• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    RADIQAL: až slunce vyjde v tmách, růst HDP tě probudí
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    TADEAS: Já budu jezdit v esúvé,
    snad tě tím nevzbudím…
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: já nemyslím, že "věřím". substituce jedné formy spotřeby druhou je normálně základní ekonomický pojem, který si můžeš vyzkoušet klidně v každodenním životě. Chleba můžeš substituovat rohlíkem. Ale možná i nějakou formou raw stravy, co nepotřebuje energii na pečení - kdo ví. Energii na topení nemůžeš substituovat rohlíkem. Atd.

    Nejprve z HDP začnou mizet energeticky náročné produkty, které je možné substituovat. Třeba místo dovolené v Thajsku dovolená u rybníka, apod. HDP klesá. Spotřeba energie klesá. Ale nic moc hrozného se neděje - v dobrém ani ve zlém (jen jsou lidi nasraný a chtějí něco svrhnout, protože seděj na prdeli doma a nuděj se).

    Ale když to klesne pod hranici snadno substituovatelných produktů, tak samozřejmě začne tuhá optimalizace, jakou předpokládá neoklasická ekonomie (akorát ta byla vytvořená před érou energeticky vysoce náročných produktů, kdy si fakt uměli představit, že místo lokomotiv znovu zapřáhnou koně, apod.)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    YMLADRIS: ok, rozumím tomu pointu. Myslitelný to je. Chápu, jsou horší věci - pokud je prostředí vlhké a extra horké a běžné pocení už není schopno regulovat teplotu těla a hrozí smrt, tak je to určitě horší než postupné zaplavování města které trvá roky - na tom se shodneme.
    Na druhou stranu - těžko říct jak to bude 2050, ale možností adaptace je XYZ a města v severněji položených oblastech nemusí být tak v prdeli jak města třeba v Indii. Pointa je, že zatopené části obrovských starobylých měst (všechna ta elektřina, kabely, internety, metra, kolektory) jsou jedním z dalších výrazných mega-problémů, které budou důsledkem zintenzivnění skleníkového jevu
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SCHWEPZ: napadá mě osídlování divokého západu, srovnatelný počet lidí, kteří začali z niceho, to určitě nebyl, ale nějaký čísla asi jo? Miliony? Nevim
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ROZHOVOR (25 min.) bývalý šéf environmentálního programu OSN Svein Tveitdal

    ...zakladatel projektu https://www.klima2020.no/

    Bývalý šéf UN Environment: na extrémní počasí si musíme zvyknout. Dobře, že mladí lidé stávkují | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/byvaly-sef-un-environment-na-extremni-pocasi-si-musime-zvyknout-dobre-ze-mladi-8816533

    (...) I na jihu Norska mají nízké stavy vody v nádržích, což zdražuje elektřinu. 90% elektrické energie v Norsku vyrobí právě ve vodních elektrárnách. „Takhle vypadá oteplení o 1,2°C. Světové společenství se shodlo, že oteplení musíme zastavit maximálně na 1,5°C od industriální revoluce. Jenže my nejsme ani poblíž tohoto cíle. Momentálně směřujeme spíš ke třem až čtyřem stupňům. Koncem století by takové oteplení znamenalo apokalypsu,“ nešetří výstražnými slovy dlouholetý koordinátor IPCC mezivládního panelu pro změnu klimatu při OSN.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    YMLADRIS: tak on to bude postupný gradient, kolaps je změna komplexity (civilizace), není to zombie apokalypsa ze-dne-na-den. Zatím se počítá s určitou úrovní reslience a třeba to jen zaplaví metro, co já vím jak to bude.
    A nejde jen o ten obchod a přístavní infrastrukturu - hlavní přeci je, že v těch městech žijí stovky milionů lidí, proto jsem tam dával odkaz na OSN, aby bylo jasný, že ty MEGAPOLE jsou na pobřeží a stačí pár metrů a *vprdeli*
    Do hor uprchnout mohou - třeba 10 milionů lidí z NY nebo 14 milionů z Tokia nebo 22 milionů z Lagosu ...akorát nevím co ty miliony lidí budou v těch horách dělat ,-)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    French tax officials use AI to spot 20,000 undeclared pools | France | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2022/aug/29/french-tax-officials-use-ai-to-spot-20000-undeclared-pools

    French tax authorities using AI software have found thousands of undeclared private swimming pools, landing the owners with bills totalling about €10m. The system, developed by Google and Capgemini, can identify pools on aerial images and cross-checks them with land registry databases. Launched as an experiment a year ago in nine French departments, it has uncovered 20,356 pools, the tax office said on Monday, and will be extended across the country.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SCHWEPZ: ok. Varianta, že civilizace zůstane zachována tak jak je, globální obchod ve srovnatelném rozměru apod. .. to už mi přijde mimo hru. Mám tendenci uvažovat kolik miliard lidí to sejme úplně, ne jen že budou muset prchnout do hor
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    YMLADRIS: myslím že ti rozumím. Ve srovnání s dezertifikací nebo spalujícím horkem to vidíš jako menší problém - jeho velikost ale není dána tou razantností katastrofy (hladina budou stoupat postupně a plíživě) jako spíše tím počtem lidí, kterých se to bezprostředně týká a celé té klíčové strategické civilizační infrastruktury které se to týká

    BTw. tohle je moc hezká přednáška z dubna:

    72% povrchu Země je krytou vodou světového oceánu, ale přesto je naše pozornost primárně upřena na pevninu. Co všechno o světovém oceánu (ne)víme? Proč se o moře a oceány máme zajímat i jindy, než když chceme k moři na dovolenou? Třeba proto, že 90% mezinárodního obchodu probíhá po moři a pro tak otevřenou ekonomiku, jakou je ta naše, to je klíčové. A tím to nekončí.

    Michael Romancov: Námořní slepota
    https://www.youtube.com/watch?v=LgsvP0zztZo&t=5935s
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    YMLADRIS: cestovanie ani ne, skor ten obchod, ta kontajnerova lod sa stale vyplati viac jak niekolko vlakovych suprav a ani tie sa nedostanu vsade
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    YMLADRIS: I zvednutí o pár metrů metry je velký problém, vzpomeň si, jak málo stačilo při povodních v roce 2002.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MAGUMI: to jo, ale bude to tat stovky let, as far as i know
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: jako ze prvni generace teda bude bydlet v primitivni technologii a pestovat slepice, ale druha uz ne. Versus rozpad jet streamu, a tak dale, a tak dale.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SCHWEPZ: je to jen pocit. kdyz se podivas treba na Dubai za poslednich 30 let. Nerikam ze je to bezproblemove, ale prijde mi, ze se to vlastne porad deje, dejme tomu za poslednich 50 let ohromne postoupila urbanizace. Takze odejit nekam do vnitrozemi a tam se usadit, mi oproti tem jinym hrozbam prijde jeste jako nejmensi problem. Ad cestovani po oceanu, nevim no, asi pohled cloveka z vnitrozemskeho statu
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    YMLADRIS: Pokud roztaje Grónsko a Antarktida, zvedne se hladina přibližně o 70 metrů a zaplaví to 90 procent největších měst, čímž přijde o místo k životu asi 70 procent světové populace.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    YMLADRIS: tak lidi odejít mohou :-) nebude to vlna ale více-méně postupné vzestup, ale nechají tam celý New York, Benátky, Tokio, Buenos Aires etc.
    Respektive jak by si ty budovy ulice a metro vzaly sebou? :-) tu celou infrastrukturu kterou tam budují stovky let?
    A jde o stovky milionů lidí, protože ta pobřeží jsou výhodná nejen kvůli rybolovu ale především kvůli obchodu a cestování - oceán byl něco jako internet

    Here's what NYC would look like if sea levels rise by 8 feet - Curbed NY
    https://ny.curbed.com/2017/12/29/16830590/nyc-rising-sea-level-visuals-climate-central

    This Is What NYC Could Look Like If Sea Levels Rose Drastically - Secret NYC
    https://secretnyc.co/nyc-sea-levels-rise-effect/

    How New York City is preparing for expected rising sea levels from climate change - ABC News
    https://abcnews.go.com/International/york-city-preparing-expected-rising-sea-levels-climate/story?id=83032976
    The $1.45 billion project, which began in fall 2020 and is set to be completed by 2025, will create a 2.4-mile "flood protection system" consisting of floodwalls and floodgates, as well as elevate parts of the region by up to 9 feet, to keep the storm surge out of the neighborhood.

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SCHWEPZ: ja jsem cele ty roky nepochopila, proc ten vzestup hladin je takova hrozba. beru to tak, ze na pobrezi se zije historicky, protoze lidi zivil rybolov. nevim jaky procento lidi zijicich na pobrezi jsou rybari. odejit 50km do vnitrozemi a tam si behem 30 let postavit nova osidleni mi pripada jako celkem plynuly ukol; jednodussi nez rozjeble monzuny, nekonecna vedra atd. Co mi unika?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Major sea-level rise caused by melting of Greenland ice cap is ‘now inevitable’ | Sea level | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2022/aug/29/major-sea-level-rise-caused-by-melting-of-greenland-ice-cap-is-now-inevitable-27cm-climate
    https://www.blisty.cz/art/109527-globalni-oteplovani-vyrazny-vzestup-hladiny-mori-zpusobeny-tanim-gronskeho-ledovce-je-nyni-nevyhnutelny.html

    Vědci zjistili, že výrazné zvýšení hladiny moří v důsledku tání grónského ledovce je nyní nevyhnutelné, i kdyby spalování fosilních paliv, které je příčinou klimatické krize, skončilo dnes. Výzkum ukázal, že dosavadní globální oteplování způsobí jen v Grónsku absolutní minimální zvýšení hladiny moře o 27 cm, protože roztaje 110 biliónů tun ( 110x1012 tun) ledu. S pokračujícími emisemi uhlíku, táním dalších ledovců a teplotní expanzí oceánu se zdá být pravděpodobné, že hladina moře stoupne o několik metrů.
    (...) studie publikovaná v časopise Nature Climate Change použila satelitní měření úbytku ledu z Grónska a tvaru ledovců v letech 2000-19. Tato data umožnila vědcům vypočítat, jak dalece dosavadní globální oteplování posunulo ledový příkrov od rovnovážného stavu, kdy sněhové srážky doplňovaly úbytek ledu. "Reálně se nám toto číslo během tohoto století více než zdvojnásobí," řekl profesor Jason Box z Národního geologického úřadu Dánska a Grónska (Geus), který výzkum vedl.
    (...) Horské ledovce v Himálaji a Alpách jsou již na cestě ke ztrátě třetiny, respektive poloviny svého ledu, zatímco západoantarktický ledový příkrov je podle některých vědců rovněž za bodem, kdy jsou velké ztráty nevyhnutelné. Oteplující se oceány se také rozšiřují, což přispívá ke zvyšování hladiny moří.


    Lidé a oceán – OSN Česká republika
    https://www.osn.cz/lide-a-ocean/
    Téměř 2,4 miliardy lidí (kolem 40 procent populace) žije ve vzdálenosti do 100 km

    UN Atlas of the Oceans: Subtopic
    http://www.oceansatlas.org/subtopic/en/c/114/
    Top Ten Largest Cities:
    Tokyo, Japan (coastal)
    Mexico Cisty, Mexico
    Mumbai, India (coastal)
    Sáo Paulo, Brazil
    New York City, USA (coastal)
    Shanghai, China (coastal)
    Lagos, Nigeria (coastal)
    Los Angeles, USA (coastal)
    Calcutta, India (coastal)
    Buenos Aires, Argentina (coastal)

    TUHO
    TUHO --- ---
    At least 1,136 people have died since the monsoon season began in June, according to officials.
    The summer rain is the heaviest recorded in a decade and is blamed by the government on climate change.
    "Literally, one-third of Pakistan is underwater right now, which has exceeded every boundary, every norm we've seen in the past," Ms Rehman told AFP news agency.
    "We've never seen anything like this," the minister added.

    Pakistan floods: One third of country is under water - minister - BBC News
    https://www.bbc.com/news/world-europe-62712301
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    YMLADRIS: ne vsechny odbery probihaji pres burzu, nektere jsou nasmlouvane na dlouho do predu.
    Clanecek:
    Jak se na trhu stanovuje cena elektřiny?
    https://faktaoklimatu.cz/explainery/cena-elektriny-na-trhu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam