• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Parts of Texas in ‘extreme heat belt’ will experience temperatures of 125 degrees by 2053 | Texas Standard
    https://www.texasstandard.org/stories/extreme-heat-belt-texas-weather-increased-temperatures/

    new study warns that “an extreme heat belt” across the U.S., including parts of Texas, could mean that effective temperatures climb as high as 125 degrees Fahrenheit on at least one day a year by 2053.

    Jeremy Porter is chief research officer at the First Street Foundation, the nonprofit organization that conducted the study. He told Texas Standard that these increases in temperature will lead to other extreme events, for which the affected areas should prepare
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Existenční hrozby pro lidskou civilizaci jsou předmětem seriózních studií. Jedna z nich si klade za cíl lepší pochopení těch nejhorších klimatických scénářů.

    https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2108146119

    Špatné a ještě horší: katastrofické scénáře vývoje klimatu se stávají předmětem vědeckého bádání – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/08/spatne-a-jeste-horsi-katastroficke-scenare-vyvoje-klimatu-se-stavaji-predmetem-vedeckeho-badani/

    (...) Pařížská dohoda ale není závazná a nedá se ani nijak vymáhat. Ačkoliv je její hlavní funkcí poskytnout rámec pro ambiciózní plán snižování emisí skleníkových plynů, prakticky žádná ze zemí, které dohodu ratifikovaly, nedodržuje mitigační plán, jenž by k dosažení deklarovaného cíle vedl. A nejen to, emise se nejen nesnižují, ale naopak zvyšují. Planetární klima se tak ocitá na cestě daleko za hranicí oteplení, kterou bychom neměli překročit, pokud chceme i nadále existovat v relativně bezpečném a žitelném světě.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Nepřítel Izrael. Greta už našla nové zlo, přidala se k antisemitské kampani | Názory | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/nazory/nepritel-izrael-greta-nove-zlo-antisemitska-kampan.A220818_193150_ln_nazory_lros?zdroj=LN_nazor-top
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    @Ymlad:
    Něco o tem Degrowthu. Sám se těšim si to poslechnót.

    Timothée Parrique: “Degrowth: Slow is the New Cool” | The Great Simplification
    https://www.thegreatsimplification.com/episode/32-timothee-parrique
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    Olie’s running wild:

    The Supreme Court Declares War On The Environment | Climate Town
    https://youtu.be/4wvAwVwc6sY
    TUHO
    TUHO --- ---
    HANT: fakta o klimatu jsou dobre rozjety a shanej prachy. nebo klimaticky tym AMO… taky bych premyslel o podpore reset
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    US issues western water cuts as drought leaves Colorado River near ‘tipping point’ | US news | The Guardian
    https://www.theguardian.com/us-news/2022/aug/16/drastic-water-cuts-expected-as-megadrought-grips-western-us-states

    After western US states failed to reach agreements to reduce water use from the beleaguered Colorado River, the federal government stepped in on Tuesday, issuing cuts that will affect two states and Mexico.

    Officials with the Bureau of Reclamation declared a “tier 2” shortage in the river basin as the drought continues to pummel the American west, pushing its largest reservoirs to new lows. The waning water levels, which have left dramatic bathtub rings in reservoirs and unearthed buried bodies and other artifacts, continue to threaten hydroelectric power production, drinking water, and agricultural production.

    “The system is approaching a tipping point,” the Bureau of Reclamation commissioner, M Camille Calimlim Touton, said during a news conference on Tuesday, adding that urgent action was required. “Protecting the system means protecting the people of the American west.”

    The new cuts will reduce Arizona’s water share by 21%, Nevada’s by 8% and Mexico’s by 7%, but officials are concerned more reductions will be needed. The cuts will place officials in those states under extraordinary pressure to plan for a hotter, drier future and a growing population.

    The Colorado River provides water to 40 million people across seven states in the American west as well as Mexico and helps feed an agricultural industry valued at $15bn a year. The sprawling system provides water to Colorado, Wyoming, Utah, New Mexico, California, Nevada and Arizona before it flows into Mexico.



    A ‘bathtub ring’ is visible at the Lake Mead reservoir due to the western drought, as seen from the Hoover Dam on the Colorado River at the Nevada and Arizona state border.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The century of climate migration: why we need to plan for the great upheaval | Migration | The Guardian
    https://www.theguardian.com/news/2022/aug/18/century-climate-crisis-migration-why-we-need-plan-great-upheaval
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Bez editace genomu rostlin by z Evropy bylo muzeum zemědělství, říká Doležel | Finmag.cz
    https://finmag.penize.cz/veda-a-technika/435964-bez-editace-genomu-rostlin-by-z-evropy-bylo-muzeum-zemedelstvi-rika-dolezel

    Klimatická změna znásobila nároky na světové zemědělství. Jednou z cest, jak se vyhnout nedostatku potravin, je pěstování geneticky upravených plodin. „Je to cesta k soběstačnosti,“ říká rostlinný genetik Jaroslav Doležel.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: to neni imho o cistym svedomi, ale o kolektivnim vysrani se / ignoraci / aktivnim popirani. ta generace bud neco dela nebo ne. a nedela, protoze ty po nich jim jsou u riti / maj si vydelat stejne jako to udelali oni, atp. to je to 'vy', vy jako napr. generace rodicu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    davam jim to s tou sírou maximalne pet let

    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETER_PAN: tak zalezi jakou bude mit syn povahu. kdyz jsem pochopila klima, byl muj syn malej, jeste ve fazi kdy predpoklada, ze rodice jsou všemocní a cini je zodpovednym za vsechno. taky me trapila uvaha tyvole co mu reknu az se zepta.

    ted je mu 9. videl vsechny videa od kurzgesagtu o klimaticke zmene. pri vsech prilezitostech kdy ma vyslovit nejaky napr. magicky prani, preje si carbon capture stroj s neomezenou kapacitou. rekla bych, ze je mu celkem jasny, ze nikdo nevi jak to kurva vyresit.

    druha vec je, ze asi musis mit nejak cisty svedomi. vysral ses na to?
    ja jsem dohledla by se dite naucilo anglicky, kupuju mu hodne online lekci aby si zvyklo na deti z celyho sveta ( = nikdy nevis kdy se bude hodit kamos z Kanady), snazim se rozvijet flexibilitu, problem solving, rezilienci. Pokud se objevi nejaky smysluplny hnuti za neco ("Tisic vetrniku na Jizni Moravu"), zase to mohutne podporim. Zustavam na prijmu, ohledne veci, co se daji delat. Aktualne nevim.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    OMNIHASH: no že se nemohou dohodnout a nechtějí rozumně ustoupit do nějakého sustainable stanoviska je jedna věc, ale geofyzikální podmínky jsou věc druhá --> každopádně tato jihozápadní oblast USA bude čelit nemalým problémům, co se vodního hospodaření týče...

    ‘We live in a desert. We have to act like it’: Las Vegas faces reality of drought | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/us-news/2021/jul/09/las-vegas-climate-change-drought-water-conservation

    Las Vegas, město, které vykvetlo ve 30. letech minulého století z pouště v největší středisko hazardu – a to díky vodě z přehrady na řece Colorado – teď hraje o přežití. Hrozí mu totiž, že kvůli trvalému suchu je opět pohltí poušť.

    Las Vegas se topí v penězích, ale hrozí mu žízeň a poušť - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/clanek/las-vegas-se-topi-v-penezich-ale-hrozi-mu-zizen-a-poust-233689
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SCHWEPZ: Colorado je spíš správní, než ekologickej problém, jakkoliv tam tu řeku dojebali neuvěřitelně... prostě se dohodli odebírat víc vody, než přiteče, a teď nevědí, jak z toho vycouvat, proto tam chtěj taky vyhlásit ten nouzvoej stav, bo v jeho režimu maj ty dodávky všichni snížený.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Odstěhují se boháči z Los Angeles na Nový Zeland?

    „Můžeme tomu říkat sucho nebo megasucho, ale základní problém je změna klimatu. Teď nám vážně hrozí, že během pěti šesti let klesne hladina až k mrtvému bodu, tedy tak nízko, že z jezera nebude žádná voda odtékat. Všichni, kdo využívají vodu z řeky Colorado, musejí zavést velmi progresivní programy na úspory vody. Je potřeba jednat,“ popisuje Mack.

    Vodu z řeky Colorado využívá sedm amerických států i část Mexika, celkem jde o desítky milionů lidí. Podle americké federální vlády hrozí kolaps tohoto vodního systému a potenciální konflikty. To se projevuje už teď.

    Státy závislé na vodě z řeky Colorado tento týden oznámily, že znovu nedošly k dohodě, jak by měl který z nich omezit spotřebu. Prezidentem Bidenem právě podepsaný klimatický zákon vyhrazuje čtyři miliardy dolarů právě i na programy úspor vody v oblastech trpících suchem.

    Největší americká přehrada vysychá. ‚Během pěti let z ní nebude odtékat voda,‘ varují místní | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/sucho-nedostatek-vody-hooverova-prehrada-klimaticka-krize_2208180750_har
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PETER_PAN: pretoze sme boli hlupi... kazdopadne pokial ho na ten svet budes pripravovat od malicka, tak mu to tak nepride a vysporiada sa s tym, asi ako ked dnes decko chyti do ruky mobil a vie ovladat dotykovu obrazovku, ale uz nevie naco sluzila tuzka a kazeta, nepodcenuj svoje deti :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Zákaz používání výtahů a klimatizace maximálně na 26 stupňů. Čínu sužuje nedostatek elektrické energie | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/cina-energie-klimaticka-zmena_2208181101_jca

    Důvodem pro tato opatření je mimo jiné to, že tepelné a vodní elektrárny na jihu Číny nestíhají vyrábět. Na jihovýchodě pak prudké deště zvedly hladiny řek, kvůli čemuž nemohou jet vodní elektrárny na plný výkon.

    Čína se také silně potýká s klimatickou změnou. Vysychá národní symbol, řeka Jang-c'-ťiang a tají ledovce v Tibetu. Zemi tak ohrožuje nedostatek vody.

    Komunistická strana Číny proto boj proti klimatickým změnám zapracovala do svého programu národní obnovy na dalších 50 let, který zveřejní na konci listopadu.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TADEAS: A pritom jsou priklady kdy to bylo jinak.
    Stejna tak jak byl rychle (a pochopitelne) Nemecky narod chycen ve viru ideologie nacismu, tak pak po valce byl behem "par" let obrat ktery tohle odmitnul na kulturni, socialni i insticualni urovni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam