• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NYRLEM: chapu. to jsi zatim u toho, ze se jeste ani nemuzes ptat na ty klicove otazky, ktere souvisi s planetarnim systemem a rolí lidi v nem. operujes v urcite vizi sveta, ktera je svym specifickym zpusobem v konfliktu s moznostmi planety, stejne jako jsou jinym zpusobem v konfliktu jine vize, jak v rovine planety, tak mezi sebou navzajem.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    NYRLEM: Myslim, ze slo spise o ekosystemy, a ne o klima. Ekosystem muze byt horsky les, vlivem cloveka smrkova monokultura, vlivem cloveka malo vekove rozruznema, rozerana kurovcem.
    Nebo muze byt ekosystemem rybnik, ktery se v cim dal tim drive v roce meni na zelenou kasi. Samo od sebe? ;)

    NYRLEM: tak byly identifikovany 2 masivni problemy, ktere vedly k vysokym cenam plynu, i elektriny: neplanovane odstavky JE ve Franci, ktera prisla o 30 % sve produkce elektriny, a spekulace i ruskych firem na cenu plynu a nenaplneni zasobniku v obdobi pred zacatkem zimy, kdy doslo k utoku na Ukrajinu. Samozrejmne samotne vyhlaseni valky a spekulace na nezprovozneni Nord Stream 2, v dane situaci, cene plynu a elektriny taky nepomohly. Tak rekneme, ze za 50 % rustu ceny muzou Rusove.

    Jestli situaci neco mohlo zachranit, tak to byly OZE.

    Vsimni si, ze cim vetsi zima u nas byla, tim vice vetrniky po EU generovaly elektriny:

    Wind energy in Europe: 2022 Statistics and the outlook for 2023-2027 | WindEurope
    https://windeurope.org/intelligence-platform/product/wind-energy-in-europe-2022-statistics-and-the-outlook-for-2023-2027/

    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TADEAS: ptas se jako by slo o prokazany fakt, ale zatim je znamo pouze to, ze clovek formuje prostredi kolem sebe stejne jako to dela kazdy jiny zivy tvor. Ze se jedna o destabilizaci klimatu soudis ty a skryva se pod tim, ze se od male doby ledove oteplilo prumerne o 1,5 st. C. Krom toho spousta "vedcu" do clanku pripisuje fraze o tom, ze to co publikuji muze souviset s globalnim oteplovanim nebo zmenou klimatu. Za me to neni zadnej problem, narozdil od lidi, kteri planuji ostatnim chudobu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NYRLEM: co zpusobuje, ze lidi svoji cinnosti destabilizuji klima a destruuji vazby ekosystemu?
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TADEAS: ta absence pokory bude oboustranna. Jaktoze to neni technologicky problem, kdyz se mluvi o dekarbonizaci prumyslovych odvetvi? To je nejaky nesmysl, ne? Z toho, co pises, mi prijde, ze se dostavas oklikou k prelidneni a redukci populace, kdyz teda reseni "problemu" je neslucitelne s nazory nekterych nazorovych skupin.


    SEJDA: energeticka krize neni zpusobena Ruskem - Rusko nenutilo EU do transformace energetiky v dnesni podobe. Za to si muzeme sami. Transformace tu probiha uz dobrych 15-20 let vicemene od pocatku liberalizace energetiky a tvorby spolecneho trhu. Od chvile, kdy zacaly dotace na OZE se prestaly vyplacet (projektove) klasicke elektrarny, protoze cen denniho trhu se dotace plne promitly, a prestalo se do nich investovat. Jedine, co bylo ekonomicky in the money byly plynovky kvuli nizkych rizikum pri investovani a rychle konstrukci. Obnovily se jen panevni elektrarny s kratkou dopravni trasou od dolu a pri zachovani podstatne casti puvodni technologie.

    Takze kde ze je ta prilezitost? Usporami se totiz prumysl neudrzi a vymena kotlu neni dekarbonizace. Dekarbonizace znamena prechod na technologii, kterou nekdo bude muset zaplatit nebo, v pripade ze na ni nebude, zastaveni provozu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Scientists warn of ‘phosphogeddon’ as critical fertiliser shortages loom | Pollution | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2023/mar/12/scientists-warn-of-phosphogeddon-fertiliser-shortages-loom

    2023 The Devil's Element: Phosphorus and a World Out of Balance
    https://www.amazon.com/Devils-Element-Phosphorus-World-Balance/dp/1324002662
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    NYRLEM: Covid a s tim spojene karanteny, uzavirky a omezeni podniku, celoevropska inflacec energeticka krize zpusobena Ruskem a jeho invazi na Ukrajinu. To je podle tebe asi nic, a nebo za to vsechno muze to, ze stat na zaklade dohod v EU vypsal dotace na vymenu kotlu a zaizolovani domu? Chapu to spravne? Podle tebe je "prechod" spojeny s "likvadaci" a ne s "novymi podnikatelskymi prilezitostmi"?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NYRLEM: nezda se mi na tom absence pokory. nejde o technologicky problem, pochopitelne, ze to tedy neni technologicky resitelne, ani ted, ani v tomhle stoleti, ani nikdy jindy, je to problem systemicke regulace, problem managementu, problem dosahovani systemove integrity (v rovine planety). soucasti toho problemu je, ze vsechny ty vize sveta jednotlivych skupin lidi jsou proti sobe, jsou neslucitelne.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TADEAS: a co se ti na tom nezda? Jsou taci, co jim nestaci demontaz prumyslu, aby si mohli odskrtnout, ze maji splneno, jeste by si radi ponechali urcitou miru bohatstvi a nezavislosti. Jeste jsme s dekarbonizaci poradne nezacali a odhadem dve tretiny lidi uz ted nevychazi s prijmy a potraviny dal zdrazuji.

    TADEAS: muzes se mezi ne smele zaradit.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://twitter.com/PCarterClimate/status/1632192746604892160?s=19
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://twitter.com/jrockstrom/status/1634453606412763136?s=19


    How to make COP fit to deliver real climate action? - Club of Rome
    https://www.clubofrome.org/impact-hubs/climate-emergency/cop-reform/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #ccs

    Revoluce v zachytávání oxidu uhličitého z atmosféry. Mohli bychom ho uložit do oceánů jako jedlou sodu – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/revoluce-v-zachytavani-oxidu-uhliciteho-z-atmosfery-mohli-bychom-ho-ulozit-do-oceanu-jako-jedlou-sodu/sc-870-a-221126/default.aspx

    SenGupta tvrdí, že nový materiál by mohl radikálně zvýšit potenciál technologie pro zachycování oxidu uhličitého jako účinné a komerčně životaschopné technologie pro zmírnění klimatických změn. Za jednu z hlavních výhod považuje skutečnost, že materiály potřebné k výrobě sorbentu jsou snadno dostupné a levné.

    „Tento materiál lze velmi rychle vyrábět ve velkém objemu,“ říká SenGupta. „To by rozhodně mělo zlepšit nákladovou efektivitu výrobního procesu.“ To potvrzuje i Dawid Hanak z Cranfieldské univerzity ve Velké Británii, podle kterého má tento výzkum velký potenciál podstatně snížit náklady.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    naco jazdit na safari, ked piesocnu burku mozeme mat aj na slovensku

    Na Slovensku udeřila písečná bouře, na dálnici se bouralo - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-na-slovensku-uderila-pisecna-boure-na-dalnici-se-bouralo-40425568

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: klimaticka zmena jako ultimatni kulminace fachidiotismů všech stran :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Expert: Česko nebude mít dost proudu, napojení na Německo bude výhoda - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-expert-za-penize-do-slunce-a-vetru-jsme-mohli-mit-4x-vic-energie-z-jadra-227274

    Podle vás je tedy celý Green Deal a závazek dosáhnout do roku 2050 v Evropě uhlíkové neutrality jen iluzí?

    Celková uhlíková neutralita je v tomto století naprostý nesmysl. Není to technicky řešitelné, vždyť jenom zemědělství má obrovské emise, i další obory. Museli bychom emise začít pohlcovat.

    Proklamace této iluze, to je právě ten „doublespeak“. Jsme v situaci, kdy politika něco chce, ale neví, do jaké míry je to realizovatelné. Takže přestřeluje cíle a čeká, že na to trh zareaguje.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Record deforestation in Brazil’s Amazon rainforest shows challenge facing Lula | Brazil | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2023/mar/10/brazil-record-deforestation-amazon-rainforest-lula-bolsonaro
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    lol

    BBC will not broadcast Attenborough episode over fear of ‘rightwing backlash’ | BBC | The Guardian
    https://www.theguardian.com/media/2023/mar/10/david-attenborough-bbc-wild-isles-episode-rightwing-backlash-fears

    The BBC has decided not to broadcast an episode of David Attenborough’s flagship new series on British wildlife because of fears its themes of the destruction of nature would risk a backlash from Tory politicians and the rightwing press, the Guardian has been told.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://twitter.com/RogerHallamCS21/status/1634199209984262146?s=19


    Hobbit Lawyers Facing Mordor | Roger Hallam | 5 March 2023
    https://youtu.be/vpW648AcwsQ
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Oteplování komplikuje opylování. Zkracuje se opylovací sezona, někde pyl vysychá – A2larm
    https://a2larm.cz/2023/03/oteplovani-komplikuje-opylovani-zkracuje-se-opylovaci-sezona-nekde-pyl-vysycha/
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    segra v irsku ma tiez sneh, ale tam sa z toho raduju, tam ked snezi tak je to maly svatek ... no, vlastne to je skoro jak u nas na juznej morave, tu tiez ked nasnezi tak je to maly zazrak
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam