• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Jeste neco kontextu ke klimatickym modelum, studene valce a Sovetskemu svazu

    Climate models are what governments, experts and societies base their decisions on future climate action on. To show how different models were used to explain climatic changes and to project future climates before the emergence of a global consensus on the validity of general circulation models, this article focuses on the attempt of Soviet climatologists and their government to push for their climate model to be acknowledged by the international climate science community. It argues that Soviet climate sciences as well as their interpretations of the climate of the twenty-first century were products of the Cold War, and that the systematic lack of access to high-speed computers forced Soviet climatologists to use simpler climate reconstructions as analogues, with far-reaching consequences for climate sciences in post-Soviet Russia. By juxtaposing the history of Soviet climate modelling with the early history of the Intergovernmental Panel for Climate Change, which rejected the Soviet model, the article sheds light on the relationship of science and politics. The findings are based on archival and print material as well as on interviews.

    Modelling the future: climate change research in Russia during the late Cold War and beyond, 1970s–2000 | SpringerLink
    https://link.springer.com/article/10.1007/s10584-022-03315-0
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: level "nestihnul jsem se naucit na zkousku, musel jsem sedet v hospode"
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jinak tip na cteni na vikend:

    The technosphere metabolizes not only energy and materials, but information and knowledge as well. This article first examines the history of knowledge about large-scale, long-term, anthropogenic environmental change. In the 19th and 20th centuries, major systems were built for monitoring both the environment and human activity of all kinds, for modeling geophysical processes such as climate change, and for preserving and refining scientific memory, i.e. data about the planetary past. Despite many failures, these knowledge infrastructures also helped achieve notable successes such as the Limited Test Ban Treaty of 1963, the ozone depletion accords of the 1980s, and the Paris Agreement on climate change of 2015. The article’s second part proposes that knowledge infrastructures for the Anthropocene might not only monitor and model the technosphere’s metabolism of energy, materials and information, but also integrate those techniques with new accounting practices aimed at sustainability. Scientific examples include remarkable recent work on long-term socio-ecological research, and the assessment reports of the Intergovernmental Panel on Climate Change. In terms of practical knowledge, one key to effective accounting may be ‘recycling’ of the vast amounts of ‘waste’ data created by virtually all online systems today. Examples include dramatic environmental efficiency gains by Ikea and United Parcel Service, through improved logistics, self-provision of renewable energy, and feedback from close monitoring of delivery trucks. Blending social ‘data exhaust’ with physical and environmental information, an environmentally focused logistics might trim away excess energy and materials in production, find new ways to re-use or recycle waste, and generate new ideas for eliminating toxic byproducts, greenhouse gas emissions and other metabolites.

    https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/2053019616679854
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: To ja nevim, ale co rika Shefik mi dava smysl. Ja ziu na vesnici a iluze si moc nedelam, povoleny jsou na prutok potoka dve cisticky. Cisticek je tady odhadem tricet a kazdej rok pribyvaj tak odhadem 3. Je to sice pokrok, protoze uz v potoce necejtis avivaz, kdyz sousedi perou, ale to co zbylo z vysychajiciho potoka je zarostly zelenym rasovitym slemem.
    Kazdopadne priciny muzou bejt bezpochyby ruzny, kdyby mel nekdo blizsi informace nez to co je na Echu, bylo by to hezke :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GLOBETROTTER: z mest a vesnic proti proudu reky. Ne z tech primorskejch, ty sou nuceny do cisticek investovat a sou pod lupou kvuli turismu. Kdyby to neudelali, neda se tam koupat zadnej rok.

    Kdyz ti vysycha reka, je koncentrace bakterii nevyhnutelne vetsi. Do more se sice dostane min vody, ale vic kontaminovany.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    TUHO: "Radnice odmítají, že by na zhoršení stavu vod měly samy podíl, například vypouštěním splašků do moře. „Za realizaci oddělené kanalizace jsme utratili na 250 milionů eur (přes šest miliard korun),“ uvedl starosta Rimini Jamil Sadegholvaad, podle kterého může mít situace závažné ekonomické dopady."
    A jak se tam ta bakterie dostala? Pokud Pád kvůli suchu prakticky neteče, tak se to tam mohlo dostat jedině z pobřežních měst. Klasická lež pana politika.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    pokud si vzpomínám, tak je to austrálie 2019
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TUHO: celý tyhle český opletačky s táborákem jsou jeden velkej meh

    [PALEONTOLOG @ Destrukce/Rozklad]
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Nestíháme. Česko ani další země EU neplní plány na výstavbu větrných a solárních elektráren - EnergoZrouti.cz
    https://energozrouti.cz/z/nestihame-cesko-ani-dalsi-zeme-eu-neplni-plany-na-vystavbu-vetrnych-a-solarnich-elektraren
    TUHO
    TUHO --- ---
    Visegradský jezdec
    47 min ·
    Ocitli jsme na totální hraně a vyhlásili ústup, což bylo správné rozhodnutí. Nic takového jsem za svou patnáctiletou kariéru nezažil a doufám, že už nezažiju,“ říká velitel dobrovolných hasičů z Hřenska Jan Košík.
    Článek věnovaný našim spoluobčanům, kteří už několik dní a noci hasí požár národního parku v okolí Hřenska
    Mám za to, že v následujících letech společenská prestiž profesionálních i dobrovolných požárníků ještě poroste a právem.
    Díky.
    🚒 „Inferno. Blíží se k vám, čekáte, až doběhne, abyste ten oheň sfoukli, ale najednou obrovský válec kouře, který se kolem vás začne motat. Pak vylítne šestimetrová stěna plamenů a vy si uvědomíte, že to nejde uhasit. Kdo neměl dýchací techniku, byl vyřízený. Kluci si vyhrabávali díru do země, aby se mohli nadechnout.“
    🚒 ,,„Teď tu dohašujeme ohniska v požářišti. Kropíme, prolíváme půdu a jakmile se nějaké objeví, hned ho likvidujeme,“ popisuje mladý dobrovolník. „V této fázi je nejhorší, že se požár šíří pod zemí, není vidět. Jednou je tam, pak se zas objeví o desítky metrů jinde. Prostě to chce hodně vody,“ shrnuje mladý hasič během pauzy na oběd.
    🚒 ,,Kdy se vrátím domů? Nevím, budu tady jak bude potřeba. Ale rád bych to stihl domů do soboty, to se žením."
    🚒 „Nejvíc nahnáno jsem měl hned v pondělí,“ vzpomíná na uplynulé dny mezi Hřenskem a Meznou šestatřicetiletý dobrovolný hasič Josef Urban.
    „Ústup zahlásil velitel na poslední chvíli. V hlavě jsem měl jediné: Zkontrolovat, aby tam po mně nikdo nezůstal, rychle se spakovat a pryč odtamtud.“

    Opustili práci, spí dvě hodiny denně, riskují život. Říká se tomu diagnóza 150 - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-pribehy-hasicu-traktorista-malir-a-ucitelka-zachranuji-narodni-park-210116
    TUHO
    TUHO --- ---
    Italské úřady vyhlásily zákaz koupání. Na části jadranského pobřeží se přemnožily bakterie - Echo24.cz
    https://echo24.cz/a/S3dJ4/zakaz-koupani-italie-rimini-bakterie
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FB-IMG-1659051720134
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PER2: :)

    A to co2 zmizi samo a hned kdyz ted prejdem na renewables a omezime konzum ? To je co presne ten konzum, a ktera jeho cast je ta spatna a kterej nakup je ten dobrej, co neskodi?

    Mas pravdu, ze ty vlaky klima nespasi, ani sem to netvrdil, ale zajmavej koncept to rozhodne je a treba se na zaklade toho vymysli neco efektivnejsiho.
    ...
    Koncept sebevrazdy je sice skvelej nastroj na vyreseni existencionalni krize, ale pokud veris, ze tu lidi bejt nemeli protoze se co2 utrhlo po milionech let ze retezu, tak te pravdepodobne nenaplni ani kdyz to klima zachranime. Dalsi duvod proc nenavidet a hledat viniky za dalsi krivdy se vzdycky najde.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: co se týče nedostatku aut, tak se bojím, že v tomhle klubu pláčeš na špatném hrobě :-) ale jinak souhlasím, že délka města 170 km působí jako jasný pokus odradit cyklisty... :-) fakticky, není potřeba hledat důvody, proč je to celé nesmysl (snad kromě jejich teorie chlazení, nasáváním z té výšky asi 300m... ale nevím...podle mě 300m nad pouští nijak extra chladno nebude...)

    Najít důvody, proč je to či ono špatné a nesmysl jsou celkem snadné, poslední dobou pocituju deficit nějakých vizí budoucnosti, které by dávaly smysl...
    PER2
    PER2 --- ---
    The $369 billion climate and tax package forged in a surprise deal by Senate Democrats on Wednesday would be the most ambitious action ever taken by the U.S. to try to stop global warming.

    https://twitter.com/nytimes/status/1552655247981420546?s=20



    SHEFIK: neni potreba nic vymyslet, staci se chovat podle toho, co tu vsichni marne desitky let navrhuji, prejit z fosilu na renewables, omezit neudrzitelny konzum a nas zpusob zivota a zmenit uvazovani, ze na vsechno mame pravo (easy peasy) .. nejaky pseudo vlaky nas fakt nezachrani

    ale mam tu skvely navrh, kdybys teda chtel: hned jak vsichni na celem svete v nedeli rano vstanem, tak si pretnem zily, je to super low cost reseni a nevyprodukujes behem toho zadne velke emise navic, idelane se predtim zahrabat na kompostu, kytky co z nas pak vyrostou jeste pomuzou...
    per2 odhaduje, že jeho technologie má potenciál v roce 2030 zastavit 31Gt CO2 ročně, za maly ekologicky poplatek 100.000 dolaru se z tohoto planu muzete vykoupit a zasdime za vas jeden strom
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    YMLADRIS: no a kdyz primkou propoji nekolik ropnych nalezist, marketingove oddelini muze jeste stovky let chrlit blaboly o zero emmisions. ;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Pro mě to dobře ilustruje, jak o citadelach uvažuju. Surveillance kapitalismus, málo prostoru na individuální způsoby fungování (zde např žádná auta, silnice, ..). Lidé dělají, co mají. Za to získávají bezpečí, životní prostor, stabilní klima, civilizační služby atd. Za hradbami apokalypsa.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    Jmenuje se to "The Line".. v tom studiu co to vymysleli se určitě vůbec nekoksuje..
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Dyk je to jenom další vlhkej saudskej sen a dopadne jako všechny ty předchozí...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    GLOBETROTTER: letiste? to je spise snowpearcer :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam