plnil svou funkci z hlediska stabilizace klimatu a regenerace ekosystemovejch procesu a svou produkcni funkci z pohledu lidsky vyzivy. kterejkoliv tenhle aspekt se da nejak kompromitovat, nekdo z toho benefituje, atp., ale je to jakoby trochu cerna dira na pozornost, protoze to se dit bude.

    to jak to lze resit je dobry auditovani tech ekosystemovejch procesu tak, aby to co si myslime, ze ty ekosystemy delaj nezalezelo na narativu, spinu, propagaci... a v tom jsou velky rezervy, protoze ta veda ohledne toho se stale vyviji, ta veda o tom managementu se stale vyviji.

    nektery prohlaseni jsou deklarace umyslu. nektery prohlaseni jsou zalozeny na seriozni vede a monitoringu, nektery prohlaseni jsou zalozeny na min seriozni vede a min serioznim monitoringu. :)

    ... pro beznyho konzumenta informaci je tohle podle me nerozklicovatelny, protoze ta "pravda" se zaklada na dostatecny vedecky teorii ekosystemu a jeho managementu a monitoringu indikatoru na tomhle zaklade, a tam jsme porad hodne hloupi... pripominam, ze pokud chci poradnej rozbor pudy v evrope z hlediska biologie, musim poslat vzorek do labu ve statech, protoze nikdo mi to v evrope neudela
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: #idealTimeForChange #seizeTheOpportunity

    By making a business case for low-carbon ammonia, we will at the same time help decarbonize food production and take a big step towards a hydrogen economy. By 2050, under the right conditions, ammonia production could be based on decarbonised sources of energy, using alternatives sources of hydrogen and electrolysis based on renewable energy.

    Clean Hydrogen as A Major Enabler for Making Carbon-Free Ammonia and Fertilizers - The European Files
    https://www.europeanfiles.eu/climate/clean-hydrogen-as-a-major-enabler-for-making-carbon-free-ammonia-and-fertilizers

    TADEAS: chapu to spravne, ze carbon cowboys a nekterym regenerativnim prohlasenim se neda verit, nebo je problem jen ten komercni offset emisi?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DZODZO: obecne systemy managementu jsou ruzny, smerem k bezorebnejm, s mene nebo nulovejm pridavkum syntetickejch hnojiv, nebo k aplikacim ruznejch mikrobialnich fermentatu, tj. je to vic smerem k managementu biologickejch procesu. ... coz je nejaka prechodova doba a v ekosystemu, kterej je vycerpanej tim obvyklym industrialnim postupem to nenahodis z roku na rok. takze v principu ta produktivira na tom nezavisi (na tech vstupec hnojiv), ale zavisi pak na funkcni biologii, coz je infrastruktura vyzadujici nejakejch par sezon na cilenou obnovu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam