• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TUHO: celý tyhle český opletačky s táborákem jsou jeden velkej meh

    [PALEONTOLOG @ Destrukce/Rozklad]
    TUHO
    TUHO --- ---
    Visegradský jezdec
    47 min ·
    Ocitli jsme na totální hraně a vyhlásili ústup, což bylo správné rozhodnutí. Nic takového jsem za svou patnáctiletou kariéru nezažil a doufám, že už nezažiju,“ říká velitel dobrovolných hasičů z Hřenska Jan Košík.
    Článek věnovaný našim spoluobčanům, kteří už několik dní a noci hasí požár národního parku v okolí Hřenska
    Mám za to, že v následujících letech společenská prestiž profesionálních i dobrovolných požárníků ještě poroste a právem.
    Díky.
    🚒 „Inferno. Blíží se k vám, čekáte, až doběhne, abyste ten oheň sfoukli, ale najednou obrovský válec kouře, který se kolem vás začne motat. Pak vylítne šestimetrová stěna plamenů a vy si uvědomíte, že to nejde uhasit. Kdo neměl dýchací techniku, byl vyřízený. Kluci si vyhrabávali díru do země, aby se mohli nadechnout.“
    🚒 ,,„Teď tu dohašujeme ohniska v požářišti. Kropíme, prolíváme půdu a jakmile se nějaké objeví, hned ho likvidujeme,“ popisuje mladý dobrovolník. „V této fázi je nejhorší, že se požár šíří pod zemí, není vidět. Jednou je tam, pak se zas objeví o desítky metrů jinde. Prostě to chce hodně vody,“ shrnuje mladý hasič během pauzy na oběd.
    🚒 ,,Kdy se vrátím domů? Nevím, budu tady jak bude potřeba. Ale rád bych to stihl domů do soboty, to se žením."
    🚒 „Nejvíc nahnáno jsem měl hned v pondělí,“ vzpomíná na uplynulé dny mezi Hřenskem a Meznou šestatřicetiletý dobrovolný hasič Josef Urban.
    „Ústup zahlásil velitel na poslední chvíli. V hlavě jsem měl jediné: Zkontrolovat, aby tam po mně nikdo nezůstal, rychle se spakovat a pryč odtamtud.“

    Opustili práci, spí dvě hodiny denně, riskují život. Říká se tomu diagnóza 150 - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-pribehy-hasicu-traktorista-malir-a-ucitelka-zachranuji-narodni-park-210116
    TUHO
    TUHO --- ---
    Italské úřady vyhlásily zákaz koupání. Na části jadranského pobřeží se přemnožily bakterie - Echo24.cz
    https://echo24.cz/a/S3dJ4/zakaz-koupani-italie-rimini-bakterie
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FB-IMG-1659051720134
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PER2: :)

    A to co2 zmizi samo a hned kdyz ted prejdem na renewables a omezime konzum ? To je co presne ten konzum, a ktera jeho cast je ta spatna a kterej nakup je ten dobrej, co neskodi?

    Mas pravdu, ze ty vlaky klima nespasi, ani sem to netvrdil, ale zajmavej koncept to rozhodne je a treba se na zaklade toho vymysli neco efektivnejsiho.
    ...
    Koncept sebevrazdy je sice skvelej nastroj na vyreseni existencionalni krize, ale pokud veris, ze tu lidi bejt nemeli protoze se co2 utrhlo po milionech let ze retezu, tak te pravdepodobne nenaplni ani kdyz to klima zachranime. Dalsi duvod proc nenavidet a hledat viniky za dalsi krivdy se vzdycky najde.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: co se týče nedostatku aut, tak se bojím, že v tomhle klubu pláčeš na špatném hrobě :-) ale jinak souhlasím, že délka města 170 km působí jako jasný pokus odradit cyklisty... :-) fakticky, není potřeba hledat důvody, proč je to celé nesmysl (snad kromě jejich teorie chlazení, nasáváním z té výšky asi 300m... ale nevím...podle mě 300m nad pouští nijak extra chladno nebude...)

    Najít důvody, proč je to či ono špatné a nesmysl jsou celkem snadné, poslední dobou pocituju deficit nějakých vizí budoucnosti, které by dávaly smysl...
    PER2
    PER2 --- ---
    The $369 billion climate and tax package forged in a surprise deal by Senate Democrats on Wednesday would be the most ambitious action ever taken by the U.S. to try to stop global warming.

    https://twitter.com/nytimes/status/1552655247981420546?s=20



    SHEFIK: neni potreba nic vymyslet, staci se chovat podle toho, co tu vsichni marne desitky let navrhuji, prejit z fosilu na renewables, omezit neudrzitelny konzum a nas zpusob zivota a zmenit uvazovani, ze na vsechno mame pravo (easy peasy) .. nejaky pseudo vlaky nas fakt nezachrani

    ale mam tu skvely navrh, kdybys teda chtel: hned jak vsichni na celem svete v nedeli rano vstanem, tak si pretnem zily, je to super low cost reseni a nevyprodukujes behem toho zadne velke emise navic, idelane se predtim zahrabat na kompostu, kytky co z nas pak vyrostou jeste pomuzou...
    per2 odhaduje, že jeho technologie má potenciál v roce 2030 zastavit 31Gt CO2 ročně, za maly ekologicky poplatek 100.000 dolaru se z tohoto planu muzete vykoupit a zasdime za vas jeden strom
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    YMLADRIS: no a kdyz primkou propoji nekolik ropnych nalezist, marketingove oddelini muze jeste stovky let chrlit blaboly o zero emmisions. ;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Pro mě to dobře ilustruje, jak o citadelach uvažuju. Surveillance kapitalismus, málo prostoru na individuální způsoby fungování (zde např žádná auta, silnice, ..). Lidé dělají, co mají. Za to získávají bezpečí, životní prostor, stabilní klima, civilizační služby atd. Za hradbami apokalypsa.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    Jmenuje se to "The Line".. v tom studiu co to vymysleli se určitě vůbec nekoksuje..
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Dyk je to jenom další vlhkej saudskej sen a dopadne jako všechny ty předchozí...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    GLOBETROTTER: letiste? to je spise snowpearcer :D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    YMLADRIS: mozu pisat co chcu, papier znesie vsetko, pokial tam bude nejaky rapid transport, tak urcite nebude end-to-end, ale so zastavkami v nejakych blokoch a len tie zastavky sa nazbieraju na 20 minut
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    DZODZO: Pro mě je třeba noční můra žít ve čtvrti / předměstí, odkud vede doslova jedna silnice do centra, kde jsou nemocnice, letiště atd. V případě velké autonehody/velkého požáru/prasklého vodovodu atd. je člověk odřízlý. Mám ve svém okolí takový satelit. Ale ať si to Arabové užijou.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: to vymyslel někdo, kdo nerad přemýšlí, na jak stanici má přestoupit z jedné trasy metra na druhou.

    jinak samozřejmě... v případě nějaké nehody, katastrofy, požáru, teroristického útoku, apod. mít město rozdělené na dvě vzájemně nedostupné části - to se vyplatí! :-) A taky je tam záruka, že všechny prodávané byty budou mít garantovaný výhled do pouště - investoři se o to porvou :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DZODZO: tys na to neklikl. Píšou 20 minut
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    YMLADRIS: cestovat do kadernictva na "druhy koniec mesta" musi byt v niecom takomto nocna mora :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    https://twitter.com/TansuYegen/status/1552239270886346752?s=20

    ? První citadela pro 9M lidí (Saúdská Arábie)
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jak presny jsou modely pouzivany od sedmdesatych let?

    Conclusion
    Climate models published since 1973 have generally been quite skillful in projecting future warming. While some were too low and some too high, they all show outcomes reasonably close to what has actually occurred, especially when discrepancies between predicted and actual CO2 concentrations and other climate forcings are taken into account.
    Models are far from perfect and will continue to be improved over time. They also show a fairly large range of future warming that cannot easily be narrowed using just the changes in climate that we have observed.
    Nevertheless, the close match between projected and observed warming since 1970 suggests that estimates of future warming may prove similarly accurate.

    Analysis: How well have climate models projected global warming? - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/analysis-how-well-have-climate-models-projected-global-warming/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Nejaky opacko .]



    thermohaline circulation | oceanography | Britannica
    https://www.britannica.com/science/thermohaline-circulation



    atmospheric circulation | meteorology | Britannica
    https://www.britannica.com/science/atmospheric-circulation
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: To je na NYXu normální průvodní jev toho, že o klub je zájem. Mě vypršela prémiovka a po okurkové sezoně si jí asi prodloužím. Obecně spíš než bojovat s minusy je lepší se motivovat si vzájemně dávat plusy za prakticky cokoliv, co má nějaký obsah a není to blábol... a ony se ty minusy ztratěj...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam