• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Požár v Českém Švýcarsku není taková katastrofa, říká botanik. Přirozený les se zvládne obnovit | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/pozar-lesa-obnova-botanik-ekosystem_2207252223_zuj
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: co hori, to hori, jak rikaval jan hus

    7817106
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: rozhodne bych nenakupoval pozemky v nizozemsku
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Climate Change: Global Sea Level | NOAA Climate.gov
    https://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/climate-change-global-sea-level

    - Sea level has risen 8–9 inches (21–24 centimeters) since 1880.

    - In 2020, global sea level set a new record high—91.3 mm (3.6 inches) above 1993 levels.

    - The rate of sea level rise is accelerating: it has more than doubled from 0.06 inches (1.4 millimeters) per year throughout most of the twentieth century to 0.14 inches (3.6 millimeters) per year from 2006–2015.

    - In many locations along the U.S. coastline, high-tide flooding is now 300% to more than 900% more frequent than it was 50 years ago.

    - If we are able to significantly reduce greenhouse gas emissions, U.S. sea level in 2100 is projected to be around 0.6 meters (2 feet) higher on average than it was in 2000.

    - On a pathway with high greenhouse gas emissions and rapid ice sheet collapse, models project that average sea level rise for the contiguous United States could be 2.2 meters (7.2 feet) by 2100 and 3.9 meters (13 feet) by 2150.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: hmm, takhle to dopadne, když se od nich nekupuje ten kobalt do elektromobilů...
    PER2
    PER2 --- ---
    money must flow

    The Democratic Republic of Congo, home to one of the largest old-growth rainforests on earth, is auctioning off vast amounts of land in a push to become “the new destination for oil investments,” part of a global shift as the world retreats on fighting climate change in a scramble for fossil fuels.

    The oil and gas blocks, which will be auctioned in late July, extend into Virunga National Park, the world’s most important gorilla sanctuary, as well as tropical peatlands that store vast amounts of carbon, keeping it out of the atmosphere and from contributing to global warming.

    Congo to Auction Off Oil and Gas Blocks In a Step Back for Climate Change - The New York Times
    https://www.nytimes.com/2022/07/24/world/africa/congo-oil-gas-auction.html
    PER2
    PER2 --- ---
    TUHO: pohoda, stava se

    TUHO
    TUHO --- ---
    Ceske Svycarsko

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEFIK: asi by to nešlo, no :-) vlastně v tom článku, co jsem objevil, se spekuluje, v jaké výšce a při jaké teplotě by metan samovolně desublimoval. Třeba kdyby se ledovec v Antarktidě vypínal do 4000m místo 3000 - tak by tam bylo zase chladněji, ale asi ne dost. Ale atmosféra se i v nejpolárnějších a nejvyšších místech nějak drží nad -80°, -90°C a níž to prostě nejde. Při tomhle ppm CO2 prostě chybí 30-40° k tomu, aby tvořily krystalky suchého ledu, takže moje geniální carbon capture se konat - je to jako čekat, že při teplotách, co máme dneska v Praze, se bude dělat jinovatka... no, nebude :-) (ale pořád relativně ochladit vzduch o 40° mi přijde technicky celkem jednoduché a energeticky náročné a jednou už vyrobený suchý led by se v oblasti Vostok pak asi nějaký čas skladovat dal, na to -80° stačí... no ale nechme toho.. :-)

    šance, že v nejvyšších částech Gronska a Antraktidy by ledový příkrov naopak narostl, nejsou úplně nulové. Obsah vodní páry v atmosféře stoupne a mohlo by to přinést srážky i do oblastí arktické pouště (nebo antarktické), kde je sice trvale kosa, ale skoro tam nesněží (např. ta oblast Vostok - je pro nás těžko představitelné místo v Antarktidě, tvořené ledem, kde vůbec nesněží, ale je to tak). Takže best possible scénář je selektivní nárůst gronského a antarktického ledovce v nejvyšších místech (za současného odlednění pobřeží) - a v té Antarktidě by se to mohlo nahromadit do výšky, že by CO2 vysněžil z atmosféry (ale je to málo pravděpodobné, -140 nebude nad Antarktidou v jakékoliv části troposféry a aby vysněžil při nižší teplotě, tak už by ppm v atmosféře muselo být brutální)

    každopádně nárůst (konvenčních) sněhových srážek v oblastech arktických pouští by podle mě byla dobrá zpráva, kdyby se člověk v tomhle zmaru chtěl pídit po nějakých dobrých zprávách.
    TUHO
    TUHO --- ---
    UK heatwave: How do temperatures compare with 1976? - BBC News
    https://www.bbc.com/news/62212604
    TUHO
    TUHO --- ---
    Heatwave

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    XCHAOS: no hlavne to spojeni "naveky utesnene ledem" je prima koncept do budoucna

    XCHAOS: polocas rozpadu metanu v atmosfere je 9,5 let
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: pohoda, staci vic bourek

    Research published in in the journal Science suggests that electrical storms produce large amounts of molecules called oxidating radicals that break down gases like carbon monoxide and methane in the atmosphere.
    https://www.science.org/doi/10.1126/science.abg0492
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    slovinsko

    Incendio in Slovenia: le fiamme oltre confine
    https://youtube.com/watch?v=1XZR-IDhcOQ&ab_channel=IlPiccolo
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    That is incorrect, and it is based on the value of -78.5° C. The correct value is about -140° C, and that's for current amount of carbon dioxide in the atmosphere.

    Tak nic, okurková sezona protentokrát končí. Parciální tlak CO2 je příliš nízký. Ale teoreticky s růstem ppm, pokud Antarktida mezitím neroztaje, by k tvorbě čepičky z CO2 dojít mohlo... ale tahle zpětná vazba je zřejmě mimo dosah.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak začal jsem googlit... a sněžení CO2 v Antarktidě is a thing!
    climatology - Are Ice Ages Affected by the Freezing Out of CO2 in Antarctica? - Earth Science Stack Exchange
    https://earthscience.stackexchange.com/questions/18895/are-ice-ages-affected-by-the-freezing-out-of-co2-in-antarctica
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: bohužel, na rozdíl od toho CO2 není žádná šance metan vypršet nebo vysněžit do polárních čepiček :-/ to se neděje ani na Marsu... :-/

    ta měřítka, ve kterých se to děje, jsou obludná.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Eliot Jacobson
    https://twitter.com/EliotJacobson/status/1551258569588084736?s=19

    The truth about methane is that there is no stopping its accelerating growth.

    We can mitigate anthropogenic methane, but we can't do anything about wetlands, Siberia, ESAS clathrates and the latest, news about declining hydroxyl, the primary sink of methane, due to wildfires.

    Just to be clear, "accelerating growth" means a positive second derivative, which is evidenced by the recent "concave up" shape to the NOAA graph.

    Accelerating growth is emphatically NOT the same as exponential growth, which requires every derivative to be positive.

    The agenda methane has is one that is clear and to the point: methane is the ultimate vaccine for the planet, doing its job to heal the ecosystem from the virus that is humanity.

    20220725-135422
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ha, můj finální příspěvek začínající okurkové sezony (na dané téma už poslední):

    Můj příspěvěk k boji proti GO fantasmagorickým geoinženýringem: vybudovat na vrcholu nejodlehlejší části Antarktidy umělou mrazovou kotlinu, s okraji vy výšce třeba 4km, dnem víc jak ty 3km co jsou dnes - aby dovnitř nefoukal teplý vzduch z okolí - a počkat, až uvnitř desublimuje CO2. A pak to celé zahrnout navěky ledem. Stěny kotliny by zároven sloužily jako úložiště ledu, kterému by v nižších polohách hrozilo roztátí. V podstatě by se vybudovala taková obří ledová hradba, dá se říct (na druhou stranu bychom pak kromě CO2 mohli vyhostit i nemrtvé..)

    Akorát nevím, jakou by celý tenhle projekt měl uhlíkovou stopu :-/ asi by se to muselo pohánět Heisenberovými jadernými reaktory z tajné nacistické základny v Antarktidě, škoda. (A to už rovnou můžeme emigrovat v jejich UFO.. :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinde se píše, že "extremely low temperatures are a general characteristic of the lower stratosphere, with a range from –40° to –80°C". To je ale právě na hranici desublimace CO2, i když nevím, na rozdíl od vody, jaký můžou být předpklady, aby se někde fakt začal dělat "suchý sníh". Ve skutečnosti je to zajímavý, protože jak by se vlastnosti atmosféry změnily, kdyby část byla tak studená, že plynný CO2, který to tam foukne, z ní zkrátka "vysněží" do nižších vrstech? je docela zajímavé, že hraniční teploty atmosféry jsou poblíž téhle hranice.

    nemůže to být tak, že skupenské teplo desublimace je to, které se vydá, když začne CO2 v atmosféře nad Antarktidou nahodile krystalizovat - a tím brání dalšímu ochlazování pod -80? (protože při sublimaci naopak teplo přijímá, že jo... takže při desublimaci ho uvolnuje... a to by teoreticky vysvětlovalo, proč -80 a ne třeba -95, prostě při poklesu pod -78 se si atmosféra "přitopí" desublimací CO2 a i když jeho obsah je zanedbatelný, při těch objemech to už roli hrát může..)

    no, sice je to asi pitomost, ale nevěřím žádné konspirační teorii, kterou si sám nevymyslím! :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam