• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: V puvodnim textu pisou, ze k unikum dojde pri zapnuti a vypnuti,
    Gas Stoves Emit Pollution Even When Not in Use | NRDC
    https://www.nrdc.org/experts/merrian-borgeson/gas-stoves-emit-pollution-even-when-not-use-0

    V zminovane studii pisi: "Emissions from steady-state-off are not attributable to a specific source within the stove or piping but capture all emissions from the stove and piping within the chamber volume. Ethane injection/decay and steady-state-off measurements were repeated throughout sampling for a total of two to seven independent measurements of volume, air exchange, and steady-state-off methane emissions per stove"


    https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.1c04707

    Mne to pripada jako netesnosti ventilu, ze svaru rozdelovace (vice off emisi ze sporaku nez z trouby). No kdo vi, kolikrat jsou svarovane trubky uvnitr zarizeni.
    U sporaku byly emise off vyssi nez decay.
    U trouby byly emise nejvyssi, kdyz dosahla pozadovane teploty a jela v rezimu on/off, aby teplotu udrzela.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DZODZO: hm mozno by sa to dalo riesit nejakym dialkovo ovladanym ventilom, ktory by bol na hlavnom uzavere plynu, ze ked zrovna nepotrebujem nic varit tak "utahnem kohoutky", potom je akykolvek leak na potrubi zodpovednostou distributora
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHEFIK: skoda ze to nie je viac rozpisane, zaujimalo by ma kde su tie uniky a ci sa to tyka aj novsich spotrebicov

    takze treba viac varit na plyne, aby menej metanu vyletelo hore kominom zbytocne :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Parada

    Gas Stoves Emit Pollution Even When Not In Use! - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2022/03/08/gas-stoves-emit-pollution-even-when-not-in-use/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA: jo, ja si myslim, ze nejvetsi kladivo na uspory bude reseny neviditelnou rukou. Ted se kazdej zamysli na co vyuzije nadrz benzinu a na kolik si zatopi.

    Zaroven, je to imho to nejlepsi co se mohlo pro transformaci stat - lepsi nez green deal - pokud to trochu zakulatim - plyn se dle odhadu zdrazi 2x pro letosek, elektrika a ropa uz je na +75% (tak to zaokrouhleme taky na 2x). Takze pokud byla navratnost pro investory FTE a VTE 10 let (coz je limit pro rozumny projekty), ted bude 5 let (pritom solary i vetrniky maj x-nasobne delsi zivotnost).

    Kola kapitalismu a transformace by se mely konecne roztocit a zacit vytlacovat fosil / tlacit cenu dolu v 5ti letym horizontu.

    (Zanedbavam navyseni cenu vyroby renewables komponent, vcetne dopravy, potencialni narust ceny prace, dotace, omezenou nabidku diky zpomaleni dodavatelskejch retezcu, cenu udrzby renewables, pojisteni atd.)
    TUHO
    TUHO --- ---
    k ty zavislosti na ruskym plynu a moznosti jeho nahrady:

    V horizontu několika nejbližších let bude nezbytné řešit tento výpadek dovozem z jiných zemí. Jedná se především o navýšení dodávek s využitím sítě už existujících plynovodů vedoucích do EU z Norska nebo Alžírska. Vzhledem k omezenému potenciálu tohoto řešení se nevyhneme také navýšení importu zkapalněného zemního plynu, dodávaného po moři.

    Výhled pro příští zimu nabízí například tento analytický článek evropského think tanku Bruegel. Podle jeho závěrů je možné popsaným způsobem nahradit ruský plyn, aniž by to pro nás znamenalo devastující ekonomické dopady nebo problémy se zásobováním teplem a elektřinou. V této souvislosti bude samozřejmě nutné i tak přijmout určitá omezující opatření.

    Možnosti náhrady ruského plynu
    https://oenergetice.cz/nazory/navod-se-zbavit-ruskeho-plynu
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Toxic Nostalgia, From Putin to Trump to the Trucker Convoys
    https://theintercept.com/2022/03/01/war-climate-crisis-putin-trump-oil-gas/
    Naomi Klein, 1.3.2022

    Nostalgia for empire is what seems to drive Vladimir Putin — that and a desire to overcome the shame of punishing economic shock therapy imposed on Russia at the end of the Cold War.
    Nostalgia for American “greatness” is part of what drives the movement Donald Trump still leads ...
    Nostalgia is also what animates the Canadian truckers who occupied Ottawa ...

    A nostalgia for a time when fossil fuels could be extracted from the earth without uneasy thoughts of mass extinction, or children demanding their right to a future, or Intergovernmental Panel on Climate Change reports, like the one just released yesterday, that reads, in the words of United Nations Secretary General António Guterres, like an “atlas of human suffering and a damning indictment of failed climate leadership.” Putin, of course, leads a petrostate, one that has defiantly refused to diversify its economic dependence on oil and gas, despite the devastating effect of the commodity roller coaster on its people and despite the reality of climate change. Trump is obsessed with the easy money that fossil fuels offer and as president made climate denial a signature policy.
    ...
    Oil, in this context, is the symbol of the extractivist mindset: not only a perceived God-given right to keep extracting fossil fuels, but also the right to keep taking whatever they want, leave poison behind, and never look back.

    This is why the fast-moving climate crisis represents not just an economic threat to people invested in the extractive sectors but also a cosmological threat to the people invested in this worldview.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Ukraine war piles pressure on global food system already in crisis | Food security | The Guardian
    https://www.theguardian.com/food/2022/mar/09/ukraine-war-piles-pressure-on-global-food-system-already-in-crisis
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    to by bylo hezke, kdyby se nemci inspirovali muskem. ale ma tam velke problemy s regulatory vseho mozneho

    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Krátkodobě se dá tlačit na snížení spotřeby skrz vyšší ceny. Neviditelná ruka. Plus nějaká podpora, aby lidi nezmrzli. Ale ty zimy už stejně nejsou, co bývaly.
    PER2
    PER2 --- ---
    SHEFIK: "mluvil o kratkodobem horizontu"
    zapinam stopky, pak mi rekni, kdy je mam stopnout
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA: tam uspory sice jsou, ale dle citace Johnsona mluvil o kratkodobem horizontu. Tvuj odkazovany clanek mluvi o ruznych resenich, jako napr zatepleni rezidencnich budov do roku 2030 muze dosahnout uspory az 20%... dal mluvi o vodiku atd.

    To jsou sice takticke/strategicke reseni, ale nic, co by ruskej plyn nahradilo koncem tohodle roku
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Možnosti úspor jsou značné, viz třeba tady
    Možnosti náhrady ruského plynu
    https://oenergetice.cz/nazory/navod-se-zbavit-ruskeho-plynu
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PER2: na konich to nepostavime. Kdyz nebude ruskej plyn, musime necim kratkodobe nahradit (nebo nekde energii usetrit, pokud vis kde, dej vedet)

    Zpomaleni transformace by nicemu neprospelo, pac mas nakou bazalni spotrebu energie na provoz, tzn. kdyz transformaci roztahnes v case, vynalozis na ni nekolikanasobne vic energie (v tuhle chvili fosilni) nez kdyz tim top upem naboostujes.

    Nic nelogickyho, vypadne ruskej plyn, hledame nahradu.
    PER2
    PER2 --- ---
    kdo to tu vkladal ty nadeje to rychlejsiho prechodu k obnovitelnym energiim :DD

    Boris Johnson believes West should be given ‘climate change pass’ so it can ramp up production of gas as it tries to wean EU off Russian supplies
    PM wants to retain 2050 net zero target but allow greater flexibility in short term
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Rozhovor s Ing. Radimem Kotrbou, Phd. o agrolesnictní, etickém chovu zvířat v krajině
    https://youtu.be/waV50GGceHY
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: ja ti nic nesmayal. nicmene jakej smysl ma vyhrat valku, kdyz zarovwn budeme mit klimatickou apokalypsu? zadnej. proto eu velmi pravdepodobne slapne na plyn v prechodu na zelenou ekonomiku. a pokud ne, jsme v pici
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    GLOBETROTTER: fyi, mazu te predevsim ja.

    z toho co jsem cet mi prijde, ze business as usual nema dlouhodobe mensi nasledky pro civilizaci nez nuklearni valka... ta se nezda zas tak kriticka, kdyz si to srovnas. casova skala lehce jina, ale z dlouhodobyho pohledu moc rozdil nevidim.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GLOBETROTTER: urbanizace v EU je od 55% (SVK) do 98% (Belgie), tohleto odvolávání se na posledních pár frajerů, co na vesnicích nezhasli.
    TUHO
    TUHO --- ---
    The European Commission published plans to cut the bloc's dependency on Russian gas by two-thirds this year and end its reliance on Russian supplies of the fuel "well before 2030," said Executive Vice President Frans Timmermans. The EU needed to "dash into renewable energy at lightning speed."

    EU to reduce Russia energy dependency
    https://amp.dw.com/en/eu-unveils-plan-to-reduce-russia-energy-dependency/a-61047997
    LACIF
    LACIF --- ---
    Mužů jen říct, ze už od podzimu (zdražování plynu v mediich) pozoruju v Ricanech (ty bohatý Ricany u Prahy) mnohem víc kouřícími komínu než v jiné roky a vesměs všichni sousedi mi potvrdili, ze letos topí mnohem více / jen tuhymi palivy…
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    PER2: Velká část společnosti bude řešit hlavně na čem si uvařit, jak dojet do práce (pokud nezijou v aglomeraci, kde jim komfortní hromadnou dopravu zajistí krajské zastupitelstvo) a následující zimu jak nezmrznout. Green deal může za současné situace, kdy hrozí vyhynutí života na zemi ruskou nukleární válkou, prosazovat jen fanatik. A klidně to, Tuhoši, smaž jako obvykle, tím změníš realitu :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam