SHEFIK: Samotne oversizing OZE (v ramci CR) nepokryje zimni pokles pokavad chceme energetickou sobestacnost. Se zbytkem vcelku souhlasim.
Ja jsem presvedcen ze ty celosvetove snahy aby se nedarilo zrealizovat mnozivy reaktor v produkcni velikosti jsou systemova sabotaz odehravajici se desitky let. Samotne diverzni a dezinformaci akce fosilniho prumyslu v USA vuci jaderne energetice jsou dobre znamy a tohle je jen vyssi level te hry.
Jediny funkcni a produkcni se soucasnou dimenzaci a narokama na provoze je BN-800 v Rusku a od nich to samozrejmne nechceme. Ale je to poprve co muzeme rict, ano lze to delat v provoznim meritku.
Ja a mnoho dalsich lidi dava velke nadeje do 500 MWe FBR od IGCAR v Kalpakkamu (Indie). Ma se spoustet zanedlouho, rijen 2022. Pokavad tohle pobezi, pak v zasade je problem jaderneho odpadu neutralizovan o nekolik radu.
A ja si myslim ze prave dostavba alespon temelina ASAP a pak rozvoj mnozivych reaktoru je cesta jak mit dostatek energie na bezuhlikovou ekonomiku. Protoze na plne syntetickou nahrady ropy (CO2 → syngas) budeme potrebovat brutalni mnozstvi energie.