• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AYOS: tak na místním rozvoji je bartoš, tak snad, ale dobře promazaná modrá klika určitě po retailu ani nepáchne
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    YMLADRIS: co chceš počítat? Solár vyprodukuje v červenci 10x víc než v prosinci, tak buď ten energetického mix nastavím tak, aby to nevadilo a doplníš to dalšíma zdrojema, nebo ten systém nadimenzuješ tak, aby o ta zimní produkce stačil, akorát jich halt budeš potřebovat víc.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AYOS: solár byl prostě další z mnoha tunelů, samozřejmě že smyslem soláru je pokrýt jinak nevyužitelný plochy, jako střechy strojů, domů a hal, různý brownfields. ale dopadlo to jako vždycky. to není o decentralizaci, to je prostě zacílení na správný využití. jinak mám ten dojem, že soláry s výrazným podílem zastoupení v zdrojích elektřiny budou působit v soustavě divoký peaky a deprese. takže větší zastoupení by mělo smysl kombinovat rovnou s úložnou energie ato je další problém.
    osobně bych se snažil vymyslet modulární systém, kterej ti umožní podle počtu jednotek nabít potřebnej článek a využít ho tak, abys třeba kvůli mobilu nebo ntbk nemusel na přenosovou soustavu vůbec lozit. škála od turistickejch potřeb až třeba po obytňáky, chaty a chalupy.
    když vidím, jak a co řeší kluci od obytňáků, tak mi to nepřipadá jako plug and play :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    AYOS: muzes tu decentralizaci nejak vic vykreslit? ceska vesnice ma vetrnik, tepelny cerpadla, fotovoltaiku vsude, vodikove baterie a v zime bere energii z nich? je nekde spocitany, ze na jizni morave by to slo, ale na vysocine uz ne?nebo neco jineho konkretniho? nebo to minis jako inutici ze to by bylo hezky, kdyby to slo decentralizovane?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    AYOS: ani ne tak "energeticka sobestacnost" (to smrdi konspiraci), ale "nahodnost chovani spotrebitele". Proste stari paprdove znaji "zavisleho spotrebitele" dobre, a z noveho "nezavisleho spotrebitele" maji strach.
    "zavisly spostrebitel" se chova ocekavatelne, v zavislosti na pocasi: je leto = nesviti, bezi vetrak 24 h denne. je zima = sviti a topi (podle typu nabijeni: NT nebo jinak intervalove). Samozrejmne, se do jeho chovani promita i pocasi, prsi = sviti trosku, prisla vna chladu = trosku si zatopi.
    "nezavisly spotrebitel" se chova jeste vice na pocasi a intenzivneji. je jasno & leto, je zatazeno & zima ..
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PETER_PAN tak: zrovna Maroko je extrémně stabilní země, kterou šéfuje stejná rodina už od dob, kdy Komenský putoval do Naardenu.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Marcik k moznostem snizovani zavislosti na ruskym plynu.

    Jak na ruský plyn? Deset nevyžádaných rad ministru Síkelovi – Forum24
    https://www.forum24.cz/jak-na-rusky-plyn-deset-nevyzadanych-rad-ministru-sikelovi/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETER_PAN: pro upresneni, ja nevim co z toho (jadro, maroko) je mensi sci-fi
    TUHO
    TUHO --- ---
    PETER_PAN: No, podle me to uplnej nesmysl neni. Ale vyzaduje to dost bezprecedentni shift v politicky realite, bezpecnostni politice, imaginace a technologicky praxi. Ale ve hre je hodne. Stoji to za to? Podle me jo, musime ject ruznejma paralelnima cestama. Testovat je a vyrazovat ty, kteryma to nejde, posilovat ty, ktery se ukazou schudny.

    A 10.5 gigawatt (GW) solar and wind farm will be built in Morocco’s Guelmim-Oued Noun region, and it will supply the UK with clean energy via subsea cables. The twin 1.8 GW high voltage direct current (HVDC) subsea cables will be the world’s longest.

    April 21, 2022, update: Subsea cable manufacturer XLCC is going to build a factory in Hunterston, Scotland, and its first output will be for the Xlinks Morocco-UK Power Project. It will supply four 2,361-mile-long (3,800 km) subsea cables, with the first phase between 2025-2027 connecting wind and solar power generated in Morocco to Alverdiscott, North Devon.


    The world's longest subsea cable will send clean energy from Morocco to the UK [update]
    https://electrek.co/2022/04/21/the-worlds-longest-subsea-cable-will-send-clean-energy-from-morocco-to-the-uk/
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: Tak kdbycyhom meli bejt fakt presny, tak centralizace / decentralizace je nejaka skala, neni to absolutni vec. A jednotlivy casti retezce muzou bejt centralizovany, jiny decentralizovany. Takze jde spis o to, kterym smerem se v ktery casti posouvame. A kde je centalizace problem bezpecnostni, kde ekonomicky, kde technologicky, etc. Decentralizovana vyroba reseni by pro nas asi bylo kombinace ruznych technologii, ale bylo by drazsi, nakladnejsi, museli bysme snizit poptavku po energiich. Centralizace ma svoje vyhody samozrejme, uspory z rozsahu etc. Popravde receno, striktne vzato ani masivni rozvoj OZE neni uplne decentralizovany. Ten vyrobni komplex ma taky svoje centralizovany huby.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    YMLADRIS: No priznam se ze nesouhlasim. Je to podle me naivni predstava a posledni veta navic neni pravda.

    Ale v obecne rovine, kdyby Evropa nebyla tak srackoidni tak by mi to prislo jako dobrej napad. Ale kdyz si nejsme schopni poradit ani s internimi problemy jako poulicni kriminalita ve velkych mestech, nebo diaspory/ghetta ve Francii.
    To nemluvim ani o takovych malickostech ze kdyz se banda aktivistu nekde snazi zabranit prevozu jaderneho paliva, tak ten exekutivni system vubec nema nastroje jak to behem 5 minut ukoncit. A jediny co umi je slapat regulacema a zakazama po lidech na ktery dosahne, pripadne delat sikanu na lokalni urovni.

    Neverim tomu ze by se pro vydirani Evropy nenasel zpusob jak to v tom Maroku zkomplikovat, zneprehlednit, indukovat demonstrace ve velkych evropskych mestech. Obhajovat, relativizovat, ostrakizovat. Vsechno to co vidime dneska.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    pokud se rozpadne EU, nevim jakou ma sanci NATO, takze malej stat kterej ma 15 reaktoru = vitana korist pro turecko nebo kohokoliv komu se budou ty reaktory hodit. takze varianta "rozpadne se EU" podle mne pro CR nema reseni, neni zadnej zpusob jak byt opravdu nezavisli, kdyz nejsme velmoc
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    maroko
    - udrzet v regionu poradek a fungujici tu solarni infrastrukturu za situace kdy kolem budou umirat treba miliony lidi - nova kolonizace afriky, coz jsou naklady
    - ale zase kdyz jim bude evropa platit za energii, budou tam min umirat, aspon nejak lokalne
    - stejne se nakonec jednou musi prejit na solar, tak proc to oddalovat

    jadro
    - chlazeni
    - palivo. hlavne to palivo nevim s jakou jistotou lze rict ze to fakt bude nekdo opravdu spolehlive dodavat
    - vyhoda, uz se to dela, nejak to funguje, neni potreba slozita kolonizace afriky a novatorske dlouhe vedeni
    - nevyhoda, jadro stejne musime opustit, protoze to vybuchuje a neni kam davat odpad
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    YMLADRIS: Ano, je to jen intuitivni dojem. Dovoz elektriny z Afriky je s dnesni evropou (ktera nebyla schopna vymlatit ani par piratskej vesnic v Somalsku a tu zemi zakleknout dokavad ten problem bude jen trosicku existovat) opravdu nesmysl.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETER_PAN: ty to mas nejak vic podlozeny, ze jadro je mensi riziko nez maroko, nebo je to taky spis jen intuitivni dojem?


    TUHO: ok. ohledne tvyho argumentu, ze jadro je centralizovany, to beru tak, ze nevis o zadnym decentralizovanym reseni.
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: no tak ale ani ted nejsme absolutne energeticky sobestacny. krize v rusku ukazuje, jak fatalne jsme zavisly na naprosto neduveryhodnejch partnerech. co nase zavislost na diktaturach exportujicich fosilni paliva. vsichni tedka skemraj o bonusovej plyn u saudu, ktery nemaj problem rozctvrtit si novinare na ambasade jak nekde ve stredoveku. a posilat do sveta vrazdici komanda. ostatni staty zalivu na tom nebyvaji lip.

    nevypada to, ze je tu jednoduchy reseni. nicmene masivni vytvareni na jihu evropy solarnich farem a natazeni stejnosmernym vedenim do stredni evropy, plus natazeni ze severniho more z vetrnejch farem mi prijde realistictejsi nez to, ze si tu postavime 15 jadernejch reaktoru. (krome uvedenejch problemu, tak kdyz se bavime o sobestacnosti tam budeme zase zavisly na dodavatelich paliva a technologii).

    ale jak rikam, nerozumim tomu zas tolik. takze se priznam, ze to je trochu dojmologie a budu rad, kdyz me kvalifikovanejsi opravi. ale bohuzel kvalifikovana institucionalizovana debata v cr chybi, mame tady rozbitej diskurz ruznejch zajmovejch skupin, ktery si prosazujou svoje.

    jinak celkove potrebujeme nutne tvorit silny planetarni instituce, i planetarni politicky celky. ale moc nadeji nemam, kdyz si vemu kolik lidi vubec nechape, ze je tady nejakej problem k reseni.

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Screenshot-20220628-124259-Facebook
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PETER_PAN: ta voda teda docela bariera je, uz sme upustili od kanalu dunaj odra labe, tak budeme budovat nejake nove umele koryta na rieky ktore nam uchladia dalsich 15 blokov?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    YMLADRIS: To co pises je hlavni problem OZE v ramci CR. Zimni provoz a zaroven zvysena potreba energie v zime.

    To ze ceny OZE exponencialne klesaji neznamena ze bude v zime dostatek energie. Pokavad nechceme elektrinu dovazet, tak v ramci CR dava smysl kombinace solar + jadro. Pripadne v lete prebytky energie cpat do syntetickeho paliva (synteticky methan, nebo vodik), kde ta energeticka bilance sice neni idealni ale porad lepsi nez dovazet elektrinu Maroka.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO: a je teda novej plan na decentralizovany OZE ktery dekarbonizuje CR? naposledy kdyz jsem mluvila s Hollanem, tak rikal, ze neni sance zvladnout zimy a jeho pristup byl ty draty natazene z Maroka a hlidane centralizovanou valecnou aparaturou

    tak to beru jako fakt, protoze hollan mi pripada jako ideologicky nezatizenej clovek, kterej proste zkouma ruzny reseni

    ale tak uz je to nekolik let
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam