• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    #dontlookup

    Peter Kalmus
    https://twitter.com/ClimateHuman/status/1512308707844972552?s=19

    I took a vacation day yesterday for the action, but I also took one today because I expected to get a few interviews. Not one. Not a single one.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    jak rika ymladris, po tom co se ukazalo na situaci covidu - nelze verit adekvatni reakci


    Paul Maidowski
    https://twitter.com/_ppmv/status/1512332149143261184?s=19

    The IPCC report is being ignored harder than in 1990. A NASA climate scientist is arrested by 100 riot police alongside hundreds of scientists worldwide, but doesn't get a single call from journalists. Reality stranger than fiction. Thanks @xr_cambridge @ScientistRebel1 @Lacertko
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Dozens Arrested as Scientists Worldwide Mobilize to Demand 'Climate Revolution'
    https://www.commondreams.org/news/2022/04/07/dozens-arrested-scientists-worldwide-mobilize-demand-climate-revolution

    FB-IMG-1649447307286
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: extremy jsou nanic, myslis treba otepleni o 2.5, jj, nahovno, celkem nas to bude omezovat
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: něco mezi... v rozvinutých zemích stejně ženy v průměru odmítají mít tolik dětí, aby se populace držela třebas jen konstatní, natož aby rostla. (paradoxně ale v některých zemích, které tenhle aspekt modernity děsí, je to ještě horší - třeba v Rusku).

    Takže ono to nemusí být nějaké bolestivé vymření 10% populace (když lidi nebudou blbý). Spíš jde o to, že některé lifestlylové atributy, které se vnímají jako strašný znak modernity a vyspělosti, ve skutečnosti na nevědomé úrovnii vysílají signál "není tady už dost místa, nemnožte se" (příklad: už jen to, že většina pozemků ve městech je zastavěných a oplocených. může na nevědomé úrovni tenhle signál vysílat... vysvětlovalo by to, proč lidi z města zase prchají a snaží se o takovéto předměstské bydlení s vlastním kusem teritoria...)

    Samozřejmě exstují i scénáře s bolestivými kolapsy. A (čistě teoreticky) existují i scénáře s postupnou změnou životního stylu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Indové podle všeho...
    SOLAR TRACTOR | Solar Powered Tractor | New Agriculture Invention
    https://www.youtube.com/watch?v=pnsCljx8NN4
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: stroje na přesypávání brambor z jedné hromady na druhou asi nejsou úplně přesně tím, o čem mluvím, když mluvím o světle zelené budoucnosti, no ale budiž :-) (stroje na videu mi přijdou popravdě jako úplně konvenční diselové molochy.. větší šířka záběru možná v průměru znamená menší válcování půdy, ale to je tak všechno...)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DZODZO: techniku bychom meli, ted ten management
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    mozno trochu OT (piatok), ale z tohoto sa TADEASovi budu robit mzitky pred ocami :)

    Modern Agriculture Machines That Are At Another Level ▶10
    https://www.youtube.com/watch?v=97JZMrnRnYM
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: mezi "bioregionálním vidláctvím" a dnešní hyperrkonzumní společností musí existovat určitě nějaký kompromis. Extrémy jsou nanic...

    Spotřeba domácností je jen asi 20%, takže domácnosti s trochou optimalizací a s přihlédnutík ke složitosti využití OZE v topné sezoně nějak utáhnout lze.

    Zbývá průmysl, doprava a takové věci. Společnost, která by se rozhodla, že veřejné osvětlení je z větší části světelný smog a že ho není potřeba tolik, pořád může zůstat slušně hi-tech a i částečně průmyslová. A to máš obrovskou část spotřeby energie. Další věc je doprava: jezdit pořád dokola sedět někam do kanclu z předměstí autem je blbost, která funguje jen díky tomu, komu a za jakých okolností banky tisknou peníze. Kryptoměnová revoluuce (nemyslím bitcoin, ale příští generace kryptoměn, která nebude proof-of-work a nebude plýtvat energií) můžou finanční systém úplně změnit, takže ten korporát si prostě nebude schopen dál tisknout peníze (ono v pozadí invaze Ruska na UA jsou samozřejmě i určité finanční souvislosti spotřeby ropy...)

    Společnost se musí určitě drasticky transformovat.... ale pořád je "světle zelená" transformace, která samozřejmě nějak zahrne obnoviitelné zdzroje energie a určitý hi-tech, daleko atraktivnější pro většinu populace, než tmavě zelená transformace (problém většiny populace je bohužel v tom, že si nutnost jakékoliv transformace nepřipouští a naprosto zaslepeně extrapoluje stávající stereotypy dál do budoucnosti, ale tam od určitého momentu prostě nebude možné pokračovat, tak či onak).

    Světle zelenou transformaci předznamenává právě válka na UA: hi-tech elektronické zbraně, které pěšky odnese pěchota kamkoliv, proti těžkopádným tankům, chlemtajícím ropu, závislým na složité a zranitelné logistice. Přesně toto je budoucnost naší civilizace v kostce: pokud kanelářské pracovní místo nahradí někdo, kdo bude homeworkovat přes domácí wifi, obří klimatizovaný a uměle osvětlený supermarket DIY pobočka e-shopu ve stylu "zásilkovna", apod. tak v podstatě lze udržet ekonomiku a škrtnout podstatnou část toho industrálního overheadu (na který nedá dopustit tradiční levice...)

    Samozřejmě, že ta poslední fáze by měla být, že se nějaké ty budoucí powerwally a DIY kity na instalaci solárních panelů budou rozbalovat úpllně masivně... a distribuovat po celé zemi ideálně na cargokolech :-) Zatím je to pořád drahé a složité. Další fázi transformace by charakterizovala změna poměru výše nájemného vs. energií oproti dnešnímu stavu...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    je to docela zasadny zakon pre rozmach akumulacie v CR
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS: Zákon tedy vstoupí v účinnost nejdříve v lednu roku 2024.

    ja sa toho snad nedozijem
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    OMNIHASH: jinak bych rek check your planetary privilege :) pokud veris, ze jsi a jako nejaka rodova linie zustanes v tom civilizacnim top tieru, tak samozrejme longtermisticka/transhumanisticka ideologie dava smysl, protoze civilizacni projekt v nejakym smyslu a skrz nejaky specificky mista pojede dal a dost mozna bude jista skupina lidi, jejichz zivotni komfort a spotreba zdroju se nebudou muset snizit. protoze pokracovat v tom projektu civilizace je nadevse, i kdyz je (docasne) exkluzivni, tj. je tu uzky hrdlo, ale nevyplati se zpomalit, protoze projekt civilizace by to zdrzelo, a to se v hledisku stovek a tisicu let nevyplati (lidstvu). obetujou se ale pochopitelne ti chudsi :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    not too fast

    Kde to vázne? Slibovaný moderní energetický zákon stále není hotový - Ekonomický deník
    https://ekonomickydenik.cz/kde-to-vazne-slibovany-moderni-energeticky-zakon-stale-neni-hotovy/

    nový zákon má obsahovat transpozici řady legislativních požadavků Evropské unie, hlavně „Zimního balíčku“ z konce roku 2016 a navazujících norem. Tady už to hodně zavání průšvihem, protože čas na převzetí těchto návrhů do české legislativy vypršel už během let 2019 až 2021.

    Vedle toho má nový zákon má umožnit třeba vznik energetických společenství, která pro své členy budou moci vyrábět či nakupovat elektřinu. Jeden příklad: sdružení vlastníků bytových jednotek může na střechu panelového domu umístit solární elektrárnu a vyrobenou energii dodávat zájemcům v domě. Nový zákon má také podpořit ukládání elektrické energie (třeba do bateriových úložišť) či využití vodíku.

    Ministerstvo průmyslu a obchodu podle vyjádření mluvčího Davida Hluštíka předložilo prvotní návrh paragrafového znění k vyjádření odborné veřejnosti na konci srpna minulého roku. Následně obdrželo stovky připomínek a podnětů (zdroje z trhu hovoří o tom, že počet připomínek přesáhl dva tisíce) a v současné době prý dokončuje jejich vypořádání.

    Dále tak platí dříve oznámený harmonogram, podle kterého má být návrh paragrafového znění nového energetického zákona předložen do konce tohoto roku k projednání vládě České republiky. V příštím roce bude následovat projednání v parlamentu. Zákon tedy vstoupí v účinnost nejdříve v lednu roku 2024.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    OMNIHASH: viz 'dame do toho vse jako druh a projde tim desetina'

    problem je, ze nase imaginace v tomhle hodne selhava... dame vse, a stejne to bude pruser :] budem lelkovat -> KO ... prilis velkej objekt na predstavu, nechce se sem vejit .)

    jinak ja co rikam, to taky delam, tak to me jediny uklidnuje a vymyka ze skupiny mluvků :))
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Teda, jestli je ekologická endgame necháme umřít ve strašným pekle 90% populace a snad se to spraví, tak se uplně nemůžeš Tadeáši divit, že to nikdo nebere vážně. To už snad radši budu věřit Muskovi s jeho plánama na terramorfaci Marsu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    JIMIQ: ne, bude rust donekonecna a vsichni budou mit teslu
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    TADEAS: populace se bude samovolně omezovat od roku 2050 výše dle modelů
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    elektřina taky nabírá vyšší podíl na energii - elektrifikace dopravy a topení
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    JIMIQ: - elektrina vs energie
    - lock-in kvuli doposud uvolnenemu znecisteni a znecisteni (prostoru pod krivkou), ktere uvolnime nez tahle hypoteticka transformace probehne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam