• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: extremy jsou nanic, myslis treba otepleni o 2.5, jj, nahovno, celkem nas to bude omezovat
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: mezi "bioregionálním vidláctvím" a dnešní hyperrkonzumní společností musí existovat určitě nějaký kompromis. Extrémy jsou nanic...

    Spotřeba domácností je jen asi 20%, takže domácnosti s trochou optimalizací a s přihlédnutík ke složitosti využití OZE v topné sezoně nějak utáhnout lze.

    Zbývá průmysl, doprava a takové věci. Společnost, která by se rozhodla, že veřejné osvětlení je z větší části světelný smog a že ho není potřeba tolik, pořád může zůstat slušně hi-tech a i částečně průmyslová. A to máš obrovskou část spotřeby energie. Další věc je doprava: jezdit pořád dokola sedět někam do kanclu z předměstí autem je blbost, která funguje jen díky tomu, komu a za jakých okolností banky tisknou peníze. Kryptoměnová revoluuce (nemyslím bitcoin, ale příští generace kryptoměn, která nebude proof-of-work a nebude plýtvat energií) můžou finanční systém úplně změnit, takže ten korporát si prostě nebude schopen dál tisknout peníze (ono v pozadí invaze Ruska na UA jsou samozřejmě i určité finanční souvislosti spotřeby ropy...)

    Společnost se musí určitě drasticky transformovat.... ale pořád je "světle zelená" transformace, která samozřejmě nějak zahrne obnoviitelné zdzroje energie a určitý hi-tech, daleko atraktivnější pro většinu populace, než tmavě zelená transformace (problém většiny populace je bohužel v tom, že si nutnost jakékoliv transformace nepřipouští a naprosto zaslepeně extrapoluje stávající stereotypy dál do budoucnosti, ale tam od určitého momentu prostě nebude možné pokračovat, tak či onak).

    Světle zelenou transformaci předznamenává právě válka na UA: hi-tech elektronické zbraně, které pěšky odnese pěchota kamkoliv, proti těžkopádným tankům, chlemtajícím ropu, závislým na složité a zranitelné logistice. Přesně toto je budoucnost naší civilizace v kostce: pokud kanelářské pracovní místo nahradí někdo, kdo bude homeworkovat přes domácí wifi, obří klimatizovaný a uměle osvětlený supermarket DIY pobočka e-shopu ve stylu "zásilkovna", apod. tak v podstatě lze udržet ekonomiku a škrtnout podstatnou část toho industrálního overheadu (na který nedá dopustit tradiční levice...)

    Samozřejmě, že ta poslední fáze by měla být, že se nějaké ty budoucí powerwally a DIY kity na instalaci solárních panelů budou rozbalovat úpllně masivně... a distribuovat po celé zemi ideálně na cargokolech :-) Zatím je to pořád drahé a složité. Další fázi transformace by charakterizovala změna poměru výše nájemného vs. energií oproti dnešnímu stavu...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    je to docela zasadny zakon pre rozmach akumulacie v CR
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS: Zákon tedy vstoupí v účinnost nejdříve v lednu roku 2024.

    ja sa toho snad nedozijem
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    OMNIHASH: jinak bych rek check your planetary privilege :) pokud veris, ze jsi a jako nejaka rodova linie zustanes v tom civilizacnim top tieru, tak samozrejme longtermisticka/transhumanisticka ideologie dava smysl, protoze civilizacni projekt v nejakym smyslu a skrz nejaky specificky mista pojede dal a dost mozna bude jista skupina lidi, jejichz zivotni komfort a spotreba zdroju se nebudou muset snizit. protoze pokracovat v tom projektu civilizace je nadevse, i kdyz je (docasne) exkluzivni, tj. je tu uzky hrdlo, ale nevyplati se zpomalit, protoze projekt civilizace by to zdrzelo, a to se v hledisku stovek a tisicu let nevyplati (lidstvu). obetujou se ale pochopitelne ti chudsi :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    not too fast

    Kde to vázne? Slibovaný moderní energetický zákon stále není hotový - Ekonomický deník
    https://ekonomickydenik.cz/kde-to-vazne-slibovany-moderni-energeticky-zakon-stale-neni-hotovy/

    nový zákon má obsahovat transpozici řady legislativních požadavků Evropské unie, hlavně „Zimního balíčku“ z konce roku 2016 a navazujících norem. Tady už to hodně zavání průšvihem, protože čas na převzetí těchto návrhů do české legislativy vypršel už během let 2019 až 2021.

    Vedle toho má nový zákon má umožnit třeba vznik energetických společenství, která pro své členy budou moci vyrábět či nakupovat elektřinu. Jeden příklad: sdružení vlastníků bytových jednotek může na střechu panelového domu umístit solární elektrárnu a vyrobenou energii dodávat zájemcům v domě. Nový zákon má také podpořit ukládání elektrické energie (třeba do bateriových úložišť) či využití vodíku.

    Ministerstvo průmyslu a obchodu podle vyjádření mluvčího Davida Hluštíka předložilo prvotní návrh paragrafového znění k vyjádření odborné veřejnosti na konci srpna minulého roku. Následně obdrželo stovky připomínek a podnětů (zdroje z trhu hovoří o tom, že počet připomínek přesáhl dva tisíce) a v současné době prý dokončuje jejich vypořádání.

    Dále tak platí dříve oznámený harmonogram, podle kterého má být návrh paragrafového znění nového energetického zákona předložen do konce tohoto roku k projednání vládě České republiky. V příštím roce bude následovat projednání v parlamentu. Zákon tedy vstoupí v účinnost nejdříve v lednu roku 2024.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    OMNIHASH: viz 'dame do toho vse jako druh a projde tim desetina'

    problem je, ze nase imaginace v tomhle hodne selhava... dame vse, a stejne to bude pruser :] budem lelkovat -> KO ... prilis velkej objekt na predstavu, nechce se sem vejit .)

    jinak ja co rikam, to taky delam, tak to me jediny uklidnuje a vymyka ze skupiny mluvků :))
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Teda, jestli je ekologická endgame necháme umřít ve strašným pekle 90% populace a snad se to spraví, tak se uplně nemůžeš Tadeáši divit, že to nikdo nebere vážně. To už snad radši budu věřit Muskovi s jeho plánama na terramorfaci Marsu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    JIMIQ: ne, bude rust donekonecna a vsichni budou mit teslu
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    TADEAS: populace se bude samovolně omezovat od roku 2050 výše dle modelů
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    elektřina taky nabírá vyšší podíl na energii - elektrifikace dopravy a topení
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    JIMIQ: - elektrina vs energie
    - lock-in kvuli doposud uvolnenemu znecisteni a znecisteni (prostoru pod krivkou), ktere uvolnime nez tahle hypoteticka transformace probehne
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DZODZO: na stole nejsou scenare bez redukce populace. jednak k tomu vede vnitrni dynamika civilizace a jednak to omezi zdestruovana planetarni imfrastruktura (klima, ekosystemy)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    TADEAS: a co takhle to že během 15 let se nové OZE dostaly na 10% elektřiny a nyní přidávají 2% ročně? (za dalších pět let klidně 5% ročně)

    jasně, musíme ještě máknout, ale není to tak, že jediný co nám zbývá je buď vyvraždit 3 miliardy lidí, nebo je nechat chcípnout vlivem climate change
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    jj, "stačí", "musíme", atp. :) ... faze bargaining. "vzdyt prece ale, nebude to tak spatny, staci abychom ... doplnte dle preferovaneho snu: - udelali behem nekolika let masivni transformaci vseho za zdrazujicich vstupnich energii a klesajiciho eroi, - brutalne snizili energeticko-materialovy pozadavky zatimco vse prebudovavame, atd.

    posledni co planeta musi je prizpusobovat se nasim uchylnejm pozadavkum na zdroje

    dame do toho vse jako druh a projde tim desetina. smireni.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    no jako panel sa energeticky zaplati do par rokov, takze za svoju zivotnost viac energie vyrobi nez spotrebuje, pokial sa budu dalsie panely vyrabat energiou z existujucich panelov, tak budu energeticky v pluse uz od uvedenia do provozu
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DZODZO: taky se můžeme přestěhovat komplet všichni 100 metrů pod zem a nemusíme topit vůbec :) tyhlety "sithovské" absolutisty nemám rád :) Energie je dost pro všechny, stačí ji proměnit
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS: jo takze ta situacia ale pocita s redukciou obyvatelstva, lebo je rozdiel vmestnat 1000 obyvatelov na km2 a jednu rodinu na km2 :)
    TUHO
    TUHO --- ---
    The US and [Europe](https://www.theguardian.com/world/europe-news) are responsible for the majority of global ecological damage caused by the overuse of natural resources, according to a groundbreaking study.
    The paper is the first to analyse and assign responsibility for the ecological damage caused by 160 countries over the last half century.
    It finds that the US is the biggest culprit, accounting for 27% of the world’s excess material use, followed by the EU (25%), which included the UK during the analysis period. Other rich countries such as Australia, Canada, Japan and Saudi Arabia were collectively responsible for 22%.
    While China overshot its sustainability limit to claim 15% of resource overuse, the poorer countries of the global south were en masse responsible for just 8%, the analysis found.

    US and Europe behind majority of global ecological damage, says study | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2022/apr/06/us-europe-behind-vast-majority-global-ecological-damage-study
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DZODZO: powered down znamena, ze vyuzivas takove mnozstvi energie, ktere je snesitelne pro klima a ekosystemy planety. jako kdyz ti jde proud hodinu denne :)

    kolaps/peak civilizacni infrastruktury [asi] vzdycky obnasi nasledne tenhle krok - pro lidi uz neni vyhodny se dal ucastnit toho budovani civilizacni infratruktury a je vyhodnejsi nasednout na nizkoenergetictejsi, lokalizovanejsi zpusob zivota, odliv z mest smerem do vysocin, odklon od plantazi a obilovin, relokalizace do ekosystemu. tentokrat do toho akorat hodi vidle velka zmena tech ekosystemu samotnejch.

    2.5 stupne ... fakt to bude hodne jina situace.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS: powered-down mysli ako? ze bude kazdy zit vo svojom domku na venkove a kurit drevom, ktore regeneruje kazdy rok? na to nemame dostatok priestoru, tie renewables aspon na m2 vyrobia viac energie ako km2 lesa, ktory musi rast 50 rokov, ale mozno to mysli ako doplnok k renewables?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam