• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TUHO
    TUHO --- ---
    Ze by nam nastupoval free-market geoengineering..?

    Make Sunsets is already attempting to earn revenue for geoengineering, a move likely to provoke widespread criticism.
    The company is already attempting to earn revenue from the cooling effects of future flights. It is offering to sell $10 “cooling credits” for releasing one gram of particles in the stratosphere—enough, it asserts, to offset the warming effect of one ton of carbon for one year.


    A startup says it’s begun releasing particles in the atmosphere, in an effort to tweak the climate | MIT Technology Review
    https://www.technologyreview.com/2022/12/24/1066041/a-startup-says-its-begun-releasing-particles-into-the-atmosphere-in-an-effort-to-tweak-the-climate/
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: A jeste k tomu

    Hansen, James E., et al. (2000a). "Climate Modeling in the Global Warming Debate." In General Circulation Model Development, edited by David A. Randall, pp. 127-64. San Diego, CA: Academic Press.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jenom si odkladam tip na dalsi studium:

    Dahan-Dalmedico, Amy (2001). "History and Epistemology of Models: Meteorology (1946-1963) as a Case Study." Archive for History of Exact Sciences 55: 395-422.

    Dahan-Dalmedico, Amy (2007). "Models and Simulations in Climate Change. Historical, Epistemological, Anthropological and Political Aspects." In Science without Laws: Model Systems, Cases, Exemplary Narratives, edited by Angela N. H. Creager, Elizabeth Lunbeck and M. Norton Wise, pp. 123- . Durham, NC: Duke University Press.

    Dahan-Dalmedico, Amy (2008). "Climate Expertise: Between Scientific Credibility and Geopolitical Imperatives." Interdisciplinary Science Reviews 33: 71-81 [doi:10.1179/030801808X259961].
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Zalezi ci aj ta arkticka boure bude trvat nejak viac dni, mali by stacit 3-4 dni nez sa rozhybe infra
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    beru to tak, ze FVE baterky jsou na male jednotky dnu nizkeho provozu

    propan, ok
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: nicmene v americe je to o hodne standardnejsi vybava nez v nasich podminkach
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: nejvyssi energetickou hustotu pro nejake to domaci skladovanicko dlouhodobe ma propan, tak spis propanovou ,) fve+baterky+propan, idealni offgrid reseni :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Radsej nez smradlavy dieselagregat nejaku baterku, ale zatial budu asi drahsie
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    z pohledu rodinne pripravenosti kdyz o tomto premyslim, tak budou potreba ty dieselagregaty ve sklepe, az/pokud se toto bude rozsirovat

    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS:
    ESA (swarm constelation): Over the last 200 years, the magnetic field has lost around 9% of its strength on a global average. A large region of reduced magnetic intensity has developed between Africa and South America and is known as the South Atlantic Anomaly.

    Starting in the late 1800s and throughout the 1900s and later, the overall geomagnetic field has become weaker; the present strong deterioration corresponds to a 10–15% decline and has accelerated since 2000; geomagnetic intensity has declined almost continuously from a maximum 35% above the modern value, from circa year 1 AD.


    jen bude zajimave, az casem presne zjistime, jak moc tohle ovlivnuje ruzne procesy na zemi, jako treba tvorbu mraku/ozonu atp (ionizujici zareni) https://www.nature.com/articles/s41598-021-99033-1

    jestli ty nevis, jak by to treba mohlo souviset s klimatem, necham asi jen na tobe
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    rozepsala jsem ten clanek co hazel hynek do technoparanoie na FB

    "a je to tady"/zatím jen provokace: startup Make Sunsets začal do atmosféry vypouštět balóny se sírou. Síra způsobí, že se více slunečních paprsků odrazí zpět do kosmu = méně dopadne = snižuje se globální teplota. (když vybuchla Pinatubo, snížila teplotu o půl stupně).
    Solární geoinženýrství.
    Mnohem, mnohem levnější než vypnout fosil. S mnohem neprobádanějšími důsledky na počasí a další systémy na Zemi. Vědci jsou vesměs zásadně proti. Můj odhad podle toho jak já si představuju celkovou lidskou povahu je, že je jen otázka času, KDY se to začne dělat ve velkém, ne JESTLI se to bude dělat.
    Největší obavy kolem toho jsou, co se stane, když se to pak jednoho dne z nějakých důvodů dělat třeba přestane. Během dekády může teplota stoupnout zpět o tolik, co by jí normálně trvalo třeba padesát let.
    --
    “What I want to do is create as much cooling as quickly as I responsibly can, over the rest of my life, frankly,” Iseman says, adding later that they will deploy as much sulfur in 2023 as “we can get customers to pay us” for.
    He hopes that by moving ahead in the controversial space, the startup will help drive the public debate and push forward a scientific field that has faced great difficulty carrying out small-scale field experiments amid criticism.
    “We joke slash not joke that this is partly a company and partly a cult,” he says.
    Iseman, previously a director of hardware at Y Combinator, says he expects to be pilloried by both geoengineering critics and researchers in the field for taking such a step, and he recognizes that “making me look like the Bond villain is going to be helpful to certain groups.” But he says climate change is such a grave threat, and the world has moved so slowly to address the underlying problem, that more radical interventions are now required.
    “It’s morally wrong, in my opinion, for us not to be doing this,” he says. What’s important is “to do this as quickly and safely as we can.”
    --
    Jak tomu rozumím: pokud by lidstvo solární geoinženýring použilo po vzájemné celosvětové dohodě (důsledky se liší podle toho, kde přesně se to střílí do atmosféry), mohlo by to být jako lék na horečku, a mezitím masivně rozvíjet čistou energii, pak to pomaličku vypnout.
    Jenže pravděpodobnější je, že se to použije spíš jako pervitin: k zamaskování problémů a k pocitu, že teda není důvod s fosilem nějak rychle končit.
    Tj. záleží to na lidech, tj. jak se o tom začne víc mluvit bude to podobně kontroverzní jako jaderná energie, která taky záleží na lidech...
    Každopádně asi z toho budou hezké západy Slunce.
    Podrobnosti a zajímavost kdyžtak v komenářích.

    Mirka Misakova - "a je to tady"/zatím jen provokace:... | Facebook
    https://www.facebook.com/mirka.misakova.5/posts/pfbid02tmasCBsDStoCvBrtx4DBz7nFAMTzirp8TiqiSDBEJbzYfgT3S3GEcmqDYNittC4Wl
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: no, tak že přehození magnetických po'lů a související výpadek magnetosférické ochrany způsobí masové vymírání a v důsledku toho třeba i klimatickou změnu, to asi překvapivé není. A jednou nás něco takového čeká... docela je možné, že se naši potomci budou vyhýbat pobytu mimo budovy, pár desetiletí či století.

    Stejně tak může dopadnout asteroid. Samozřejmě, že je spousta výzev, které antropogenního původu nejsou... a člověk by v takových situacích mohl hrát teoreticky i stabilizující roli v ekosystému (kdyby chtěl)

    Pořád ale nevím, jak to souvisí s tím, že člověk místo toho jedno takové kataklyzma sám uměle vyrábí... ano, jistě je dobré znát geologickou historii Země a evidovat, co všechno se stalo z neantropogenních příčin. Jasně, z hlediska lidí, kteří nechtějí pocit'ovat nějaký extrémní pocit viny, je důležitý ten whataboutismus: "ale příroda to sama dělá taky, tak co". Ale jinak úplně nechápu ten důraz na to, že jsou i mechanismy, na člověku nezávisející... ano, jsou. Vždycky byly. A Země v důsledku nich často byla nějakou dobu skoro neobyvatelná, nebo hůře obyvatelná. Takže pokud se člověk sám stal jedním z těchto mechanismů, tak to pořád vidím jako extrémně znepokojivé....
    PER2
    PER2 --- ---
    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277379122005522

    This study is a clear demonstration that both extreme orbital conditions and the change of the Earth's magnetic field could cause abrupt climate and environmental changes.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ehm, no já nevím, no.
    https://twitter.com/AlexEpstein/status/1606347326624215040
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    B.C. residents living near gas fields report health issues - Vancouver Is Awesome
    https://www.vancouverisawesome.com/highlights/people-from-the-sacrifice-zone-doctors-call-for-moratorium-on-bc-fracking-6284105

    “We call them people from the sacrifice zone.”
    “Respiratory conditions and persistent coughs were also reported...They observed elevated incidence of advanced-stage cancer in younger people and reported industry workers dying of cancer in their late 20s.”
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    něco k tomu post-kapitalismu, snad to není moc OT

    Mapping the Emerging Post-Capitalist Paradigm and Its Main Thinkers - MAHB
    https://mahb.stanford.edu/recentnews/mapping-the-emerging-post-capitalist-paradigm-and-its-main-thinkers/


    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: tak já myslím, že se míchá páté přes deváté, především. Teorie, že vyšší průměrná teplota povede k energičtějším projevům momentálního počasí, se sice jeví logická (jakoby se blížíme k bodu varu a voda přece začíná bublat)... jenže podle mě dramatičnost změn závisí spíš na teplotních gradientech. A s tím, jak se postupně moře bude ohřívat a dohánět nárůst atmosférických teplot, se ty gradienty zase sníží, takže bych byl opatrný v predikcích co všechno se bude dít kvůli čemu...

    Dlouhodobně teplejší severní ledové oceán může v období polární noci vést k vyššímu teplotnímu gradientu vůči vzduchu polární noci, to znamená, že tam v tom moři je víc energie, která se chce dostat ven, takže samozřejmě tam může být větší potenciál, že už vymrzý vzduch to foukne někam jinam, jinak též "rozpad polárního vortextu", ve kterém je ten podchlazený vzduch normálně uzavřený a definuje takovou tu hlubokou arktickou oblast. Na druhou stranu, v mírném ústupu Arktidy a rozšiřování tajgy na úkor tundry by šlo spatřovat určitou naději, protože by se mohl objevit nový carbon sink v podobě expandujícího subpolárního lesa (který by pro jednou mohl expandovat rychleji, než ho budeme stíhat kácet... pokud nám to ovšem nepokazí požáry...)

    Obecně si myslím, že ten největší problém globálního oteplení jsou ty plíživé, nezastavitelné jevy, než občasné spektakulární výstřelky počasí a mikroklimatu. Samozřejmě ty spektakulární pohromy pomáhají přilákat pozornost a je strašně lákavé tvrdit, že se "dějí kvůli něčemu" (a může to být v některých případech i pravda).

    Nejdramatičtější dopad ale můžou mít naprosté detaily, jako třeba počet dnů, kdy je třeba u nás 7°C místo 5°C a díky tomu rychleji zetleje nějaká biomasa, která by jinak tlela hodně pomalu a uvolní se z ní metan, atd. atd. Samozřejmě, že všichni si představujou dramatická vedra a sucha - nebo naopak hurikány, tornáda, povodně a sněhové bouře. Ale to jsou celkem marginální jevy. Podle mě nás "do propasti" daleko víc posouvají plíživé jevy na hranici rozlišovacích schopností... které se projeví za 50 let, typu jestli se na nějaké skále znova uchytila borovice, která produkuje stín a evaporativní chlazení, nebo jestli ta skála zůstane (už navždycky) holá, apod.
    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS: to ale hold neni amerika, a noviny driv nemely takovej dosah asi a jeste za vsechno nemohlo oteplovani zpusobene co2 ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: u nás někdy v tom roce 1980 to taky bylo na Silvestra asi o 20-30°C za hodinu...
    PER2
    PER2 --- ---
    SEJDA: asi myslis farenheity? 16°C, jo to se nikdy driv nestalo, konec sveta
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam