TADEAS: ted' jsem ti to našel: traktory degradují půdu, protože jou těžké (stále těžší) a válcují jí. lokomobily jezdily po cestách po okraji polí a oraly pomocí lehkých pluhů na laně. Takže pole nebylo uválcované, zbytečně... jediné, co stačí, je nahradit parní strojj solárním strojem a rovnou z toho vyrobíš decentralizovaný energetický systém pro celou vesnici (mimo sezonu polních prací).
logiku to má docela velkou - především, spotřebovávat energii v momentě, kdy je k dispozici. Když se orba třeba na 3 dny přeruší, protože je pod mrakem, tak to není konec světa. nějaké baterie potřeba budou, ale rozhodně ne sezonní úložiště...
samozřejmě, traktoristi jsou naučený na to svoje a dnes se už neuvažuje z hlediska obsluh polí lokomobilama... ale na velké řadě pozemků to je realistické řešení. Otázka je, jestli třeba i lano nevydrží dýl, než pneumatiky (i když nevím). řešením je zkrátka disruptivní inovace....
podle mě není řešením návrat do 18.století (tažná zvířata) nebo dokonce do nějakého pozdního neolitu (pastevectví a motyky). to by současnou populaci neuživilo zaručeně. stejně tak souhlasím, že nejsou moc řešením biopaliva... průmysl se musí energeticky uživit sám, mimo zdroje biosféry, a industrializované zemědědlství by s tím mělo začít, bionafta byla perverze (i když i mě to na začátku mátlo)....přitom dnes se s ní pořád počítá třeba s letectvím, což vidím jako slepou uličku...