• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Living in the Time of Dying - Watch Full Documentary
    https://www.youtube.com/watch?v=UftuDAkwM3I
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jozef Pecho
    Pokračujúci nárast koncentrácie skleníkových plynov v atmosfére a rýchly nárast globálnej teploty zvyšujú riziko, že niektoré komponenty klimatického systému Zeme dosiahnu, resp. presiahnu v najbližších rokoch kritické hodnoty stability a začnú doslova kolabovať (napr. grónsky ľadovcový štít sa začne roztápať podstatne rýchlejšie ako doposiaľ, to isté platí o permafroste na severnej pologuli, etc.). V najnovšej štúdii v časopise SCIENCE (MacKay et al. 2022) vedci identifikovali, že až 6 z 15 tzv. "tipping elementov" môže začať kolabovať ešte pred tým, ako dosiahneme kritické hodnoty oteplenia (1,5, resp. 2,0 °C). Podstatnou a dosť alarmujúcou [pre nás v Európe] je skutočnosť, že 4 z týchto elementov sa nachádza na severnej pologuli a v podstate na periférii Európy. Ak tieto komponenty presiahnu svoje "tipping pointy", môže to zásadne ovplyvniť aj stabilitu počasia v celej Európe (v podstate sa tak už aj deje - napr. sa to už významne prejavuje v destabilizácii západného prúdenia v miernych šírkach). Kedysi sme si mysleli, že mnohé z týchto elementov môžu mať tendenciu "kolabovať" až pri oteplení o 5-6 °C. Nové údaje naznačujú, že to tak nemusí byť a môžu zaznamenať rýchlu kaskádovú premenu už pri oveľa menšej zmene globálnej teploty (<= 4 °C).
    Zdroj: https://www.science.org/doi/10.1126/science.abn7950
    CORDESCU
    CORDESCU --- ---
    neumel byste nekdo najit vic k [KLATIC @ Věci Veřejné - na výdaje škol není dost peněz, ale školství se kvůli tomu nezhroutí] , prosim? moje search-fu selhava a nepodarilo se mi najit vic nez abstrakt, a to, ze ten clanek je oznaceny jako Discussion, nikoliv jako Research article :D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Analysis: Brazil's Green New Deal: Lula promises environmental policy overhaul | Reuters
    https://www.reuters.com/world/americas/brazils-green-new-deal-lula-promises-environmental-policy-overhaul-2022-10-27/

    Brazil election live: Lula triumphs over far-right incumbent Bolsonaro in stunning comeback | Brazil | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/live/2022/oct/31/brazil-election-live-lula-faces-bolsonaro-in-second-round-amid-fears-of-voter-suppression
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Klimatická konference, kde Češi promluví za unii, je tu. Budou hlavní znečišťovatelé platit chudým zemím? | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://zahranicni.hn.cz/c1-67131680-klimaticka-konference-kde-cesi-promluvi-za-unii-je-tu-budou-hlavni-znecistovatele-platit-chudym-zemim
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Climate change, fragmentation and collective trauma. Bridging the divided stories we live by
    https://futuref.org/climate_change_fragmentation_and_collective_trauma_en

    This article explores psychological responses to climate change with the lenses of brain hemisphere imbalance, the fragmentation process of collective trauma and the Jungian maturation theory of two halves of life, which views suffering as a necessary component in the move towards a ripened culture. The perspective of climate trauma is widened to an intergenerational aspect. The article argues that the disowned and marginalised aspects of society need to be reintegrated, bridging cultural compartmentalisation and balancing the unequal representation of left and right hemisphere attributes. The writing itself aims to demonstrate this by weaving in and out of different paradigms
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Václav Kurel: Řešení klimatické změny leží zemědělcům přímo pod nohama - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/vaclav-kurel-reseni-klimaticke-zmeny-lezi-zemedelcum-primo-pod-nohama

    Zemědělci aplikující regenerativní zemědělství, kteří jsou zapojeni do projektu Carboneg, získají finanční odměnu za každou tunu CO2, kterou uloží do půdy. Celý proces měření je podložen certifikací.

    Potřebné finanční prostředky získáváme prodejem tzv. uhlíkových kreditů. Na jedné straně zemědělec, který se snaží hospodařit tak, aby co nejvíce CO2 skončilo na (v) jeho poli nebo louce, na druhé straně firmy, které si potřebují snížit svou uhlíkovou stopu. Typicky jsou to banky, konzultantské či IT společnosti, které se zavázaly, že do určité doby budou uhlíkově neutrální. A právě těmto společnostem nabízíme možnost dosáhnout splnění svých ambiciózních klimatických cílů nákupem offsetů.

    ...

    Podporu regenerativního zemědělství však slibuje i Evropská komise. Ta se do konce roku 2022 zavázala k předložení návrhu právního rámce pro certifikační systém pro započítávání a certifikaci pohlcování emisí z oblasti zemědělství a lesnictví.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://twitter.com/CHMUCHMI/status/1585889944001650691
    PER2
    PER2 --- ---
    There is “no credible pathway to 1.5C in place”, the UN’s environment agency has said, and the failure to reduce carbon emissions means the only way to limit the worst impacts of the climate crisis is a “rapid transformation of societies”.
    https://www.theguardian.com/environment/2022/oct/27/climate-crisis-un-pathway-1-5-c


    TUHO: tak se vypodival a jedeme dal...
    TUHO
    TUHO --- ---
    The climate crisis has reached a “really bleak moment”, one of the world’s leading climate scientists has said, after a slew of major reports laid bare how close the planet is to catastrophe.

    Collective action is needed by the world’s nations more now than at any point since the second world war to avoid climate tipping points, Prof Johan Rockström said, but geopolitical tensions are at a high.

    He said the world was coming “very, very close to irreversible changes … time is really running out very, very fast”.

    Emissions must fall by about half by 2030 to meet the internationally agreed target of 1.5C of heating but are still rising, the reports showed – at a time when oil giants are making astronomical amounts of money.

    World close to ‘irreversible’ climate breakdown, warn major studies | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2022/oct/27/world-close-to-irreversible-climate-breakdown-warn-major-studies
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS: vzdy z toho bude nejaka korporace profitovat

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://twitter.com/100thingsilove/status/1585192805332549632?s=19
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FB-IMG-1666859746661
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: 1932

    TUHO
    TUHO --- ---
    Includes a comprehensive review of mentions of industrial global warming in U.S. Congress hearings from 1956 to 1980. Various though not exhaustive mentions in the popular press, starting in 1856. Various science-policy studies, workshops, and reports, starting in 1963. See also “We’ve been talking about climate change for a long time,” by Cameron Muir.

    https://climatebrad.medium.com/climate-hearings-af27a3886a43

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Sunak zvrátil rozhodnutí Trussové a v Anglii znovu zavedl zákaz frakování
    https://oenergetice.cz/plynarenstvi/sunak-zvratil-rozhodnuti-trussove-a-v-anglii-znovu-zavedl-zakaz-frakovani
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    The News Media Is Selling You Out | Climate Town
    https://youtu.be/jkhGJUTW3ag
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://twitter.com/a_laplaza/status/1583515473118867456?s=19


    Dillon Marsh - For What It's Worth
    http://dillonmarsh.com/fwiw.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam