• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    KEB
    KEB --- ---
    PETER_PAN: navrhuji snížit odpar plovoucí fotovoltaikou, páč jedna rána dvě mouchy

    Btw prý horko a vysoké teploty škodí korálům a četl jsem,nad nimi chtějí rozprašovat vodu atd. Proč je nezastinit tímhle? Je to plovoucí, v případě potřeby to jde odtáhnout bokem, stranou, jinam.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Zatím se o tom moc nemluví, ale Čína má nahodnocenou populaci o 130M a Nigerie o nízké desítky mega a některé další státy na tom budou podobně. Říká se že letos, nejpozději příští rok překonáme 8 miliard, ale myslím že to bude až v roce 2024, pokud ne až 2025.

    Maximum se kdysi odhadovalo na 11 mld v 2100, pak 9,7 mld v 2060 a teď to vypadá na lehce přes 9 mld v roce 2050
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: ani nemusi jit o ekonomicky bum, staci aby tam prisel "misionar" a namisto "jezis za tebe polozil zivot" rekl "chces mit 5 podvyzivenych deti anebo jedno vysokoskolsky vzdelane, ktere zmeni celou vesnici?"
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PETER_PAN: tej porodnosti by som sa zas tak moc nebal, ta klesa umerne tomu jak je na tom zem ekonomicky dobre, staci zabezpecit afrike booming ekonomiku a aj tam pojde ta porodnost dolu :)

    Total Fertility Rate 2022
    https://worldpopulationreview.com/country-rankings/total-fertility-rate
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    SHEFIK: Jo souhlasim.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PETER_PAN: ano, pokud se bavime o CR a budeme chtit udrzet nejakou rozumnou kulturu krajiny, pak je asi na miste si zvykat na pocit dovoze elektriny (muzem fungovat i jako uloziste, abysme se necejtili zas tak bezvyznamny). Pripadne to jadro... coz z bezpecnostniho hlediska asi u nas takovy problem nebude, pokud vyradime vychodni rezimy jako dodavtaele, ale z politicko-korupcniho a budoucich cen elektriny uz si tak jistej nejsem. Plus dostatek vody na chlazeni.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PETER_PAN: no právě a cesta OZE + dovoz + Temelín (do 2060, možná 2080) sníží ty dovozy ze 60% na 10%
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JIMIQ: Nakupujeme a taky je to pekne nahovno.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    musíme být samostatní v rámci EU, ne v rámci jednoho státu. A nyní nakupujeme většinu energie (plyn, ropa, uran)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JIMIQ: OK, pokud jsme ochotni energii nakupovat zvenci pak nepotrebujeme principielne zadnou elektrarnu. Ale s timhle smerem nesouhlasim.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PETER_PAN: všiml jsem si že hodně operuješ tím "pokud chceme aby ČR byla samostatná" a podobně... ale to nechceme a nepotřebujeme

    Polsko má už dnes 10GW v soláru a 7GW ve větru. Budou stavět 10GW offshore (výhledově 28!) a plánují 6-9GW v jádru (ale to imho nedopadne). Začínají stavět přečerpávačky

    Rakousko také brutálně navyšuje vítr (10TWh ročně)

    a nemluvím o Německu, které po ruském plynovém fiasku akceleruje OZE
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PETER_PAN: jak nejde kompenzovat? Pokud bys chtěl ject čistě soláry a baterky přes noc, halt postavíš solárů tolik, aby to stačilo i v zimě, tedy 10x víc, než bys jich potřeboval na pokrytí spotřeby v červenci.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    mě se líbí tyhle dva grafy

    a 2025 se mi budou líbit ještě víc :)

    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    OMNIHASH: Hele v tech meritkach o kterych se bavime to takhle neni. Solarni strecha co ma 10kWp ti pojede v lednu v poledne kdy je nizka i stredni oblacnost zaroven na treba 160W. Tohle nejde kompenzovat nicim co ted mame a potencialne jen syntetickym vodikem / methanem. To meritko to proste vymaze.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PETER_PAN: co je to za kravinu? Pokud chceš ject čistě na OZE a samostatnost, musíš jenom zajistit, aby v každým okamžiku pokryly spotřebu. Buď je nadimenzuješ tak, aby i nejmenší výkon byl větší, než spotřeba, nebo je namixuješ tak, abys okamžiky s menším výkonem pokryl nějakou odloženou energií, buď v baterkách, přečerpávačkách, nebo nějakým jiným energetickým mediu typu biogas. To není žádná magie, jenom řízení zdrojů.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JIMIQ: To ja nerozporuju ze je to tezke. Ale tohle je jedna z konspiracnich teorii ktere jsem ochoten verit. ;-) A Superphénix je presne ten priklad o kterem mluvim.

    Pred "par" lety by bylo obtizne verit ve fakeove studie fosilniho prumyslu, miliardovy rozpocet na dezinformace a rozmelneni jednoznacnosti informaci, zmateni jazyku, atd.
    Uvedom si komu vsemu by FBR koncept zatnul tipec. Vsem, kompletne vsem. Jinej zpusob vyroby elektriny by nedaval prakticky smysl a jen solar kvuli sve nizke cene (dane rozvojem ktera by bez funkcniho FBR nenastala protoze by na to nikdo nedal ani cent). Vem si ktere vsechny smery by mohli prestat existovat nebo byt zredukovany na procento.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PETER_PAN: celosvětové snahy? Konspirace? :) Možná tak ve Francii se Superphénixem, ale jinak v tom Rusku jim to běží dlouho a BN 1200 nepostavili proto že to neumí (bez západu), jinak něco běží v Indii, v Japonsku...

    zde přehled, hned další kapitola je budoucnost
    Breeder reactor - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Breeder_reactor#Development_and_notable_breeder_reactors

    myslím že hlavní problém není konspirace, ale že je prostě sakra těžký takový reaktor vyrobit aby byl bezpečný a finančně návratný
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    SHEFIK: Samotne oversizing OZE (v ramci CR) nepokryje zimni pokles pokavad chceme energetickou sobestacnost. Se zbytkem vcelku souhlasim.

    Ja jsem presvedcen ze ty celosvetove snahy aby se nedarilo zrealizovat mnozivy reaktor v produkcni velikosti jsou systemova sabotaz odehravajici se desitky let. Samotne diverzni a dezinformaci akce fosilniho prumyslu v USA vuci jaderne energetice jsou dobre znamy a tohle je jen vyssi level te hry.

    Jediny funkcni a produkcni se soucasnou dimenzaci a narokama na provoze je BN-800 v Rusku a od nich to samozrejmne nechceme. Ale je to poprve co muzeme rict, ano lze to delat v provoznim meritku.

    Ja a mnoho dalsich lidi dava velke nadeje do 500 MWe FBR od IGCAR v Kalpakkamu (Indie). Ma se spoustet zanedlouho, rijen 2022. Pokavad tohle pobezi, pak v zasade je problem jaderneho odpadu neutralizovan o nekolik radu.

    A ja si myslim ze prave dostavba alespon temelina ASAP a pak rozvoj mnozivych reaktoru je cesta jak mit dostatek energie na bezuhlikovou ekonomiku. Protoze na plne syntetickou nahrady ropy (CO2 → syngas) budeme potrebovat brutalni mnozstvi energie.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PETER_PAN: proc ne syngas/baterie & oversizing OZE (napr agrivoltaics, vsechny strechy, okna, ploty, pouste, offshory, wave, thermovoltaics kombinace atd.) misto jadra ?

    Ne ze by jadro nebylo sustainable tezbou paliva z morsky vody a reaktory na zpracovani 'vyhoreleho' paliva + zajisteni dostatku vody napr. odsolovanim, ale prijde mi to jako vyrazne komplikovanejsi cesta a ty politicko-bezpecnostni vyhody jsou opravdu nezanedbatelny.

    Ta vyhoda efektivity vodiku za vysokych teplot jako sideproduct jadra je imho tak jediny co muze celou rovnici posunout jinam, ale vypocty neznam.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Ja opet shrnu to co tvrdim stale a znova. Co potrebujeme.

    - Jadro + OZE (dle lokality)
    - prechod na elektromobily je jasny, dneska i je i jasne ze i pro nakladni dopravu kde je vysledek vzhledem ke skalovatelnosti a moznosti pro male hrace v dusledku lepsi nez vlakova doprava (minimalne na stredni vzdalenosti do 1000km)
    - synteticky methan z odpadu nebo z CO2 (prebytky energie v lete), prechod na elektrolyticky vodik z prebytku energie (idealne letni provoz JE z prehrate pary)
    - masivne odsolovani vody, nove retencni nadrze pokryty systemem na snizeni odparu (80+% snizeni odparu pomoci tech plastovych kouli co plavou na hladine)
    - GMO siroce a celoplanetarne pro agro, zalesnovani, utilizace bakterialnich biosyntetickych cest pro odstranovani methanu, vytvareni novych organismu pro nahrazeni znicenych klicovych ekosystemovych nodu.
    - o totalni recyklaci pomoci plasmoveho zplynovani jsem psal na nyxu mnohokrat - syngas → materialy s dlouhou fixaci uhliku
    - skalovatelny prumysl tam kde to jde (odsolovani, hydrometalurgicke precistovani medi, CO2 → syngas, elektrolyticky vodik, etc.)
    - socialne inzenyrsky snizovat porodnost tak aby jsme trend obratili co nejdriv pred rokem 2100 (ktery podle soucasnych prognoz by byl bodem zvratu stejne)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam