• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:
    TADEAS:

    The Earth4All model of human wellbeing on a finite planet towards 2100
    https://eartharxiv.org/repository/view/5111/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: zminuji i citizen assemblies, randers rika, ze si nemysli, ze transformativni scenare se naplni, padne dotaz na to ktery regiony socialne kolabuji jako prvni - ty ktere maji vysokou miru nespokojenosti v dusledku klesajici zivotni urovne, jako priklad dava usa ,) ... vesely poslech :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Earth4All | Club of Rome | BPK 30. August 2022 (English Audio)
    https://youtu.be/mL2TWzrvlYE


    TADEAS:
    TADEAS:
    TADEAS:
    TADEAS:
    TADEAS:
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: ty to prirovnavas k rakovine, ja v tom vidim cervenou kralovnu na hospodarsky urovni.

    Ad cechy a krach prumyslu - muze byt. Hned mam chut srovnat strukturu hdp vs. mnozstvi emisi za jednotlive roky, ale sem na dovoleny :)
    MATT
    MATT --- ---
    YMLADRIS: mě přijde, že znaky rakoviny de fakto vykazuje obecně život.

    btw: jsem zaregistroval, že začínaj vznikat různý "vodní policie", který dávaj pokuty za zalévání atd.. tak jsem si říkal, že fašismus přijde s nedostatkem vody..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: ano asi to patri spis do Klimaticka reseni, nebo kam. nemuzu si ale odpustit poznamku, ze ceske emise klesly proto, ze cesky tezky prumysl zkrachoval (nebyl konkurence schopny). emise se presunuly do Ciny.

    obecne krouzim kolem toho, ze kapitalismus vykazuje znaky rakoviny (moc optimalizuje jakesi sve parametry; nema dobre zabudovane kontroly aby kdyz neco moc buji, dostatecne rychle to dobrovolne pachalo sebevrazdu). myslim ze bude nutne kapitalismus reformovat. ty na to typicky rikas, ze nic lepsiho nez kapitalismus neexistuje, takze zpet na stromy se nelze vracet. kapitalismus ale neni posvatny; muze se vyvijet. srovnej kapitalismus volne souteze a kapitalismus Svedsko.

    EU zkonfiskuje zisky energetickych hracu z v teto valky. kdo by si to dovolit driv vyslovit nahlas. ( = zmeny jsou mozne)

    ale ok, je to tady off topic
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: hele ja nevim, asi nemam moc silu dal vysvetlovat proc je demokraticko-kapitalisticka spolecnost 'lepsi' nez nejaky centralne rizeny mocensky rezim. Ani to sem asi nepatri... ale zkusim to naposled

    Je tam obrovsky mnozstvi rozdilu, ale to co je spojuje je mira efektivity (at uz prace, nebo vyuziti materialu v totalu, ne jednotlivych pripadech).

    Diky efektivite jsou pak volnejsi rezimy, ktery zaroven deleguji odpovednost nize (i se vsim spatnym, chybami a nedokonalostmi) ve vsem na dlouhy trati rychlejsi (tedy vcetne cerpani zdroju) cimz ale nikdo netvrdi, ze je v kazdou svoji chvili dokonalejsi nez situace, kterou si dokazeme zidealizovat podle vlastnich, napr. moralnich hodnot. Nic neni v zadnou chvili dokonale, zadny clovek, zadne chovani, zadny proces. Jde jen o uhel pohledu a casove meritko.

    ...

    Jeste jeden odkaz k nasi diskuzi pridam.

    Czechia: CO2 Country Profile - Our World in Data
    https://ourworldindata.org/co2/country/czech-republic

    Je tam hezky srovnani emisi pri nasem centralne rizenem komunismu, kde lide moc osviceni a uvedomeli ani nejsou , pac rezim jim to nedovoli a stara se o ne jak o ovce, vs porevolucni konstantni pokles emisi, ktery nebyl hnany nijak zavratnou zelenou propagandou, jako spis pocitem nenasycenosti schopnych lidi. pricemz hdp i zivotni uroven rostla. (A to se mozna za komunismu ani to mliko nevylilo)

    Vic budu rad pokracovat v poste. Pac nechci klimatickou krizi stacet k politicko-trznim nastavenim.

    Root cause klimaticke krize je dle meho nazoru jinde. V procesech, ktere volime, ve vyrobcich, ktere volime, v rozhodnutich, ktere delame.

    To je a bude nezavisle na politicko-trznim rezimu, jako takovem (az na ty rozhodnuti, pac ty souvisi se vzdelanim). Rezim nastavuje primarne efektivitu a rychlost.
    MATT
    MATT --- ---
    A včera jsem byl na exkurzi v dolech Bílina a Tušimice a na obou místech (a dle sdělení dalších účastníků i na ostatních dolech) jim docházej lidi, kteří jsou pro ně vůbec ochotni pracovat. Odhadují, že až skončí generace současných 55níků, bude definitivně konec.
    MATT
    MATT --- ---
    Hlásim z pozorování an HGIG kongresu, že hydrogeologové na změnu už věří, vnímají vyšší odpar v důsledku nárůstu teploty o 2°C za posledních 60 let. na green deal stejně prskaj.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    clanek v nature

    A planetary budget to survive and thrive
    We must define science-based targets to ensure that we stay within the limits of what our planet can support, argue eight sustainability and policy researchers. Next year, a global task force of natural and social scientists (including many of the authors) will issue its first report outlining these ‘Earth system boundaries’. Here, they outline how researchers can help cities and companies to understand complex, interlinked systems — water, nutrients, carbon emissions and more — to avoid cascading effects and stave off tipping points in Earth’s systems.

    Nature | 11 min read
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: nemyslim, viz Plati za to European Greens. Vic ti nereknu nebot ve FB reklamach se neda vyhledavat.

    aha ty to beres jako ze firma je motivovana to zbozi nepálit. no to nevim; kdyz je neprodejne.. (prece by sis nekoupil 3 mesice stare triko). obecne by zakon zakazujici paleni vedl na povinnost vyrobene zbozi nekde skladovat (nemuzes donutit zakaznika aby ho kupoval). nebo vyrabet min. to je utok na samou podstatu kapitalismu (zisk plus co nejvic uspokojena poptavka).

    (kolik je potreba tech insulation products, to nevim)

    zamyslela jsem se nad tim spis tak filozoficky. ve skole nas ucili, ze kapitaliste za krize ve tricatych letech vylevali mleko do kanalu, misto aby ho rozdavali zdarma
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: to je nakej hoax ne? Pres google neni ani zminka a to maj spoustu hate clanku na chemikalie apod.

    https://www.conserve-energy-future.com/is-shein-bad-for-environment.php

    I kdyby to tak bylo, bude to nejaka chyba jednotlivych firem, nebo nejaky docasny gap trhu, ne systemovy problem kapitalismu. Bylo by to podobne, jako rikat, ze na kazdy pivo v albanii se vyrobi sklenena lahev, ktera se pak vyhodi, pac nemaj recyklacni linky. Ano, nemaji, ale jak je ziskaji? Kapitalismus resi tyhle gapy tim, ze dava prostor podnikatelum, treba pro dalsi recyklaci a nemusi se o vsecko starat stat. Pri nadbytcich materialu je ta efektivita vyuziti materialu nizsi, to se stava, ale ktery trzni system je efektivnejsi? Centralni jako pri komunismu? Budem planovat spotrebu, abychom nevyrobili pristich 5 let navic? Az budu potrebovat na toaletak, mam poslat dopis na ministerstvo s predstihem at zasadi strom?

    Jinak to dalsi komercni vyuziti obleceni tam je, jen se ho musi nejaky podnikatel chytnout, a to je vzdycky jen otazka casu. V kapitalismu spise kratsiho.

    SK-Tex, a Slovakian recycling company, transforms old clothes into insulation products | European Circular Economy Stakeholder Platform
    https://circulareconomy.europa.eu/platform/en/good-practices/sk-tex-slovakian-recycling-company-transforms-old-clothes-insulation-products
    TUHO
    TUHO --- ---
    Tak to sem zvedavej

    Clean energy investment grew by only 2% a year in the five years after the Paris Agreement was signed in 2015. But since 2020, the pace of growth has accelerated significantly to 12%. Spending has been underpinned by fiscal support from governments and aided by the rise of sustainable finance, especially in advanced economies. Renewables, grids and storage now account for more than 80% of total power sector investment. Spending on solar PV, batteries and electric vehicles is now growing at rates consistent with reaching global net zero emissions by 2050.

    Record clean energy spending is set to help global energy investment grow by 8% in 2022 - News - IEA
    https://www.iea.org/news/record-clean-energy-spending-is-set-to-help-global-energy-investment-grow-by-8-in-2022
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    vlada bezradnych senioru

    Screenshot-20220913-093428-Facebook
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    manual k lesu

    Vědci vytvoří vlastníkům lesa manuál - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-vedci-vytvori-vlastnikum-lesa-manual-40408139
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Něco pro shefika - jak by se v kapitalismu dalo zakázat firmám ničit svoje výrobky. Podle mě to nejde

    KEB
    KEB --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    letting go

    Why we should forget about the 1.5C global heating target | Bill McGuire | The Guardian
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/sep/12/global-heating-fighting-degree-target-2030

    The bottom line is that 1.5C is not sacred. Whether we crash through it or – by some miracle – stay below it, we cannot be certain what the consequences will be. The number has been a useful metric in the global heating story, marking a somewhat concrete focal point. But we mustn’t become obsessed with a single target figure. On the contrary, we need to knuckle down as much as we can to prevent every 0.1C rise, both below this figure and above, in order to rein in climate breakdown as best we can. You never know, we might just get lucky
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SHEFIK: "Rockchurch Ars Praetorian SEP 11, 2022 4:39 PM POPULAR
    Holy, wow. What are the odds that a 10% chance of a below-normal season would occur?? 🤔"
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    This should be the absolute peak of hurricane season—but it’s dead quiet out there | Ars Technica
    https://arstechnica.com/science/2022/09/this-should-be-the-absolute-peak-of-hurricane-season-but-its-dead-quiet-out-there/

    Perhaps what is most striking about this season is that we are now at the absolute peak of hurricane season, and there is simply nothing happening. Although the Atlantic season begins on June 1, it starts slowly, with maybe a storm here or there in June, and often a quiet July before the deep tropics get rolling in August. Typically about half of all activity occurs in the 14 weeks prior to September 10, and then in a mad, headlong rush the vast majority of the remaining storms spin up before the end of October.

    ...

    Our best global models show about a 20 to 30 percent chance of a tropical depression developing anywhere in the Atlantic during the next 10 days.

    This is the exact opposite of what we normally see this time of year, when the tropics are typically lit up like a Christmas tree. The reason for this is because September offers a window where the Atlantic is still warm from the summertime months, and we typically see some of the lowest wind-shear values in storm-forming regions.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Plyn za tři sta eur? To nemá cenu podnikat, chemický průmysl v Evropě by to nepřežil | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c7-67111740-kfdkc-9384b4f7c0a3730

    Sef chemicek Agrofertu vyrabejici umela hnojiva pro HN: "


    Co jste si řekl, když ceny plynu vyskočily na 340 eur za megawatthodinu?

    Za těchto cen nemá smysl podnikat. Takový nárůst se nedá promítnou do cen výrobků, nikdo je nekoupí

    ...

    hnojiva stojí. Jejich výroba v Evropě jede na 10 až 15 procent kapacity. Zatím to nikdo moc neřeší, protože hnojiva budou zemědělci potřebovat až na jaře. Pokud se ale výroba jednou přeruší, tak i když se později najede, nedožene se to. Zemědělec pak nepohnojí nebo pohnojí míň. Takže bude méně potravin. A chemičky musí jet naplno, potřebují vytížení 80 procent. Když říkám, že výroba jede na desetinu, tak to znamená, že například BASF nebo Yara mají v provozu jenom jednu ze tří jednotek. Jeden závod běží v Polsku a jeden v Rakousku (závod v Linci, který je součástí v červnu oznámené akvizice Agrofertu od rakouského koncernu Borealis – pozn. red.).

    ...

    Jak velký podíl v ceně hnojiv hraje plyn?
    Při ceně plynu kolem 300 eur je to 90 procent výrobních nákladů. I při mnohem nižších to bylo asi 80 procent. Bez rozumné ceny plynu hnojiva v Evropě nikdo vyrábět nebude nebo budou extrémně drahá. V Evropě se začala výroba razantně omezovat ve chvíli, kdy cena plynu překročila 150 eur za megawatthodinu.

    ...

    Hnojiva jsou na začátku výrobního řetězce proto, že čpavek je základní chemikálie. Jako vstupní surovinu ho používá řada dalších odvětví. Když nebude čpavek nebo bude extrémně drahý, tak to ovlivní celý chemický průmysl, projeví se to ve sklářství nebo automotive. Bez čpavku také nebude AdBlue (kapalina přidávaná do nafty na snížení emisí – pozn. red.) nebo oxid uhličitý CO2. Bez něj se nezabalí maso, protože všechno, co se kupuje v supermarketu, potřebuje ochrannou atmosféru, která obsahuje oxid uhličitý. Většina zeleniny se zase pěstuje ve sklenících, kde CO2 podporuje fotosyntézu. Bez něj nebude taková úroda. Nebo budou chybět bublinky do koly, sektů či piva. Tohle všechno je spojené s výrobou čpavku. Alternativou průmyslové výroby jsou u oxidu uhličitého čistírny odpadních vod, kde se získává z odpadu a vyčistí se. Ale jeho kapacita nestačí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam