• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TUHO
    TUHO --- ---
    Pekne oldschool rozcestnik na tema historie klimatickych modelu

    Atmospheric General Circulation Modeling: A Participatory History
    http://pne.people.si.umich.edu/sloan/mainpage.html
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jeden z prvnich klimatickych modelu

    One of the first general circulation models was developed at Lawrence Livermore National Laboratory by Cecil “Chuck” Leith in the early 1960s. Unlike the NOAA model mentioned above, Leith’s model only simulated the atmosphere. What make Leith’s work so remarkable was that he was the first to produce a computer animation based on the model output. Watch the video below to see how these wobbling yet compelling animations looked.

    From the very beginning, Leith’s animations attracted attention. “The one that I have is essentially a polar projection of the Northern Hemisphere, and you can see the patterns moving in mid-latitudes,” Leith explained during an oral history interview conducted by the American Institute of Physics. “I did it just because I knew we could do it, it would be interesting to look at, but it was almost too interesting. Whenever I’d go anywhere and give a talk about what I was doing, I would show the film and everybody was fascinated by the film, and they didn’t care what I said about the technical aspects of the model, as far as I could tell. And, in fact, Smagorinsky (another pioneer of climate modeling and the first director of NOAA) used to chide me about it a little bit. He says: ‘That’s just big plan showmanship. There’s no science there.’ But they started making movies too.”

    The grandfather of today's climate models
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=193&v=rSyuWVrFSyo&feature=emb_title
    TUHO
    TUHO --- ---
    Klára Peloušková | Designing a Transition: On the Political Multivalence of Change
    https://www.youtube.com/watch?v=F8pdnVuIlfQ
    PER2
    PER2 --- ---
    sam se ten lobbing neudela

    Oil and gas industries have 636 representatives at Egypt conference – a rise of more than 25% on previous year
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS: nebude to nahoda

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NAGASAWA: urcite si pri cekani 45 minut na jidlo z mekace pripomneli a pomodlili se za miliardicku svych spolu-obyvatel planety, kteri kazdej den chodej spat hladovy
    TUHO
    TUHO --- ---
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Hosté konference o klimatu okusili nedostatek jídla a pití. Problémy přispěly i k napjaté atmosféře | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/cop27-egypt-konference-o-klimatu-2022-osn-jidlo-piti_2211100640_ako

    Delegáti se krmili jídly z McDonaldu, který byl přes poušť dovezen do konferenčního střediska. První den konference se po celém dějišti jednání tvořily dlouhé fronty a někteří čekali na cokoli k jídlu až 45 minut.

    „Je snadné si koupit zmrzlinu, pokud ji chcete. Neměli bychom si stěžovat. Je to konference v poušti v rozvojové zemi. Nevěděl jsem, co tu mám čekat, ale aspoň že v konferenčních pavilonech je káva zdarma,“ řekl jeden z delegátů.

    „Fronty jsou dlouhé a jídlo jen základní. Není tu nic pro vegetariány, což je na klimatické konferenci zvláštní,“ dodal další účastník.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #the_beginning #chaos

    Jsme na dálnici do klimatického pekla. Evropa má za sebou historicky nejteplejší říjen – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/jsme-na-dalnici-do-klimatickeho-pekla-evropa-ma-za-sebou-historicky-nejteplejsi-rijen/sc-870-a-219278/default.aspx

    Evropa dle ní zažila nejteplejší říjen v historii, neboť teploty byly téměř o 2 °C vyšší než v referenčním období 1991 až 2020.

    ...

    Teplé období přineslo do západní Evropy na říjen nebývale vysoké denní teploty a v Rakousku, Švýcarsku a Francii, stejně jako ve velké části Itálie a Španělska tak zaznamenali rekordně teplý říjen. Ve Francii a ve Španělsku dosáhly teploty přes 30 °C a několik zemí dokonce hlásilo tropické noci s teplotami nad 20 °C. Rekordně teplo bylo i v Kanadě a nadprůměrně teplo bylo také v Grónsku a na Sibiři.

    ...

    Nedávná studie vědců z iniciativy World Weather Attribution (WWA) zjistila, že pravděpodobnost výskytu sucha na severní polokouli je v důsledku změny klimatu nejméně dvacetkrát vyšší.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    (..) Důležitými body rozprav proto jsou peníze, které se bohaté státy zavázaly posílat těm chudším. Do roku 2020 měly každý rok poslat sto miliard dolarů. To se ovšem nestalo.

    "Evropská unie chce závazky do roku 2020 doplatit a stanovit nové. Přibývá potřeba pokrytí škod, které by se mohly vztahovat například na Pákistán, jehož třetinu území zasáhla ničivá povodeň," uvádí Dusík.

    Česko je na klima summitu v historické pozici. Fialova vláda hlásí důležitý obrat - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/cesko-v-cele-klimatickych-vyjednavani-eu-pozice-vlady-se-men/r~8dddfcb05e7611edba63ac1f6b220ee8/?

    PER2
    PER2 --- ---
    In France, all large parking lots now have to be covered by solar panels
    https://electrek.co/2022/11/08/france-require-parking-lots-be-covered-in-solar-panels/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Michal Pech
    https://www.facebook.com/groups/2023967384336650/permalink/5658946040838748/

    Jonathan Cook:

    Kritici protestů nerozumí podstatě věci. Aktivisté se nesnaží vyhrát volby - neúčastní se soutěže v oblíbenosti.

    Jejich cílem je rozbíjet narativy a mobilizovat odpor. K tomu je zapotřebí budovat povědomí u těch částí obyvatelstva, které jsou k jejich poselství vnímavější, rozšiřovat řady aktivistů, kteří jsou připraveni účastnit se občanské neposlušnosti, a stále více ztěžovat pokračování běžného života.

    Průzkum veřejného mínění zveřejněný minulý měsíc ukázal, že dvě třetiny Britů skutečně podporují nenásilné protesty na ochranu životního prostředí - a to v době, kdy se podle masmédií klimatičtí aktivisté stali vyvrheli.



    https://www.middleeasteye.net/opinion/climate-crisis-blocking-roads-not-crazy
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    goodbye white pride

    Fotky z Francie: Alpská vesnice se loučí s vlekem, lyžovat se tu už nedá - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-fotky-z-francie-alpska-vesnice-se-louci-s-vlekem-lyzovat-se-tu-uz-neda-218661
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    (...) hlavním autorem zprávy je Nicholas Stern, klimatický ekonom, který v roce 2006 vypracoval přelomový přehled ekonomických aspektů změny klimatu. Řekl: "Bohaté země by si měly uvědomit, že je v jejich životním zájmu a také věcí spravedlnosti vzhledem k závažným dopadům způsobeným jejich vysokými současnými i minulými emisemi investovat do opatření v oblasti klimatu v rozvíjejících se zemích a rozvojových zemích.

    Většina růstu energetické infrastruktury a spotřeby, který se předpokládá v příštím desetiletí, se bude odehrávat v rozvíjejících se zemích a rozvojových zemích, a pokud se v nich neodstraní závislost na fosilních palivech a emisích, svět se nebude schopen vyhnout nebezpečné změně klimatu, která poškodí a zničí miliardy životů a živobytí v bohatých i chudých zemích."

    Financování nízkouhlíkového hospodářského růstu v chudých zemích by pomohlo vymanit miliardy lidí z chudoby, vytvořit pracovní místa a snížit emise skleníkových plynů. Lord Stern řekl: "Vzhledem k tlaku na veřejné rozpočty ve všech zemích bude úloha mnohostranných rozvojových bank, včetně Světové banky, rozhodující pro zvýšení objemu vnějšího financování pro rozvíjející se trhy a rozvojové země a pro snížení nákladů na kapitál pro investory. Příliv financí z těchto institucí by se měl v příštích pěti letech ztrojnásobit ze současných přibližně 60 miliard dolarů ročně na přibližně 180 miliard dolarů ročně. K tomu je zapotřebí, aby akcionáři z jednotlivých zemí měli silný smysl pro orientaci a podporu a aby tyto instituce skutečně vedli jejich nejvyšší představitelé."

    Developing countries ‘will need $2tn a year in climate funding by 2030’ | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2022/nov/08/developing-countries-climate-crisis-funding-2030-report-nicholas-stern

    What is Cop27 and why does it matter? | Cop27 | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2022/nov/07/what-is-cop27-and-why-does-it-matter
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Guterres vyzval k uzavření dohody mezi nejbohatšími a nejchudšími ekonomikami s cílem urychlit odklon od fosilních paliv. „Dvě největší ekonomiky - USA a Čína - nesou zvláštní odpovědnost za to, aby spojily úsilí k vytvoření této dohody,“ řekl generální tajemník.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Tajemník OSN Guterres: Míříme do klimatického pekla. Lidstvo buď bude spolupracovat, nebo zahyne | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/antonio-guterres-osn-klimaticka-krize_2211072333_nov
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: letis private jetem abys pak na nejakym amatersky zorganizovanym festaku cekal 45 minit na svacu, to nasere
    PER2
    PER2 --- ---
    to vzali docela tematicky, to se cenni (:

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    takze vypocitali ze na podpisove archy museli vyrubat 25 stromov? :)

    Generál ve výslužbě Petr Pavel v pondělí oznámil, že jeho prezidentskou kandidaturu podpořilo 81 000 lidí. Archy s podpisy podá během dne jeho tým na ministerstvu vnitra. Oznámení podání kandidatury spojil Pavel s vysázením 25 stromů v Buštěhradě na Kladensku, což považuje za symbolický počin ke zmírnění dopadů kampaně na životní prostředí.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    stairway to heaven

    Cop27: ‘We’re on highway to climate hell,’ UN head tells world leaders – live | Cop27 | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/live/2022/nov/07/cop27-egypt-climate-summit-boris-johnson-net-zero-live

    And it's whispered that soon,
    if we all call the tune
    Then the piper will lead us to reason
    And a new day will dawn for those who stand long
    And the forests will echo with laughter

    Led Zeppelin - Stairway To Heaven (Official Audio)
    https://youtu.be/QkF3oxziUI4
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam