• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Copper and the dark side of the energy transition | DW Documentary
    https://youtu.be/jNUbroQ2XZ4
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TROCHU EKONOMIKY

    (..) V rámci proti-inflačního balíčku plánují Spojené státy podpořit projekty v oblasti zelených technologií.

    Na tento program je vyhrazeno minimálně 369 miliard dolarů (8,24 bilionu Kč) po dobu příštích deseti let.

    Spojené státy tak do klimatických opatření investují přes jedno procento svého hrubého domácího produktu (HDP).

    Nerovný souboj s USA. Český průmysl musí zezelenat, jinak nepřežije | Finmag.cz
    https://finmag.penize.cz/politika/440756-nerovny-souboj-s-usa-cesky-prumysl-musi-zezelenat-jinak-neprezije?#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Extreme poverty could be eradicated globally by 2050 – report | Global development | The Guardian
    https://www.theguardian.com/global-development/2023/mar/13/extreme-poverty-could-be-eradicated-globally-by-2050-report

    “We know the world is going to look very different in 2050, and climate change is a huge concern for the future,” said Charles Kenny, a senior fellow at CGD and one of the report’s authors. “But we can’t let it overshadow the fact that continued economic growth should leave almost no one in the most desperate poverty that was the lot of the vast majority of humanity for most of history, albeit decades after it could have been eradicated.”

    Kenny said inequality is likely to remain and poverty will still exist, but higher growth should mean most people have stable employment and incomes, rather than relying on precarious informal labour or subsistence farming. He added that by 2050, no country will be classed as low-income, currently defined as having a GNI per capita of $1,085 (£910) or less.

    Kenny, the author of the book Getting Better: Why Global Development is Succeeding, said he and Zack Gehan, who worked with him on the paper, took historical data on income, demographic changes, education and temperature to forecast the future shape of the world economy.

    According to the forecast, extreme poverty – living on less than $2.15 a day – would fall below 2% globally by 2050 from about 8% in 2022. In Africa, where it is highest, it would fall from 29% to 7%.

    More than two-thirds of the world could be living on more than $10 a day by 2050, up from about 42% today.

    The authors predicted much slower growth in high-income countries over the next two decades, with GDP per capita growing only about 20% from 2019, while doubling in low and middle-income countries.


    Scenarios for Future Global Growth to 2050
    https://www.cgdev.org/sites/default/files/scenarios-future-global-growth-2050.pdf
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DZODZO: dík, to vypadá dobře, win-win :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    máte nékdo k dispozici článek čím se potenciálně dá nahradit asfalt, který se aktuálně vyrábí z ropy? (krom teda syntetické ropy, což by asi šlo udělat, ale třeba existuje přírodní náhražka)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: ano, Nemci (a dalsi zeme, ale oni nejvic) udelali chybu ze s plynem verili Rusku a nediverzifikovsli zdroje. Ale to se behem roku 2022 opravilo a cena elektriny zase klesa.

    “Klasicke” zdroje v Evrope furt dostatecne jsou, proto nejsou blackouty. Akorat jim kazdorocne klesa koeficient vyuziti

    A nezapomenme ze zanedbani oprav na francouzske jaderne flotile melo taly svuj podil na zvyseni cen
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    NYRLEM: zmena klimatu postihuje nejen zemedelce, duchodce, nastavaji matky a male deti ale i chranene ekosystemy. Je to faktor, ktery je ovlivnuje vsechny nezadoucim zpusobem, byt kazdy jinak.
    Smyslem ochrany ekosystemu je velmi casto konzervacni pristup: chceme, aby to tam vypadalo jako pred 100 ci 200 lety. Na druhou stranu, mame i velkoplosne rezervace, uvnitr kterych mame i "divociny", kde budeme moci sledovat vymirani nespusobene managementem krajiny ale primo zmenou klimatu.

    A nerikam, mame i zlou legislativu, hodne se z krize 2022 poucime. Ale rekni mi, uz se v cesku pracuje na tom, aby se behem nasledujicih 5 let postavilo alespon 100 vetrniku? :)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: dobre, tak tady kolegum se zda, ze gazprom manipuloval s trhem, pravdou muze byt i to, ze poptavka klesla v dusledku cen v kombinaci s tim, ze cena po elektrine byla nizko a plynova kondenzace se pul roku nevyplacela. Porad to ale neni argument proti podfinancovani klasickych zdroju, ktere ted chybi. To neudelal Putin. Ono je snadnejsi verit cizimu zavineni nez tomu, ze trh s energiema je pokriveny uz skoro dve desetileti a koncepce byla/je uplne dementni pokud jde o energetickou bezpecnost.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: zdroj? Stebetaji si to vrabci na strese :D
    How Gazprom Manipulated the EU Gas Market | Martens Centre
    https://www.martenscentre.eu/blog/how-gazprom-manipulated-the-eu-gas-market/?amp=1

    Hrozne mne rozciluje kdyz lidi chteji na informaci ”1+1=2” zdroj
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: zdroj? Tohle je graf od ote - pokles obchodovani tam vyjma mesice, kdy zacaly ceny strme rust nevidim. Ze neplnil svoje zasobniky, k tomu ho nic nenutilo. Ale normalne obchodoval, tj. prodaval na kratkodobych trzich ..

    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: rust cen elektriny na konci 2021 byl zpusoben tim ze gazprom nedodaval plyn na zaklade aktualni poptavky ale jen pro dlouhodobe smlouvy a neplnil sve evropske zasobniky. Obecne se to dnes poklada za pripravu na invazi
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NYRLEM: chapu. to jsi zatim u toho, ze se jeste ani nemuzes ptat na ty klicove otazky, ktere souvisi s planetarnim systemem a rolí lidi v nem. operujes v urcite vizi sveta, ktera je svym specifickym zpusobem v konfliktu s moznostmi planety, stejne jako jsou jinym zpusobem v konfliktu jine vize, jak v rovine planety, tak mezi sebou navzajem.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SEJDA: napriklad energy balancing diktuje provozovatelum prenosovych soustav nakup podstatne casti sluzeb na dennim trhu, coz se tyka prakticky vsech plynovek, protoze alokaci regulacni energie nejde prodat na rocni bazi (cr i slovensko maji vyjimky, ale i tak sla na spot tretina sluzeb). Kdyz si ale proctes i ty ostatni balicky kolem energetiky, tak u cenotvorby se prakticky vsude pise, ze by ceny mely odrazet situaci co nejblize dodavce, pokud se nejedna o odepisovani infrastruktury.

    SEJDA: no dobre, a co to ma spolecneho s dekarbonizaci a cili v oblasti ochrany klimatu? :D
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    NYRLEM: regulace EU: Natura 2000. A koukej, jak je popularni "nemam nic proti ochrane klimatu, dokud se to netyka mych pozemku".
    Primarne jde o to, ze to je ochrana ekosystemu pred cinnosti cloveka. Tedy kdyz to otocim, cinnost cloveka tak jednoznacne poskozuje ekosystemu, ze uz existuje legislativa, ktera ma zabranit zniceni poslednich refugii.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    NYRLEM: obecne regulacemi EU, nebo mas neco konkretniho?
    Naopak regulace chybela, a to ta, ktera by majitele zasobniku nutila plnit. V podstate jsme si po zime 2022 komplet prehodnotili a doregulovali.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SEJDA: nemam absolutne nic proti ochrane ZP, naopak. Jenze dekarbonizace tato temata naprosto vytesnila a z tech penez nejde na ochranu prirody nic.

    Pokud jde o ceny elektriny a plynu, podivej se na rust cen od listopadu do vanoc 2021. To jeste nebyla valka na Ukrajine a uz rostly do nebes. To nebylo dane spekulacemi, ale regulaci EU, ktera obchodovani tlacila do okamziku co nejblize spotreby a firmy postupne opustily dlouhodobe kontrakty na plyn a sli do rizika na spot s tim, ze se ceny nemohou vyrazne zvednout. Nad EU-Ruskym obchodem ale neni zadny antimonopolni urad a Rusaci se zaridili po svem. Opakuji - nikdo nenutil EU do zavislosti na Ruskem plynu, naopak jeho levne prebytky dlouhodobe vedly k nizkym cenam elektriny a k tomu, ze se neinvestovalo. Skokovy rust cen v jednu chvili jen dohnal chybejici kapitalove investice.

    A ano, kratkodobe nadprodukce OZE (nad ocekavani) vede k nizsim cenam, ale ne ceny v zime neresi ani vyrazne vetsi objemy, dokud neni technologie skladovani mezi letni a zimni sezonou.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    NYRLEM: Myslim, ze slo spise o ekosystemy, a ne o klima. Ekosystem muze byt horsky les, vlivem cloveka smrkova monokultura, vlivem cloveka malo vekove rozruznema, rozerana kurovcem.
    Nebo muze byt ekosystemem rybnik, ktery se v cim dal tim drive v roce meni na zelenou kasi. Samo od sebe? ;)

    NYRLEM: tak byly identifikovany 2 masivni problemy, ktere vedly k vysokym cenam plynu, i elektriny: neplanovane odstavky JE ve Franci, ktera prisla o 30 % sve produkce elektriny, a spekulace i ruskych firem na cenu plynu a nenaplneni zasobniku v obdobi pred zacatkem zimy, kdy doslo k utoku na Ukrajinu. Samozrejmne samotne vyhlaseni valky a spekulace na nezprovozneni Nord Stream 2, v dane situaci, cene plynu a elektriny taky nepomohly. Tak rekneme, ze za 50 % rustu ceny muzou Rusove.

    Jestli situaci neco mohlo zachranit, tak to byly OZE.

    Vsimni si, ze cim vetsi zima u nas byla, tim vice vetrniky po EU generovaly elektriny:

    Wind energy in Europe: 2022 Statistics and the outlook for 2023-2027 | WindEurope
    https://windeurope.org/intelligence-platform/product/wind-energy-in-europe-2022-statistics-and-the-outlook-for-2023-2027/

    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TADEAS: ptas se jako by slo o prokazany fakt, ale zatim je znamo pouze to, ze clovek formuje prostredi kolem sebe stejne jako to dela kazdy jiny zivy tvor. Ze se jedna o destabilizaci klimatu soudis ty a skryva se pod tim, ze se od male doby ledove oteplilo prumerne o 1,5 st. C. Krom toho spousta "vedcu" do clanku pripisuje fraze o tom, ze to co publikuji muze souviset s globalnim oteplovanim nebo zmenou klimatu. Za me to neni zadnej problem, narozdil od lidi, kteri planuji ostatnim chudobu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NYRLEM: co zpusobuje, ze lidi svoji cinnosti destabilizuji klima a destruuji vazby ekosystemu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam