• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PER2: na konich to nepostavime. Kdyz nebude ruskej plyn, musime necim kratkodobe nahradit (nebo nekde energii usetrit, pokud vis kde, dej vedet)

    Zpomaleni transformace by nicemu neprospelo, pac mas nakou bazalni spotrebu energie na provoz, tzn. kdyz transformaci roztahnes v case, vynalozis na ni nekolikanasobne vic energie (v tuhle chvili fosilni) nez kdyz tim top upem naboostujes.

    Nic nelogickyho, vypadne ruskej plyn, hledame nahradu.
    PER2
    PER2 --- ---
    kdo to tu vkladal ty nadeje to rychlejsiho prechodu k obnovitelnym energiim :DD

    Boris Johnson believes West should be given ‘climate change pass’ so it can ramp up production of gas as it tries to wean EU off Russian supplies
    PM wants to retain 2050 net zero target but allow greater flexibility in short term
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Rozhovor s Ing. Radimem Kotrbou, Phd. o agrolesnictní, etickém chovu zvířat v krajině
    https://youtu.be/waV50GGceHY
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: ja ti nic nesmayal. nicmene jakej smysl ma vyhrat valku, kdyz zarovwn budeme mit klimatickou apokalypsu? zadnej. proto eu velmi pravdepodobne slapne na plyn v prechodu na zelenou ekonomiku. a pokud ne, jsme v pici
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    GLOBETROTTER: fyi, mazu te predevsim ja.

    z toho co jsem cet mi prijde, ze business as usual nema dlouhodobe mensi nasledky pro civilizaci nez nuklearni valka... ta se nezda zas tak kriticka, kdyz si to srovnas. casova skala lehce jina, ale z dlouhodobyho pohledu moc rozdil nevidim.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GLOBETROTTER: urbanizace v EU je od 55% (SVK) do 98% (Belgie), tohleto odvolávání se na posledních pár frajerů, co na vesnicích nezhasli.
    TUHO
    TUHO --- ---
    The European Commission published plans to cut the bloc's dependency on Russian gas by two-thirds this year and end its reliance on Russian supplies of the fuel "well before 2030," said Executive Vice President Frans Timmermans. The EU needed to "dash into renewable energy at lightning speed."

    EU to reduce Russia energy dependency
    https://amp.dw.com/en/eu-unveils-plan-to-reduce-russia-energy-dependency/a-61047997
    LACIF
    LACIF --- ---
    Mužů jen říct, ze už od podzimu (zdražování plynu v mediich) pozoruju v Ricanech (ty bohatý Ricany u Prahy) mnohem víc kouřícími komínu než v jiné roky a vesměs všichni sousedi mi potvrdili, ze letos topí mnohem více / jen tuhymi palivy…
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    PER2: Velká část společnosti bude řešit hlavně na čem si uvařit, jak dojet do práce (pokud nezijou v aglomeraci, kde jim komfortní hromadnou dopravu zajistí krajské zastupitelstvo) a následující zimu jak nezmrznout. Green deal může za současné situace, kdy hrozí vyhynutí života na zemi ruskou nukleární válkou, prosazovat jen fanatik. A klidně to, Tuhoši, smaž jako obvykle, tím změníš realitu :-)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Global Energy Review: CO2 Emissions in 2021 – Analysis - IEA
    https://www.iea.org/reports/global-energy-review-co2-emissions-in-2021-2

    "The 6% increase in CO2 emissions in 2021 was in line with the jump in global economic output of 5.9%. This marks the strongest coupling of CO2 emissions with Gross domestic product (GDP) growth since 2010"
    PER2
    PER2 --- ---
    DZODZO: tak to ti preju hodne stesti ;)
    velka cast spolecnosti bude ragovat asi takhle: koukejte na ty ceny, za to muzou solarni baroni, kdyby sme staveli vic elektraren tak se nam to nestalo, za to muze greendeal a zeleni fasisti, pojdme postavit dalsi temelin, dopln si jakoukoliv dalsi chujovinu...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Eliot Jacobson
    https://twitter.com/EliotJacobson/status/1500966416853311490?t=LWmUZAi7xpzapR0xuLy60A&s=19

    In the last week:

    *record high CH₄ (1909.3 ppb)
    *record high CO₂ (419.27 ppm)
    *record low Antarctic ice sheet (1.924 million km²)
    *record high fossil fuel prices
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ja dufam, ze tato geopoliticka situacia je prave ten paradigm shift, ktory zlomi aj tych co OZE doposial nejako nefandili a dockame sa nejakeho green deal na steroidoch
    PER2
    PER2 --- ---
    TUHO: ja zase cetl vetsinou opak, ze je prave treba pridat na obnovitelnych zdrojich (nedelam si iluze, ze to byly hlavne silacky slova)

    jinak my budem rozsirovat to jadro ne :p
    TUHO
    TUHO --- ---
    PER2: ni zatim slysim jenom hlasy pro opusteni green dealu (adpon u nas) ackoliv by tedka daval smysl ramping up aneb green deal na steroidech. protoze je zrejmy, ze to je otazka nejen klimaticke, ale i geopoliticke bezpecnosti
    PER2
    PER2 --- ---
    TUHO: ja vim, to bylo jen takove rypnuti :) ordnung muss sein!

    anyway:
    Global storage investment grew from $460 million to $4.7 billion in just seven years.
    Grid storage investment is surging worldwide, but the U.S. has emerged as the undisputed global leader — for now.

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PER2: cost to produce predsa nie je cost on the market, to si vyfabuluju na burze nie?
    TUHO
    TUHO --- ---
    PER2: njn, ale jak rikal weber: chytrej omyl je lepsi nez debilni presnost :))
    PER2
    PER2 --- ---
    TUHO: you sure? :)

    TUHO
    TUHO --- ---
    Sokujici zpravy

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Smoke from nuclear war would devastate ozone layer, alter climate: Atmospheric impacts of global nuclear war would be more severe than previously thought -- ScienceDaily
    https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211013174023.htm

    The massive columns of smoke generated by a nuclear war would alter the world's climate for years and devastate the ozone layer, endangering both human health and food supplies, new research shows. The international study draws on newly developed computer climate modeling techniques to paint an even grimmer picture of a global nuclear war's aftermath than previous analyses.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam