SHEFIK: principialni otazka je, zda jsou "hnojiva" tohoto typu potreba, pokud se zmeni paradigma managementu ekosystemu...
SHEFIK: davam to sem, ale ten clanek je takovy borderline info/dezinfo. kazdej prumysl ma svoje zamery, propagandu, spindoktory atp. jiste je v zajmu masnyho prumyslu jakkoliv podporit svoje fungovani, na coz se mu regenerativni zemedelstvi hodi, protoze to zvirata vyuziva jako nedilnou soucast managementu toho ekosystemu. nakolik se oddalime od ty reality toho managementu konkretniho produkcniho ekosystemu a pohybujeme se ve sfere nejakejch narativu, jejich advocacy, atp. tak se ta problematika zakryva... ja verim, ze je tu sorta lidi, ktery delaj ten ekosystemovej management s cistym umyslem, verim, ze je sorta akademiku, ktery delaj vyzkum techto ekosystemu a jejich managementu s cistym umyslem, verim, ze je mozny ekosystem managovat regenerativne, tzn. tak, aby plnil svou funkci z hlediska stabilizace klimatu a regenerace ekosystemovejch procesu a svou produkcni funkci z pohledu lidsky vyzivy. kterejkoliv tenhle aspekt se da nejak kompromitovat, nekdo z toho benefituje, atp., ale je to jakoby trochu cerna dira na pozornost, protoze to se dit bude.
to jak to lze resit je dobry auditovani tech ekosystemovejch procesu tak, aby to co si myslime, ze ty ekosystemy delaj nezalezelo na narativu, spinu, propagaci... a v tom jsou velky rezervy, protoze ta veda ohledne toho se stale vyviji, ta veda o tom managementu se stale vyviji.
nektery prohlaseni jsou deklarace umyslu. nektery prohlaseni jsou zalozeny na seriozni vede a monitoringu, nektery prohlaseni jsou zalozeny na min seriozni vede a min serioznim monitoringu. :)
... pro beznyho konzumenta informaci je tohle podle me nerozklicovatelny, protoze ta "pravda" se zaklada na dostatecny vedecky teorii ekosystemu a jeho managementu a monitoringu indikatoru na tomhle zaklade, a tam jsme porad hodne hloupi... pripominam, ze pokud chci poradnej rozbor pudy v evrope z hlediska biologie, musim poslat vzorek do labu ve statech, protoze nikdo mi to v evrope neudela