• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GLOBETROTTER: klid, myslím při každé brždění, ne "furt" .-) jako že když máš dobrou rekuperaci, netrápěj tě ztráty při brždění tolik jako u auta na čistě spalovací motor, kde jde všechno brždění jen do tepla. Hybridy mají určitý potenciál, zejména plug-in hybridy, protože většina městských cest je stejně tak do 50 km, ale jsou komplexní a drahé a automobilkám se do nich nechce...
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    XCHAOS: Btw.čemu řikáš "furt rekuperovat"?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GLOBETROTTER: Takhle, Americe prostě není pomoci, co se energetické náročnosti individuální mobility týče. Tam je to úplně ztracené... už návrh těch měst a příměstských čtvrtí a tak. Tam je přístup Tesly jediná možnost, asi...

    V Evropě jsme si zachovali daleko robustnější MHD ve většině velkých měst. Auta jsou pořád pro spoustu lidí, hlavně ve městech, spíš lifestylová, a ne existenční nutnost...

    To je asi marný mlácení prázdný slámy, tohleto. Každopáně, úspornější auta taky budou muset bejt lehčí (nebo hybridní a furt rekuperovat). Ta výzva není neřešitelná. Jenom by lidi bylo nutné dokopat, aby se do menších a lehčích aut vrátili. To je možné snad v Evropě, ale v USA právě fakt těžko....
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    XCHAOS: V USA není SUV statutovej symbol, to je možná v Česku. V USA má SUV kdejaká socka, byť notně ojeté. S.symbol je třeba truck. Alespoň v určitých regionech a vrstvách. Čím větší silnější, tím lepší. To nevymyslíš.
    SUV jsou nejmenší problém. Podívej se na pár streetview z nějakých třeba statisícových měst, co tam jezdí za obrovská a těžká auta i s šestilitovymi motory.
    PER2
    PER2 --- ---
    ba dum tsss, mne se zmena klimatu prece netyka....

    "To think, I have this beautiful home and I'm not going to be able to live here because water is not going to be approved and provided to my home is just incredibly unnerving and stressful," Deangelis said.

    https://edition.cnn.com/2022/03/30/us/arizona-drought-water-cuts-climate/index.html



    XCHAOS: ne, to nuti automobilky provadet veci jako diselgate
    a dnes uz mas i hromadu suv co maji malou spotrebu, suv uz neni co byvalo...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GLOBETROTTER: to je takový to, že to pak nutí americký automobilky, aby určitý procento prodaných aut byly i elektromobily, a tak?

    jinak trend je jasný: SUV by to mělo neúměrně prodražit. ostatně dává to smysl: jestli jsou statutovej symbol, tak je nemůžou mít všichni...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Ukraine Sits On Raw Materials Worth Trillions. The Country's Chance for Reconstruction?
    https://www.youtube.com/watch?v=BftqoZOryDo
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    P Carter
    https://twitter.com/PCarterClimate/status/1510111207880986628?s=19

    The 1.5C limit is now not feasible and will be around 2030. Under 2C this century required all emissions to be in decline by 2020. To stay under 2C to 2100 assumes successful (unlikely) CO2 removal.

    20220402-213523
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER:
    GLOBETROTTER: aha jsem nevedel, dekuji
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    XCHAOS: Nejde ale o průměrnou spotřebu konkrétního auta, ale o průměr průměrných spotřeb všech nově prodávaných aut.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    TUHO: V USA se uvádí spotřeba ne kolik Ti to sežere na míli, ale kolik ujedeš na jeden galon. Čím vyšší číslo, tím úspornější.
    TUHO
    TUHO --- ---
    DZODZO: no tak hodinu cesty spat nepotrebuju. devet hodin uz jo :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    u toho ryanairu si hlavne rozhodne nepospis :)
    TUHO
    TUHO --- ---
    PER2: PER2: mate pochopitelne pravdu, psal jsem to lehce ve zkratu po zaplaceni kupe ,) u toho ryanairu je to dost teoreticka hodnota, sorry

    OMNIHASH: leoexpress na vychod alovenska luzka nema ne?
    PER2
    PER2 --- ---
    OMNIHASH: mne to nerikej, jato vim, to ma do 1800 porad daleko
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PER2: lůžkovým... místenku u leoexpresu koupíš za 300-500/osobu.
    PER2
    PER2 --- ---
    TUHO: vlakem z kosic do prahy za 1800 pro dva hodne dopredu? to jako fakt, to k tomu ma i dva sluhy a spolecnici a hodne dopredu je jeden den, ne?
    a letenky za 250 pro dva lidi bych chtel taky videt, to si asi nebude uplne vybirat kdy poleti :) jedina nevyhoda je v rychlosti, jinak jsou ty ceny dost ustreleny/vytrzeny z nejakych extremnich situaci

    nehlede na to ze uprchlici maji mezinarodni vlaky zdarma (nevim co je mysleno emigrantem presne)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    někteří z nás to říkají už 25 let..
    Opinion | How to Defeat Putin and Save the Planet - The New York Times
    https://www.nytimes.com/2022/03/29/opinion/how-to-defeat-putin-and-save-the-planet.html
    DNF
    DNF --- ---
    TUHO: je to kolik mil ma ujet na galon, vic=lip.
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: Nejakej link? Ted to nechapu .) Melo to mit pozadovanou spotrebu 28 a ted bude mit 40. To je dobre nebo spatne nebo jak to je?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam