• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    https://twitter.com/TansuYegen/status/1552239270886346752?s=20

    ? První citadela pro 9M lidí (Saúdská Arábie)
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jak presny jsou modely pouzivany od sedmdesatych let?

    Conclusion
    Climate models published since 1973 have generally been quite skillful in projecting future warming. While some were too low and some too high, they all show outcomes reasonably close to what has actually occurred, especially when discrepancies between predicted and actual CO2 concentrations and other climate forcings are taken into account.
    Models are far from perfect and will continue to be improved over time. They also show a fairly large range of future warming that cannot easily be narrowed using just the changes in climate that we have observed.
    Nevertheless, the close match between projected and observed warming since 1970 suggests that estimates of future warming may prove similarly accurate.

    Analysis: How well have climate models projected global warming? - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/analysis-how-well-have-climate-models-projected-global-warming/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Nejaky opacko .]



    thermohaline circulation | oceanography | Britannica
    https://www.britannica.com/science/thermohaline-circulation



    atmospheric circulation | meteorology | Britannica
    https://www.britannica.com/science/atmospheric-circulation
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: To je na NYXu normální průvodní jev toho, že o klub je zájem. Mě vypršela prémiovka a po okurkové sezoně si jí asi prodloužím. Obecně spíš než bojovat s minusy je lepší se motivovat si vzájemně dávat plusy za prakticky cokoliv, co má nějaký obsah a není to blábol... a ony se ty minusy ztratěj...
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    TADEAS: Jestli mínuskujou tebe, kup si laskavě prémiovku, podpoříš nyx a uvidíš, kdo tě mínuskuje. Pokud se ptáš na ostatní, zeptej se jich v poště. Jak prosté, milý Watsone :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TUHO: no zkutečně tohle je zádrhel všech katastrofistů - protože pokud prosaděj opatření, které katastrofě zabráněj, tak samozřejmě katastrofa se nestane a oni čelí obvinění, že s ní strašili zbytečně...

    obecně bych XR lidem vyčetl něco zhruba podobného - že spíše než zabránit katastrofě chtějí připoutat pozornost ke své vlastní interpretaci této katastrofy. Zase je to o hodně lepší, než popíračství, protože přeci jen díky tomu o tom lidi přemýšlí, takže se nějak zásadně nevymezuju. Ale přeci jen chci spíš katastrofě zabránit, spíš než vnutit lidem svojí interpretaci. A věřím na dobrovolné mechanismy, spíš než na efektivitu konfliktů...

    Ale klimatická krize není sociální jev, ale fyzikální jev. Fyzikální zákony nejsou sociální konstrukt, ale tak jak je chápeme, jsou nezávislé na lidském vědomí a byly tady předtím a budou tady i potom. Před důsledky klimatické krize nás nezachrání ústup jedné ideologie a vzestup jiné, ale zachrání nás změna našich technických procesů a vzorců spotřeby.

    (ano, v tomhle ohledu se pořád bráním postmodernismu a redukuju ho tak, že jazyk a kultura jen ovlivnují způsob, jak realitu vnímám - ale neformují realitu samotnou, ta pořád existuje někde "mimo" vnímání a nakonec najde způsob, jak se projevit taková, jaká doopravdy je)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    prosim, kdo tu zurive ted minuskuje uplne vse?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEFIK: omg :-) proti tomu moje i moje výroba suchého ledu na Antarktické plošině je seriozní průmuyslový proces :-)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PER2: cos.vymyslel ty.na.zachranu.klimatu? :)
    TUHO
    TUHO --- ---
    The package would set aside $369 billion for climate and energy proposals, the most ambitious climate action ever taken by Congress, and raise an estimated $451 billion in new tax revenue over a decade, while cutting federal spending on prescription drugs by $288 billion, according to a summary circulated Wednesday evening.

    Manchin, in Reversal, Agrees to Quick Action on Climate and Tax Plan - The New York Times
    https://www.nytimes.com/2022/07/27/us/politics/manchin-climate-tax-bill.html
    TUHO
    TUHO --- ---
    nejak pozitivni zpravy. manchin couvnul a prestal blokovat klimatickej plan

    In a joint statement, Manchin and Schumer said: “The Inflation Reduction Act of 2022 will make a historic down payment on deficit reduction to fight inflation, invest in domestic energy production and manufacturing, and reduce carbon emissions by roughly 40% by 2030.”
    According to a policy brief, the bill will generate $739bn through a 15% corporate minimum tax, prescription drug savings and other means. It excludes surtaxes on people making at least $10m a year, ending Democrats’ push to make the wealthiest Americans pay more taxes.
    The proposal would invest $396bn in energy security and fighting climate change, and $64bn to bolster healthcare. Manchin also indicated that provisions to reform the permitting process for energy infrastructure, including gas pipelines, would be included in the deal.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FB-IMG-1658961783045
    PER2
    PER2 --- ---
    SHEFIK:

    btw muzem na do dostat treba dotace? :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #ccs

    Zajmavej koncept

    :: OSEL.CZ :: - CO2Rail proměňuje železniční vozy na mobilní lapače oxidu uhličitého
    https://www.osel.cz/12420-co2rail-promenuje-zeleznicni-vozy-na-mobilni-lapace-oxidu-uhliciteho.html

    Ve světě již jsou k vidění zařízení pro pohlcování oxidu uhličitého. Obvykle zabírají kus země a bývají poháněné obnovitelnou energií, solární nebo třeba hydrotermální. Velké vrtule a filtrační systémy spotřebují poměrně dost elektřiny. Technologie CO2Rail na to jde jinak. Vagóny prostě jezdí po kolejích, takže žádný další prostor prakticky nepotřebují. Energii těží chytrým bržděním a ukládají si ji do baterií, které si vezou s sebou. Velkou výhodou jedoucích vagónů je, že mohou získávat vzduch procesem typu „ramjet“ a nepotřebují tím pádem vhánět vzduch pomocí vrtulí

    ...

    Pokud jde o pohon této technologie, brždění je výtečná volba. Každé brždění typického vlaku vytvoří tolik energie, že by to stačilo na 1 den pro 20 domácností. V současné době se tahle energie „vypaří“ pryč v podobě tepla. Tak proč ji nevyužít?

    ...

    Styring odhaduje, že jejich technologie má potenciál v roce 2030 pohlcovat 0,45 gigatuny CO2 ročně, v roce 2050 2,9 gigatun a v roce 2075 7,8 gigatun CO2 za rok. Jeden železniční vagon s technologií CO2Rail by přitom měl ročně zvládnout 3 tisíce tun CO2.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Eliot Jacobson
    https://twitter.com/EliotJacobson/status/1552326896439816192?s=19

    My own predictions:
    * Population peaks by 2035 under 8.5B.
    * 1.5C over 1850-1900 baseline by 2030, 2.0C by 2040.
    * As methane continues to spike, the IPCC will references windows in AR7.
    * The first global impact will be first-world famine by 2035, with over 2B threatened.
    *
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Eliot Jacobson
    https://twitter.com/EliotJacobson/status/1552331649869680640?s=19

    My personal opinion is that a healthy child born into a stable first-world family today has an expected lifespan of between 30 and 40 years, many very tough years.

    My opinion is that no matter your age, you're going to have a tough time making it past 2060. But some will.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Jakub Hruška
    https://www.facebook.com/100001618623197/posts/5544603148936918/

    Požár v NP České Švýcarsko nevznikl kvůli bezzásahové zóně. Vznikl v "normálním" lese, nedaleko Hřenska (a nedaleko od parkoviště). Na tom místě bylo pokácené dříví odvezeno. Lesní požáry vznikají a šíří se hlavně půdou - konkrétně hoří vstva suché hrabanky (opadaného jehličí) a vyschlé organické horizonty půd, které jsou obzvlášť silné v monokulturních smrčinách či borech. Takový ten "houbařský les", která máme všichni ve střední Evropě rádi je na požár to nejlepší co může být. Posléze může přeskočit do korun stromů. Ale pryskyřic a terpenů plné jehličí živé borovice hoří stejně dobře jako smrková souš. Hlavní šíření požáru je ale vždy půdou.

    Aktuální velký požár nevznikl ze 100% žádným přírodním způsobem (blesk...) ale lidskou neopatrností (nedopalek, táboření, ale i odhozené sklo). Pískovcové skály a hlavně vysýchavé písčité půdy s již zmiňovanou vrstvou lesní hrabanky jehličnanů, jsou, bohužel, pro požár jako stvořené. Zvlášť v nepřístupném terénu pískovcových věží. A s klimatickou změnou, která vede k dlouhotrvajícím suchům za zády (V ČR se mezi lety 1961-2021 v průměru oteplilo už o více než 2 C).

    Není tedy pravda, že by NP způsobil požár vytvořením bezzásahovky. Naopak, vzhledem k poslání národních parků (chránit přírodu v jejím přirozeném vývoji) to udělal zcela správně.

    Škody na majetku jsou samozřejmě jiná kapitola, a takový požár je nutno v dnešní hustě zabydlené krajině nenechat dojít k sídlům. A všechna čest hasičům, vojákům a všem, kteří s živlem bojují.

    Pokud ale po požáru zůstane ca. 1000 ha vyhořelého lesa, určitě je to skvělá příležitost nechat obnovu opět na přírodě. V NP České Švýcarsko už totiž jedno "požářiště" je - v roce 2006 shořelo ca. 15 ha lesa u Jetřichovic okolo Havraní skály. A bylo ponecháno přírodnímu vývoji. Dnes tam roste zcela sám nový les, v tuto chvíli složený hlavně z pionýrských dřevin jako je bříza a olše, ale i z mnoha dalších druhů dřevin a bylin.. Celková biodiverzita je zde velmi vysoká.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    rip

    V den svých 103. narozenin zemřel britský vědec James Lovelock.
    Proslavila jej teorie Gaia, která považuje Zemi za živý organismus ohrožený lidskou činností.
    Lovelock si ovšem získal uznání i objevem, že freony narušují ozonovou vrstvu a spoluprací s NASA.

    James Lovelock talks about his Gaia hypothesis and climate change in 2014 interview – video | Environment | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/video/2022/jul/27/james-lovelock-talks-about-his-gaia-hypothesis-and-climate-change-in-2014-interview-video
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: myslim, ze Bhutan jasne dokazuje, ze transformace energetiky t prinese vice stesti v zivote, nez-li turista. Ale lidi bohuzel utraci podle uplne jineho klice ;)
    Anebo ... nabidnou pobyty "prace a cestuj" a zacnou budovat work-campy pro "turisty" :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam