• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS:

    There is satellite imagery that the front is in serious trouble. No one has reported it yet, as it happened in early December 2022. Still, the images are posted on Twitter by folks alarmed by the inevitability of collapse who dissect images on NASA’s worldview and post them to Twitter. -
    https://m.dailykos.com/stories/2022/12/9/2140899/-The-fingernails-clinging-onto-Twaites-Glacier-appear-to-be-peeling-off


    ...

    jinak nevim, podle me to zvedne hladinu v radu stovek let, spis ze je to nevratnej proces
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://twitter.com/PGDynes/status/1601243136189005824?s=19
    PER2
    PER2 --- ---
    make the ice age great again
    Abrupt global ocean circulation collapse. Time to start prepping?
    https://youtu.be/j2ETr6X1lOk
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ten thwaites (upadl mu kus). pochopili jste z toho, nakolik to zrychli roztati, tj kdy maji ty dve stopy zvyseni mori nastat?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://twitter.com/PGDynes/status/1601463574739578880?s=19
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #Regenerative #trending

    Věděl bych, jak krajinu víc vytěžit, ale nedělám to, říká zemědělec - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedel-bych-jak-krajinu-vic-vytezit-ale-nedelam-to-rika-zemedelec
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    EU becomes first leading economy to legislate for ‘green tariff’ on imports | International trade | The Guardian
    https://www.theguardian.com/business/2022/dec/13/eu-becomes-first-leading-economy-to-legislate-for-green-tariff-on-imports

    In the early hours of Tuesday morning the EU became the first big economy to legislate for a “green tariff” on imports, to be levied on goods that are produced with high carbon dioxide emissions.

    The carbon border adjustment mechanism (CBAM) means that countries which fail to green their industries will soon face a new threat: an effective carbon tax that will penalise those hoping to profit from high-carbon activities, and force them to clean up.

    The system will be applied at first to iron and steel, cement, fertilisers, aluminium, electricity, hydrogen and some chemicals.

    Jozef Síkela, minister of industry and trade of the Czech Republic, who led the negotiations in the EU parliament, said: “The carbon border adjustment mechanism is a key part of our climate action. This mechanism promotes the import of goods by non-EU businesses into the EU which fulfil the high climate standards applicable in the 27 EU member states. This will ensure a balanced treatment of such imports and is designed to encourage our partners in the world to join the EU’s climate efforts.”

    ...

    if all goes according to plan, CBAMs will come into force on a trial basis from next October.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DEGROWTH NERUST

    mam update k tomu degrowth. jak jsem tu psavala, ze nechapu, jak by to melo fungovat, jak by se to mohlo zavest, jake by to melo parametry atd. tak zrejme to nevi nikdo. nove vysel clanek v nature, zkusim z toho vytipat, co vsechny autori rikaji, ze by se muselo nejak vyresit. jsou to ty namitky, o kterych jsme si tu psali. prijde mi to jako nastolit svetovy mir.

    Nature beru jako top journal, kde netisknou jen tak neco

    zopakovala bych otazku jak si nekdo muze realne myslet, ze by se to fakt nejak nasadilo. (TUHO?) to neni hate, vadi mi kdyz nechapu veci

    Degrowth can work — here’s how science can help
    https://www.nature.com/articles/d41586-022-04412-x

    problemy (need to address)

    Welfare is often funded by tax revenues.
    Private pension providers rely on stock-market growth for financial returns.
    Firms cite projected growth to attract investors.

    For example, the ‘fiduciary duty’ of company directors needs to be changed. Instead of prioritizing the short-term financial interests of shareholders, companies should prioritize social and environmental benefits and take social and ecological costs into account.

    Sectors such as social care and pensions need secure funding mechanisms for public providers, and better regulation and dismantling of perverse financial incentives for private providers

    For example, if markets are spooked by low growth in one country, some companies might move their capital overseas, which could adversely affect the original country’s currency and increase borrowing costs. Conditions such as these posed severe financial problems for Argentina in 2001 and Greece in 2010.

    co se tyce navrhovanych reseni

    - zdanit foslni odvetvi
    - zdant bohate
    - natisknout penize, ale zaroven
    - nedopustit inflaci
    - a nedostat se do problemu se statnimi dluhy
    - zkratit pracovni dobu, ale
    - zaridit, aby low income lidi nemeli problemy
    - zmenit sektor sluzeb (nepochopila jsem = zni dost utopicky, napr. ze sektor bydleni by nesel na ruku developerum atd, ale zajistil dostupne bydleni pro vsechny aby nemuseli odjizdet ven z mesta)

    problem

    politika = zadny politik si to nedovoli, nema to podporu

    reseni

    - delat pruzkumy, jestli uz jsou na to lidi zrali
    - priklady z transition cities a z Kuby po padu SSSR
    - studovat politicka hnuti
    - Fourth, a better grasp is needed of the political and economic interests that might oppose or support degrowth. For example, how do groups such as the think tanks, corporations, lobbyists and political parties that work to support elite interests organize, nationally and internationally, to scupper progressive economic and social policy? The role of the media in shaping pro-growth attitudes remains underexplored. Given the links between economic growth and geopolitical power, individual nations might be disinclined to act alone, for fear of facing competitive disadvantage, capital flight or international isolation. This ‘first mover’ problem raises the question of whether, and under what conditions, high-income countries might cooperate towards a degrowth transition.

    .. za me, to spis drzim palce te jaderne fuzi. Nevim no.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DNF: jako taky jsem zamlada věřil, že je to tak jednoduchý... faktem je, že trh, tak jak ho chápeme, je prostě mechanismus, který činí zbytečnými takové to stání v socialistických frontách, protože přesně vyladí cenu tak, aby počet lidí, kteří si to můžou dovolit, nějak extra dlouhé fronty ani nevytvářel :-) ale to je vše - není to žádný důkaz o tom, že ta cena je správná nebo spravedlivá, prostě jen rozpočítá nabídku a poptávku tak, aby to zbytečně nekolidovalo - aby se věci nehromadily ve skladech ani lidi ve frontách.

    Bohužel ale trh sám o sobě vůbec nic neříká o situaci, kdy nějaký nabízený produkt z trhu bud' zmizí, nebo nikdy ani nezačne být nabízen. Neříká nic o tom, jestli produkt není nabízen proto, že je principiálně nemožný, nebo protože by ho za tržní cenu nebyl ochoten nikdo poptávat, nebo třeba protože je to nějaká sabotáž nebo protože jsou v tom ideologické důvody.

    Nejsem úplně odborník na ceny letenek. Teda, ještě než jsem se rozhodl, že létání za levnou dovolenou v rozvojových zemích vlastně není cool, tak jsem se teda nestíhal divit, jak iracionální ta cenotvorba občas je, ale zase u těch mezikontinentálních letenek určitě spotřební dan' v EU nehrála roli, i tak byly nejlevnější spoje s mezipřistáním na Blízkém východě. Ale můžu uvést příklad z jiného oboru: nejsem vegan, ale nepotřebuju maso každý den. Takže samozřejmě nabídku bezmasých jídel v restauracích monitoruju (pokud jde nad rámec obligátních smažáků). Samozřejmě, trh velí, že bezmasé jídlo by prostě mělo být levnější o to maso, že jo... jedna mexická restuarace v Dejvicích měla v poledním menu každý den jedno bezmasé jídlo (myslím skutečně bezmasé jídlo - ne věčné smažáky a spol.). Asi za měsíc potom, co jsem to zjistil, přestala existovat...

    Takže kromě takového toho běžného trhu, který v supermarketech určuje, co zmizí z pultů hned samo od sebe, co zmizí jen když je to v akci a co je ležák, je tu ještě nějaký jiný trh - který evidentně z neznámého důvodu nefunguje, jak by člověk čekal. Některé alternativy zkrátka nejsou nabízeny a nebo když už jsou, tak ze záhadného důvodu z trhu po nějakém čase mizí. Je poptávka fakt tak malá - nebo je za tím něco jiného?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    DNF: tak tyhle systemy jsou spis škála, nez škatulky. Neexistuje mezi nimi presna hranice. Muzeme se bavit o rozhodnutich, nebo aktivitach, jestli sou vic napravo nebo nalevo. Za me je cela evropa nekde uprostred, vladne tu socialismus, u nas treba primarne s ohledem na vzdelani a zdravotnictvi, za coz sem osobne rad, pac investice do tehle veci se vzdy vraci.

    Ale chapu kam miris i to nastvani. Nektery aktivity jako dotovat, nebo osvobodit od dane aktivity pro vetsi paleni fosilu jsou za hranou zdravyho rozumu
    DNF
    DNF --- ---
    SHEFIK: Jasne, pokud je treba zachranovat, je to socialisticky, kdyz je potreba zduvodnit super zisky, a ze by treba pak zas penize tekly obracene, je to kapitalisticky system, a to se nedela.

    Tak to je ale potom kam vitr tam plast, protoze v obou pripadech tece od chudejm k bohatejm. Svinstvo natreny na ruzovo, podporovany celym PR aparatem co se mu driv rikalo media.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    DNF: ono udrzeni nejakych firem, zamestnanosti, nebo dotace urcityho sektoru je orientacne spis socialisticky pristup, nez kapitalisticky
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: vztahuje sa to aj na kerosen pouzity na explozie? aj ked tam ho oproti jednemu letu pouzili vskutku iba kvapku :) https://www.youtube.com/watch?v=AdtSdVop6V0
    DNF
    DNF --- ---
    XCHAOS: No to mi prave pije krev. Kde je ten kapitalismus, kdyz ho potrebujeme? Zkrachovali by? Nechme je! Trh pak uz vyresi i dalsi veci, co budou delat lidi co udrzovali v chodu tu nezivotaschopnou hydru. Treba v peci o ostatni lidi je spousta podtlaku.

    Ale ano, kapitalismus je jeden pro chudy, a druhej pro bohaty, radsi nacpeme miliardy koncernu, at se celej stroj na emise nezasekne ani na chvili
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: myslis verejna letecka doprava? protoze private jety letely na mesic ,)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: to, že kerosen používaný v letectví je v EU osvobozený od spotřební daně je vždycky dobré připomenout. Samozřejmě, letecká doprava během pandemie téměř zkrachovala, tak ji budeme muset zase nějaký čas zachran'ovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OVĚŘOVNA: Zastavilo se globální oteplování? Jde o chybný výklad grafů, shodují se odborníci | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/overovna-globalni-oteplovani-zima-severni-pol-led-gronsko_2212090500_pik
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Contributing to regional decarbonization: Australia's potential to supply zero-carbon commodities to the Asia-Pacific
    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0360544222004662

    The paper investigates three pathways by which Australia could instead export zero-carbon energy and products: direct exports of renewable electricity via sub-sea cables, exports of zero-carbon fuels such as green hydrogen, and the export of “green” metals processed from Australian ores using renewable energy. Carrying out robust, high-level calculations we find that Australia has the land and renewable energy resources to become a key exporter of these commodities. Realization of this potential relies on ongoing cost reductions, growing demand-side interest linked to meeting ambitious emission reduction targets in the region, and the development of cross-border frameworks for clean energy trade. If it were to achieve this goal, Australia could make a sizeable contribution to regional decarbonization via renewable-energy based exports
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam