• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Ja opet shrnu to co tvrdim stale a znova. Co potrebujeme.

    - Jadro + OZE (dle lokality)
    - prechod na elektromobily je jasny, dneska i je i jasne ze i pro nakladni dopravu kde je vysledek vzhledem ke skalovatelnosti a moznosti pro male hrace v dusledku lepsi nez vlakova doprava (minimalne na stredni vzdalenosti do 1000km)
    - synteticky methan z odpadu nebo z CO2 (prebytky energie v lete), prechod na elektrolyticky vodik z prebytku energie (idealne letni provoz JE z prehrate pary)
    - masivne odsolovani vody, nove retencni nadrze pokryty systemem na snizeni odparu (80+% snizeni odparu pomoci tech plastovych kouli co plavou na hladine)
    - GMO siroce a celoplanetarne pro agro, zalesnovani, utilizace bakterialnich biosyntetickych cest pro odstranovani methanu, vytvareni novych organismu pro nahrazeni znicenych klicovych ekosystemovych nodu.
    - o totalni recyklaci pomoci plasmoveho zplynovani jsem psal na nyxu mnohokrat - syngas → materialy s dlouhou fixaci uhliku
    - skalovatelny prumysl tam kde to jde (odsolovani, hydrometalurgicke precistovani medi, CO2 → syngas, elektrolyticky vodik, etc.)
    - socialne inzenyrsky snizovat porodnost tak aby jsme trend obratili co nejdriv pred rokem 2100 (ktery podle soucasnych prognoz by byl bodem zvratu stejne)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Celosvětové kapacity pro výrobu jaderné energie je zapotřebí do roku 2050 zdvojnásobit, uvedla IEA

    Celosvětové kapacity pro výrobu jaderné energie je zapotřebí do roku 2050 zdvojnásobit, aby se podařilo dosáhnout uhlíkové neutrality. Uvedla to Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v dnešní zprávě. Růst produkce jaderné energie by měl rovněž pomoci nynějším snahám vlád posílit energetickou bezpečnost snížením závislosti na dovozu fosilních paliv.

    "Odchod energetického sektoru od fosilních paliv může být díky jaderné energii rychlejší a bezpečnější," uvedla IEA. "V dnešní globální energetické krizi se snižování závislosti na dovozu fosilních paliv stává prioritou při zajišťování energetické bezpečnosti. Neméně důležitá je klimatická krize," dodala. K dosažení uhlíkové neutrality je podle IEA zapotřebí do roku 2050 zvýšit kapacity pro výrobu jaderné energie na 812 ze současných 413 gigawattů.

    Agentura rovněž upozornila, že téměř dvě třetiny jaderných elektráren jsou nyní starší než 30 let a že produkce jaderné energie ve vyspělých ekonomikách by do roku 2030 mohla klesnout o třetinu. Podle šéfa IEA Fatiha Birola nyní nicméně nastaly podmínky k většímu využívání jaderné energie.

    "Vzhledem k dnešní globální energetické krizi, prudce rostoucím cenám fosilních paliv, problémům v oblasti energetické bezpečnosti a ambiciózním klimatickým závazkům věřím, že jaderná energie má unikátní příležitost pro návrat," uvedl Birol. "Nová éra pro jadernou energii ale není v žádném případě zaručena. Bude záviset na tom, zda vlády uskuteční kroky k zajištění bezpečnosti a udržitelnosti provozu jaderných elektráren v příštích letech," dodal.
    Zdroj: ČTK

    -- --

    Nuclear Power and Secure Energy Transitions – Analysis - IEA
    https://www.iea.org/reports/nuclear-power-and-secure-energy-transitions
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Izraelci začnou jako první na světě doplňovat jezero odsolenou mořskou vodou - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/izraelci-zacnou-jako-prvni-na-svete-doplnovat-jezero-odsolenou-morskou-vodou-40401660
    PER2
    PER2 --- ---
    Odpady z jídelen či spadané listí. Obec Kněžice si už 16 let vyrábí energii z vlastních zdrojů | Radiožurnál
    https://radiozurnal.rozhlas.cz/energie-nad-zlato-ii-8711323/4

    Konec některých dodavatelů energií a rostoucí ceny plynu zaskočily stovky obcí v Česku. Ne tak malou vesnici Kněžice na východním okraji Středočeského kraje. Už 16 let je energeticky soběstačnou obcí. Elektřinu i teplo vyrábí z bioplynu, který vzniká mimo jiné taky z bioodpadu z kněžických kuchyní a zahrad. Za teplo tak zhruba 500 tamních obyvatel platí stále stejně.

    „Nějakých 310 korun za gigajoul. Držíme to celých 16 let a budeme se to snažit udržet, pokud nás nezačnou úplně válcovat provozní náklady,“ vysvětluje starosta Kněžic Milan Kazda.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    OMNIHASH: chtela jsem vedet, zda v CR muzou byt decentrallzovane sobestacne vesnice, ktere nepotrebuji pres zimu jadro nebo zavislost na jinych zemich, protoze jsou treba v tak mirnem klimatu, ze by zvladaly vytapeni z lokalnich OZE zdroju. v ramci te diskuse ze centralizovana reseni jsou rizikova a muzou prestat fungovat (dojde jaderne palivo, dodavatel v cizim state nas odstrihne).
    nerozumim tomu, tak nevim, ale obecne mam za to, ze v CR nejde resit zimu pouze z lokalnich OZE, tj neco centralizovaneho je nutne.
    PER2
    PER2 --- ---
    PETER_PAN: jak to myslis, ze si s tim neporadili?

    "By December 2013, the US Office of Naval Intelligence reported that only nine vessels had been attacked during the year by the pirates, with no successful hijackings. Control Risks attributed this 90% decline in pirate activity from the corresponding period in 2012 to the adoption of best management practices by vessel owners and crews, armed private security onboard ships, a significant naval presence, and the development of onshore security forces"
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    OMNIHASH: plati tohle i pro bifacialni vertikalni panely orientovane vychod-zapad? Priznam se ze jsem to nekoumal ale ten 90 stupnovy sklon a vychod-zapad by mohli cisla zmenit

    Je ale pravda ze to nejde dat na strechu. Na brownfield nebo agrovoltaiku uz jo
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AYOS: tak na místním rozvoji je bartoš, tak snad, ale dobře promazaná modrá klika určitě po retailu ani nepáchne
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    YMLADRIS: co chceš počítat? Solár vyprodukuje v červenci 10x víc než v prosinci, tak buď ten energetického mix nastavím tak, aby to nevadilo a doplníš to dalšíma zdrojema, nebo ten systém nadimenzuješ tak, aby o ta zimní produkce stačil, akorát jich halt budeš potřebovat víc.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AYOS: solár byl prostě další z mnoha tunelů, samozřejmě že smyslem soláru je pokrýt jinak nevyužitelný plochy, jako střechy strojů, domů a hal, různý brownfields. ale dopadlo to jako vždycky. to není o decentralizaci, to je prostě zacílení na správný využití. jinak mám ten dojem, že soláry s výrazným podílem zastoupení v zdrojích elektřiny budou působit v soustavě divoký peaky a deprese. takže větší zastoupení by mělo smysl kombinovat rovnou s úložnou energie ato je další problém.
    osobně bych se snažil vymyslet modulární systém, kterej ti umožní podle počtu jednotek nabít potřebnej článek a využít ho tak, abys třeba kvůli mobilu nebo ntbk nemusel na přenosovou soustavu vůbec lozit. škála od turistickejch potřeb až třeba po obytňáky, chaty a chalupy.
    když vidím, jak a co řeší kluci od obytňáků, tak mi to nepřipadá jako plug and play :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    AYOS: muzes tu decentralizaci nejak vic vykreslit? ceska vesnice ma vetrnik, tepelny cerpadla, fotovoltaiku vsude, vodikove baterie a v zime bere energii z nich? je nekde spocitany, ze na jizni morave by to slo, ale na vysocine uz ne?nebo neco jineho konkretniho? nebo to minis jako inutici ze to by bylo hezky, kdyby to slo decentralizovane?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    AYOS: ani ne tak "energeticka sobestacnost" (to smrdi konspiraci), ale "nahodnost chovani spotrebitele". Proste stari paprdove znaji "zavisleho spotrebitele" dobre, a z noveho "nezavisleho spotrebitele" maji strach.
    "zavisly spostrebitel" se chova ocekavatelne, v zavislosti na pocasi: je leto = nesviti, bezi vetrak 24 h denne. je zima = sviti a topi (podle typu nabijeni: NT nebo jinak intervalove). Samozrejmne, se do jeho chovani promita i pocasi, prsi = sviti trosku, prisla vna chladu = trosku si zatopi.
    "nezavisly spotrebitel" se chova jeste vice na pocasi a intenzivneji. je jasno & leto, je zatazeno & zima ..
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PETER_PAN tak: zrovna Maroko je extrémně stabilní země, kterou šéfuje stejná rodina už od dob, kdy Komenský putoval do Naardenu.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Marcik k moznostem snizovani zavislosti na ruskym plynu.

    Jak na ruský plyn? Deset nevyžádaných rad ministru Síkelovi – Forum24
    https://www.forum24.cz/jak-na-rusky-plyn-deset-nevyzadanych-rad-ministru-sikelovi/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETER_PAN: pro upresneni, ja nevim co z toho (jadro, maroko) je mensi sci-fi
    TUHO
    TUHO --- ---
    PETER_PAN: No, podle me to uplnej nesmysl neni. Ale vyzaduje to dost bezprecedentni shift v politicky realite, bezpecnostni politice, imaginace a technologicky praxi. Ale ve hre je hodne. Stoji to za to? Podle me jo, musime ject ruznejma paralelnima cestama. Testovat je a vyrazovat ty, kteryma to nejde, posilovat ty, ktery se ukazou schudny.

    A 10.5 gigawatt (GW) solar and wind farm will be built in Morocco’s Guelmim-Oued Noun region, and it will supply the UK with clean energy via subsea cables. The twin 1.8 GW high voltage direct current (HVDC) subsea cables will be the world’s longest.

    April 21, 2022, update: Subsea cable manufacturer XLCC is going to build a factory in Hunterston, Scotland, and its first output will be for the Xlinks Morocco-UK Power Project. It will supply four 2,361-mile-long (3,800 km) subsea cables, with the first phase between 2025-2027 connecting wind and solar power generated in Morocco to Alverdiscott, North Devon.


    The world's longest subsea cable will send clean energy from Morocco to the UK [update]
    https://electrek.co/2022/04/21/the-worlds-longest-subsea-cable-will-send-clean-energy-from-morocco-to-the-uk/
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: Tak kdbycyhom meli bejt fakt presny, tak centralizace / decentralizace je nejaka skala, neni to absolutni vec. A jednotlivy casti retezce muzou bejt centralizovany, jiny decentralizovany. Takze jde spis o to, kterym smerem se v ktery casti posouvame. A kde je centalizace problem bezpecnostni, kde ekonomicky, kde technologicky, etc. Decentralizovana vyroba reseni by pro nas asi bylo kombinace ruznych technologii, ale bylo by drazsi, nakladnejsi, museli bysme snizit poptavku po energiich. Centralizace ma svoje vyhody samozrejme, uspory z rozsahu etc. Popravde receno, striktne vzato ani masivni rozvoj OZE neni uplne decentralizovany. Ten vyrobni komplex ma taky svoje centralizovany huby.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    YMLADRIS: No priznam se ze nesouhlasim. Je to podle me naivni predstava a posledni veta navic neni pravda.

    Ale v obecne rovine, kdyby Evropa nebyla tak srackoidni tak by mi to prislo jako dobrej napad. Ale kdyz si nejsme schopni poradit ani s internimi problemy jako poulicni kriminalita ve velkych mestech, nebo diaspory/ghetta ve Francii.
    To nemluvim ani o takovych malickostech ze kdyz se banda aktivistu nekde snazi zabranit prevozu jaderneho paliva, tak ten exekutivni system vubec nema nastroje jak to behem 5 minut ukoncit. A jediny co umi je slapat regulacema a zakazama po lidech na ktery dosahne, pripadne delat sikanu na lokalni urovni.

    Neverim tomu ze by se pro vydirani Evropy nenasel zpusob jak to v tom Maroku zkomplikovat, zneprehlednit, indukovat demonstrace ve velkych evropskych mestech. Obhajovat, relativizovat, ostrakizovat. Vsechno to co vidime dneska.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    pokud se rozpadne EU, nevim jakou ma sanci NATO, takze malej stat kterej ma 15 reaktoru = vitana korist pro turecko nebo kohokoliv komu se budou ty reaktory hodit. takze varianta "rozpadne se EU" podle mne pro CR nema reseni, neni zadnej zpusob jak byt opravdu nezavisli, kdyz nejsme velmoc
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam