Visegradský jezdec
47 min ·
Ocitli jsme na totální hraně a vyhlásili ústup, což bylo správné rozhodnutí. Nic takového jsem za svou patnáctiletou kariéru nezažil a doufám, že už nezažiju,“ říká velitel dobrovolných hasičů z Hřenska Jan Košík.
Článek věnovaný našim spoluobčanům, kteří už několik dní a noci hasí požár národního parku v okolí Hřenska
Mám za to, že v následujících letech společenská prestiž profesionálních i dobrovolných požárníků ještě poroste a právem.
Díky.
🚒 „Inferno. Blíží se k vám, čekáte, až doběhne, abyste ten oheň sfoukli, ale najednou obrovský válec kouře, který se kolem vás začne motat. Pak vylítne šestimetrová stěna plamenů a vy si uvědomíte, že to nejde uhasit. Kdo neměl dýchací techniku, byl vyřízený. Kluci si vyhrabávali díru do země, aby se mohli nadechnout.“
🚒 ,,„Teď tu dohašujeme ohniska v požářišti. Kropíme, prolíváme půdu a jakmile se nějaké objeví, hned ho likvidujeme,“ popisuje mladý dobrovolník. „V této fázi je nejhorší, že se požár šíří pod zemí, není vidět. Jednou je tam, pak se zas objeví o desítky metrů jinde. Prostě to chce hodně vody,“ shrnuje mladý hasič během pauzy na oběd.
🚒 ,,Kdy se vrátím domů? Nevím, budu tady jak bude potřeba. Ale rád bych to stihl domů do soboty, to se žením."
🚒 „Nejvíc nahnáno jsem měl hned v pondělí,“ vzpomíná na uplynulé dny mezi Hřenskem a Meznou šestatřicetiletý dobrovolný hasič Josef Urban.
„Ústup zahlásil velitel na poslední chvíli. V hlavě jsem měl jediné: Zkontrolovat, aby tam po mně nikdo nezůstal, rychle se spakovat a pryč odtamtud.“
Opustili práci, spí dvě hodiny denně, riskují život. Říká se tomu diagnóza 150 - Seznam Zprávyhttps://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-pribehy-hasicu-traktorista-malir-a-ucitelka-zachranuji-narodni-park-210116