• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TUHO
    TUHO --- ---
    NYRLEM: No podle mistnich fosilnich baronu jsou v Nemecku blackouty kazdej rok uz tak poslednich deset let .))
    Naposledy predpovidali typci na 7.1. minuleho roku .))

    slechněte si tento díl a zjistíte, jak k této predikci došel a zda opravdu v Německu blackouty hrozí.Hosté jsou:Ing. Miroslav Vrba - bývalý člen představenstva ČEPS, odpovědný za dispečerské řízení a informační a komunikační systémy.Ing. Jan Vondráš - energetický analytik, ředitel poradenské společnosti Invicta Bohemica. Je členem think tanku Realistická energetika a ekologie.

    https://open.spotify.com/episode/2XeGHH0SMa9hG0Rt9UDZbB?go=1&sp_cid=464d5b8b30ced6babc06ac3ce67991b9&nd=1&product=open&%24full_url=https%3A%2F%2Fopen.spotify.com%2Fepisode%2F2XeGHH0SMa9hG0Rt9UDZbB%3Fgo%3D1%26sp_cid%3D464d5b8b30ced6babc06ac3ce67991b9%26utm_source%3Dembed_player_p%26utm_medium%3Dmobile&%7Efeature=mobile&%7Echannel=embed_player_p&feature=organic&_branch_match_id=903549778366522075&_branch_referrer=H4sIAAAAAAAAA9VPuWrEMBD9Grn0vXYcMEvCXs02CYGQxkij8VqsLnQU%2B%2FeRQ1zkEwJTzLyLN0sI1j8XhbcmiPmRU2tzKfS92FtneIQwGos6I3U7Rymn6OS4rBbSvJD6lGal880NRiUIrfCGY9rqTzxfLuX7lQ7LuXwLw8fhi72S5nQzpDlUpO68nUDwdLRdy3fsiTUlIO8YZVB2FBrArh%2BGig1JG4OavIkOMOlRMeSTlfSBbrK%2FrEIuokqsMkxI%2FKlNpWQU7v%2BsekL1ml1lpD%2FOSEN0OG5f9UdYqNYox79R2SY07ka1gG9gHb%2Fy3QEAAA%3D%3D
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: to se behem roku 2022 neopravilo, tohle je silne naivni pohled. Vyroba elektriny se planuje na dobu zivotnosti plus dobu pripravy projektu. To ze dneska nejsou blackouty neznamena, ze za 5-15 let nebudou kvuli tomu co se dnes nedeje. Opakovane tu myslim zaznel odkaz na vykonovou primerenost, kterou vydava ceps, kde je LOLE..
    TUHO
    TUHO --- ---
    Neco o inflation reduction act a jeho konsekvencich

    Český průmysl musí zezelenat, aby přežil, říká expertka
    https://oenergetice.cz/evropska-unie/cesky-prumysl-musi-zezelenat-aby-prezil-rika-expertka

    Evropská unie odhalí vlastní plány na podporu zelené ekonomiky | e15.cz
    https://www.e15.cz/zahranicni/evropska-unie-vraci-uder-usa-odhali-vlastni-plany-na-podporu-zelene-ekonomiky-1397075
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: jsme na tenhle rozsudek cekali, planujem podat zadost na prevod na ten les zvlastniho urceni, asi 10-15 ha, se zvencnou ,)
    TUHO
    TUHO --- ---
    Peklo

    Jakub Hruška
    Tak nevím, jestli tohle je nějaké vítězství...
    Biologické centrum Akademie Věd ČR si koupilo kus lesa, aby tu vytvořilo kousek krajiny našich předků - v tomto případě dříve běžných pastevních lesů, tedy lesů, kde se v nivách toků ořezávaly vrby takzvaně "na hlavu", a mezi stromy se pásl dobytek. Tyto lesy (což dnes většina komerčních lesníků nepovažuje za les), byly velmi běžné (viz přiložený obraz Franty Kavána Kuňka s vodou z roku 1898), a byly velmi bohaté na dnes dramaticky mizející biodiverzitu, v tomto případě ptáky a hmyz.
    No, ale proč o tom píšu? Krajský úřad Jihomoravského kraje totiž nedovolil Akademii, aby na ploše celých 0,3 ha(!) takový les obnovila!! A ministerstvo zemědělství to zdůvodnilo tak, že: "nelze status „hospodářského lesa“ změnit, protože les není svou podobou nijak zvláštní. „Při změně statusu se přihlíží k aktuálnímu, a nikoli k předpokládanému stavu lesa někdy v budoucnu či jiným subjektivním tvrzením,“ vysvětlil už dříve mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.
    Co to je za absurdistán??? Měla tedy Akademie nejprve "načerno" změnu udělat, a pak teprve žádat?
    Chcete ve vlastním (to zdůrazňuji) lese udělat velkou věc pro přírodu, a úředníci kraje a MZe vám to prostě nedovolí... To, že soud se nakonec přiklonil na stranu vlastníků (AV ČR) je sice bezva, jenže tahle anabáze vůbec neměla vzniknout! Spousta úsilí vyplývaného na zdánlivou banalitu, která by v době formálních keců ohledně nutnosti chránit biodiverzitu vůbec neměla nastat.
    A na MZe sedí pořád ta stejná garnitura (včetně tiskového mluvčího), která tohle způsobila.
    Je mi z nás smutno, kam jsme to 34 let po Listopadu 89 dotáhli.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS: prekvapilo ma ze maju v Sprembergu dvojite oznacenie pre Rathaus, to druhe pod tym bude asi po polsky https://youtu.be/jNUbroQ2XZ4?t=1995 ale neviem to na streetview dohladat, nemci to maju zakazane, maju jedine nejake fotocesty co nie su panoramy
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Vyjádření NaZemi ke smazání rozhovoru s Tadeášem Žďárským na Deníku N - NaZemi
    https://nazemi.cz/vyjadreni-nazemi-ke-smazani-rozhovoru-s-tadeasem-zdarskym-na-deniku-n/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The world of meat substitutes | DW Documentary
    https://youtu.be/5Vq03gYWiXE
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Copper and the dark side of the energy transition | DW Documentary
    https://youtu.be/jNUbroQ2XZ4
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TROCHU EKONOMIKY

    (..) V rámci proti-inflačního balíčku plánují Spojené státy podpořit projekty v oblasti zelených technologií.

    Na tento program je vyhrazeno minimálně 369 miliard dolarů (8,24 bilionu Kč) po dobu příštích deseti let.

    Spojené státy tak do klimatických opatření investují přes jedno procento svého hrubého domácího produktu (HDP).

    Nerovný souboj s USA. Český průmysl musí zezelenat, jinak nepřežije | Finmag.cz
    https://finmag.penize.cz/politika/440756-nerovny-souboj-s-usa-cesky-prumysl-musi-zezelenat-jinak-neprezije?#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Extreme poverty could be eradicated globally by 2050 – report | Global development | The Guardian
    https://www.theguardian.com/global-development/2023/mar/13/extreme-poverty-could-be-eradicated-globally-by-2050-report

    “We know the world is going to look very different in 2050, and climate change is a huge concern for the future,” said Charles Kenny, a senior fellow at CGD and one of the report’s authors. “But we can’t let it overshadow the fact that continued economic growth should leave almost no one in the most desperate poverty that was the lot of the vast majority of humanity for most of history, albeit decades after it could have been eradicated.”

    Kenny said inequality is likely to remain and poverty will still exist, but higher growth should mean most people have stable employment and incomes, rather than relying on precarious informal labour or subsistence farming. He added that by 2050, no country will be classed as low-income, currently defined as having a GNI per capita of $1,085 (£910) or less.

    Kenny, the author of the book Getting Better: Why Global Development is Succeeding, said he and Zack Gehan, who worked with him on the paper, took historical data on income, demographic changes, education and temperature to forecast the future shape of the world economy.

    According to the forecast, extreme poverty – living on less than $2.15 a day – would fall below 2% globally by 2050 from about 8% in 2022. In Africa, where it is highest, it would fall from 29% to 7%.

    More than two-thirds of the world could be living on more than $10 a day by 2050, up from about 42% today.

    The authors predicted much slower growth in high-income countries over the next two decades, with GDP per capita growing only about 20% from 2019, while doubling in low and middle-income countries.


    Scenarios for Future Global Growth to 2050
    https://www.cgdev.org/sites/default/files/scenarios-future-global-growth-2050.pdf
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DZODZO: dík, to vypadá dobře, win-win :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    máte nékdo k dispozici článek čím se potenciálně dá nahradit asfalt, který se aktuálně vyrábí z ropy? (krom teda syntetické ropy, což by asi šlo udělat, ale třeba existuje přírodní náhražka)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: ano, Nemci (a dalsi zeme, ale oni nejvic) udelali chybu ze s plynem verili Rusku a nediverzifikovsli zdroje. Ale to se behem roku 2022 opravilo a cena elektriny zase klesa.

    “Klasicke” zdroje v Evrope furt dostatecne jsou, proto nejsou blackouty. Akorat jim kazdorocne klesa koeficient vyuziti

    A nezapomenme ze zanedbani oprav na francouzske jaderne flotile melo taly svuj podil na zvyseni cen
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    NYRLEM: zmena klimatu postihuje nejen zemedelce, duchodce, nastavaji matky a male deti ale i chranene ekosystemy. Je to faktor, ktery je ovlivnuje vsechny nezadoucim zpusobem, byt kazdy jinak.
    Smyslem ochrany ekosystemu je velmi casto konzervacni pristup: chceme, aby to tam vypadalo jako pred 100 ci 200 lety. Na druhou stranu, mame i velkoplosne rezervace, uvnitr kterych mame i "divociny", kde budeme moci sledovat vymirani nespusobene managementem krajiny ale primo zmenou klimatu.

    A nerikam, mame i zlou legislativu, hodne se z krize 2022 poucime. Ale rekni mi, uz se v cesku pracuje na tom, aby se behem nasledujicih 5 let postavilo alespon 100 vetrniku? :)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: dobre, tak tady kolegum se zda, ze gazprom manipuloval s trhem, pravdou muze byt i to, ze poptavka klesla v dusledku cen v kombinaci s tim, ze cena po elektrine byla nizko a plynova kondenzace se pul roku nevyplacela. Porad to ale neni argument proti podfinancovani klasickych zdroju, ktere ted chybi. To neudelal Putin. Ono je snadnejsi verit cizimu zavineni nez tomu, ze trh s energiema je pokriveny uz skoro dve desetileti a koncepce byla/je uplne dementni pokud jde o energetickou bezpecnost.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: zdroj? Stebetaji si to vrabci na strese :D
    How Gazprom Manipulated the EU Gas Market | Martens Centre
    https://www.martenscentre.eu/blog/how-gazprom-manipulated-the-eu-gas-market/?amp=1

    Hrozne mne rozciluje kdyz lidi chteji na informaci ”1+1=2” zdroj
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: zdroj? Tohle je graf od ote - pokles obchodovani tam vyjma mesice, kdy zacaly ceny strme rust nevidim. Ze neplnil svoje zasobniky, k tomu ho nic nenutilo. Ale normalne obchodoval, tj. prodaval na kratkodobych trzich ..

    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: rust cen elektriny na konci 2021 byl zpusoben tim ze gazprom nedodaval plyn na zaklade aktualni poptavky ale jen pro dlouhodobe smlouvy a neplnil sve evropske zasobniky. Obecne se to dnes poklada za pripravu na invazi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam