YMLADRIS: proboha, nečekej záchranu od AI. je to jen statistická operace nad písmenky, v současnosti. nemají nejspíš žádný sémantický model jazyka, a pokud ano, tak zjevně naprosto špatný, primitivní a nedostatečný.
faktem je, že i debaty s otcem, který je vystudovaný inženýr a o fyzice by měl něco vědět, jsou složité. a oba jsme v koncích, protože některé věci já se nikdy neučil a on už je zapomněl.
ona teplota u různých fází hmoty, zejména u plynu a pevné látky, znamená různou věc. u plynu souvisí s průměrnou rychlostí jednotlivých molekul. vezmi si takovou jednoduchou, a přitom záludnou otázku, jestli atmosféra sama o sobě sálá (sálání = např. uhlíky v kamnech, tedy infračervené záření, sahající u těch kamen až do viditelného oboru).
Rozpálené pevné těleso samozřejmě sálá, tedy vyzařuje v infra oboru. Ale jak může sálat atmosféra? aerosoly, tedy rozptýlené částice, nejspíš sálají, to ano. Ale samotný plyn? Já jsem v tomhle případě v koncích: já chápu, že plyn absorbuje, ale jakým způsobem se vlastně plyn ochlazuje? (když vynecháme konvekci). Jak vypadá "sálání" molekuly plynu?
AI je jen statistická metoda vyhledávání nad texty vytvořenými člověkem. Ale rozumíme my samo tomu tak dobře, aby sebelepší AI v těch textech dokázala něco najít?