• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    GLOBETROTTER: vzdy kdyz nekde vyhori trafostanice, tak za to muze .. ze je teprve 3 hodiny po usvitu?
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    V části Německa nejezdily nákladní vlaky, neměly dostatek elektřiny - Zdopravy.cz
    https://zdopravy.cz/v-casti-nemecka-nejezdi-nakladni-vlaky-nemaji-dostatek-elektriny-108942/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #savings

    IEA 10-Point Plan To Cut Demand For Oil By 2.7 Million Barrels A Day - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2022/03/21/iea-10-point-plan-to-cut-demand-for-oil-by-2-7-million-barrels-a-day/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Letošní březen bude jedním z nejsušších. V řekách je málo vody, řádí požáry - Echo24.cz
    https://echo24.cz/a/S4Gxk/letosni-brezen-bude-jednim-z-nejsussich-v-rekach-je-malo-vody-radi-pozary
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    TADEAS: A budou potřebovat zbraně. Hodně zbraní. Dobrá zpráva pro naše zbrojovky a HDP.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Home - Multisolving Institute
    https://www.multisolving.org/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    E Sawin
    https://threadreaderapp.com/thread/1506723197902807054.html

    we can't know today, in detail, what that future will look like or how it will unfold.

    We can know many of the conditions. Like reduced throughput of material and energy. And equitable distribution of benefits and burdens. And different solutions for different cultures and bioregions.

    But, at this late date, I think that the pathway to those conditions will pass through shocks and destabilizations, and reckonings with harmful worldviews of supremacy and domination, which will create their own sense of destabilization for those of us most invested in them.

    Which is not to stay there's no steering. Or that nothing matters. It matters more than ever what values you embody. What futures you imagine. Whether you divest from worldviews of supremacy or not. Whether you walk away from systems shaped by those worldviews.

    Because in chaotic transitions when all sorts of things, good and bad (new tech, new ideas, old ways of knowing, big disasters) are hitting at once, it's visions, values, and worldviews that have some ability to steer through the tumult.

    I can't prove this, of course. And some prefer to declare all is lost rather than exist with this deep uncertainty. Others demand the big plan that explains how we will change everything, and declare anything less insufficient.
    PER2
    PER2 --- ---
    thawing permafrost contains lots of microscopic ice-nucleating particles. These particles make it easier for water droplets to freeze; and if the ones in permafrost get airborne, they could affect Arctic clouds

    Thawing permafrost is full of ice-forming particles that could get into atmosphere
    https://theconversation.com/thawing-permafrost-is-full-of-ice-forming-particles-that-could-get-into-atmosphere-152736


    When sea ice melts and the water surface increases, more iodine-containing vapours rise from the sea. Scientists from the international research network CLOUD have now discovered that aerosol particles form rapidly from such iodine vapours, which can serve as condensation nuclei for cloud formation. The CLOUD researchers, among them atmospheric scientists from the Goethe University Frankfurt, fear a mutual intensification of sea ice melt and cloud formation, which could accelerate the warming of the Arctic and Antarctic.

    Climate research: rapid formation of iodic particles over the Arctic – more clouds could cause ice to melt faster | Aktuelles aus der Goethe-Universität Frankfurt
    https://aktuelles.uni-frankfurt.de/englisch/climate-research-rapid-formation-of-iodic-particles-over-the-arctic-more-clouds-could-cause-ice-to-melt-faster/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    asi znate. hyperpredator v akci

    FB-IMG-1648071095267
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    puda, neodmyslitelna kotva suchozemskeho zivota, bbc on board?

    Why soil is a surprisingly noisy place - BBC Future
    https://www.bbc.com/future/article/20220225-the-people-eavesdropping-on-life-underground
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Dušan Utinek: Musíš kácet a sázet, aby ses adaptoval - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/dusan-utinek-musis-kacet-a-sazet-aby-ses-adaptoval
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    V ptačím parku Kosteliska se pase uherský stepní skot - Naše voda
    https://www.nase-voda.cz/v-ptacim-parku-kosteliska-se-pase-uhersky-stepni-skot/

    Mohutní přežvýkavci byli do parku u Dubňan na Hodonínsku dovezení ze slovenské lokality Ostrovik – ptačí oblast Senianske rybníky, o kterou pečuje Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko. Spásáním a rozdupáváním luk přispějí k tomu, aby se na lokalitě dařilo ptákům a dalším živočichům i vzácným rostlinám. Uherský stepní skot významně zefektivní péči o přírodně cenné území v nivě říčky Kyjovky. „Spásáním vytvoří skvělé podmínky například pro dudky chocholaté, konipasy luční nebo bekasiny otavní,“ říká Gašpar Čamlík, jednatel Jihomoravské pobočky ČSO, která ptačí park Kosteliska spravuje.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    R Kubala

    A co dnes udělalo radost vám? Mě rozhodně tiskovka HD a GP odkazující na studii Ember a E3G, podle které se ruského plynu můžeme zbavit do roku 2025 a přitom nestavět nové LNG terminály a neoddalovat konec uhlí. Přesně tohle jsem dneska potřeboval slyšet :)

    "Most significantly, we have identified that this can be achieved without stalling the end of coal power generation or building new gas import infrastructure. It would not even be possible to commission a new LNG terminal within this timeframe."

    Analýza: EU může úplně stopnout odběr ruského plynu do 3 let. Hlavním řešením je více obnovitelných zdrojů a úspor | Hnutí DUHA
    https://www.hnutiduha.cz/aktualne/analyza-eu-muze-uplne-stopnout-odber-ruskeho-plynu-do-3-let-hlavnim-resenim-je-vice

    EU can stop Russian gas imports by 2025 | Ember
    https://ember-climate.org/insights/research/eu-can-stop-russian-gas-imports-by-2025/
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GLOBETROTTER: to ve Státech celkem chápu, stačilo mi pár cest kabrioletem v ranní špičce, tam to bez tanku nejde.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    GLOBETROTTER: auta jsou soucasti civilizacni vyroby-spotreby, ktera klima destabilizuje, prispivate tedy ke klimaticke destabilizaci.

    to ze bychom chteli oboji zaroven (spotrebu, mobilitu nedestabilizujici svym kontextem planetu) je asi realita, ktera je momemtalne nedosazitelna. a tak jak se bude situace vyostrovat, zasahne to i nase "potreby" (nadpotreby) a naroky a nakomec i touhy ,)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PER2: Dneska je trh rodinych aut shiftnuty k SUV velmi razantne, ma to ale nejake ALE.
    Pokavad bys treba v USA chtel jit do MPV (= rodinne auto), tak jsou to jeste vetsi kravy nez SUV. Evropska MPV jsou mnohem strizlivejsi, Sharan, Alhambra, S-MAX, etc. Jenze ten trh skomira a automobilky radeji investuji do vyvoje SUV. To vede k tomu ze evropska MPV nemaji vybavu co srovnatelna SUV (matrix LED, 360° kamera, etc.). Tim je zakaznik dal tlacen do rodinneho SUV.

    Ale s elektromobilama se to meni. Rada elektroatu je marketingove oznacena jako SUV, ale je to crossover a bere si z MPV naprostou vetsinu. Priklad? Skoda Enyaq. Z profilu je to velmi podobne MPV jako je S-MAX. Co se tyka dalsich, tak "vsechny" ty soucasne vydavana elektroauta SUV jsou crossovery.

    No a castecne to plati i pro spalovaci auta. Predstava ze crossover stredni tridy bude mit skokove vetsi spotrebu nez kombik stredni tridy je mylna. Zaber plochy na silnici je take srovnatelny. Musime srovnavat stejny cilovy segment, nemuzeme srovnavat Skoda Octavia ve vybave zebrak vs. Skoda Kodiaq RS. Co ale muzeme srovnavat je treba Skoda Superb vs. Skoda Kodiaq (ano to je SUV, ne crossover) ve stejne motorizaci. Ty rozdily tam jsou, ale nejsou enormni.

    A dnesni crossovery vlastne vraci jen svetlou vysku na uroven aut pred par desitkami let + maji lepsi nastupovani a jsou praktictejsi. Jestli budeme mit i v budoucnu auta a ja doufam ze ano, bude to trida crossover byt bude vypadat zase jinak nez ta dnesni - samozrejmne. U elektroaut, kde je vetsi potencialni zivotnost i pozadavak na to mit universalni auto ktere splnuje naroky na prakticnost - sedan proste nedava smysl. Je to minule stoleti.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    PER2: pocit bezpečí. Ve chvíli, kdy jezdíš po městě, kde je 70% aut SUV, offroadů a tracků (včetně obrovských s 5,5 litrovými motory), tak před manželkou sklapneš podpadky. Navíc do SUV se ve vyšším středním věku líp leze :-) Ale z půjčovny si na dovolené radši beru sedan, ať mi nejsou vidět kufry, to jsou holt paradoxy.
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS:ve vetsine katastrofickych filmu, co jsem posledi dobou videl, ujizdeli vsichni v SUV(kdo nemel suv, umrel), takze to je skoro zakladni lidska potreba, rekl bych

    GLOBETROTTER: a proc zrovna SUV a ne treba sedan? mate peticlenou rodinu, jezdite casto mimo zpevnene cesty, vozite velky naklady, vozite prives, chcete mit neopodstatneny pocit bezpeci, jste klaustrofobici, atd? :)



    jinak
    Into the Ice Trailer | CPH:DOX 2022
    https://www.youtube.com/watch?v=inTPFADBWt0
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Tak a my plánujeme příští rok koupit plug in hybrid SUV. Minimálně 3x týdně plné nabití (spíš častěji) plus občas krátké nabití někde v obchoďáku. Roční nájezd kolem 10 kkm.
    Jsme pro nebo proti klimatičtí? :-)
    Anketa ve formě plus nebo mínus
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    GOJATLA: musime vyrobit vic SUV, aby meli cim prijet
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam