• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    YMLADRIS: ne vsechny odbery probihaji pres burzu, nektere jsou nasmlouvane na dlouho do predu.
    Clanecek:
    Jak se na trhu stanovuje cena elektřiny?
    https://faktaoklimatu.cz/explainery/cena-elektriny-na-trhu
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SEJDA: tj všichni kupují a prodávají za 100 a ČEZ má zisk 33 miliard. Jen se ujišťuji že to chápu ok. Obří přesuny peněz od odběratelů k těm poskytovatelům energií. Jo?
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    “When the winds of change blow, some people build walls and others build windmills.” – Chinese proverb.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    to je jako solary na zeleny louky namisto strech, ceska cesta. se kterou nikdo nic nedela pres deset let
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Pro mě je z mého laického pohledu nepochopitelný, že na jedné straně se teda pomalu připravujeme na ty svetry a to, že možná to nějací důchodci nedají a třeba umrznou, nebo si rodiny budou muset vzít pátou půjčku u Providentu, zatímco se děje tohle (nevím, jestli by to po rozpočítání vůbec s tou cenou nějak pohnulo, kdyby se jim škrtnuly ty zisky, ale jde imho hlavně o psychologickej efekt. Že tohle už musí každýmu připadat jako opravdovej asociální kapitalistickej výsměch/plivnutí všem do tváře. Plebs bude šít svetry, zatímco management ČEZu si bude vyplácet rekordní odměny za rekordní odrbání všech ostatních. A vláda bude dalších x-měsíců kontemplovat nad tím, jestli není moc velká drzost a komunismus zavést válečnou daň a jestli není nevhodné používat vůbec to slovo "válečná" atd. atd.)

    Čistý zisk ČEZ se za první pololetí zvýšil na 33,6 miliardy korun | ČeskéNoviny.cz
    https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/cisty-zisk-cez-za-prvni-pololeti-je-33-6-mld-kc/2240160
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: ne, to ze cena leti nahoru selhani trhu neni, to je standardni projev trhu. Nejsem si jisty, jestli se to odvozuje od nejdrazsi plynove elektrarny. Kdyztak posli link. Ja soucasnou situaci chapu, ze neni dostatek vyrobni kapacity energie pro pristi mesice (poptavka prevysuje nabidku) tim padem se zacina uvazovat o plynu jako substitutu pro vyrobu elektricke energie (je to ten jediny rychle skalovatelny / nejlevnejsi) cimz je jeho cena i cena elektricke energie tlacena dale vzhuru. Navic so toho hazi vidle mene energie z jaderek atd.

    Ten problem neni cena kterou urcuje plynova elektrarna, ale cena plynu samotneho, kde je ruskem umele vytvareny nedostatek a my jeste nemame ty substitucni ceny naplno provozuschopne (LNG, renewables...)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    YMLADRIS: nutne, protoze je to jedno centralni misto, kdyz nekdo koupi za 100, chvili potrva, nez ti co energie potrebuji budou ochotni jit na 99 a riskovat, ze si to nekdo koupi zase za 100.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: presne takhle ale vypada komunikace s tebou o techle tematech. ano, asinkazdy si vsiml, ze mluvis jako ucebnice ekonomie. keen mluvi o tom, proc je zasadni, aby se uvazovalo napr. v kontextu vyroby/spotreby emergii, protoze pak ti ty modely generujou blbosti, kdyz to nedelaj.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SEJDA: Rozumím tomu tak, že ta cena nejdražšího nákupu je "cena na burze", pro všechny. Analogie, někde někdo na vysokohorské boudě je ochoten zaplatit za dvě deci koly 100Kč, takže tudíž kola všude stojí 100Kč. Je to tak s tou elektřinou? Stojí pro všechny 1000 euro megawatt, protože je někdo, kdo je ochoten to za 1000 koupit?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    YMLADRIS: cena odvozena od "nejdrahsi elektrarny" ale od "nejdrahsiho nakupu". Tzn. kolik jsou lidi ochotni zaplatit, ne zakolik jsou ochotni vyrobit.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: ok
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: Nevim prave. Co znamena to "really functions". Spojuju si to s tim degrowth, a end capitalism atd uvazovani, kde se argumentuje, ze ten trzni princip moc silne optimalizuje na "profit" a jsou z toho problemy. Tak jestli tato energo krize uz je teda priklad toho, kde je videt, ze trzni princip neni dostacujici.

    Ja totiz ale ani nechapu, proc je nutne, aby se cena elektriny odvozovala od te nejdrazsi plynove elektrarny. Proc ostatni dodavatele mezi sebou nesoutezi, kdo to doda levneji, tak jak by soutezili pestitele rajcat. A kde to ma hranici, kdyz nejdrazsi plynova elektrarna si rekne ze potrebuje zisk tisic procent, porad se bude cena odvozovat od jeji nabidky? Fakt jsem v te ekonomii uplne mimo.

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: to jsem nerekl, to sis tam dosadil ty.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: to ze rostouci koncentrace sklenikovekch plynu ma co docineni s globalnim oteplovanim je nesmysl, zaklada se to jen na dosavadnich pozorovanich. promin, ted si jdu hodit
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: nerikam nic, co neni obsazene v zakladech ekonomii a rozporuju ekonometricke modely, stejne jako jine studie, zalozene na dosavadnim pozorovani, jez je nevypovidajici pro chovani budouci.

    Na prikladu. Pokud budeme vsude na svete vyrabet v tovarnach modra auta, vsechny ekonometricke studie ti reknou, ze auta jsou modra a budou ti predikovat ze budou modra. Uplatnovat na to ergo, ze jinou barvu mit nemuzou je uz ale spatne.

    Degrowth, vcetne 1:1 energii, vcetne globalni teploty maji dosavadni korelaci s hdp. Bohuzel vzorec hdp je ale neobsahuje a je na miste pak takove studie podrobit alespon zakladnimu kritickemu uvazovani.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: si to proskroluj: "In the first exercise, we calculate the effects of an 8% aggregate reduction in overall German energy use"
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: a jaka je pro tebe definice terminu, ze 'trh selhal'? :) ...pac to co se deje neni nic selhavajiho. Plyn se stava vzacnejsim (diky akcim Ruska), cimz jeho cena roste. Protoze jde o relativne nezbytny statek na zimu a je primym substitutem elektricke energie (takto jsme si to v EU politicky nastavili) a nemame v takove skale jine dalsi substituty, jde i cena elektriny na trhu. Ucebnicove chovani trhu

    Za me to, ze trh selhava, je napr. to, ze zanedbava dlouhodbe negativni externality jez ho cini dlouhodobe neudrzitelnym. To ale neni problem ekonomie jako takove, ale konkretni nastaveni trhu (v pripade klimatu globalniho). A melo by se resit regulaci, stejne jak u jinych pripadu (odpadni chemikalie, freony, ...)

    ...

    Budu rad za vysvetleni toho minusu u minulyho prispevku, nejlepe s argumenty, at se nekam posunem
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: imho selhani znamena, ze ten trzni princip nefunguje tak, aby naplnoval potreby ucastniku trhu, resp. spolecnosti, "lidi". kdyz bych to bral skrz koblihu, tak napr. by slo rict, ze nenaplnuje nejakou dolni mez potreb. jaky jsou ty (planetarne kontextualizovany) potreby je ale otazka.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: tak rozdil mezi tebou a keenem bude, ze ty veris, ekonomve veri, a keen publikuje a zaklada ty svoje teorie na nejaky empirii, napr. vztahu energii a ekonomiky :) to samy diskuze s shefikem, me to nejak nebavi, whatever, kazdej si jede svuj vál, realna komunikace a racionalita borici svoje predpoklady je marginalni fenomen ,)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: je to OT, takze se omlouvam, ale jeste jeden dotaz. Kdyby do Ruska spadl asteroid a rusky plyn by proste nebyl. Tak by to nebylo, ze Putin se nechova racionalne. V takovem pripade by se nereklo, ze trh s energiemi selhal? Rozciluje me, ze nerozumim, jak se pozna, ze "trh selhal". Chapu ale ze se mam ptat asi jinde.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: ano, presne tak. Volny trh se prestal chovat racionalne (rusko). Zpusobil nejakou divergenci, jez bude trhu chvili trvat, nez se vyresi substituty a zacne konvergovat k rovnovaznemu bodu zpet. to chce cas.

    Neni to v rozporu s ekonomii. Ekonomie netvrdi, ze se vsichni vzdy a vsude chovaji racionalne. Navic by tohle chovani imho dokazaly vysvetlit modely oligopolu (opec+rusko) atd. Jenze pro rovnice by se nemohl pocitat jen financni.prinos, ale mezni uzitek z dlouhodobeho.pohledu pro rusko, resp. Putina.

    Ten ale tezko do rovnic modelovat, pac vlastne nikdo poradne nevi proc to putin dela (vycisleni zajmu Ega) a proc mezni uzitek obsazeni ukrajiny je pro nej vyssi nez mezni uzitek financi plynoucich do statniho rozpoctu. Ale i on to soucasne vyhazovani penez (na burzach aby vysponoval evropskej plyn + paleni vlastniho vytezenyho plynu) imho bude mit dobre spocitany...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam