• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: Nejakej link? Ted to nechapu .) Melo to mit pozadovanou spotrebu 28 a ted bude mit 40. To je dobre nebo spatne nebo jak to je?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GLOBETROTTER: 5.8l/100km. To ale je průměrná spotřeba i u 10l starých osobních aut... kdo nemá SUV, nemá problém...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Rusko ničí zásobníky obilí na Ukrajině, poničeno bylo nejméně šest objektů, tvrdí Spojené státy | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/rusko-nici-zasobniky-obili-usa-zjisteni_2204011016_til
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    neutronovy merak uhliku a dalsich prvku v pude

    Team develops new method of hunting for carbon in soil without digging or taking soil samples
    https://phys.org/news/2022-03-team-method-carbon-soil-samples.html

    The new method of measurement developed by the Berkeley Lab team eliminates the need to dig anything out of the ground at all. Instead, the as-yet-unnamed device scans the soil with a beam of neutrons. Then a detector senses the faint response of the carbon and other elements in the soil to the neutrons, allowing it to map the distribution of different elements within the soil to a resolution of about five centimeters. All this happens above the ground, with no holes, no cores, and no burning. "It's like giving the soil an MRI," said Persaud, who is a staff scientist in ATAP. "We get a three-dimensional picture of the soil and the carbon distribution in it, along with other elements like iron, silicon, oxygen, and aluminum, which are all important to understand the persistence of carbon in soil."

    "What really excites me about this neutron imaging approach is that it lets us effectively and accurately image the carbon distributions in soils at the scales that carbon accounting needs to happen at," added Brodie. "And we can do it repeatedly over growing seasons, to see how it's changing with different climates and land management practices. Eventually you could use this to identify what specific land management practices are more effectively drawing carbon down from the atmosphere and storing it in soil."
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Dnes bylo v USA schváleno nařízení, že v roce 2026 musí mít průměrné auto spotřebu 40 mil na galon, namísto původně plánovaných 28. To bude pro výrobce a dovozce docela oříšek.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Only 10 percent of the world's grasslands are intact | Popular Science
    https://www.popsci.com/grasslands-disappearing-chart/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Ozone may be heating the planet more than we realize
    https://phys.org/news/2022-03-ozone-planet.html

    A new study has revealed that changes to ozone levels in the upper and lower atmosphere were responsible for almost a third of the warming seen in ocean waters bordering Antarctica in the second half of the 20th century.

    The deep and rapid warming in the Southern Ocean affects its role as one of the main regions for soaking up excess heat as the planet warms.

    The majority of this warming was the result of ozone increases in the lower atmosphere. Ozone—one of the main components of smog—is already hazardous as a pollutant, but the research shows it may also play a significant role in driving climate change in the coming years.

    Dr. Michaela Hegglin, an Associate Professor in atmospheric chemistry and one of the study's authors, said: "Ozone close to Earth's surface is harmful to people and the environment, but this study reveals it also has a big impact on the ocean's ability to absorb excess heat from the atmosphere.

    "These findings are an eye-opener and hammer home the importance of regulating air pollution to prevent increased ozone levels and global temperatures rising further still."

    ...

    They revealed that the increased ozone in the lower atmosphere caused 60% of the overall ozone-induced warming seen in the Southern Ocean over the period studied—far more than previously thought. This was surprising because tropospheric ozone increases are mainly thought of as a climate forcing in the Northern hemisphere since that is where the main pollution occurs.

    ...

    "We have known for a while that ozone depletion high in the atmosphere has affected surface climate in the Southern Hemisphere. Our research has shown that ozone increases in the lower atmosphere due to air pollution, which occurs primarily in the Northern Hemisphere and 'leaks' into the Southern Hemisphere, is a serious problem as well.

    Changes in ozone concentrations in the atmosphere affect westerly winds in the Southern Hemisphere as well as causing contrasting levels of salt and temperature close to the surface in the Southern Ocean. Both affect ocean currents in distinct ways, thereby affecting ocean heat uptake.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS:
    TADEAS: já nepředstírám, že jsem na to odborník, ale prostě ty naše praktiky jsou směsice vlivů. třeba soutěžení samo o sobě není negativní a nějaká ta snaha vyždímat ze zemědělství co nejvíc... s domácími zvířaty, na nějaké rozloze která se dá za den ukočírovat chůzí nebo s povozem taženým těmi zvířaty, kam zvířata dojdou, vypěstovat víc, aby se právě uživila i ta zvířata, a soutěžit u toho nějak se sousedem... vlastně ani ne vědomě nebo záměrně... to vše v sobě mělo nějakou logiku, akorát se to vždycky po čase nějak mělo tendenci dostat do stavu kolapsu a přechod zemědělství na fosilní paliva zase nebude řešení na věčné časy.

    já sám jsem samozřejmě léta hlásal jako efektivní bezuhlíkatou variantu zemědělství pastevectví, ale těžko říct, jestil by lidi chtěli jíst pořád skopový. další poměrně logický krok je nějaké to zahradničení, prostě ne zemědělství v měřítku polí. Třeba taková provincie Kanton v Číně, tam mi přišlo, že se v podstatě jen zahradničí, místo polních prací v měřítku na jaké jsme zvyklí. A uživí to zjevně spousty lidí...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: aneb jak hypertrofovalo to, co melo zustat jen jako mala evropska domaci kuriozita .)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: fskutecnosti jde ale jen o nebezpecnou evropskou [lokalni] myslenku, neni to nejak obecne lidske, se domnivam :) ... viz tropicky agrolesnictvi [amazonie] a rozvinuta intergeneracni slechtitelska schopnost, viz. i konfrontace evropskyho a arabskyho managementu v almerii... ale prece jen tem suchejm prostredim s velkejma bylozravcema porozumel az ex-evropan v zimbabwe :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: diky za rozbor .)

    jen věcně:

    'nejde provozovat "nase" zemedelstvi, ani agrolesnictvi, ani nic' - bylozravci + travy jsou imho hodne rezilientni, po nich kere, pak stromy, pak ty ruzny jednolety systemy

    'snizi se i energeticky vydej lidstva, tim se prirozene zpomali zmena klimatu. takze neni duvod proc by se to behem par stovek let nemelo stabilizovat v novych pozicich' -- neni jasne kvuli tipping pointum, tj. neda se na to spolehat - ano, muzeme doufat, ze je to spis stabilnejsi

    'Musk je presvedcenej ze dekarbonizace probehne. Stephenson je presvedcenej, ze neni jina cesta nez odcerpat uhlik z atmosfery (nepopira ze mezi tim probehne znacny pruser). ' -- vysvetluju si to tak, ze pouzivaji tu longtermistickou obezlicku - rozvijeni civilizacniho impulzu jak ho chapou je pro ne natolik velka hodnota, ze je nutne tomu obetovat takrka vse, tj. za pokus to stoji .)

    kapsy bohatych lidi s technologiema (citadely) se to budou snazit preklenout tim inzenyrskym pristupem (staveni vyzivoveho systemu od nuly, s durazem na to, aby to nemohly rozbit tornada kobylky najezdy lidi atd atd) + 'Mezitim nez se tam dojde, kazdej rozumnej clovek vyuziva ty inzenyrsky reseni'
    -- ano, civilizovany clovek chape a realizuje princip civilizace, vidi v nem bezpeci, paradoxne sledovani toho principu jako nezamysleny dusledek destabilizuje ekosystemy potazmo klima planety, coz znamena, ze princip civilizace nezajistuje to bezpeci, k jehoz zajisteni je sledovan... ono nejde o to, ze je to ekosystem vs. civilizace, jde o ten management [zdroju], jde o ten systemovej/systemickej/holistickej pohled, z toho pohledu je pak lhostejno zda se jedna o toky civilizace, sirsiho ekosystemu, systemu klimatu planety.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: ano, já jsem někde četl, že neolitická zemědělská revoluce byla ve skutečnosti katastrofa a rychle vyvolala hladomor...

    alternativy se vždycky držely, orná půda byl ve své době zřejmě takový "bitcoin"... držet půdu byla prestižní záležitost, navíc když je to pole, tak je to pro majijtele "transparentní", hned vidí co na tom poli má, zatímco v lese nebo ve křoví se může ledaskdo schovat, nebo ledacos... nějaké zvíře a tak.

    "informační obsah" tradiční zemědělské ekonomiky s tou umělou stepí je podle mě málo diskutované téma ale já jako informatik to v tom vidím hned... v komplexnějším ekosystému nejsou hned na první pohled hospodáři zjevné všechny informace, takže "totalitní" model zemědělství jakožto panoptika domácího zvířectva a rostlinstva na přehledném poli zkrátka zvítězil...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: rozumim.

    nevim zda ma vyznam rozvijet jak kolem toho uvazuju, ale tak v ramci uprimnosti (a zase reknes ze nejsem ekolog, ale tak co uz)

    1. pro me nejvetsi issue je ta potencialne rychla ztrata stability. jsou nejruznejsi biomy, kde je zivot vyladeny na urcity jevy, je rezilientni vuci tomu, co se tam deje. priklad stredni evropa. pokud kazdorocne zacnou padat kazdy mesic silne kroupy, nejde provozovat "nase" zemedelstvi, ani agrolesnictvi, ani nic. pokud chceme obili, zeleninu, ovoce = nerozbitne skleniky. cimz se to dostava k te post-apo inzenyrske variante, alternative. jinej priklad, indie, az/pokud se jim rozbije monzun, nebudou mit cas ladit nejakej novej bohatej otevrenej ekosystem zalozenej na jinem principu. budou bojovat o zivot.

    predstavuju si, ze pokud pujde komplexita lidske spolecnosti prudce dolu, snizi se i energeticky vydej lidstva, tim se prirozene zpomali zmena klimatu. takze neni duvod proc by se to behem par stovek let nemelo stabilizovat v novych pozicich, kde uz zase bude davat sledovat co je kde "aktualne prirozeny" ekosystem a managovat ho, tak jak o tom mluvivas ty. mezitim ale budou velke šoky, a kapsy bohatych lidi s technologiema (citadely) se to budou snazit preklenout tim inzenyrskym pristupem (staveni vyzivoveho systemu od nuly, s durazem na to, aby to nemohly rozbit tornada kobylky najezdy lidi atd atd).

    2. urcite dava velky smysl dnes maximalne studovat a podporovat ty dnes prirozene ekosystemy, ucit se to, co razis ty. neni ale zadna zaruka, ze "to bude stacit". beru to tak, ze zmeny muzou byt velky. ted neuvazuju varianty typu roztati permafrostu, ... ale predstavuju si, ze ta stabilita ekosystemu (ctyri rocni obdobi, navaznost rostlin a zvirat, ...) je hodne vyladena. nevim, neco ve smyslu ze nekde bude celej kveten mraz a zmrznou vsechny vcely... pak bude dva mesice v kuse prset, na to prijdou divni zmutovani komari, kteri daji kravam divnou horecku a ony pojdou. tornada rozbijou normalni skleniky. toto jsou moje vymysly, protoze nerozumim detailum, ma to byt ilustrace, co se muze stat kvuli "extremnimu pocasi"

    3. proc lidi typu Musk optimalizuji presun molekul od nuly, misto aby navazovali na existujici ekosystem. to nevim. bud z duvodu vyse (pocasi bude tak divne, ze neni na cem stavet). nebo naopak nema dojem, ze stabilita ekosystemu je velka hrozba. Tady by bylo fajn kdyby Lex Fridman udelal debatu treba Kevin Anderson versus Musk, ze by pokecali, brainstormovali. Po pravde ale ani nevim, jak to Anderson vidi s ekosystemem a kdo je vubec tak velky jmeno, aby ho lidi brali seriozne. Myslim si, ze Musk je presvedcenej ze dekarbonizace probehne. Stephenson je presvedcenej, ze neni jina cesta nez odcerpat uhlik z atmosfery (nepopira ze mezi tim probehne znacny pruser). Mineno, neslysim tak casto ten doomismus, co mame tu.

    Mozna je tvuj clovek spis ENTJ Gates, kterej si vybira mise v realnem ekosystemu/svete (jak presvedcit vlady africkejch statu aby dovolili lidi naockovat proti obrne, jak presvedcit inevestory aby dali triliony do new tech). Jeho povaha je pusobit na lidi. Ten Musk, INTJ, to je proste jako kdyz ty optimalizujes presun molekul v hardcore dome. Jdou vam navrhy systemu, ale donutit lidi aby zregulovali AI, nebo obecne donutit lidi aby neco nejak delali - na to jste moc introvertni. Donutit lidi aby managovali ekosystem, to je asi neuskutecnitelny i pro Gatese.

    4. odbocka. Videli jsme se synem nedavno video o takovych tech lodich, ktere sbiraji bordel z rek, aby to neteklo do oceanu. Drtiva vetsina bordelu v oceanech je podle toho videa z jednoho procenta svetovych rek. Mark Rober tam sel nahoru proti proudu te reky a ukazoval, jak tam lidi ziji. Zbohatli a poprve v historii generuji odpad. Ale neni zadnej zpusob, jak by ty komunity meli popelare. Nemaji zadny jiny misto kam to sypat, jen do reky. Je to uplny psycho. A ani takhle jednoduchou vec nedokazeme vyresit. Natozpak "managovat ekosystem"

    5. analogie. Je to jak s valkami nebo obecne s nasilim. Uz mame framework, co udelat lepsiho. Lidskym potrebam se uz docela dobre rozumi. Komunity by mohly byt postaveny na tom holistic managementu, porad by se checkovalo kdo ma jaky potreby a dbalo by se na to, aby lidi meli ty potreby naplneny, od vyzivy po smysl po spiritualitu. Nemusime se zabijet. Ale proste hned tak to nebude. Mezitim nez se tam dojde, kazdej rozumnej clovek vyuziva ty inzenyrsky reseni (zbrane, obrana, ...), i kdyz je nam zaroven lito, ze nejsme schopni nasledovat prirozenej ekosystem lidskych dusi a nenasilne ho managovat.

    A tak obdobne jsem rada, ze nekdo resi vyzivu pro milion lidi na Marsu, protoze je klidne mozny ze poznatky z toho se fakt budou sakra hodit i tady na Zemi, nekde v podzemi

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: aneb methane/carbon tunnel vision, resp. "food production" tunnel

    TADEAS
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    go veg, ale pak taky don't forget to kill wild ruminants

    In some areas, the removal of land from use in animal agriculture may lead to an increase in wild ruminant population. Although this is difficult to model globally, this would offset some of the beneficial impacts of reductions in methane emissions from livestock

    Rapid global phaseout of animal agriculture has the potential to stabilize greenhouse gas levels for 30 years and offset 68 percent of CO2 emissions this century
    https://journals.plos.org/climate/article?id=10.1371%2Fjournal.pclm.0000010#pclm.0000010.ref001

    :]
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Greenpeace activists from Denmark, Sweden, Norway, Finland and Russia have blocked a transshipment of Russian oil at sea in northern Denmark, Thursday 31st March 2022.

    Greenpeace calls on Europe to reject and ban any import of fossil fuels from Russia and to rapidly phase out all fossil fuels to fight the climate crisis and protect humanity. Read more on https://act.gp/3IOI056
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Just Stop Oil protests: Terminal operations suspended and arrests made - BBC News
    https://www.bbc.com/news/uk-england-60951403
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: :)

    me na tom prijde smutny to, ze ten proces civilizace jak ho odehravame ma v sobe nekde zakodovany to 'pole', aka 'poust' ... ze z nejakyho duvodu, ackoliv jiny cesty tu jsou, chceme mit nejdriv cistej prostor, pole, poust... a na tom si teprve dokazeme [jako ta civilizace] predstavit tu generativitu... v principu se ten planetarni management potazmo ekosystemovej management lisit nebude. proc je pro nejakou skupinu lidi atraktivni to myslet ve vztahu k jiny, poustni planete, zatimco proces umoznujici potencialne osidlovani jinych planet je zasadne destruktivni pro tuto planetu, to je zasadni otazka. je to v tom nejaka ta perverze toho impulzu k civilizacnimu reverse-engineeringu, tj. te logistifikaci, kontrole. do jaky miry je 'kontrola' (jako nejakej sveraznej pristup k managementu) mozna u zivejch systemu, ktery se na jinou planetu budeme snazit exportovat, to je taky otazka.

    regulovat rybnik, regulovat akvaponickej system - jsou v tom velky provlemy. ty prvni pokusy s temahle uzavrenejma domovejma ekosystemama se ukazaly jako nefunkcni.

    samozrejme, nejaka cesta bude... v urcitym smyslu mi ale prijde lito, ze jsme tak chudy duchem, ze by to melo bejt inspirativni pro fungovani v bohatejch otevrenejch ekosystemech zeme.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: post-apo citadely na zemi budou ještě rádi že můžou využít výsledky tohoto pokusu
    TUHO
    TUHO --- ---
    Ze zivota emigranta: vlak do CR z vychodniho Slovenska trva 9 hodin, takze beru luzko jelikoz jezdim s dcerou. Vyjde nas to na 1800, kdyz vybiram hodne dopredu.
    Ryanair z Kosic leti hodinu, cena zacina na 250, ale tak kdyz si chci vybrat terminy, ktery potrebuju, tak cena vyjde cca na polovic toho, co vlak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam